Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης

Τι είναι η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης είναι μία ομάδα μυών που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα. Οι μύες σφίγγουν για τη συγκράτηση των ούρων εντός της ουροδόχου κύστης και χαλαρώνουν για την απελευθέρωσή τους μέσω της ουρήθρας. Προβλήματα στη ροή των ούρων μπορεί να εκδηλωθούν όταν οτιδήποτε μη φυσιολογικό αποφράσσει τον αυχένα της ουροδόχου κύστεως και αποτρέπει το πλήρες άνοιγμά του κατά την ούρηση.

Οι άνδρες άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστεως από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Η ουροδόχος κύστη μπορεί να εξασθενήσει μόνιμα εάν η θεραπεία για την απόφραξη του αυχένα καθυστερήσει για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Μία εξασθενημένη ουροδόχος κύστη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Νεφρική βλάβη
 • Εκκολπώματα της ουροδόχου κύστεως (προεξέχοντες σάκοι που σχηματίζονται στην ουροδόχο κύστη)
 • Μακροχρόνια ακράτεια, η οποία αποτελεί έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστεως

Καλέστε το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Η κατάλληλη θεραπεία θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και θα αποτρέψει την εμφάνιση επιπλοκών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Άνδρες και γυναίκες με απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης βιώνουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν:

 • Ανώμαλη έκκριση ούρων
 • Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης
 • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
 • Αυξημένη ανάγκη επείγουσας ούρησης
 • Ανικανότητα ελέγχου της ανάγκης για ούρηση
 • Πυελικός πόνος, ο οποίος είναι περισσότερο συχνός στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες

Αίτια

Τι προκαλεί την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Ένας διογκωμένος προστάτης είναι συχνά υπεύθυνος για την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Περιβάλλει την ουρήθρα και παράγει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού στο σπέρμα. Όταν ο προστάτης αδένας υφίσταται διόγκωση, πιέζει την ουρήθρα και περιορίζει τη ροή των ούρων. Η απόφραξη αυτή μπορεί να γίνει τόσο έντονη ώστε τα ούρα να μην απομακρύνονται καθόλου από την ουροδόχο κύστη.

Η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια χειρουργικής επέμβασης για την απομάκρυνση του προστάτη ή ακτινοθεραπείας για καρκίνο του προστάτη. Ο ουλώδης ιστός από τις εν λόγω διαδικασίες μπορεί να αποφράξει τον αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Παρόλο που η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι σπάνια στις γυναίκες, μπορεί να εκδηλωθεί όταν η ουροδόχος κύστη πέφτει εντός του κόλπου. Αυτό συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα του εξασθενημένου κολπικού τοιχώματος. Το τοίχωμα του κόλπου μπορεί να εξασθενήσει λόγω:

 • Προχωρημένης ηλικίας
 • Εμμηνόπαυσης
 • Δυσκολίας στον τοκετό
 • Πολλαπλών τοκετών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλείται από μία γενετική βλάβη στη δομή της ουροδόχου κύστης ή στους περιβάλλοντες μύες και συνδετικούς ιστούς.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Τα συμπτώματα της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι παρόμοια με αυτά αρκετών άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της νευρογενούς κύστης.

Βιντεο-ουροδυναμική

Για μία σωστή διάγνωση, ο γιατρός είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσει τη βιντεο-ουροδυναμική. Είναι μία σειρά εξετάσεων που πραγματοποιούνται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Κατά τη βιντεο-ουροδυναμική, ακτίνες-Χ ή υπερηχογράφημα χρησιμοποιούνται για τη λήψη λεπτομερών εικόνων της ουροδόχου κύστης σε πραγματικό χρόνο. Ένας λεπτός σωλήνας, που ονομάζεται καθετήρας, θα εισαχθεί στην ουροδόχο κύστη για να αδειάσει ούρα που έχουν παραμείνει εντός της. Ο καθετήρας στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει η ουροδόχος κύστη με υγρό. Μόλις η κύστη πληρωθεί, θα σας ζητηθεί να βήξετε και στη συνέχεια να ουρήσετε όσο περισσότερο μπορείτε. Οι εικόνες θα επιτρέψουν στο γιατρό να παρατηρήσει την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης, καθώς η κύστη γεμίζει και αδειάζει. Η βιντεο-ουροδυναμική μπορεί επίσης να εντοπίσει δομικά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα.

Κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής που ονομάζεται κυστεοσκόπιο για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Το κυστεοσκόπιο είναι ένας μακρύς λεπτός σωλήνας με κάμερα και φακό προσαρτημένα στην άκρη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός θα εισάγει το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας και εντός της ουροδόχου κύστης. Ένα ειδικό υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση και τη διάταση της κύστης, ώστε ο γιατρός να έχει μία καλύτερη εικόνα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Το συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και την αιτία της πάθησής σας.

Φάρμακα

Η φαρμακευτική θεραπεία με α-αναστολείς είναι συνήθως το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Οι α-αναστολείς, όπως η πραζοσίνη ή η φαινοξυβενζαμίνη, μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες της ουροδόχου κύστης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοκαθετηριασμός θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τους α-αναστολείς. Ο αυτοκαθετηριασμός είναι μία ασφαλής, ανώδυνη τεχνική που θα σας βοηθήσει να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη από ούρα. Ο καθετηριασμός μπορεί να είναι προσωρινός ή μόνιμος. Αυτό συχνά εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και πόσο καλά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός θα σας δείξει πώς να εισάγετε τον καθετήρα εντός της ουροδόχου κύστης και να τον διατηρείτε καθαρό.

Χειρουργική επέμβαση

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν η πάθησή σας δεν βελτιώνεται με φαρμακευτική αγωγή και αυτοκαθετηριασμός. Η χειρουργική επέμβαση για την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης συχνά περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας τομής στον αυχένα της κύστης. Έχει προηγηθεί αναισθησία, επομένως δεν θα αισθανθείτε καθόλου πόνο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα εκτομοσκόπιο θα εισαχθεί εντός της ουρήθρας. Το εκτομοσκόπιο είναι ένας μακρύς λεπτός σωλήνας με κάμερα προσαρτημένη στην άκρη που επιτρέπει στο γιατρό να δει το εσωτερικό του αυχένα της ουροδόχου κύστης πιο εύκολα. Μόλις το εκτομοσκόπιο εισαχθεί, ένα χειρουργικό εργαλείο προσαρτημένο στην άκρη του θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση μιας μικρής τομής στο τοίχωμα του αυχένα.

Παρόλο που το χειρουργείο συνήθως δεν αντιμετωπίζει την αιτία της απόφραξης, μπορεί να ανακουφίσει την πίεση από την απόφραξη και να βελτιώσει τα συμπτώματα. Μπορεί να χρειαστείτε επιπρόσθετη θεραπεία για την επιδιόρθωση της υποκείμενης αιτίας της απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης.

Εάν η τομή δεν βελτιώσει τα συμπτώματά σας ή η απόφραξη είναι σοβαρή, ένα ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να κριθεί απαραίτητο για την επανασύνδεση του αυχένα της ουροδόχου κύστης στην ουρήθρα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για την απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης;

Η απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια με ελάχιστα συμπτώματα προτού η θεραπεία κριθεί απαραίτητη. Ωστόσο, μόλις η πάθηση αντιμετωπιστεί, τα συμπτώματα τυπικά υποχωρούν.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved