Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Ανοικτός αρτηριακός πόρος

Τι είναι ο ανοικτός αρτηριακός πόρος;

Ο ανοικτός αρτηριακός πόρος (PDA) είναι μία κοινή συγγενής καρδιακή ανωμαλία που συμβαίνει σε περίπου 3.000 νεογνά κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Κλινική Cleveland. Εμφανίζεται όταν ένα προσωρινό αιμοφόρο αγγείο, το οποίο ονομάζεται αρτηριακός πόρος, δεν κλείνει σύντομα μετά τη γέννηση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ανωμαλία μπορεί να μη διαγνωστεί και να υπάρχει μέχρι την ενήλικη ζωή. Η επιδιόρθωση αυτής της ανωμαλίας είναι συνήθως επιτυχής και αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Σε μία καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, η πνευμονική αρτηρία μεταφέρει αίμα στους πνεύμονες ώστε να εμπλουτιστεί με οξυγόνο. Το οξυγονωμένο αίμα ταξιδεύει μέσω της αορτής (την κυρία αρτηρία του σώματος) στο υπόλοιπο σώμα. Εντός του πλακούντα, ένα αιμοφόρο αγγείο, που ονομάζεται ανοιχτός πόρος, συνδέει την αορτή με την πνευμονική αρτηρία. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει από την πνευμονική αρτηρία στην αορτή και από εκεί στο υπόλοιπο σώμα χωρίς να πηγαίνει στους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει διότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο λαμβάνει οξυγονωμένο αίμα από τη μητέρα και όχι από τους δικούς τους πνεύμονες.

Σύντομα μετά τη γέννηση, ο αρτηριακός πόρος θα πρέπει να κλείσει, ώστε να αποτραπεί η μίξη του πτωχού σε οξυγόνο αίματος από την πνευμονική αρτηρία με το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα της αορτής. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, το βρέφος έχει ανοικτό αρτηριακό πόρο. Αν ο γιατρός δεν εντοπίσει την ανωμαλία, το παιδί θα μεγαλώνει με ανοικτό αρτηριακό πόρο μέχρι την ενήλικη ζωή.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του ανοικτού αρτηριακού πόρου;

Ο ανοικτός αρτηριακός πόρος είναι μία σχετικά κοινή συγγενής καρδιακή ανωμαλία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι γιατροί δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση. Ο πρόωρος τοκετός αυξάνει τον κίνδυνο. Επίσης, ο ανοικτός αρτηριακός πόρος είναι περισσότερο συχνός στα κορίτσια από ό, τι στα αγόρια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ανοικτού αρτηριακού πόρου;

Το άνοιγμα στον αρτηριακό πόρο και μπορεί να κυμαίνεται από μικρό έως μεγάλο. Κατά συνέπεια, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Εάν το άνοιγμα είναι πολύ μικρό, δεν θα υπάρχουν συμπτώματα και ο γιατρός θα εντοπίσει την πάθηση ακούγοντας μόνο ένα καρδιακό φύσημα.

Περισσότερο συχνά, ένα βρέφος ή παιδί με ανοικτό αρτηριακό πόρο έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Εφίδρωση
  • Ταχεία και βαριά αναπνοή
  • Κόπωση
  • Αργή αύξηση βάρους
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για το φαγητό

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο ανοικτός αρτηριακός πόρος δεν εντοπίζεται, ένας ενήλικας με την εν λόγω ανωμαλία μπορεί να βιώσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια και επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες, διογκωμένη καρδιά ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο ανοικτός αρτηριακός πόρος;

Ο γιατρός συνήθως διαγιγνώσκει τον ανοικτό αρτηριακό πόρο ακούγοντας την καρδιά του παιδιού. Οι περισσότερες περιπτώσεις της πάθησης προκαλούν ένα φύσημα στην καρδιά (έναν επιπλέον ή ασυνήθιστο ήχο στον καρδιακό παλμό), το οποίο ο γιατρός μπορεί να ακροαστεί με το στηθοσκόπιο. Μία ακτινογραφία θώρακος μπορεί να κριθεί απαραίτητη για να ελεγχθεί η κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων του βρέφους.

Τα πρόωρα βρέφη μπορεί να μην παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα όπως τα βρέφη που γεννιούνται φυσιολογικά και να χρειαστούν επιπρόσθετες εξετάσεις για την επιβεβαίωση του ανοικτού αρτηριακού πόρου.

