Οφθαλμολογικές παθήσεις

Αστιγματισμός

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι ένα κοινό οφθαλμολογικό πρόβλημα που προκαλείται από μη φυσιολογικό σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα. Στον αστιγματισμό, οι φακοί των οφθαλμών ή ο κερατοειδής χιτώνας, ο οποίος είναι η πρόσθια επιφάνεια του ματιού, έχουν μη φυσιολογική καμπυλότητα. Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το φως περνά, ή διαθλάται, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το αποτέλεσμα είναι η θολή ή παραμορφωμένη όραση. Η μυωπία και η πρεσβυωπία είναι δύο άλλοι τύποι προβλημάτων που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο το φως περνά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Ποιοι είναι οι τύποι αστιγματισμού;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αστιγματισμού: ο αστιγματισμός κερατοειδούς χιτώνα και ο αστιγματισμός φακού. Ο αστιγματισμός κερατοειδούς εμφανίζεται όταν ο κερατοειδής χιτώνας έχει ανώμαλο σχήμα, ενώ ο αστιγματισμός φακού συμβαίνει όταν ο φακός του οφθαλμού έχει ανώμαλο σχήμα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποια είναι η αιτία του αστιγματισμού;

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τον αστιγματισμό, αλλά τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ο αστιγματισμός είναι συχνά παρών κατά τη γέννηση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή του ατόμου. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα τραυματισμού στον οφθαλμό ή μετά από χειρουργική επέμβαση στον οφθαλμό. Ο αστιγματισμός συχνά εκδηλώνεται σε συνδυασμό με μυωπία ή πρεσβυωπία.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο αστιγματισμού;

Ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και ενήλικες. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Οικογενειακό ιστορικό αστιγματισμού ή άλλων οφθαλμολογικών διαταραχών, όπως κερατόκωνο (εκφύλιση του κερατοειδούς χιτώνα)
  • Ουλοποίηση ή λέπτυνση του κερατοειδούς χιτώνα
  • Μυωπία μεγάλου βαθμού
  • Πρεσβυωπία μεγάλου βαθμού
  • Ιστορικό συγκεκριμένων τύπων επέμβασης στο μάτι, όπως χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του αστιγματισμού;

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Όταν, όμως, τα συμπτώματα εμφανίζονται, περιλαμβάνουν:

  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση σε όλες τις αποστάσεις (μακριά και κοντά)
  • Δυσκολία να δείτε τη νύχτα
  • Πόνο στα μάτια
  • Ερεθισμό των ματιών
  • Πονοκεφάλους

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα αστιγματισμού. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα προβλήματα υγείας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο αστιγματισμός;

Ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει αστιγματισμό μέσω μιας ενδελεχούς οφθαλμολογικής εξέτασης. Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του αστιγματισμού.

Πίνακας οφθαλμολογικής εξέτασης

Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα σας ζητήσει να διαβάσετε γράμματα ή αριθμούς από έναν πίνακα σε συγκεκριμένη απόσταση για να καθορίσει πόσο καλά μπορείτε να δείτε.

Δοκιμή διάθλασης

Η δοκιμή διάθλασης χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που ονομάζεται διαθλασίμετρο. Το μηχάνημα αυτό έχει πολλαπλούς επιδιορθωτικούς γυάλινους φακούς διαφόρων βαθμών. Ο γιατρός θα σας ζητήσει να διαβάσετε έναν πίνακα κοιτάζοντας μέσα από φακούς συγκεκριμένων βαθμών, τους οποίους θα αλλάζει διαρκώς. Τελικά με αυτόν τον τρόπο θα βρει τους φακούς που είναι κατάλληλοι για να επιδιορθώσουν την όρασή σας.

Κερατομετρία

Η κερατομετρία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι οφθαλμίατροι μετρούν την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα. Αυτό το πραγματοποιούν κοιτάζοντας το μάτι μέσω του κερατόμετρο.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπείες για τον αστιγματισμό;

Οι ήπιες περιπτώσεις αστιγματισμού δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον αστιγματισμό που προκαλεί προβλήματα όρασης χρησιμοποιώντας έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Επιδιορθωτικοί φακοί

Τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής είναι η πιο κοινή και λιγότερο επεμβατική θεραπεία για τον αστιγματισμό.

Ορθοκερατολογία (Ortho-K)

Η ορθοκερατολογία είναι μία θεραπεία που χρησιμοποιεί άκαμπτους φακούς επαφής για να επιδιορθώσει προσωρινά την ανώμαλη καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα. Θα χρειαστεί να φοράτε αυτούς τους φακούς για περιορισμένες χρονικές περιόδους. Μπορεί να τους φοράτε στον ύπνο σας και να τους αφαιρείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποια άτομα έχουν καθαρή όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς φακούς επαφής όταν υποβάλλονται σε ορθοκερατολογία. Τα οφέλη της ορθοκερατολογία εμφανίζονται για όσο διάστημα χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος. Η όραση θα επιστρέψει στην πρωθύστερη κατάσταση μετά τον τερματισμό της.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν έχετε μεγάλο βαθμό αστιγματισμού. Ο εν λόγω τύπος χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιεί laser για να επανασχηματίσει τον κερατοειδή χιτώνα. Το αποτέλεσμα είναι η μόνιμη επιδιόρθωση του αστιγματισμού. Υπάρχουν τρεις κοινές χειρουργικές μέθοδοι για τον αστιγματισμό: LASIK, PRK και RK. Και οι τρεις συνοδεύονται από ορισμένους κινδύνους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τους κινδύνους και τα οφέλη προτού προβείτε σε οποιαδήποτε διαδικασία.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τον αστιγματισμό;

Μπορεί να εμφανιστεί αμβλυωπία εάν ο αστιγματισμός στο ένα μάτι δεν επιδιορθωθεί.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του αστιγματισμού;

Η επιδιορθωτικοί φακοί ή η χειρουργική επέμβαση συνήθως αποκαθιστούν την όραση. Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης του αστιγματισμού.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved