Ασθένειες νευρικού συστήματος

Απόστημα στον εγκέφαλο

Τι είναι το απόστημα στον εγκέφαλο;

Το απόστημα στον εγκέφαλο ενός – κατά τα άλλα υγιούς – ατόμου συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Τα μυκητιασικά εγκεφαλικά αποστήματα τείνουν να εκδηλώνονται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η λοίμωξη προκαλεί τη διόγκωση του εγκεφάλου από τη συλλογή πύου και νεκρών κυττάρων.

Ένα εγκεφαλικό απόστημα σχηματίζεται όταν μύκητες, ιοί ή βακτήρια φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω μιας πληγής στο κεφάλι ή μιας λοίμωξης σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος. Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Wisconsin, οι λοιμώξεις σε άλλα μέρη του σώματος ευθύνονται περίπου για το 20-50% όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικών αποστημάτων. Οι λοιμώξεις σε καρδιά και πνεύμονες είναι μεταξύ των πιο κοινών αιτιών αποστήματος στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ένα απόστημα στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσει από μία λοίμωξη στο αυτί ή τα ιγμόρεια, ακόμη και από ένα απόστημα στο δόντι.

Επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εγκεφαλικό απόστημα. Θα χρειαστείτε κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη εγκεφαλικής βλάβης από τη διόγκωση.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του εγκεφαλικού αποστήματος;

Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει εγκεφαλικό απόστημα, αλλά συγκεκριμένες ομάδες ατόμων βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Ασθένειες, διαταραχές και παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού αποστήματος είναι οι εξής:

Συγκεκριμένες συγγενείς ανωμαλίες επιτρέπουν την ευκολότερη εξάπλωση των λοιμώξεων στον εγκέφαλο μέσω των δοντιών και των εντέρων. Ένα παράδειγμα τέτοιας συγγενούς ανωμαλίας είναι η τετραλογία Fallot (συγγενής καρδιοπάθεια).

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού αποστήματος;

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά μέσα σε αρκετές εβδομάδες, αλλά μπορεί και να κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά. Συμπτώματα για τα οποία πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση είναι:

 • Αλλαγές στις πνευματικές διαδικασίες, όπως αυξημένη σύγχυση, μειωμένη απόκριση και ευερεθιστότητα
 • Μειωμένος λόγος
 • Μειωμένες αισθήσεις
 • Μειωμένη κίνηση λόγω απώλεια μυϊκής λειτουργίας
 • Αλλαγές στην όραση
 • Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά
 • Εμετός
 • Πυρετός
 • Ρίγη
 • Ακαμψία του αυχένα, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται σε συνδυασμό με πυρετό και ρίγη
 • Ευαισθησία στο φως

Σε βρέφη και μικρά παιδιά τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα σε περίπτωση εγκεφαλικού αποστήματος. Το μαλακό σημείο στο άνω μέρος της κεφαλής του βρέφους, που ονομάζεται κρανιακή πηγή, μπορεί να έχει διογκωθεί ή να προεξέχει. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ρουκετοειδή εμετό
 • Κλάμα υψηλής έντασης
 • Σπαστικότητα των άκρων

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα εγκεφαλικό απόστημα;

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα ομοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών ή προβλημάτων της υγείας. Μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστείτε μία νευρολογική εξέταση, η οποία θα αποκαλύψει αυξημένη πίεση στον εγκέφαλο που μπορεί να οφείλεται σε διόγκωση. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση ενός εγκεφαλικού αποστήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει οσφυονωτιαία παρακέντηση. Σε αυτή τη διαδικασία, απομακρύνεται μία μικρή ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για να ελεγχθεί για τυχόν προβλήματα, πέραν της λοίμωξης. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση δεν θα πραγματοποιηθεί εάν υπάρχει υποψία σημαντικής εγκεφαλικής διόγκωσης, καθώς μπορεί προσωρινά να επιδεινώσει την πίεση εντός της κεφαλής. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού αιματώματος, δηλαδή ρήξης κάποιου αγγείου εντός του εγκεφάλου.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένα εγκεφαλικό απόστημα;

Ένα εγκεφαλικό απόστημα είναι μία σοβαρή ιατρική πάθηση η οποία απαιτεί νοσηλεία. Η πίεση λόγω της διόγκωσης εντός του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Εάν το απόστημα βρίσκεται βαθιά εντός του εγκεφάλου ή είναι μικρότερο από 2,5 εκατοστά, πιθανώς θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά επίσης χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης λοίμωξης που μπορεί να έχει προκαλέσει το εγκεφαλικό απόστημα. Ως επί το πλείστον, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος που στοχεύουν μία πληθώρα διαφορετικών βακτηρίων. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερους από έναν τύπους αντιβιοτικών.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά το επόμενο βήμα εάν το απόστημα δεν μικρύνει με τη χρήση αντιβιοτικών. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί ως πρώτη μέθοδος θεραπείας για αποστήματα μεγαλύτερα από 2,5 εκατοστά σε διάμετρο. Η χειρουργική αφαίρεση ενός αποστήματος συνήθως περιλαμβάνει το άνοιγμα του κρανίου και την αποστράγγιση του αποστήματος. Το υγρό που απομακρύνεται αποστέλλεται στο εργαστήριο για να καθοριστεί η αιτία της λοίμωξης. Αν ο γιατρός γνωρίζει την αιτία της λοίμωξης, θα επιλέξει τα πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη αν τα αντιβιοτικά δεν δρουν, επομένως πρέπει να ταυτοποιηθεί ο οργανισμός που προκαλεί το απόστημα, ώστε να επιλεχθεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί στις πιο σοβαρές περιπτώσεις όταν το απόστημα προκαλεί επικίνδυνη συσσώρευση πίεσης στον εγκέφαλο. Ο γιατρός θα σας προτείνει τη χειρουργική επέμβαση ως επιλογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Το εγκεφαλικό απόστημα βρίσκεται σε κίνδυνο ρήξης εντός του κρανίου.
 • Το εγκεφαλικό απόστημα περιέχει αέρια που μερικές φορές παράγονται από τα βακτήρια.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα εγκεφαλικό απόστημα;

Ένα εγκεφαλικό απόστημα είναι μία σοβαρή ιατρική πάθηση και η πρόληψη είναι κρίσιμη. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ελέγχοντας οποιεσδήποτε παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό απόστημα. Καλέστε το γιατρό σας στις πρώτες ενδείξεις εγκεφαλικού αποστήματος.

Αν πάσχετε από οποιουδήποτε τύπου καρδιολογική διαταραχή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού υποβληθείτε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική ή ουρολογική επεμβατική διαδικασία. Ο γιατρός πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά πριν από αυτές τις επεμβάσεις, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved