Ασθένειες νευρικού συστήματος

Αθροιστικές κεφαλαλγίες

Τι είναι οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι έντονοι και επίπονοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται αθροιστικά. Βιώνετε περιόδους έντονων κεφαλαλγιών τις οποίες ακολουθούν περίοδοι χωρίς πονοκεφάλους.

Η συχνότητα των κεφαλαλγιών σας κατά την διάρκεια των περιόδων αυτών μπορεί να ποικίλουν από ένα πονοκέφαλο κάθε δεύτερη ημέρα ως πολλαπλούς πονοκεφάλους καθημερινά. Ο πόνος των αθροιστικών κεφαλαλγιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι συνήθεις από την εφηβεία ως την μέση ηλικία, αλλά δύνανται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Παλαιότερες μελέτες αναφέρουν ότι οι αθροιστικές κεφαλαλγίες ήταν πιο συνηθισμένες στους άντρες παρά στις γυναίκες. Μια τέτοια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cephalagia το 1998, δείχνει ότι πριν το 1968 οι άντρες ανέφεραν ότι υποφέρουν από αθροιστικές κεφαλαλγίες 6 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Με την πάροδο του χρόνου όμως αυτή η διαφορά μειώθηκε και κατά την δεκαετία του 1990 οι άντρες ανέφεραν ότι υποφέρουν από αθροιστικές κεφαλαλγίες μόλις δυο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Είδη κεφαλαλγιών

Ποια είναι τα είδη των αθροιστικών κεφαλαλγιών;

Υπάρχουν δυο είδη αθροιστικών κεφαλαλγιών: οι σποραδικές και οι χρόνιες.

Οι σποραδικές εμφανίζονται τακτικά μεταξύ μιας εβδομάδας κι ενός έτους και τις ακολουθεί μια περίοδος ενός μήνα ή μεγαλύτερου διαστήματος χωρίς πονοκεφάλους.

Οι χρόνιες αθροιστικές κεφαλαλγίες εμφανίζονται τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και τις ακολουθεί μια περίοδος χωρίς πονοκεφάλους η οποία διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα.

Ένα άτομο που υποφέρει από σποραδικές αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να παρουσιάσει χρόνιες αθροιστικές κεφαλαλγίες και το αντίθετο.

Διαχωρισμός των ειδών των κεφαλαλγιών

Πώς διαχωρίζεται η αθροιστική κεφαλαλγία από άλλα είδη κεφαλαλγιών;

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες συνήθως ξεκινούν αιφνίδια. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνουν ενοχλήσεις στην όραση τους πριν την έναρξη των κεφαλαλγιών, οι οποίες προσομοιάζουν στην αύρα, όπως λάμψεις φωτός.

Συνήθως οι πονοκέφαλοι ξεκινούν μερικές ώρες αφού έχετε κοιμηθεί και συχνά είναι τόσο επίπονοι ώστε να ξυπνήσετε. Μπορεί όμως να ξεκινήσουν κι ενώ είστε ξύπνιοι.

Ο πόνος της κεφαλαλγίας γίνεται οξύς 5-10 λεπτά μετά την έναρξη της. Κάθε κεφαλαλγία διαρκεί αρκετές ώρες, με τον εντονότερο πόνο να διαρκεί από 30 λεπτά ως 2 ώρες.

Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας παρουσιάζεται στην μια πλευρά της κεφαλής, αν και σε κάποια άτομα μπορεί να εναλλάσσει πλευρές, και γενικά εντοπίζεται όπισθεν ή περιμετρικά του οφθαλμού. Οι ασθενείς τον περιγράφουν ως ένα συνεχή και βαθύ πόνο ή ως ένα διαπεραστικό πόνο. Τα άτομα που υποφέρουν από τον πόνο αυτό αναφέρουν ότι είναι σαν μια καυτή τσιμπίδα να τρυπάει το μάτι τους. Ο πόνος μπορεί να διασπαρεί στο μέτωπο, τους κροτάφους, τα δόντια, την μύτη, τον αυχένα ή τους ώμους της ίδιας πλευράς.

Άλλες ενδείξεις και συμπτώματα που μπορεί να είναι εμφανή στη  επίπονη πλευρά της κεφαλής περιλαμβάνουν:

  • την βλεφαρόπτωση
  • την σύσφιξη της κόρης
  • την υπερβολική ποσότητα δακρύων
  • την ερυθρότητα του οφθαλμού
  • την φωτοευαισθησία
  • το οίδημα κάτω ή περιμετρικά του ενός ή και των δυο οφθαλμών
  • την καταρροή ή την βουλωμένη μύτη
  • ερυθρότητα ή έξαψη του προσώπου
  • ναυτία
  • επιθετικότητα ή ανησυχία

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια των αθροιστικών κεφαλαλγιών;

Ο πόνος των αθροιστικών κεφαλαλγιών οφείλεται στη διαστολή, ή διεύρυνση, των αιμοφόρων αγγείων τα οποία παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και το πρόσωπο σας. Η διαστολή αυτή ασκεί πίεση στο τρίδυμο νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις αισθήσεις από το πρόσωπο στον εγκέφαλο. Η αιτία της διαστολής αυτής είναι άγνωστη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανωμαλίες στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, την πίεση του αίματος, τον ύπνο και την έκκριση των ορμονών, μπορεί να οφείλονται στις αθροιστικές κεφαλαλγίες.

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί επίσης να οφείλονται στην αιφνίδια απελευθέρωση κάποιων χημικών, της ισταμίνης, η οποία καταπολεμά τα αλλεργιογόνα, και της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει την διάθεση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Ο ιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και θα διενεργήσει μια κλινική και μια νευρολογική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια μαγνητική ή μια αξονική τομογραφία του εγκεφάλου, ώστε να αποκλείσει άλλες αιτίες για την κεφαλαλγία σας, όπως είναι ο όγκος στον εγκέφαλο.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανακούφιση και την πρόληψη των συμπτωμάτων της κεφαλαλγίας με την λήψη φαρμάκων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η ανακούφιση του πόνου και η προληπτική αντιμετώπιση δεν φέρουν αποτελέσματα, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου

Οι φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου σας ανακουφίζουν από τον πόνο που οφείλεται στην κεφαλαλγία μετά την έναρξη του. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Οξυγόνο: Η εισπνοή 100% καθαρού οξυγόνου, όταν ξεκινάει ο πονοκέφαλος μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
  • Φάρμακα που περιέχουν τριπτάνη: Ένα ρινικό σπρέι με την ονομασία σουματριπτάνη (Imitrex), ή άλλα φάρμακα που περιέχουν τριπτάνη συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και μπορούν να ανακουφίσουν τις κεφαλαλγίες.
  • ΔΥΕ: ένα ενέσιμο φάρμακο με την ονομασία διυδροεργοταμίνη (ΔΥΕ) μπορεί συχνά να ανακουφίσει τον πόνο που οφείλεται στις αθροιστικές κεφαλαλγίες μέσα σε 5 λεπτά από την λήψη. Προσοχή: η ΔΥΕ δεν μπορεί να καταναλωθεί ταυτόχρονα με σουματριπτάνη
  • Κρέμα καψαϊκίνης: η κρέμα καψαϊκίνης μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στην περιοχή του υποφέρει από πόνο.

Προληπτικά φάρμακα

Τα προληπτικά φάρμακα διακόπτουν τις κεφαλαλγίες πριν ξεκινήσουν. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να μην είναι 100% αποτελεσματικά αλλά δύνανται να μειώσουν την συχνότητα των κεφαλαλγιών. Τα φάρμακα αυτά περιλαμβάνουν:

  • τα φάρμακα για την πίεση του αίματος, όπως η προπρανολόλη (Inderal) ή η βεραπαμύλη (Calan, Covera, Isoptin, Verelan), τα οποία χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία
  • τα στεροειδή φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές των νεύρων
  • ένα φάρμακο γνωστό ως εργοταμίνη το οποίο διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία σε διαστολή
  • τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα
  • τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, όπως η τοπαριμάτη (Topamax) και το βαλπροϊκό οξύ
  • το ανθρακικό λίθιο
  • τα μυοχαλαρωτικά, όπως η βακλοφαίνη

Χειρουργική επέμβαση

Ως τελευταία λύση, μπορεί να καταφύγει κανείς στην χειρουργική επέμβαση απενεργοποίησης του τρίδυμου νεύρου. Η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ανακούφιση από τον πόνο αλλά να επιφέρει και σοβαρές παρενέργειες, όπως μόνιμο μούδιασμα του προσώπου.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνονται οι αθροιστικές κεφαλαλγίες;

Ίσως να μπορέσετε να προλάβετε τις αθροιστικές κεφαλαλγίες αποφεύγοντας τα ακόλουθα:

  • το αλκοόλ
  • τον καπνό
  • την κοκαΐνη
  • το μεγάλο υψόμετρο
  • τις αγχωτικές δραστηριότητες
  • το ζεστό καιρό
  • τα ζεστά μπάνια
  • τα φαγητά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νιτρικού άλατος, όπως το μπέικον, τα χοτ-ντογκς, τα κρέατα σε κονσέρβα

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες δεν είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν υπάρχει και θεραπεία. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, οι κεφαλαλγίες σας μπορεί να εμφανίζονται σπανιότερα και να είναι λιγότερο επίπονες με την πάροδο του χρόνου ή και τελικά να υποχωρήσουν ολοκληρωτικά.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cluster headaches. (2016, February 12) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P09112

2. Cluster headaches. (n. d.) my.clevelandclinic.org/disorders/cluster_headaches/hic_cluster_headaches.aspx

3. Manzoni, G. C. (1998). Gender ratio of cluster headache over the years: a possible role of changes in lifestyle. Cephalagia,18(3), 138-142 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9595206