Παθολογικά

Ανεπάρκεια χαλκού

Τι είναι η ανεπάρκεια χαλκού;

Ο χαλκός είναι περισσότερο από ένα μέταλλο για τα καλώδια. Είναι παρών στο σώμα σε μικρές ποσότητες και βοηθά στην πραγματοποίηση βασικών σωματικών λειτουργιών στον εγκέφαλο, το αίμα και πολλά ακόμη μέρη.

Υπάρχουν τουλάχιστον 12 ένζυμα στο σώμα που εξαρτώνται από το χαλκό για τη λειτουργία τους. Ένα παράδειγμα είναι η τυροσινάση, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί την παραγωγή μελανίνης. Ο χαλκός επίσης χρειάζεται για την πέψη του σιδήρου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, η ανεπάρκεια χαλκού συχνά δεν διαγιγνώσκεται.

Συμπτώματα Αίτια Μαλλιά Διάγνωση Θεραπεία Διατροφή Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας χαλκού;

Η ανεπάρκεια χαλκού είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων παθήσεων. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια χαλκού είναι παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας βιταμίνης B-12.

Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τα επίπεδα ενέργειας του ατόμου. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

  • Διαρκής αίσθηση κρύου
  • Εύκολα κατάγματα οστών
  • Εύκολη δημιουργία μωλώπων
  • Κόπωση
  • Συχνές ασθένειες
  • Ωχρό χρώμα δέρματος
  • Μειωμένη ανάπτυξη
  • Φλεγμονή του δέρματος
  • Δερματικά έλκη
  • Ανεξήγητοι μυϊκοί πόνοι

Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και στη μυϊκή κίνηση.

Αίτια

Κοινές αιτίες της ανεπάρκειας χαλκού

Επειδή το σώμα απορροφά κυρίως το χαλκό στο στόμαχο και ύστερα στο λεπτό έντερο, προβλήματα σε ένα από αυτά τα δύο όργανα επηρεάζουν την ικανότητα απορρόφησης χαλκού.

Πολλές φορές, η ανεπάρκεια χαλκού είναι το αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στο στόμαχο που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου είναι επίσης μία κοινή αιτία ανεπάρκειας χαλκού. Και αυτό διότι ο ψευδάργυρος και ο χαλκός ανταγωνίζονται για απορρόφηση στο στόμαχο, και συνήθως επικρατεί ο ψευδάργυρος, με αποτέλεσμα ο χαλκός να μην απορροφάται.

Μαλλιά

Πώς επηρεάζει η ανεπάρκεια χαλκού τα μαλλιά;

Επειδή ο χαλκός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της μελανίνης, η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά ενός ατόμου. Η μελανίνη είναι βασική χρωστική για τα μαλλιά. Για αυτό κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι τα χαμηλά επίπεδα χαλκού θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρώμα των μαλλιών, οδηγώντας πιθανώς σε πρόωρο γκριζάρισμα.

Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ του χαλκού και των αλλαγών στο χρώμα και την πυκνότητα των μαλλιών δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Μία μελέτη του 2013 δεν βρήκε σύνδεση μεταξύ των επιπέδων χαλκού του αίματος και της γυροειδούς αλωπεκίας, μιας πάθησης που προκαλεί τριχόπτωση. (Ο ψευδάργυρος, ένα άλλο ιχνοστοιχείο, έχει συνδεθεί με πιθανή τριχόπτωση).

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια χαλκού;

Για τη διάγνωση της ανεπάρκειας χαλκού, ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει για τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε. Θα λάβει υπόψιν του τα συμπτώματά σας για να σας αξιολογήσει για ανεπάρκεια χαλκού. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογήσει και τους προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως:

  • Μεγάλη ποσότητα συμπληρωμάτων ψευδαργύρου
  • Ιστορικό βαριατρικής επεμβάσεις, όπως γαστρικό bypass
  • Ιστορικό γαστρεκτομής (χειρουργική αφαίρεση μέρους η όλου του στομάχου)
  • Ιστορικό χειρουργικής επέμβασης στον άνω γαστρεντερικό σωλήνα
  • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης, όπως κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπου ο οργανισμός δεν απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα χαλκού. Αυτή η εξέταση δεν αποτελεί σαφή διαγνωστική τεχνική για ανεπάρκεια χαλκού, επειδή άλλοι παράγοντες μπορούν λανθασμένα να αυξήσουν τα επίπεδα χαλκού στο αίμα ενός ατόμου. Οι γιατροί συνήθως θεωρούν τα επίπεδα χαλκού σοβαρά μειωμένα αν είναι λιγότερο από το 30% του αναμενόμενου εύρους.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια χαλκού;

Η αρχική θεραπεία για την ανεπάρκεια χαλκού εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, αν λαμβάνετε μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου μπορεί απλά να χρειαστεί να μειώσετε τα συμπληρώματα.

