Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Απόφραξη αυτιού από κυψελίδα

Τα αυτιά παράγουν φυσιολογικά μια κηρώδη ουσία που ονομάζεται βύσμα κυψελίδας ή κυψελίδα ή κηρήθρα ή απλώς κερί, και τα προστατεύει από τη σκόνη, την εισαγωγή ξένων σωμάτων και μικροβίων αλλά και τους ερεθισμούς που μπορεί να συμβούν σε αυτά από το νερό. Φυσιολογικά, το επιπλέον κερί μετακινείται προς τον εξωτερικό πόρο του αυτιού, απ’ όπου και απομακρύνεται με το πλύσιμο.

Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αδένες του αυτιού μπορεί να παράγουν περισσότερη κυψελίδα απ’ ότι χρειάζεται, με αποτέλεσμα αυτή να ξηραθεί και να προκαλέσει απόφραξη του καναλιού του αυτιού. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προσπαθώντας να καθαρίσουν τα αυτιά τους με τη χρήση μπατονέτας συχνά σπρώχνουν την κυψελίδα προς τα μέσα προκαλώντας συσσώρευση αυτής και διευκολύνοντας την απόφραξη του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλείται προσωρινή απώλεια ακοής, η οποία όμως είναι αντιστρεπτή και το άτομο μπορεί να επανακτήσει πλήρως την ακοή του, εφόσον λάβει κατάλληλη θεραπεία και απομακρύνει την επιπλέον κυψελίδα από το αυτί του.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αφήνουν συχνά την κυψελίδα να συσσωρεύεται έως ότου προκαλέσει απόφραξη, ενώ η χρήση ακουστικού βαρηκοΐας φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό, αποτρέποντας την έξοδο του κεριού από το αυτί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις μερικής απώλειας ακοής σε υπερήλικες φαίνεται να οφείλονται σε συσσώρευση κυψελίδας που κάνει τον ήχο να ακούγεται πιο ισχνός.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα προκαλεί η απόφραξη του αυτιού από βύσμα κυψελίδας;

Το βασικό σύμπτωμα της απόφραξης του αυτιού από κυψελίδα είναι η μερική ή ολική απώλεια της ακοής, η οποία όμως είναι προσωρινή, καθώς η ακοή επανέρχεται πλήρως, εφόσον το αυτί καθαριστεί. Επιπλέον, ένα άτομο που εμφανίζει απόφραξη του αυτιού του, μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα, όπως:

  • Πόνο στο αυτί
  • Μια αίσθηση πληρότητας στο αυτί
  • Εμβοές, το οποίο είναι ένα κουδούνισμα ή βουητό στο αυτί. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα στο ένα μόνο αυτί, καθώς είναι αρκετά σπάνιο να αποφραχθούν και τα δύο αυτιά ταυτόχρονα. Στην περίπτωση λοιπόν, που κάποιος βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα και στα δύο αυτιά συνιστάται να επισκεφτεί έναν ιατρό, καθώς είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποιο διαφορετικό ιατρικό πρόβλημα που απαιτεί θεραπεία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η απώλεια της ακοής, η ζάλη και η ωταλγία μπορούν επίσης να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, εκτός της απόφραξης του αυτιού από κυψελίδα. Επομένως, το άτομο που βιώνει τα παραπάνω συμπτώματα συστείνεται να επισκεφτεί έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει ακριβής διάγνωση της κατάστασής του.

Αίτια

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην συσσώρευση κυψελίδας και την απόφραξη του αυτιού;

Κάποιοι άνθρωποι παράγουν εκ φύσεως περισσότερη κυψελίδα από άλλους, παρ' όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάθουν υποχρεωτικά απόφραξη του αυτιού τους. Στην πραγματικότητα, η πιο κοινή αιτία απόφραξης του αυτιού από την κυψελίδα είναι η χρήση μπατονέτων ή άλλων συσκευών στο κανάλι του αυτιού οι οποίες τείνουν να σπρώχνουν την κυψελίδα βαθύτερα μέσα στο αυτί και να την συσσωρεύουν προκαλώντας απόφραξη. Επιπλέον, η συχνή χρήση ακουστικών φαίνεται να συμβάλλει στην συσσώρευση της κυψελίδας, καθώς εμποδίζεται η έξοδο της από το αυτί.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να απομακρυνθεί η περίσσεια κυψελίδας από το αυτί κάποιου;

Αρχικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση κάποιος να προσπαθήσει να αφαιρέσει τη συσσωρευμένη κυψελίδα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού μόνος του, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης, τραυματισμού, ακόμα και κώφωσης. Παρ' όλα αυτά, είναι δυνατόν, κάποιος να αφαιρεί τακτικά την περίσσεια κυψελίδας από το εξωτερικό του αυτιού με προσοχή, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μπατονέτα πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο στο ανοικτό εξωτερικό τμήμα του αυτιού και μόνο εάν αυτή είναι απαραίτητη.

Σε περίπτωση που υπάρχει συσσώρευση κυψελίδας στο εσωτερικό του αυτιού, αυτή θα πρέπει να μαλακώσει πρώτα, για να μπορεί έπειτα να απομακρυνθεί. Για τον σκοπό αυτόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές μη συνταγογραφούμενες σταγόνες από το φαρμακείο ή κάποια μέθοδος πλύσης του αυτιού. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις ειδικές σταγόνες που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από το φαρμακείο για να μαλακώσει η συσσωρευμένη κυψελίδα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες απλές ουσίες που υπάρχουν σε ένα σπίτι, όπως:

  • η γλυκερίνη
  • το λάδι για μωρά (baby oil)
  • το ορυκτέλαιο.

Το άτομο θα πρέπει να εισάγει λίγες σταγόνες από κάποια κατάλληλη ουσία στο κανάλι του αυτιού 2 φορές την ημέρα, για περίπου 4 με 5 ημέρες, ούτως ώστε να μαλακώσει η κυψελίδα. Εφόσον, αυτό συμβεί η κυψελίδα θα μετακινηθεί μόνη της προς τον πόρο του αυτιού, μέσα σε μερικές ημέρες, προκειμένου να απομακρυνθεί από το σώμα. 

Από την άλλη, η πλύση του αυτιού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρείται εάν το άτομο έχει κάποιο τραυματισμό στο αυτί ή έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε κάποια ιατρική επέμβαση σε αυτό. Καθώς, στην περίπτωση πλύσης του αυτιού σε άτομο που έχει ρήξη τυμπάνου μπορεί να προκληθεί λοίμωξη ή και απώλεια ακοής. Η διαδικασία πλύσης του αυτιού μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι με μεγάλη προσοχή και πάντα ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά σε κάθε περίπτωση εάν κριθεί αναγκαία είναι προτιμότερο να διεξαχθεί από κάποιον ειδικό, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός του αυτιού. 

Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται συχνά ιατρική αφαίρεση της επιπλέον κυψελίδας από τα αυτιά, και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, ένας ετήσιος καθαρισμός από κάποιον ιατρό, είναι αρκετός για να μην έχει κάποιος πρόβλημα συσσώρευσης κυψελίδας. Εφόσον, λοιπόν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα απόφραξης του αυτιού από κυψελίδα ή τα αυτιά του γίνονται περισσότερο ερεθισμένα, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ιατρός μπορεί να διεξάγει με ασφάλεια έναν καθαρισμό του αυτιού είτε μέσω διαδικασίας πλύσης, είτε με αναρρόφηση, είτε τραβώντας το κερί με ειδικό εργαλείο. Ενώ, παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που το άτομο έχει κάποια υποκείμενη πάθηση που οδηγεί στην υπερπαραγωγή και συσσώρευση της κυψελίδας στα αυτιά. Στην περίπτωση αυτή, ο ιατρός θα κάνει τα κατάλληλα τεστ για να προβεί σε διάγνωση και κατόπιν, θα χορηγήσει την αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.  

Σε κάθε περίπτωση, ένα άτομο πρέπει να έχει στο νου του ότι η προσπάθεια αφαίρεσης της επιπλέον κυψελίδας με διάφορα εργαλεία ή αντικείμενα που έχει κάποιος στο σπίτι, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Παρ' όλα αυτά, δεν χρειάζεται κάποιος να ανησυχεί, εφόσον δεν εμφανίζει συμπτώματα απόφραξης, καθώς τις περισσότερες φορές η κυψελίδα προωθείται μόνη της προς το εξωτερικό του αυτιού προκειμένου να απομακρυνθεί από το σώμα. 

Συσσώρευση κυψελίδας σε παιδιά

Τα παιδιά παράγουν επίσης κυψελίδα στα αυτιά τους, αλλά δεν πρέπει οι γονείς να προσπαθούν να την αφαιρέσουν μόνοι τους καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στα αυτιά του παιδιού. Εάν, υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει συσσωρευμένη κυψελίδα στα αυτιά του, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν παιδίατρο. Συνήθως, κατά τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο, τα αυτιά του παιδιού ελέγχονται και εάν απαιτείται ο ιατρός θα αφαιρέσει την περίσσεια κυψελίδας. 

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η συσσώρευση κυψελίδας στο αυτί κάποιου;

Η συσσώρευση κυψελίδας στο εσωτερικό του αυτιού για μεγάλο διάστημα, αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης σε αυτό. Σε περίπτωση λοίμωξης, απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση και το άτομο εμφανίζει συμπτώματα, όπως:

  • έντονο πόνο στο αυτί, ωταλγία
  • πυρετό
  • βήχα
  • ζάλη
  • επίμονη απώλεια ακοής
  • μια οσμή που προέρχεται από τα αυτιά
  • καταρροή υγρών από τα αυτιά.

Πρόληψη

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να αποφύγει τη συσσώρευση κυψελίδας στα αυτιά του;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αποφεύγει κάποιος να βάζει οτιδήποτε στο αυτί του και ειδικότερα μπατονέτες, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τα αυτιά τους. Στην πραγματικότητα, οι μπατονέτες απλά σπρώχνουν την κυψελίδα βαθύτερα μέσα στα αυτιά, προκαλώντας απόφραξη αυτών, αλλά και πιθανό ερεθισμό του ακουστικού τυμπάνου. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται για το σωστό καθαρισμό των αυτιών είναι η χρήση μιας υγρής πετσέτας για την απαλή αφαίρεση της κυψελίδας από το εξωτερικό άνοιγμα των αυτιών. Ενώ, στην περίπτωση που κάποιος εμφανίζει συχνά απόφραξη στα αυτιά του, επειδή παράγει μεγάλη ποσότητα κυψελίδας, μπορεί να δοκιμάζει να την μαλακώνει τακτικά με κάποιο λάδι ή άλλη ουσία στο σπίτι του ή να επισκέπτεται έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να καθαρίζει τα αυτιά του μια φορά τον χρόνο. 

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved