Αιματολογικές παθήσεις

Αντιδράσεις μετά από μετάγγιση

Τι είναι οι αντιδράσεις μετά από μετάγγιση;

Εάν έχετε βιώσει έντονη απώλεια αίματος ή χαμηλά επίπεδα αίματος, μία μετάγγιση μπορεί να αποκαταστήσει το αίμα που έχετε χάσει. Είναι μία διαδικασία ρουτίνας κατά την οποία σας χορηγείται αίμα από ένα δότη. Η μετάγγιση μπορεί πραγματικά να σας σώσει τη ζωή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το αίμα που θα λάβετε να είναι ακριβώς του ίδιου τύπου με το δικό σας. Εάν υπάρχει ασυμβατότητα της ομάδας αίματος, μπορεί να βιώσετε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αντιδράσεις είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για τους νεφρούς και τους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απειλητικές για τη ζωή.

Ποια είναι η διαδικασία μετάγγισης αίματος;

Ο γιατρός θα προτείνει μετάγγιση αίματος αν έχετε χάσει πολύ αίμα ή δεν παράγετε επαρκή ποσότητα αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Ασθένεια
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Καρκίνο
  • Λοίμωξη
  • Εγκαύματα
  • Τραυματισμό
  • Άλλες ιατρικές παθήσεις

Οι μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται κυρίως για συστατικά του αίματος, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια ή πλάσμα. Πριν τη μετάγγιση, ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα του αίματός σας. Το δείγμα θα αποσταλεί στο εργαστήριο για να ταυτοποιηθεί η ομάδα αίματος και να καθοριστεί εάν το αίμα σας είναι συμβατό με το αίμα ενός δότη.

Οι ομάδες αίματος είναι οι εξής:

  • Α Θετικό
  • Α Αρνητικό
  • Β Θετικό
  • Β Αρνητικό
  • Ο Θετικό (μηδέν θετικό)
  • Ο Αρνητικό (μηδέν αρνητικό)
  • ΑΒ Θετικό
  • ΑΒ Αρνητικό

Η γνώση της ομάδας αίματος είναι πολύ σημαντική, επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν αντιγόνα (χαρακτηριστικές πρωτεΐνες) που αντιστοιχούν στις εν λόγω ομάδες αίματος. Εάν ένα εργαστήριο σας χορηγήσει λανθασμένη ομάδα αίματος, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα εντοπίσει οποιεσδήποτε ξένες πρωτεΐνες στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος του δότη και θα επιχειρήσει να τις καταστρέψει.

Οι τράπεζες αίματος πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους, ώστε να βεβαιωθούν ότι το αίμα είναι ασφαλές και έχει εντοπιστεί σωστά η ομάδα αίματός του, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε όποιον το χρειαστεί. Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα σας εξηγήσει τους κινδύνους της μετάγγισης αίματος και θα σας παρακολουθεί προσεκτικά καθώς λαμβάνετε το αίμα του δότη.

Συμπτώματα Αίτια Επιπλοκές Πρόληψη Θεραπεία Ανάρρωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα μιας αντίδρασης από μετάγγιση αίματος;

Οι περισσότερες αντιδράσεις από μετάγγιση αίματος συμβαίνουν όταν λαμβάνετε το αίμα ή αμέσως μετά. Ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής θα είναι μαζί σας καθόλη τη διάρκεια της μετάγγισης. Θα ελέγχει τις ζωτικές ενδείξεις και θα σας παρακολουθεί για συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν αντίδραση στο αίμα που λαμβάνετε.

Συμπτώματα αντίδρασης από μετάγγιση περιλαμβάνουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι αντιδράσεις από μετάγγιση εκδηλώνονται μέρες μετά τη μετάγγιση του αίματος. Θα πρέπει να παρατηρείτε πολύ προσεκτικά το σώμα σας τις ημέρες μετά τη μετάγγιση και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Αίτια

Τι προκαλεί την αντίδραση από μετάγγιση;

Τα αντισώματα στο αίμα του δέκτη μπορούν να επιτεθούν στο αίμα του δότη εάν δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των δύο. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη επιτίθεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του δότη, αυτό ονομάζεται αιμολυτική αντίδραση.

Μπορεί επίσης να βιώσετε και μία αλλεργική αντίδραση στη μετάγγιση αίματος. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα και κνησμό. Η αλλεργική αντίδραση συχνά αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά.

