Τραυματισμοί

Ανοιχτό τραύμα

Τι είναι ένα ανοιχτό τραύμα;

Ένα ανοιχτό τραύμα είναι ένας τραυματισμός που περιλαμβάνει εξωτερική ή εσωτερική διάρρηξη ιστού, συνήθως του δέρματος. Όλοι οι άνθρωποι τραυματίζονται και παρουσιάζουν ανοιχτά τραύματα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι ήπια και αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Οι πτώσεις, τα ατυχήματα με αιχμηρά αντικείμενα και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι οι πιο κοινές αιτίες ανοιχτών τραυμάτων. Σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα αν υπάρχει υπερβολική αιμορραγία ή αν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ανοιχτών τραυμάτων;

Υπάρχουν τέσσερεις τύποι ανοιχτών τραυμάτων, οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με την αιτία τους.

Εκδορά

Η εκδορά συμβαίνει όταν το δέρμα τρίβεται έναντι μιας τραχιάς ή σκληρής επιφάνειας. Η τριβή στο δρόμο κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος είναι ένα παράδειγμα εκδοράς. Συνήθως δεν υπάρχει έντονη αιμορραγία, αλλά η πληγή θα πρέπει να καθαριστεί για την αποφυγή λοίμωξης.

Ανοιχτή πληγή

Η ανοιχτή πληγή είναι ένα βαθύ κόψιμο. Συχνές αιτίες είναι τα ατυχήματα με μαχαίρια, εργαλεία ή μηχανήματα. Στην περίπτωση βαθιάς ανοιχτής πληγής, η αιμορραγία μπορεί να είναι γρήγορη και εκτεταμένη.

Διατρητικό τραύμα

Το διατρητικό τραύμα είναι μία μικρή τρύπα που προκαλείται από ένα μακρύ και αιχμηρό αντικείμενο, όπως νύχι ή βελόνα. Μερικές φορές μία σφαίρα μπορεί να προκαλέσει διατρητικό τραύμα.

Σε αυτόν τον τύπο τραύματος, δεν υπάρχει έντονη αιμορραγία, αλλά οι πληγές μπορεί να είναι αρκετά βαθιές ώστε να προκαλέσουν βλάβες στα εσωτερικά όργανα. Αν έχετε ακόμα και ένα μικρό διακριτικό τραύμα, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να κάνετε αντιτετανικό ορό και να αποτρέψετε πιθανή λοίμωξη.

Εξελκυστικό ή αποσπαστικό τραύμα

Ένα εξελκυστικό ή αποσπαστικό τραύμα είναι η μερική ή πλήρης απομάκρυνση του δέρματος και του ιστού κάτω από αυτό. Τα εν λόγω τραύματα συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια βίαιων ατυχημάτων, όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, εκρήξεις και πυροβολισμοί. Η αιμορραγία είναι γρήγορη και έντονη.

Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα ανοιχτά τραύματα;

Ορισμένα τραύματα αντιμετωπίζονται στο σπίτι, ενώ αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Κατ’ οίκον φροντίδα για μικροτραυματισμούς

Οι μικροτραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Αρχικά πλύνετε και απολυμάνετε την πληγή, ώστε να αφαιρέσετε οποιαδήποτε εξωγενή σωματίδια. Εφαρμόστε άμεση πίεση και ανύψωση για να ελέγξετε την αιμορραγία και τη διόγκωση.

Όταν τυλίγετε την πληγή, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο. Πολύ μικρά τραύματα μπορεί να επουλωθούν χωρίς γάζα. Θα χρειαστεί να διατηρείτε την πληγή καθαρή και στεγνή για πέντε ημέρες και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Τυπικά το τραύμα συνοδεύεται από πόνο. Μπορείτε να λάβετε ακεταμινοφαίνη σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Αποφύγετε την ασπιρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει ή να παρατείνει την αιμορραγία.

Εφαρμόστε πάγο αν έχετε μώλωπες ή διόγκωση και αποφύγετε να ακουμπάτε την πληγή. Εάν περνάτε χρόνο εκτός του σπιτιού, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 στην περιοχή έως ότου επουλωθεί πλήρως.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Παρόλο που μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένες πληγές στο σπίτι, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

  • Μία ανοιχτή πληγή είναι πιο βαθιά από 1,2 εκατοστά
  • Η αιμορραγία δεν σταματά με άμεση πίεση
  • Η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά
  • Η αιμορραγία είναι το αποτέλεσμα σοβαρού ατυχήματος

Ιατρικές θεραπείες

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία πληθώρα τεχνικών για την αντιμετώπιση του ανοιχτού τραύματος. Μετά τον καθαρισμό και πιθανώς το μούδιασμα της περιοχής, θα κλείσει την πληγή με ράμματα. Μπορεί να σας χορηγηθεί αντιτετανικός ορός αν έχετε διατρητικό τραύμα.

