Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Άποιος διαβήτης

Τι είναι ο άποιος διαβήτης;

Ο άποιος διαβήτης (DI) είναι μία σπάνια πάθηση που συμβαίνει όταν οι νεφροί δεν μπορούν να συγκρατήσουν νερό. Ο άποιος διαβήτης δεν σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αναφέρεται απλά ως διαβήτης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάσχετε από άποιο διαβήτη χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή μπορεί να εκδηλωθεί στον οποιονδήποτε.

Ο άποιος διαβήτης οδηγεί σε υπερβολική δίψα και συχνή ενούρηση αραιών και άοσμων ούρων. Υπάρχουν πολλοί τύποι άποιου διαβήτη, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Φυσιολογική ρύθμιση των υγρών στο σώμα

Για την κατανόηση του άποιου διαβήτη, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε πώς το σώμα χρησιμοποιεί και ρυθμίζει τα υγρά.

Τα υγρά αποτελούν το 60% της συνολικής μάζας του σώματος. Η διατήρηση της κατάλληλης ποσότητας υγρών είναι σημείο κλειδί για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας. Οι τροφές και τα υγρά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας παρέχουν υγρά στο σώμα. Από την άλλη πλευρά, η ούρηση, η αναπνοή και η εφίδρωση συνεισφέρουν στην απομάκρυνση αυτών των υγρών.

Το σώμα χρησιμοποιεί ένα σύστημα οργάνων και ορμονικών σημάτων για τη ρύθμιση των σωματικών υγρών. Οι νεφροί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, απομακρύνοντας πλεονάζον υγρό από την αιματική κυκλοφορία. Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα προς απέκκριση υγρά έως ότου τα ουρήσετε. Το σώμα σας ρυθμίζει τα επίπεδα υγρών παράγοντας λιγότερα ούρα, όταν πρέπει να αποκαταστήσετε υγρά που έχουν χαθεί λόγω της εφίδρωσης, ή παράγοντας περισσότερα ούρα, όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υγρών στο σώμα.

Ο εγκέφαλος ρυθμίζει αυτή τη διαδικασία με αρκετούς τρόπους. Ο υποθάλαμος (ένα μέρος του εγκεφάλου) ρυθμίζει το αίσθημα της δίψας και την ανάγκη κατανάλωσης νερού. Ο εγκέφαλος επίσης παράγει την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), επίσης γνωστή ως βαζοπρεσσίνη, η οποία αποθηκεύεται στην υπόφυση μετά την παραγωγή της.

Όταν το σώμα χρειάζεται να κατακρατήσει υγρά, η υπόφυση απελευθερώνει τη βαζοπρεσσίνη στην αιματική κυκλοφορία. Όταν χρειάζεται να απομακρυνθεί νερό, η ορμόνη είτε απελευθερώνεται σε μικρότερες ποσότητες είτε δεν απελευθερώνεται καθόλου και έτσι ουρείτε περισσότερο συχνά.

Όταν οποιοδήποτε τμήμα αυτού του συστήματος ρύθμισης υποστεί βλάβη, μπορεί να εμφανίσετε άποιο διαβήτη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του άποιου διαβήτη;

Το κύριο σύμπτωμα του άποιου διαβήτη είναι η υπερβολική δίψα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη επιθυμία για νερό και πολύ μεγάλο όγκο ούρων. Ένας υγιής ενήλικας τυπικά ουρεί λιγότερο από 3 λίτρα ούρων την ημέρα. Τα άτομα με άποιο διαβήτη μπορεί να αποβάλλουν έως και 15 λίτρα ούρων την ημέρα.

Μπορεί να χρειαστεί να σηκώνεστε τη νύχτα για να ουρείτε συχνά ή να βιώνετε νυχτερινή ενούρηση.

Πιθανά συμπτώματα σε βρέφη και μικρά παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Ανησυχία και ευερεθιστότητα
  • Ασυνήθιστα βρεγμένες πάνες ή ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Μεγάλο όγκο ούρων
  • Υπερβολική δίψα
  • Αφυδάτωση
  • Υψηλό πυρετό
  • Ξηροδερμία
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη

Οι ενήλικες μπορεί να βιώσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα επιπρόσθετα με σύγχυση, ζάλη ή νωθρότητα. Ο άποιος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της να επιφέρει επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας βιώνει συμπτώματα άποιου διαβήτη.

Αίτια

Ποιοι είναι οι τέσσερις τύποι άποιου διαβήτη;

Κεντρικός άποιος διαβήτης

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή άποιου διαβήτη και προκαλείται από βλάβη στην υπόφυση ή τον υποθάλαμο. Αυτή η βλάβη σημαίνει ότι η αντιδιουρητική ορμόνη δεν μπορεί να παραχθεί, να αποθηκευτεί ή να απελευθερωθεί φυσιολογικά. Δίχως αντιδιουρητική ορμόνη, μεγάλες ποσότητες υγρών απομακρύνονται μέσω των ούρων.

Αυτός ο τύπος άποιου διαβήτη είναι συχνά το αποτέλεσμα:

  • Τραύματος στο κεφάλι
  • Ασθένειας που προκαλεί εγκεφαλική διόγκωση
  • Χειρουργικής επέμβασης
  • Όγκου
  • Απώλειας αιματικής ροής στην υπόφυση
  • Σπάνιων γενετικών παθήσεων

Νεφρογενής άποιος διαβήτης

Συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους νεφρούς, καθιστώντας τους ανίκανους να ανταποκριθούν στην αντιδιουρητική ορμόνη.

Ο νεφρογενής άποιος διαβήτης μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • Φάρμακα, όπως το λίθιο ή η τετρακυκλίνη
  • Υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα
  • Χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα
  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος

Διψογενής άποιος διαβήτης

Αυτή η μορφή της νόσου προκαλείται από δυσλειτουργία του μηχανισμού δίψας στον υποθάλαμο. Μπορεί να αισθάνεστε υπερβολική δίψα και να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα υγρών. Οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν σε κεντρικό άποιο διαβήτη μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε διψογενή άποιο διαβήτη. Η νόσος έχει επίσης συσχετιστεί με συγκεκριμένες ψυχικές νόσους και άλλα φάρμακα.

Άποιος διαβήτης κύησης

Αυτός ο τύπος άποιου διαβήτης συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν ένα ένζυμο που παράγεται από τον πλακούντα, καταστρέφει την αντιδιουρητική ορμόνη της μητέρας. Μπορεί επίσης να προκαλείται από αύξηση των επιπέδων ενός χημικού, που μοιάζει με ορμόνη, που καθιστά τους νεφρούς λιγότερο ευαίσθητους στην αντιδιουρητική ορμόνη. Ο πλακούντας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών και αποβλήτων μεταξύ του εμβρύου και της μητέρας. Η πάθηση αυτή συνήθως υποχωρεί μετά την τέλος της εγκυμοσύνης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο άποιος διαβήτης;

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και θα καθορίσει ποιες εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για τη διάγνωση.

Ανάλυση ούρων

Ο γιατρός θα λάβει δείγμα των ούρων σας για τον έλεγχο της συγκέντρωσης αλάτων και άλλων παραπροϊόντων. Αν πάσχετε από άποιο διαβήτη, τα ούρα σας θα έχουν υψηλή συγκέντρωση νερού και χαμηλή συγκέντρωση αποβλήτων.

Δοκιμή στέρησης ύδατος

Θα σας ζητηθεί να σταματήσετε να πίνετε νερό για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν την εξέταση. Στη συνέχεια, θα δώσετε δείγμα αίματος και ούρων και ο γιατρός θα μετρήσει αλλαγές:

  • Στα επίπεδα νατρίου και ωσμωμοριακότητας
  • Στο σωματικό βάρος
  • Στον όγκο των ούρων
  • Στη σύσταση των ούρων
  • Στα επίπεδα αντιδιουρητικής ορμόνης του αίματος

Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται υπό στενή ιατρική επίβλεψη και μπορεί για συγκεκριμένα άτομα να απαιτηθεί νοσηλεία, ώστε η δοκιμή στέρησης ύδατος να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια.