Ηχοκαρδιογράφημα

Το ηχοκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς του βρέφους. Είναι ανώδυνη και επιτρέπει στο γιατρό να δει το μέγεθος της καρδιάς και αν υπάρχουν ανωμαλίες στην αιματική ροή. Το ηχοκαρδιογράφημα είναι η εξέταση που χρησιμοποιείται περισσότερο συχνά για τη διάγνωση του ανοικτού αρτηριακού πόρου.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και εντοπίζει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Στα βρέφη, αυτή η εξέταση μπορεί να εντοπίσει μία διογκωμένη καρδιά.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον ανοικτό αρτηριακό πόρο;

Στις περιπτώσεις όπου το άνοιγμα στον αρτηριακό πόρο είναι πολύ μικρό, δεν χρειάζεται θεραπεία. Το άνοιγμα θα κλείσει, καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Όμως σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί σε τακτικά χρονικά διαστήματα το μωρό. Αν το άνοιγμα δεν κλείσει από μόνο του, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθούν απαραίτητες για την αποφυγή επιπλοκών.

Φαρμακευτική αγωγή

Σε ένα πρόωρο βρέφος, ένα φάρμακο που ονομάζεται ινδομεθακίνη μπορεί να βοηθήσει στο κλείσιμο του ανοίγματος στο αρτηριακό πόρο. Όταν χορηγείται ενδοφλέβια, αυτό το φάρμακο βοηθάει στη συστολή των μυών και το κλείσιμο του αρτηριακού πόρου. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι τυπικά αποτελεσματικός μόνο στα νεογνά. Σε βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά, χρειάζονται περαιτέρω θεραπείες.

Διαδικασίες με χρήση καθετήρα

Σε ένα βρέφος ή παιδί με μικρό άνοιγμα αρτηριακού πόρου ο γιατρός μπορεί να προτείνει κλείσιμο με διακαθετηριακή συσκευή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα των ΗΠΑ. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία και δεν περιλαμβάνει άνοιγμα στο θώρακα του παιδιού. Ο καθετήρας είναι ένας λεπτός, ευέλικτος σωλήνας που καθοδηγείται μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου από τη βουβωνική χώρα έως την καρδιά του παιδιού. Μία συσκευή περνά μέσω του καθετήρα και τοποθετείται στο άνοιγμα του αρτηριακού πόρου. Η συσκευή μπλοκάρει τη ροή του αίματος μέσω των αγγείων και επαναφέρει τη φυσιολογική αιματική ροή.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν το άνοιγμα είναι μεγάλο ή αν δεν κλείνει από μόνο του, η χειρουργική θεραπεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη για την επιδιόρθωση της ανωμαλίας. Αυτός ο τύπος θεραπείας τυπικά πραγματοποιείται μόνο σε παιδιά άνω των 6 μηνών. Ωστόσο, μικρότερα βρέφη μπορούν να λάβουν αυτή τη θεραπεία αν έχουν συμπτώματα. Στις χειρουργικές διαδικασίες, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά στο μωρό για την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων αφότου πάρετε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τον ανοικτό αρτηριακό πόρο;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ανοικτού αρτηριακού πόρου διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται σύντομα μετά τη γέννηση. Είναι ασυνήθιστο η πάθηση να μην διαγνωστεί μέχρι την ενήλικη ζωή. Αν όμως αυτό συμβεί, μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. Όσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα τόσο σοβαρότερες οι επιπλοκές. Αν και είναι σπάνιο, ο ανοικτός αρτηριακός πόρος για τον οποίο δεν λαμβάνεται θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στους ενήλικες, όπως:

  • Δύσπνοια ή αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • Πνευμονική υπέρταση, ή αυξημένη αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη
  • Ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονή της επένδυσης της καρδιάς λόγω βακτηριακής λοίμωξης (τα άτομα με δομικές καρδιακές ανωμαλίες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης)

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ανοικτού αρτηριακού πόρου στους ενήλικες όπου δεν λαμβάνεται θεραπεία, η επιπλέον αιματική ροή μπορεί να αυξήσει το μέγεθος της καρδιάς, να εξασθενίσει τους μύες και την ικανότητά τους να εξωθούν το αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του ανοικτού αρτηριακού πόρου;

Η έκβαση είναι πολύ καλή όταν ο ανοικτός αρτηριακός πόρος εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται. Η ανάρρωση για τα πρόωρα βρέφη εξαρτάται από το πόσο νωρίς γεννήθηκε το νεογνό και εάν πάσχει και από άλλες ασθένειες. Τα περισσότερα βρέφη αναρρώνουν πλήρως χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Congenital patent ductus arteriosus (PDA). (2015, July). Retrieved on from cincinnatichildrens.org/health/p/pda/

2. How is patent ductus arteriosus treated? (2011, September 26) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pda/treatment

3. Mayo Clinic Staff. (2014, December 16). Patent ductus arteriosus (PDA) mayoclinic.org/diseases-conditions/patent-ductus-arteriosus/basics/definition/con-20028530

4. Patent ductus arteriosus. (2015, July) my.clevelandclinic.org/heart/disorders/patent-ductus-arteriousis-adults.aspx

5. Patent ductus arteriosus in children. (n.d.) childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/patent-ductus-arteriosus