Δερματολογικές παθήσεις

Αστεατωτικό έκζεμα

Τι είναι το αστεατωτικό έκζεμα;

Το αστεατωτικό έκζεμα, επίσης γνωστό ως ξηρό έκζεμα, είναι μία μορφή εκζέματος που εμφανίζεται όταν το δέρμα γίνεται παθολογικά ξηρό, κνησμώδες και αποκτά ρωγμές. Συχνά παρατηρείται στους ηλικιωμένους, αν και δεν είναι ασυνήθιστο σε άτομα 20 με 30 ετών. Εμφανίζεται ως ερυθρές, ξηρές, φολιδωτές κηλίδες κυρίως στα κάτω τμήματα των ποδιών, καθώς και στους μηρούς, το θώρακα και τα χέρια.

Πότε εμφανίζεται συχνότερα το αστεατωτικό έκζεμα;

Η εποχικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο – τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, σε εσωτερικούς χώρους όπου η υγρασία μειώνεται λόγω της θέρμανσης. Αυτό εξηγεί τη συχνότητα εμφάνισης του αστεατωτικού εκζέματος τη χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα στις Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες. Τα άτομα με την λόγω δερματική πάθηση μπορεί να παρατηρήσουν συμπτωματική βελτίωση σε ένα ζεστό, υγρό κλίμα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους.

Επιδείνωση Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Επιδείνωση

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν το αστεατωτικό έκζεμα;

Το ξύρισμα, τα μάλλινα ρούχα και άλλες πηγές ερεθισμού μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο ξηρό δέρμα ενός ατόμου. Οι γιατροί επίσης θα πρέπει να αναζητούν προδιαθεσικούς παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, όπως η συχνότητα του μπάνιου, ο τύπος των σαπουνιών και των καθαριστικών που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο, οι ενυδατικές κρέμες, η διατροφή και η φαρμακευτική αγωγή. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες ξηροδερμίας θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται, καθώς διαταράσσουν τα συστατικά της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ατοπική δερματίτιδα.

Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Πώς μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί το αστεατωτικό έκζεμα;

Όπως και με τις περισσότερες παθήσεις, η πρόληψη είναι το κλειδί στον έλεγχο του αστεατωτικού εκζέματος. Μεγάλο μέρος του προβλήματος που σχετίζεται με την ξηροδερμία μπορεί να διαχειριστεί μέσω απλών αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες. Συστήνονται τα σύντομα, δροσερά ντους με ένα ήπιο σαπούνι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά που ξηραίνουν το δέρμα ακόμη περισσότερο. Μέσα σε 3 λεπτά από το μπάνιο, θα πρέπει να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα με βάση το πετρέλαιο, όπως βαζελίνη. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ενυδατώνετε με πιο ήπιες κρέμες στο δέρμα σας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Προϊόντα που περιέχουν ουρία και γαλακτικό οξύ αποτελούν καλές επιλογές. Φορέστε ελαφριά, άνετα ρούχα που δεν ερεθίζουν το δέρμα και δεν οδηγούν σε κνησμό. Ο κνησμός μπορεί να ανακουφιστεί με ορισμένα κολλοειδή βρώμης ή/και με λοσιόν μενθόλης/καμφοράς. Στο σπίτι, η εγκατάσταση ενός υγραντήρα θα βοηθήσει κατά τους χειμερινούς μήνες, την κυρία περίοδο όπου παρατηρείται ξηροδερμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε τοπικά στεροειδή για μικρά χρονικά διαστήματα πάντα υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved