Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Απόστημα βαρθολίνειου αδένα

Τι είναι το απόστημα βαρθολίνειου αδένα;

Το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα μπορεί να εμφανιστεί όταν ένας από τους βαρθολίνειους αδένες, που εντοπίζονται εκατέρωθεν του ανοίγματος του κόλπου, υφίσταται λοίμωξη. Όταν ο αδένας υφίσταται απόφραξη, συνήθως σχηματίζεται μια κύστη. Εάν η κύστη υποστεί λοίμωξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα του βαρθολίνειου αδένα.

Ένα απόστημα του βαρθολινείου αδένα μπορεί να είναι σε διάμετρο μεγαλύτερο από 2,5 εκατοστά και συνήθως προκαλεί έντονο πόνο. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες με απόστημα του βαρθολίνειου αδένα ανακάμπτουν πλήρως, σε ορισμένες περιπτώσεις η κύστη μπορεί να επανεμφανιστεί και να μολυνθεί ξανά.

Οι γυναίκες κατά τη γόνιμη ηλικία τους επηρεάζονται περισσότερο. Περίπου 2% των γυναικών θα παρουσιάσουν απόστημα του βαρθολίνειου αδένα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του αποστήματος του βαρθολίνειου αδένα;

Υπάρχουν δύο βαρθολίνειοι αδένες, περίπου στο μέγεθος ενός φασολιού. Οι αδένες βρίσκονται εκατέρωθεν του ανοίγματος του κόλπου και παρέχουν λίπανση στο βλεννογόνο του κόλπου.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι βακτήρια, όπως το E. coli, και σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσοι, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια, μπορεί να προκαλούν λοιμώξεις και να οδηγήσουν σε απόστημα του βαρθολίνειου αδένα. Είναι τα βακτήρια εισέλθουν στον αδένα, μπορεί να προκαλέσουν οίδημα, λοίμωξη και απόφραξη.

Όταν συσσωρεύεται υγρό εντός του αδένα, η πίεση αυξάνεται στην περιοχή. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να συσσωρευτεί αρκετό υγρό ώστε να σχηματιστεί κύστη, αλλά το απόστημα σχηματίζεται αρκετά γρήγορα μετά την κύστη.

Εάν η λοίμωξη και το οίδημα προχωρήσουν, το απόστημα θα υποστεί ρήξη. Το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα τείνει να είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά του κόλπου κάθε φορά.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του αποστήματος του βαρθολίνειου αδένα;

Ένα απόστημα βαρθολίνειου αδένα συνήθως προκαλεί το σχηματισμό μιας μάζας κάτω από το δέρμα στη μία πλευρά του κόλπου. Συχνά προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας ασκεί πίεση στην περιοχή, όπως η βάδιση, η καθιστή θέση ή η σεξουαλική επαφή.

Το απόστημα μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό. Η περιοχή του αποστήματος είναι πιθανό ότι θα είναι ερυθρή, οιδηματώδης και θερμή στην αφή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ένα απόστημα του βαρθολίνειου αδένα;

Για να καθοριστεί αν έχετε απόστημα του βαρθολίνειου αδένα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα ελέγξει για μάζες στον κόλπο σας που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν απόστημα. Επίσης, θα λάβει ένα δείγμα από την περιοχή για τον έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα τείνουν να αντιμετωπίζονται σε συνδυασμό με το απόστημα.

Αν είστε άνω των 40 ετών ή έχετε εισέλθει στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία βιοψία σε μάζες που εντοπίζονται στον κόλπο για να αποκλείσει άλλες πιθανές παθήσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα απόστημα βαρθολίνειου αδένα μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο.

Θεραπεία

Κατ’ οίκον θεραπείες για το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα

Στα πρώιμα στάδια, ένα απόστημα βαρθολινείου αδένα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας εδρόλουτρο. Η βύθιση της περιοχής σε ζεστό νερό μπορεί να μην θεραπεύσει το απόστημα, αλλά θα ανακουφίσει τον πόνο και τη δυσφορία.

Για να αντιμετωπίσετε μία κύστη βαρθολίνειου αδένα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε απόστημα, η Κλινική Mayo προτείνει 3 με 4 εδρόλουτρα την ημέρα για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά.

Μπορεί να χρειαστούν πολλές μέρες εδρόλουτρων για να αντιμετωπίσετε ένα απόστημα, επειδή το άνοιγμα του βαρθολίνειου αδένα είναι πολύ μικρό και μπορεί να κλείσει προτού το απόστημα αποστραγγίσει πλήρως.

Υπάρχουν κι άλλες κατ’ οίκον θεραπείες που βοηθούν στην αποστράγγιση και την επούλωση του αποστήματος. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα έλαιου τεϊόδεντρου και καστορέλαιου ως τοπική αλοιφή στο απόστημα, θα προωθήσετε την απομάκρυνση του υγρού. Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, κάτι το οποίο βοηθά στην υποχώρηση της λοίμωξης. Το καστορέλαιο θεωρείται ότι προωθεί την αιματική κυκλοφορία στην πάσχουσα περιοχή, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Μπορείτε να εφαρμόζετε έλαιο τεϊόδεντρου και καστορέλαιο με ένα κομμάτι γάζας. Η προσθήκη μιας ζεστής κομπρέσας πάνω από τη γάζα θα κάνει αυτή τη θεραπεία ακόμη πιο αποτελεσματική.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Εάν πιστεύετε ότι έχετε απόστημα βαρθολίνειου αδένα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε εδρόλουτρα και άλλες κατ’ οίκον θεραπείες, αλλά είναι απίθανο η πάθηση να υποχωρήσει χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Τυπικά, το απόστημα χρειάζεται να αποστραγγιστεί μέσω χειρουργικής επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό πραγματοποιείται στο γραφείο του ιατρού σας με τοπική αναισθησία. Η γενική αναισθησία στο νοσοκομείο είναι μία έτερη επιλογή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποια είναι η βέλτιστη για εσάς.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία τομή στο απόστημα και θα τοποθετήσει έναν καθετήρα εντός του για να απομακρύνει το υγρό. Ο καθετήρας μπορεί να παραμείνει σε αυτή τη θέση για αρκετές εβδομάδες. Μόλις το απόστημα επουλωθεί, ο γιατρός θα απομακρύνει τον καθετήρα ή θα τον αφήσει να πέσει από μόνος του.