Οι γιατροί συχνά προτείνουν συμπλήρωμα χαλκού ως θεραπεία.

Η λήψη περίπου 2 mg χαλκού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση της ανεπάρκειας, αλλά ο γιατρός θα σας ενημερώσει ποια είναι η σωστή δοσολογία για εσάς. Η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε χαλκό μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αν η ανεπάρκεια είναι σοβαρή και ο γιατρός ανησυχεί ότι το σώμα σας δεν απορροφά τα συμπληρώματα χαλκού, θα σας προτείνει ενδοφλέβια θεραπεία με χαλκό.

 Σύμφωνα με το British Medical Journal, η θεραπεία της ανεπάρκειας χαλκού μπορεί να χρειαστεί από 4 έως 12 εβδομάδες.

Διατροφή

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε χαλκό;

Η μέση καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη χαλκού είναι περίπου 0,9 mg. Τα περισσότερα άτομα ξεπερνούν αυτό το όριο μέσω της καθημερινής τους διατροφής. Οι πιο κοινές πηγές χαλκού στις τροφές είναι το ψωμί και τα δημητριακά. Οι καλύτερες διατροφικές πήγες χαλκού είναι:

  • Τα στρείδια
  • Η καβουρόψιχα
  • Τα κάσιους
  • Οι ηλιόσποροι

Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το μπρόκολο, οι πατάτες και μπανάνες έχουν επίσης αυξημένη περιεκτικότητα σε χαλκό.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ανεπάρκειας χαλκού;

Οι πιο κοινές επιπλοκές της ανεπάρκειας χαλκού είναι η αναιμία, η πανκυτταροπενία και η αταξία:

  • Η αναιμία είναι μία πάθηση όπου ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μειωμένος. Αυτό επηρεάζει την ποσότητα του οξυγόνου που διανέμεται σε όργανα και ιστούς.
  • Η πανκυτταροπενία είναι η πάθηση όπου και οι τρεις κύριοι τύποι κυττάρων του αίματος είναι μειωμένοι (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενικότερη εικόνα της υγείας του ατόμου.
  • Η αταξία είναι η απώλεια ελέγχου των κινήσεων του σώματος. Εμφανίζεται όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα χαλκού, επειδή επηρεάζεται το νευρικό σύστημα του ατόμου.

Άλλες λιγότερο κοινές επιπλοκές της ανεπάρκειας χαλκού περιλαμβάνουν προβλήματα στην ανάπτυξη των οστών, απώλεια χρωστικής στα μαλλιά και το δέρμα και μειωμένη ανάπτυξη.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της ανεπάρκειας χαλκού;

Η ανεπάρκεια χαλκού είναι μία σπάνια πάθηση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στόμαχο. Ευτυχώς, αντιμετωπίζεται μέσω διατροφικών αλλαγών και συμπληρωμάτων.

Εάν τα επίπεδα χαλκού είναι πολύ χαμηλά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη βέλτιστη θεραπεία. Τα επίπεδα χαλκού θα πρέπει να επανέλθουν στα φυσιολογικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bost M, et al. (2016). Dietary copper and human health: Current evidence and unresolved issues. sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X16300207?via%3Dihub

2. Chhetri S, et al. (2014). Copper deficiency. DOI: 10.1136/bmj.g3691

3. Copper. (2014). lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/copper

4. Jackson FW. (n.d.). Low copper diet for Wilson’s disease. gicare.com/diets/copper-restriction/

5. Kil MS, et al. (2013). Analysis of serum zinc and copper concentrations in hair loss. DOI: 10.5021/ad.2013.25.4.405

6. Kumar N. (2006) Copper deficiency myelopathy (human swayback). ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=17036563

7. Kumar N. (2015). Copper deficiency myeloneuropathy. uptodate.com/contents/copper-deficiency-myeloneuropathy?search=Copper%20Deficiency&source=search_result&selectedTitle=1~49&usage_type=default&display_rank=1#H37838520

8. Prohaska J. (2014). Impact of copper deficiency in humans. DOI: 10.1111/nyas.12354

9. Wu J, et al. (2006). Copper deficiency as cause of unexplained hematologic and neurologic deficits in patient with prior gastrointestinal surgery. DOI: 10.3122/jabfm.19.2.191