Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Χειλεοσχιστία και υπερωιοσχιστία

Τι είναι η χειλεοσχιστία και υπερωιοσχιστία;

Η χειλεοσχιστία (λαγόχειλο) συμβαίνει όταν υπάρχει διαχωρισμός ή άνοιγμα στο χείλος. Το άνοιγμα μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο ώστε να συνδέει το άνω χείλος με τη μύτη. Η υπερωιοσχιστία (λυκόστομα) συμβαίνει όταν η υπερώα (ουρανίσκος) δεν κλείνει σωστά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του μωρού. Η υπερώα αποτελείται από δύο τμήματα: τη σκληρή και τη μαλακή υπερώα. Και στα δύο τμήματα μπορεί να εμφανιστεί άνοιγμα. Η σκληρή υπερώα είναι το κομμάτι οστού στο μπροστινό μέρος του ουρανίσκου. Η μαλακή υπερώα βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος και αποτελείται από μαλακό ιστό.

Η χειλεοσχιστία και η υπερωιοσχιστία, που επίσης αναφέρονται ως στοματοπροσωπικές ανωμαλίες, είναι συγγενείς ανωμαλίες που επηρεάζουν περισσότερα από 7.000 νεογέννητα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χειλεοσχιστίας και της υπερωιοσχιστίας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άνοιγμα στο χείλος, που είναι χαρακτηριστικό της χειλεοσχιστίας, είναι το πιο ορατό σύμπτωμα της πάθησης. Γάλα μπορεί να εξέρχεται από τη μύτη του μωρού, καθώς το ταΐζετε, επειδή ο φραγμός μεταξύ του στόματος και της μύτης δεν είναι ο φυσιολογικός. Επίσης, είναι πιθανό τα παιδιά με χειλεοσχιστία να έχουν οδοντικά προβλήματα, όπως λιγότερα ή περισσότερα δόντια.

Η υπερωιοσχιστία μπορεί να πυροδοτήσει συχνές λοιμώξεις του μέσου ωτός και προβλήματα στις ευσταχιανές σάλπιγγες του παιδιού. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι σωλήνες που βοηθούν στην αποστράγγιση του υγρού από τα αυτιά και είναι υπεύθυνες για την διατήρηση ίσης πίεσης και στις δύο πλευρές του τυμπάνου. Εάν το παιδί έχει προβλήματα με λοιμώξεις του αυτιού και οι ευσταχιανές σάλπιγγες δεν αποστραγγίζουν κατάλληλα, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ακοής.

Το παιδί μπορεί επίσης να έχει προβλήματα λόγου. Αυτό εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις υπερωιοσχιστίας και λιγότερο συχνά σε περιπτώσεις χειλεοσχιστίας. Τα προβλήματα λόγου που προκαλούνται από την υπερωιοσχιστία συνήθως χαρακτηρίζονται από μία φωνή με βραχνή χροιά.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της χειλεοσχιστίας και υπερωιοσχιστίας;

Η αιτία της υπερωιοσχιστίας και της χειλεοσχιστίας δεν είναι γνωστή, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι οι ανωμαλίες συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα γονίδια διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των ανοιγμάτων στα χείλη και την υπερώα εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς μεταφέρουν στο παιδί ένα γονίδιο που καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση των εν λόγω ανοιγμάτων.

Οι συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει μία τέτοια συγγενή ανωμαλία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο χειλεοσχιστίας ή υπερωιοσχιστίας περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση παράνομων ουσιών
  • Διαβήτη
  • Ανεπαρκή πρόσληψη προγεννητικών βιταμινών, όπως φολικό οξύ

Η υπερωιοσχιστία και η χειλεοσχιστία μπορεί να συμβούν ως μεμονωμένες συγγενείς ανωμαλίες ή ως τμήματα ενός ευρύτερου γενετικού συνδρόμου, όπως το σύνδρομο van der Woude ή το υπερωιο-καρδιο-προσωπικό σύνδρομο, τα οποία είναι και τα δύο γενετικές διαταραχές.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η χειλεοσχιστία και η υπερωιοσχιστία;

Είναι δυνατόν να διαγνωστούν η χειλεοσχιστία και η υπερωιοσχιστία ενώ το μωρό βρίσκεται ακόμη εντός της κοιλιάς της μητέρας του με τη χρήση ενός υπερηχογραφήματος. Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων του εμβρύου.

Εάν ο γιατρός ανακαλύψει ότι το μωρό έχει χειλεοσχιστία ή υπερωιοσχιστία ενώ βρίσκεται ακόμη εντός του πλακούντα, μπορεί να απομακρύνει μέρος του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό για να το ελέγξει για άλλες γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο van der Woude.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χειλεοσχιστία και η υπερωιοσχιστία;

Η θεραπεία για τη χειλεοσχιστία ή την υπερωιοσχιστία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της πάθησης. Συχνά απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για το κλείσιμο του ανοίγματος και την αποκατάσταση του προσώπου.

Μία ομάδα ειδικών θα συνεργαστούν με εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, εάν το παιδί έχει προβλήματα στο λόγο εξαιτίας του ανοίγματος, μπορεί να χρειαστείτε λογοθεραπευτή. Επίσης, η ιατρική ομάδα περιλαμβάνει έναν πλαστικό χειρουργό και έναν ορθοδοντικό.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της χειλεοσχιστίας ή της υπερωιοσχιστίας ιδανικά πραγματοποιείται τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση. Ωστόσο, επιπρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων.

Χειλεοσχιστία

Γενικά προτείνεται η αποκατάσταση της χειλεοσχιστίας όταν το μωρό είναι μεταξύ 10 εβδομάδων και 1 έτους. Αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα στο χείλος, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει ράμματα για να κλείσει προσωρινά το άνοιγμα έως ότου ο ειδικός χειρουργός πραγματοποίησε την εγχείρηση αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, θα χορηγηθεί στο μωρό ολική αναισθησία και ο χειρουργός τα χρησιμοποιήσει ιστό και δέρμα από τις δύο πλευρές του χείλους, ώστε να κάνει το χείλος πιο ευρύ και να κλείσει το κενό.

Υπερωιοσχιστία

Οι γιατροί συνήθως πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της υπερωιοσχιστίας όταν το μωρό είναι μεταξύ 6 και 18 μηνών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι μύες και ο ιστός στις δύο πλευρές της υπερώας συνδέονται για το κλείσιμο του ανοίγματος.

Έκβαση

Αντιμετώπιση της συγγενούς ανωμαλίας του παιδιού

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας για οικογένειες και παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες. Μιλήστε ανοιχτά στο παιδί σας για την κατάστασή του και βοηθήστε το να αποκτήσει ξανά την αυτοεκτίμησή του, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι μία συγγενής ανωμαλία δεν καθορίζει την αξία του ατόμου.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cleft lip and palate. (n.d.) asha.org/public/speech/disorders/CleftLip.htm

2. Eustachian tube (n.d.). Retrieved from kidshealth.org/kid/word/e/word_eustachian_tube.html

3. Facts about cleft lip and cleft palate. (2015, November 12) cdc.gov/ncbddd/birthdefects/CleftLip.html

4. Healthwise Staff. (2014, September 9). Classification of cleft lip and cleft palate healthlinkbc.ca/healthtopics/content.asp?hwid=aa112054

5. Mayo Clinic Staff. (2015, June 17). Cleft lip and cleft palate mayoclinic.org/diseases-conditions/cleft-palate/basics/definition/con-20024619

6. Ultrasound: Sonogram. (2015, July) americanpregnancy.org/prenataltesting/ultrasound.html