Εφόσον το απόστημα είναι πιθανό να απορεί από λοίμωξη, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα εάν το υγρό από το απόστημα απομακρυνθεί πλήρως.

Είναι σύνηθες για τα αποστήματα βαρθολίνειου αδένα να επανεμφανίζονται. Εάν, μετά τη θεραπεία, το απόστημα του βαρθολίνειου αδένα εμφανίζεται διαρκώς, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία διαδικασία που ονομάζεται μαρσιποποίηση.

Η μαρσιποποίηση είναι μια χειρουργική επέμβαση παρόμοια με τη διαδικασία παροχέτευσης που αναφέρθηκε μόλις. Όμως, αντί να επιτρέψει στην τομή να κλείσει, ο γιατρός θα κάνει ράμματα στην περιοχή ώστε να παραμείνει ανοιχτή για μέγιστη αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα καθετήρα για την απομάκρυνση του υγρού με έναν ειδικό τύπο γάζας που θα απομακρυνθεί την επόμενη μέρα. Η τοπική αναισθησία αποτελεί επιλογή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί και γενική αναισθησία. Ο γιατρός θα αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε λοιμώξεις με αντιβιοτικά πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν αυτές οι θεραπείες δεν σταματήσουν την επανεμφάνιση του αποστήματος του βαρθολίνειου αδένα, ο γιατρός θα σας προτείνει να αφαιρέσετε τους βαρθολίνειους αδένες. Αυτό το χειρουργείο είναι σπάνιο, απαιτεί ολική αναισθησία και πραγματοποιείται μόνο σε νοσοκομείο.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα απόστημα βαρθολίνειου αδένα;

Δεν υπάρχει ένας σαφής τρόπος πρόληψης ενός αποστήματος βαρθολίνειου αδένα. Όμως, πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικού και η καλή υγιεινή, θα βοηθήσουν ώστε να μην εισέρχονται βακτήρια στην περιοχή, αποτρέποντας τις λοιμώξεις. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και να αναζητήσετε άμεσα θεραπεία.

Η διατήρηση της καλής υγιεινής του ουροποιητικού συστήματος επίσης θα αποτρέψει τις κύστεις βαρθολίνειου αδένα και το σχηματισμό αποστημάτων. Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην κρατάτε τα ούρα σας για πολλή ώρα. Τα συμπληρώματα cranberry βοηθούν στην καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

Επιπλοκές

Επιπλοκές και επείγοντα συμπτώματα

Εάν ένα απόστημα βαρθολίνειου αδένα επιδεινώνεται και δεν λαμβάνετε θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Εάν η λοίμωξη εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία, η πάθηση ονομάζεται σηψαιμία. Η σηψαιμία είναι πολύ επικίνδυνη, επειδή τα βακτήρια μεταφέρονται σε ολόκληρο το σώμα.

Εάν έχετε πυρετό πάνω από 39,4ᵒC, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα αν το απόστημα υποστεί ρήξη ξαφνικά ή αν ο πόνος δεν υποχωρεί.

Έκβαση

Έκβαση και ανάρρωση

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε απόστημα βαρθολίνειου αδένα, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναζητάτε ιατρική φροντίδα αν έχετε πυρετό ή αν ο πόνος αρχίζει να παρεμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μόλις το απόστημα βαρθολίνειου αδένα αποστραγγιστεί, ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καλύτερα μέσα σε 24 ώρες μετά την απομάκρυνση του υγρού από το απόστημα.

Εάν το απόστημα χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση, ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει ανάλογα με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Θα πρέπει να περιμένετε ότι τις πρώτες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση θα είστε κλινήρης όσο το δυνατόν περισσότερο. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε οποιεσδήποτε τομές να επουλωθούν πλήρως και να λαμβάνετε τα αντιβιοτικά σας με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.

Δεν θα πρέπει να έχετε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το απόστημα μόλις θεραπευτεί αποτελεσματικά, πέρα από την πιθανή ουλοποίηση του δέρματος που σχετίζεται με την διαδικασία αντιμετώπισης.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lee MY, et al. (2015). Clinical pathology of Bartholin’s glands: A review of the literature. https://www.karger.com/Article/FullText/365683

2. Mayo Clinic Staff. (2015). Bartholin’s cyst. mayoclinic.com/health/bartholin-cyst/DS00667

3. Omole F, et al. (2003). Management of Bartholin’s duct cyst and gland abscess. aafp.org/afp/2003/0701/p135.html

4. Wechter ME, et al. (2009). Management of Bartholin’s duct cysts and abscesses: A systematic review [Abstract]. https://journals.lww.com/obgynsurvey/Abstract/2009/06000/Management_of_Bartholin_Duct_Cysts_and_Abscesses_.21.aspx