Ένας άλλος τύπος αντίδρασης μετά από μετάγγιση είναι η οξεία αναπνευστική βλάβη (TRALI). Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβεί όταν το πλάσμα του δότη περιέχει αντισώματα που προκαλούν βλάβη στα ανοσοποιητικά κύτταρα των πνευμόνων. Αυτή η βλάβη οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να παρέχουν οξυγόνο στο σώμα. Η αντίδραση συνήθως εκδηλώνεται 6 ώρες μετά τη λήψη του αίματος.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αίμα του δότη μπορεί να περιέχει βακτήρια. Η χορήγηση του μολυσμένου αίματος στο δέκτη μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, σοκ και θάνατο.

Μία αντίδραση μετάγγισης μπορεί επίσης να συμβεί εάν το άτομο λάβει πολύ μεγάλη ποσότητα αίματος. Αυτή είναι γνωστή ως υπερφόρτωση κυκλοφορίας συνδεόμενη με μετάγγιση (TACO). Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αίματος μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά εξαναγκάζοντάς την να λειτουργεί πιο έντονα για να εξωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες.

Μπορεί επίσης να βιώσετε υπερσυσσώρευση σιδήρου λόγω ύπαρξης μεγάλης ποσότητας σιδήρου στο αίμα του δότη. Αυτό μπορεί να βλάψει την καρδιά και το ήπαρ ύστερα από πολλές μεταγγίσεις.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας αντίδρασης από μετάγγιση;

Οι αντιδράσεις από μετάγγιση δεν είναι πάντα σοβαρές. Ωστόσο, ορισμένες μπορούν να αποβούν απειλητικές για τη ζωή. Οι σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • Αναιμία
  • Προβλήματα στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα)
  • Σοκ (μία απειλητική για τη ζωή πάθηση που απορρέει από έλλειψη επαρκούς αιματικής ροής)

Πρόληψη

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μιας αντίδρασης από μετάγγιση;

Οι τράπεζες αίματος πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα δείγματα αίματος που λαμβάνουν. Το δείγμα αίματος του δέκτη συχνά αναμειγνύεται με το δείγμα αίματος του δυνητικού δότη ώστε να επιβεβαιωθεί η συμβατότητα.

Πριν σας χορηγηθεί το αίμα του δότη, θα ελεγχθεί η ομάδα αίματός του, καθώς και η δική σας. Έτσι, ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα βεβαιωθεί ότι χορηγεί τα κατάλληλα προϊόντα αίματος στο σωστό ασθενή.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αντίδραση από μετάγγιση;

Εάν εσείς ή κάποιος επαγγελματίας υγείας παρατηρήσετε συμπτώματα αντίδρασης από μετάγγιση αίματος, η μετάγγιση θα σταματήσει αμέσως. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου θα έρθει και θα λάβει δείγμα αίματος από εσάς και από το προς μετάγγιση αίμα, ώστε να ελέγξει τη συμβατότητα.

Οι αντιδράσεις από μετάγγιση ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και να αντιμετωπιστούν με ακεταμινοφαίνη για τη μείωση τυχόν πόνου ή πυρετού.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει ενδοφλέβια υγρά ή φάρμακα για τη μείωση της πιθανότητας νεφρικής ανεπάρκειας και σοκ.

Ανάρρωση

Πώς γίνεται η ανάρρωση μετά τη μετάγγιση αίματος; Είναι φυσιολογικός ο ήπιος πόνος στη μέση μετά τη μετάγγιση ή αποτελεί ένδειξη πιθανής αντίδρασης;

Μετά τη μετάγγιση, μπορεί να μην βιώσετε καθόλου συμπτώματα ή μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο ενεργητικοί. Ο γιατρός θα σας παρατηρεί για κάποιο χρονικό διάστημα από τη μετάγγιση, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν θα εκδηλώσετε κάποια αντίδραση. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως πυρετό, ζάλη, λαχάνιασμα ή ήπιο πόνο στη μέση, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το ιατρικό προσωπικό, καθώς θα μπορούσε να υποδεικνύει αντίδραση στο αίμα που έχετε λάβει.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, April 1). Blood Transfusion. Retrieved from mayoclinic.com/health/blood-transfusion/MY01054/

2. Transfusion Reactions. (n.d.) library.med.utah.edu/WebPath/TUTORIAL/BLDBANK/BBTXRXN.html

3. What is a Blood Transfusion? (2012, January 30). Retrieved from nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/bt/