Ανάλογα με τη θέση του τραύματος και την πιθανότητα λοίμωξης, ο γιατρός μπορεί να μην κλείσει την πληγή και να την αφήσει να επουλωθεί φυσικά. Αυτή είναι γνωστή ως επούλωση κατά δεύτερο σκοπό και σημαίνει ότι η επούλωση θα συμβεί από την βάση της πληγής προς την επιφανειακή επιδερμίδα.

Αυτή η διαδικασία πιθανώς συνεπάγεται την κάλυψη της πληγής με γάζα. Παρόλο που το τραύμα μπορεί να μην είναι αισθητικά ωραίο, αποτρέπεται η λοίμωξη και ο σχηματισμός αποστημάτων.

Μία άλλη θεραπεία για τα ανοιχτά τραύματα περιλαμβάνει τα παυσίπονα. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει πενικιλίνη ή άλλο αντιβιοτικό ή αν υπάρχει λοίμωξη ή αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Εάν μέρος του σώματος έχει υποστεί ακρωτηριασμό, θα διακομιστείτε στο νοσοκομείο για πιθανή επανασύνδεση. Τυλίξτε το μέρος του σώματος με υγρή γάζα και εφαρμόστε πάγο.

Φεύγοντας από το ιατρείο, μπορεί να έχετε γάζες και επιδέσμους. Είναι πολύ σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας και να εργάζεστε πάνω σε μία καθαρή επιφάνεια όταν αλλάζετε τους επιδέσμους και τις γάζες.

Απολυμάνετε και στεγνώστε την πληγή ενδελεχώς προτού την τυλίξετε ξανά με επίδεσμο ή γάζα. Απορρίψτε τους χρησιμοποιημένους επιδέσμους και τις γάζες σε πλαστικές σακούλες.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ενός ανοιχτού τραύματος;

Η κυρία επιπλοκή ενός ανοιχτού τραύματος είναι ο κίνδυνος λοίμωξης. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε διατρητικό τραύμα, βαθιά ανοιχτή πληγή ή σοβαρό ατύχημα και παρουσιάζετε ενδείξεις σημαντικής αιμορραγίας ή λοίμωξης.

Οι ενδείξεις αιμορραγίας περιλαμβάνουν τη διαρκή αιμορραγία που δεν ανταποκρίνεται στην εφαρμογή πίεσης. Μπορεί να έχετε υποστεί λοίμωξη εάν η πληγή:

  • Παρουσιάζει έκκριση υγρών
  • Έχει παχύρευστο πράσινο, κίτρινο ή καφέ πύον
  • Έχει πύον με έντονη οσμή

Άλλες ενδείξεις λοιμώξεις είναι οι εξής:

  • Πυρετός πάνω από 38 ᵒC για περισσότερο από 4 ώρες
  • Μία ευαίσθητη μάζα στη βουβωνική περιοχή ή τις μασχάλες
  • Πληγή που δεν επουλώνεται

Ο γιατρός θα απομακρύνει υγρά ή εξωγενή σωματίδια από την πληγή και θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικό αν αναπτυχθεί βακτηριακή λοίμωξη. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση μολυσμένου ιστού, καθώς και τμήματος του περιβάλλοντος υγιούς ιστού.

Παθήσεις μπορεί να αναπτυχθούν από ένα ανοιχτό τραύμα περιλαμβάνουν:

  • Τέτανος. Αυτή η πάθηση προκαλείται από λοίμωξη από το βακτήριο του τετάνου. Μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις στη γνάθο και το λαιμό.
  • Νεκρωτική περιτονίτιδα. Αυτή είναι μία σοβαρή λοίμωξη μαλακών ιστών που προκαλείται από μία πληθώρα βακτηρίων, όπως Clostridium και Streptococcus, και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ιστών και σήψη.
  • Κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι μία φλεγμονή του δέρματος που δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με την πληγή.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των ανοιχτών τραυμάτων;

Ανεξάρτητα με το αν έχετε ένα ήπιο ή πιο σοβαρό ανοιχτό τραύμα, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Ορισμένες ανοιχτές πληγές μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Χρειάζεστε ιατρική φροντίδα αν έχετε μία βαθιά πληγή ή αν αιμορραγείτε πολύ. Μόνο έτσι θα λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και θα μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών και λοίμωξης.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2018). Puncture wounds: First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid-puncture-wounds/basics/art-20056665