Παθολογικά

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Τι είναι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου;

Το ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που το σώμα χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση λοιμώξεων και την παραγωγή κυττάρων. Είναι σημαντικό για την επούλωση τραυματισμών και τη δημιουργία του DNA. Εάν δεν λαμβάνετε επαρκή ψευδάργυρο μέσω της διατροφής σας, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες, όπως τριχόπτωση, έλλειψη επαγρύπνησης και μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον αναπτυγμένο κόσμο γενικότερα, όμως εξακολουθεί να εμφανίζεται σε κάποια άτομα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Καλέστε το γιατρό Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου;

Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται από το σώμα στην παραγωγή κυττάρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν πολλά ακόμη που χρειάζεται να μάθουμε για τον ψευδάργυρο, αλλά μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανάπτυξης, της σεξουαλικής ωρίμανσης και της αναπαραγωγής.

Όταν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, το σώμα δεν μπορεί να παράγει νέα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα, όπως:

Αίτια

Ποια είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση ανεπάρκειας ψευδαργύρου;

Αν είστε έγκυος και έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, το βρέφος δεν λαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αναπτυχθεί σωστά μέσα στον πλακούντα. Αν προσπαθείτε με το/τη σύντροφό σας να αποκτήσετε παιδί, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου δυσκολεύει τη διαδικασία, διότι μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα στους άντρες.

Τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδάργυρου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα βρέφη που θηλάζουν και ηλικιωμένοι. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ψευδάργυρο από το φυσιολογικό, επειδή ο ψευδάργυρος στο σώμα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα άτομα με αλκοολισμό έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ δυσκολεύει την πέψη του ψευδαργύρου στο σώμα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια ψευδαργύρου;

Ο ψευδάργυρος κατανέμεται σε μικροσκοπικές ποσότητες στα κύτταρα, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της ανεπάρκειας μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

Αν ο γιατρός υποπτεύεται ανεπάρκεια ψευδαργύρου, θα χρειαστεί να εξετάσει το πλάσμα του αίματος για μία σαφή διάγνωση. Άλλες εξετάσεις για την ανεπάρκεια ψευδαργύρου περιλαμβάνουν ανάλυση ούρων και ανάλυση τριχών των μαλλιών για τη μέτρηση του περιεχόμενου ψευδαργύρου.

Μερικές φορές, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης. Για παράδειγμα, κάποιες παθήσεις επηρεάζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει και σε ανεπάρκεια χαλκού. Ο γιατρός, γνωρίζοντας όλες αυτές τις πιθανότητες, θα διενεργήσει περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία της ανεπάρκειας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια ψευδαργύρου;

Διατροφικές αλλαγές

Η μακροπρόθεσμη θεραπεία για την ανεπάρκεια ψευδαργύρου ξεκινά με αλλαγές στη διατροφή σας. Αρχικά θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα:

  • Κόκκινα κρέατα
  • Πουλερικά
  • Σπόρους
  • Φύτρο σίτου
  • Άγριο ρύζι
  • Στρείδια

Αν είστε χορτοφάγος, θα είναι πιο δύσκολο να λάβετε τις ποσότητες ψευδαργύρου που χρειάζεστε από τις τροφές που καταναλώνετε. Μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερα φασόλια κονσέρβα, κάσιους, αρακά και αμύγδαλα ως εναλλακτικές πήγες ψευδαργύρου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μία ενημερωμένη, πλήρη λίστα τροφών που είναι υψηλές σε ψευδάργυρο. Προσθέστε περισσότερες από αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, ώστε να αποτρέψετε μια πιθανή ανεπάρκεια.

Συμπληρώματα

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ανεπάρκεια ψευδαργύρου και μέσω συμπληρωμάτων. Ο ψευδάργυρος εντοπίζεται σε πολλά συμπληρώματα πολυβιταμινών. Επίσης υπάρχει και σε κάποια φάρμακα για το κρυολόγημα, αν και δεν θα πρέπει να λαμβάνετε τέτοια φάρμακα αν δεν είστε άρρωστοι. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμπληρώματα που περιέχουν μόνο ψευδάργυρο.

Αν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για να ενισχύσετε την ποσότητα ψευδαργύρου στο σώμα σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αντιβιοτικά, φάρμακα για την αρθρίτιδα και διουρητικά.

Καλέστε το γιατρό

Πότε πρέπει να καλέστε το γιατρό σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου δεν αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Όμως, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε και υποπτεύεστε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, είναι πολύ σημαντικό να διευθετήσετε άμεσα το πρόβλημα. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε ανεπάρκεια και έχετε διάρροια που διαρκεί αρκετές μέρες, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Ο ψευδάργυρος είναι το μεταλλικό στοιχείο που βοηθά τα έντερα να καταπολεμούν λοιμώξεις και, χωρίς αυτόν, η λοίμωξη μπορεί να επιδεινωθεί.

Όπως και με οποιαδήποτε πάθηση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας αν:

  • Αισθάνεσαι ζάλη ή ναυτία
  • Έχετε ξαφνικό πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί
  • Χάσετε τις αισθήσεις σας

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου;

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να συμβεί, αλλά μέσω των κατάλληλων διατροφικών αλλαγών και των συμπληρωμάτων είναι πιθανό να αντιστραφεί. Τα άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορούν να διευθετήσουν το πρόβλημα αναζητώντας πηγές ψευδαργύρου και προσέχοντας τη διατροφή τους.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Dissanayake D, et al. (2009). Effects of zinc supplementation on sexual behavior of male rats. DOI: doi.org/10.4103/0974-1208.57223

2. Kang YJ, et al. (2005). Zinc prevention and treatment of alchoholic liver disease [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16099027?dopt=Abstract

3. Micronutrients. (2015). unicef.org/nutrition/index_iodine.html

4. Parasad AS. (1985). Laboratory diagnosis of zinc deficiency. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4078198

5. Zinc. (n.d.) medlineplus.gov/druginfo/natural/982.html

6. Zinc: Fact sheet for consumers. (2016). ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/

7. Zinc: Fact sheet for health professionals. (2016). ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/