Ψυχικές νόσοι

Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας

Τι είναι η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας;

Κάθε προσωπικότητα είναι μοναδική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο σκέφτεται και συμπεριφέρεται μπορεί να είναι καταστροφικός τόσο για το ίδιο όσο και για τους άλλους. Τα άτομα με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας, ή διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας, (ASPD) έχουν μία ψυχική πάθηση που προκαλεί πρότυπα εκμετάλλευσης και βιαιότητας έναντι των άλλων.

Η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας τυπικά ξεκινά κατά την παιδική ή την πρώιμη εφηβική ηλικία και συνεχίζεται έως την ενήλικη ζωή. Τα άτομα με την εν λόγω διαταραχή παρουσιάζουν μακροχρόνια πρότυπα:

  • Καταπάτησης των νόμων
  • Καταπάτησης των δικαιωμάτων των άλλων
  • Χειρισμού και εκμετάλλευσης των άλλων

Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή συχνά δεν ενδιαφέρονται αν παραβαίνουν τους νόμους. Λένε ψέματα και θέτουν τους άλλους σε κίνδυνο χωρίς να αισθάνονται μεταμέλεια.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alcohol Research and Health αναφέρει ότι περίπου 3% των ανδρών και 1% των γυναικών πάσχουν από διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας. Η πάθηση είναι περισσότερο κοινή στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας;

Η ακριβής αίτια της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας παραμένει άγνωστη. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο. Μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής αν είστε άνδρας και:

  • Είχατε υποστεί κακοποίηση ως παιδί
  • Μεγαλώσατε με γονείς που είχαν διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας
  • Μεγαλώσατε με αλκοολικούς γονείς

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας;

Τα παιδιά με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας τείνουν να είναι βάναυσα προς τα ζώα και να κάνουν εμπρησμούς. Ορισμένα συμπτώματα στους ενήλικες περιλαμβάνουν:

  • Συχνό θυμό
  • Αλαζονεία
  • Χειρισμό των άλλων
  • Συμπεριφορά με έξυπνο και κολακευτικό τρόπο ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν
  • Συχνά ψέματα
  • Κλοπές
  • Επιθετική συμπεριφορά και εμπλοκή σε καβγάδες
  • Παραβίαση των νόμων
  • Αδιαφορία για την προσωπική ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων
  • Μη ένοχη ή μεταμέλεια για τις πράξεις τους

Τα άτομα με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών. Μία μελέτη έχει συνδέσει τη χρήση αλκοόλ με την αυξημένα επιθετική συμπεριφορά στα άτομα με την εν λόγω διαταραχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας;

Η διάγνωση της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα κάτω των 18. Τα συμπτώματα που μοιάζουν με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας σε αυτά τα άτομα μπορεί να διαγνωστούν ως διαταραχή διαγωγής. Τα άτομα άνω των 18 μπορούν να διαγνωστούν με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας μόνο εάν υπάρχει ιστορικό διαταραχής διαγωγής πριν την ηλικία των 15 ετών.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα ρωτήσει το άτομο (που είναι πάντα άνω των 18) αναφορικά με τρέχουσες και παλαιότερες συμπεριφορές. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό ενδείξεων και συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη διάγνωση διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας.

Θα πρέπει να πληροίτε συγκεκριμένα κριτήρια για να διαγνωστείτε με τη διαταραχή. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν:

  • Διάγνωση διαταραχής διαγωγής πριν την ηλικία των 15 ετών
  • Καταγραφή ή παρατήρηση τουλάχιστον τριών συμπτωμάτων διαταραχής αντικοινωνικής συμπεριφοράς πριν την ηλικία των 15 ετών
  • Καταγραφή ή παρατήρηση συμπτωμάτων διαταραχής αντικοινωνικής συμπεριφοράς που δεν εκδηλώνονται μόνο κατά τη διάρκεια σχιζοφρενικών ή μανιακών επεισοδίων (αν έχετε σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας;

Η διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο γιατρός θα δοκιμάσει ένα συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ψυχοθεραπεία

Ο ψυχολόγος θα σας προτείνει διαφορετικούς τύπους ψυχοθεραπείας ανάλογα με την κατάστασή σας.

Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία θα σας βοηθήσει να αποκαλύψετε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές και θα σας διδάξει τρόπους αντικατάστασή τους με θετικές.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μπορεί να αυξήσει την επίγνωση των αρνητικών και υποσυνείδητων σκέψεων και συμπεριφορών. Αυτό θα βοηθήσει το άτομο να τις αλλάξει.

Φαρμακευτική αγωγή

Δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:

  • Αντικαταθλιπτικά
  • Σταθεροποιητές της διάθεσης
  • Αγχολυτικά
  • Αντιψυχωτικά

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει να παραμείνετε σε μία μονάδα αντιμετώπισης ψυχικών νοσημάτων όπου θα λάβετε εντατική θεραπεία.

Βοηθώντας ένα άτομο με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας

Είναι δύσκολο να βλέπετε ένα δικό σας άτομο να παρουσιάζει καταστρεπτικές συμπεριφορές – ιδιαίτερα όταν αυτές οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν άμεσα. Ακόμη πιο δύσκολο είναι να πείσετε το άτομο να ζητήσει βοήθεια, και αυτό διότι τα περισσότερα άτομα με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα.

Δεν μπορείτε να πιέσετε ένα άτομο με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας να λάβει θεραπεία. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Ένας σύμβουλος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τις δυσκολίες του να βλέπετε ένα δικό σας άτομο να πάσχει από τη διαταραχή.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της διαταραχής αντικοινωνικής προσωπικότητας;

Τα άτομα με διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταδικαστούν σε φυλάκιση, να κάνουν κατάχρηση ουσιών και να αποπειραθούν αυτοκτονία. Συχνά δεν αναζητούν βοήθεια εκτός και αν αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα ή το δικαστήριο τούς επιβάλλει να λάβουν θεραπεία.

Τα συμπτώματα της πάθησης τείνουν να επιδεινώνονται προς το τέλος των εφηβικών χρονών και μεταξύ 20 με 30 ετών. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να βελτιωθούν με την πάροδο των ετών σε κάποια άτομα, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται και να δρουν καλύτερα γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Πρόληψη

Προλαμβάνοντας την αυτοκτονία

Αν πιστεύετε ότι κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο βλάβης του εαυτού ή κάποιου άλλου ατόμου:

  • Καλέστε την άμεσο δράση.
  • Παραμείνετε με το άτομο έως ότου καταφθάσει η βοήθεια.
  • Απομακρύνετε όπλα, μαχαίρια, φάρμακα ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.
  • Ακούστε, αλλά μην κρίνετε, μην έρχεστε σε αντιπαράθεση, μην απειλείτε, μη φωνάζετε.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει αυτοκτονικές τάσεις, καλέστε στην 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία στο 1018.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Moeller, F. G., & Dougherty, D. M. (2001). Antisocial personality disorder, alcohol, and aggression. Alcohol Research and Health, 25(1), 5-11 https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh25-1/5-11.pdf