Μαγνητική τομογραφία

Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που λαμβάνει εικόνες των ιστών του εγκεφάλου με τη χρήση μαγνητών και ραδιοκυμάτων. Ο γιατρός στη συνέχεια θα εξετάσει τις εικόνες αυτές για να διαπιστώσει αν υπάρχει βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Ο γιατρός επίσης θα εξετάσει τον υποθάλαμο και την υπόφυση για τυχόν βλάβες ή ανωμαλίες.

Γενετικός έλεγχος

Ο γενετικός έλεγχος πραγματοποιείται για τον εντοπισμό μιας κληρονομικής μορφής του άποιου διαβήτη με βάση το οικογενειακό ιστορικό σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο άποιος διαβήτης;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο άποιου διαβήτη από τον οποίο πάσχετε και τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Σε ήπιες περιπτώσεις άποιου διαβήτη, ο γιατρός θα σας προτείνει να περιορίσετε την πρόσληψη νερού σε μία συγκεκριμένη ποσότητα την ημέρα.

Ορμονοθεραπεία

Η πιο κοινή μορφή θεραπείας όλων των τύπων άποιου διαβήτη είναι η θεραπεία με δεσμοπρεσσίνη (DDAVP). Αυτή είναι μία τεχνητή ορμόνη που λαμβάνεται σε μορφή δισκίου, ρινικού σπρέι ή ένεσης και αποτελεί συνθετική μορφή της φυσικής ορμόνης βαζοπρεσσίνης. Σε συνδυασμό με τη λήψη του εν λόγω φαρμάκου, είναι σημαντικό να ρυθμίσετε την πρόσληψη νερού και να πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε.

Η δεσμοπρεσσίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κεντρικού άποιου διαβήτη και μπορεί να συνταγογραφηθεί και για σοβαρό άποιο διαβήτη κύησης.

Φάρμακα

Στο νεφρογενή άποιο διαβήτη, η αντιμετώπιση της αιτίας θα θεραπεύσει το πρόβλημα. Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν τη λήψη υψηλών δόσεων δεσμοπρεσσίνης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως διουρητικά, είτε ως απλό συνδυασμό είτε με επιπρόσθετη λήψη ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης ή άλλους τύπους της εν λόγω τάξης φαρμάκων, όπως η ινδομεθακίνη. Όταν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε νερό μόνο όταν διψάτε.

Εάν η πάθηση οφείλεται σε φάρμακα που ήδη λαμβάνετε, ο γιατρός είτε θα τα αντικαταστήσει είτε θα σας συστήσει την τερματισμό λήψης των εν λόγω φαρμάκων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη των φαρμάκων από μόνοι σας χωρίς τη συμβουλή του γιατρού.

Θεραπεία υποκειμένων παθήσεων

Εάν ο άποιος διαβήτης προκαλείται από κάποια άλλη πάθηση, όπως όγκο ή πρόβλημα στην υπόφυση, ο γιατρός θα θεραπεύσει πρωτίστως το υποκείμενο νόσημα και στη συνέχεια θα καθορίσει εάν ο άποιος διαβήτης εξακολουθεί να χρήζει θεραπείας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το διψογενή άποιο διαβήτη, αλλά η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή η θεραπεία της ψυχικής νόσου μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και της διατροφής

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας για τον άποιο διαβήτη. Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης. Αυτό μπορείτε να το εξασφαλίσετε έχοντας πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σας οπουδήποτε πηγαίνετε ή προσφέροντας νερό στο παιδί σας κάθε λίγες ώρες εάν πάσχει από άποιο διαβήτη. Ο γιατρός θα καθορίσει τη βέλτιστη ημερίσια πρόσληψη υγρών.

Θα πρέπει να έχετε μία ιατρική κάρτα ή ένα βραχιόλι προειδοποίησης, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν ότι πάσχετε από άποιο διαβήτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί γρήγορα, επομένως όσοι βρίσκονται γύρω σας θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή σας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του άποιου διαβήτη;

Η έκβαση εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του άποιου διαβήτη. Όταν αυτή αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η πάθηση δεν προκαλεί σοβαρές ή μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Diabetes insipidus in children. (n.d.). Retrieved from stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diabetes-insipidus-in-children-90-P01948

2. Mayo Clinic Staff. (2016, March 19). Diabetes insipidus: Symptoms and causes mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes-insipidus/symptoms-causes/dxc-20182410