Οφθαλμολογικές παθήσεις

Χαλάζιο

Τι είναι το χαλάζιο;

Το χαλάζιο είναι ένα μικρό εξόγκωμα ή οίδημα το οποίο εμφανίζεται στο βλέφαρο και συνήθως δεν προκαλεί πόνο. Η πάθηση αυτή οφείλεται στην έμφραξη ενός σμηγματογόνου ή λιπώδους αδένα. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στο άνω είτε στο κάτω βλέφαρο και μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Ο όρος χαλάζια αναφέρεται στα πολλαπλά χαλάζια.

Μερικές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο χαλάζιο και το εσωτερικό ή εξωτερικό κριθαράκι. Το εσωτερικό κριθαράκι είναι μια λοίμωξη ενός σμηγματογόνου αδένα. Το εξωτερικό κριθαράκι είναι λοίμωξη στην περιοχή των θυλάκων των βλεφαρίδων και του ιδρωτοποιού αδένα. Τα κριθαράκια είναι συνήθως επίπονα σε αντίθεση με τα χαλάζια. Τα χαλάζια μπορεί να εμφανιστούν μετά τα κριθαράκια.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας αν νομίζετε ότι έχετε χαλάζιο, ειδικά αν εμποδίζει την όρασή σας ή αν είχατε εμφανίσει χαλάζια και στο παρελθόν.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του χαλάζιου;

Το χαλάζιο συνήθως κάνει την εμφάνισή του ως ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο άνω ή κάτω βλέφαρο χωρίς να προκαλεί πόνο. Τα χαλάζια μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο βλέφαρα (άνω και κάτω) καθώς και να παρουσιαστούν και στους δύο οφθαλμούς ταυτόχρονα. Ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή που παρουσιάζεται το χαλάζιο, μπορεί να θολώνει ή να εμποδίζει την όρασή σας.

Αν και δεν είναι σύνηθες, το χαλάζιο μπορεί να είναι ερυθρό, οιδηματώδες και επίπονο αν παρουσιάσει λοίμωξη.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν χαλάζιο και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Το χαλάζιο οφείλεται σε κάποια έμφραξη σε ένα από τους μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες στα άνω ή κάτω βλέφαρα. Το σμήγμα που παράγουν οι αδένες αυτοί υποβοηθά στην ενυδάτωση των οφθαλμών.

Οι υποκείμενες αιτίες των χαλάζιων είναι είτε μια φλεγμονή είτε κάποιοι ιοί που επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες.

Τα χαλάζια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους, όπως σμηγματόρροια, ακμή, ροδόχρους νόσος, χρόνια βλεφαρίτιδα ή χρόνια φλεγμονή του βλεφάρου. Είναι επίσης μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά σε άτομα που πάσχουν από ιική επιπεφυκίτιδα ή από φλεγμονή στο εσωτερικό των οφθαλμών και των βλεφάρων.

Τα ασυνήθιστα χαλάζια ή αυτά που επανεμφανίζονται μπορεί να αποτελούν συμπτώματα σοβαρότερων παθήσεων, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το χαλάζιο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιατρός σας θα καταλήξει στην διάγνωση της πάθησης αυτής μετά από προσεκτική εξέταση του εξογκώματος στο βλέφαρό σας. Ο ιατρός σας θα σας ζητήσει επίσης πληροφορίες για τα συμπτώματά σας, ώστε να καθορίσει αν πρόκειται για χαλάζιο, κριθαράκι ή κάτι άλλο.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το χαλάζιο;

Κάποια χαλάζια μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία. Αν ο ιατρός σας σας συστήσει κάποια θεραπεία, οι επιλογές σας είναι οι ακόλουθες:

Κατοίκον θεραπεία

Αρχικά, μην δοκιμάσετε να ασκήσετε πίεση στο χαλάζιο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αγγίζετε όσο το δυνατό λιγότερο.

Αντίθετα, θα πρέπει να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα στο βλέφαρό σας τέσσερις φορές την ημέρα για περίπου 10 λεπτά την φορά. Κατ’αυτό τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε το οίδημα μαλακώνοντας τα σμήγματα στον αδένα που έχει υποστεί έμφραξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας πριν αγγίξετε την περιοχή.

Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας ενημερώσει ότι δύνασθε να κάνετε απαλές χειρομαλάξεις στο εξόγκωμα κάποιες φορές την ημέρα ή να σφουγγίζετε το βλέφαρό σας. Μπορεί επίσης να σας χορηγήσει οφθαλμικές σταγόνες ή κρέμες για τα βλέφαρα. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας.

Ιατρική θεραπεία

Αν το χαλάζιο δεν υποχωρήσει με την κατ’οίκον θεραπεία, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια κορτικοστεροειδή ένεση ή μια χειρουργική επέμβαση. Και οι δύο αυτοί τρόποι είναι αποτελεσματικές θεραπείες.

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται το χαλάζιο;

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε το χαλάζιο, ειδικά αν είστε επιρρεπής σε αυτού του είδους τα οφθαλμικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προλάβετε την πάθηση αυτή:

  • Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους οφθαλμούς σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τους οφθαλμούς σας, όπως φακοί επαφής και γυαλιά οράσεως/ηλίου, είναι καθαρό.
  • Αν πάσχετε από κάποια νόσο η οποία μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε χαλάζιο, ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σας ώστε να βοηθήσετε στο να τις θέσετε υπό έλεγχο.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boyd K. (2014). What are chalazia and styes? . aao.org/eye-health/diseases/what-are-chalazia-styes

2. Carlisle R, et al. (2015). Differential diagnosis of the swollen red eyelid. aafp.org/afp/2015/0715/p106.html

3. Chalazion. (n.d.). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024864/

4. Chalazion. (n.d.). aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/chalazion?sso=y

5. Chalazion and style. (n.d.). kellogg.umich.edu/patientcare/conditions/chalazion.html

6. Elsayed M, et al. (2015). Chalazion management: Evidence and questions. aao.org/eyenet/article/chalazion-management-evidence-questions

7. Meibomian gland dysfunction and treatment. (2016). aapos.org/terms/conditions/141