Λοιμώδη νοσήματα

Χολέρα

Τι είναι η χολέρα;

Η χολέρα είναι μία σοβαρή βακτηριακή νόσος που προκαλεί έντονη διάρροια και αφυδάτωση. Η ασθένεια τυπικά εξαπλώνεται μέσω του μολυσμένου νερού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη, επειδή μπορεί να επέλθει θάνατος μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν ήσαστε υγιείς πριν από τη μόλυνση από χολέρα.

Τα νέα συστήματα διαχείρισης των υδάτινων αποβλήτων έχουν εξαλείψει τη χολέρα στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστά πρόβλημα σε χώρες στην Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Οι χώρες που έχουν πληγεί από πόλεμο, λιμό ή φυσικές καταστροφές βρίσκονται στο μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης της χολέρας. Και αυτό διότι οι εν λόγω συνθήκες αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε πολυπληθείς περιοχές δίχως κατάλληλη υγιεινή.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση και Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της χολέρας;

Η χολέρα προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae. Οι θανατηφόρες επιπτώσεις της νόσου είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής τοξίνης του Vibrio cholerae, γνωστή ως CTX, η οποία παράγεται από τα συγκεκριμένα βακτήρια στο λεπτό έντερο. Η τοξίνη παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή νατρίου και χλωρίου όταν προσδένεται στα εντερικά τοιχώματα. Όταν τα βακτήρια προσδένονται στα τοιχώματα του εντέρου, το σώμα αρχίζει να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες νερού που οδηγούν σε διάρροια και ταχεία απώλεια υγρών και αλάτων.

Το μολυσμένο νερό είναι η κύρια πηγή της χολέρας. Μη μαγειρεμένα φρούτα λαχανικά και άλλες τροφές μπορεί επίσης να περιέχουν το βακτήριο της χολέρας.

Η χολέρα συνήθως δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της τυπικής επαφής.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από χολέρα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Οι ακόλουθοι παράγοντες επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες να ασθενήσετε πολύ σοβαρά από χολέρα:

  • Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης (κακή υγιεινή και μολυσμένο νερό)
  • Χαμηλά επίπεδα στομαχικών οξέων (τα βακτήρια της χολέρας δεν μπορούν να ζήσουν σε πολύ όξινα περιβάλλοντα)
  • Ασθενείς συγκάτοικοι
  • Ομάδα αίματος Ο (δεν έχει ξεκαθαριστεί γιατί ισχύει αυτό, αλλά τα περισσότερα άτομα με ομάδα αίματος Ο φαίνεται πως βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από χολέρα)
  • Κατανάλωση ώμων θαλασσινών (εάν τα θαλασσινά ζουν σε μολυσμένα νερά όπου υπάρχει το βακτήριο της χολέρας οι πιθανότητες να αρρωστήσετε είναι πολύ μεγάλες)

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολέρας;

Η πλειονότητα των ατόμων που εκτίθενται στη χολέρα δεν ασθενούν ποτέ. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μη μάθετε ποτέ ότι έχετε εκτεθεί. Μόλις μολυνθείτε, θα συνεχίσετε να αποβάλλετε το βακτήριο της χολέρας στα κόπρανα σας για 7 με 14 ημέρες. Η χολέρα προκαλεί ήπια ως μέτρια διάρροια, όπως άλλες ασθένειες.

Ένα στα 10 άτομα θα αναπτύξει τυπικά συμπτώματα μέσα σε δύο με τρεις μέρες μετά τη μόλυνση.

Κοινά συμπτώματα της χολέρας είναι τα εξής:

Η αφυδάτωση που προκαλείται από τη χολέρα είναι συνήθως σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κακή διάθεση, βαθουλωμένα μάτια, ξηροστομία, ξηροδερμία, εξαιρετική δίψα, μειωμένη παραγωγή ούρων, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεταλλικών στοιχείων από το σώμα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Η πρώτη ένδειξη μιας διαταραχής ηλεκτρολυτών είναι οι έντονες μυϊκές κράμπες. Η διαταραχή ηλεκτρολυτών μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε σοκ.

Cholera vector illustration. Labeled infection structure and symptom scheme

Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα της χολέρας όπως και οι ενήλικες. Μπορεί επίσης να βιώσουν τα ακόλουθα:

  • Έντονη υπνηλία
  • Πυρετό
  • Σπασμούς
  • Κώμα

Η χολέρα εκδηλώνεται σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εάν ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές διαχείρισης των τροφών, ακόμη και σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη χολέρα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρός. Παρόλα αυτά, η χολέρα εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν εμφανίζετε έντονη διάρροια ύστερα από την επίσκεψη σε μία περιοχή με υψηλά κρούσματα χολέρας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η χολέρα;

Εάν έχετε συμπτώματα χολέρας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη της νόσου ταυτοποιώντας τα βακτήρια σε ένα δείγμα κοπράνων.

Κοινές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της χολέρας περιλαμβάνουν:

  • Από του στόματος χορηγούμενα άλατα ενυδάτωσης
  • Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών
  • Αντιβιοτικά
  • Συμπληρώματα ψευδαργύρου

Αυτές οι θεραπείες προσθέτουν υγρά στο σώμα και το ενυδατώνουν εκ νέου. Επίσης βοηθούν στη μείωση της περιόδου διάρροιας.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χολέρας;

Η χολέρα μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ταχεία απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε δύο με τρεις ώρες. Ακόμη και σε τυπικές περιπτώσεις, εάν η χολέρα δεν αντιμετωπιστεί, τα άτομα μπορεί να πεθάνουν από αφυδάτωση και σοκ μέσα σε 18 ώρες.

Το σοκ και η έντονη διάρροια είναι οι πιο σοβαρές επιπλοκές της χολέρας. Βέβαια μπορεί να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα, όπως:

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση από χολέρα;

Εάν ταξιδεύετε σε μία περιοχή όπου η χολέρα είναι κοινή, οι πιθανότητες μόλυνσης εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές εάν:

  • Πλένετε τα χέρια σας
  • Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό
  • Αποφεύγετε ωμά τρόφιμα και ωμά θαλασσινά
  • Αποφεύγετε γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που έχετε ξεφλουδίσει οι ίδιοι

Εφόσον τα εμβόλια για τη χολέρα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και τα περισσότερα άτομα έχουν μία μικρή πιθανότητα μόλυνσης, ο γιατρός πιθανώς να μη σας προτείνει εμβολιασμό. Εάν έχετε κάνει το εμβόλιο και πρόκειται να ταξιδέψετε σε μία χώρα όπου η χολέρα αποτελεί απειλή της υγείας, μπορεί να χρειαστείτε μία αναμνηστική δόση.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cholera. (2014, October 27) cdc.gov/cholera/index.html

2. Cholera - Vibrio cholerae infection. (2014, November 6) cdc.gov/cholera/general/

3. Mayo Clinic Staff. (2014, April 5). Cholera mayoclinic.com/health/cholera/DS00579