Αιματολογικές παθήσεις

Χρόνια αναιμία

Τι είναι η αναιμία;

Αν έχετε αναιμία, έχετε χαμηλότερο από το φυσιολογικό αριθμό αιμοσφαιρίων ή η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στα ερυθροκύτταρα είναι μειωμένη κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Εξαιτίας αυτού, τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου.

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες αναιμίας: απώλεια αίματος, μείωση στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και υψηλά επίπεδα καταστροφής των ερυθροκυττάρων.

Τι είναι η χρόνια αναιμία;

Η χρόνια αναιμία είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

Μερικές φορές η χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου υποβαθμίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγώντας σε αναιμία.

Συμπτώματα Θεραπεία Διατροφή Άλλοι Τύποι Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας αναιμίας;

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να «κρύβονται» από άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια αναιμία;

Πολλοί γιατροί εστιάζουν στην αντιμετώπιση της πάθησης που προκαλεί τη χρόνια αναιμία και δεν αντιμετωπίζουν την αναιμία ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη, όπως κορτικοστεροειδή, και αντιβιοτικά, όπως σιπροφλοξασίνη. Αυτά μπορούν να αντιμετωπίζουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και να εξαφανίσουν την κοινωνία.

Υπάρχουν άλλες παθήσεις στις οποίες ο γιατρός θα σας προτείνει θεραπείες που στοχεύουν ειδικά τη χρόνια αναιμία.

Για παράδειγμα, αν έχετε νεφρική νόσο με χρόνια αναιμία, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα βιταμίνης Β-12 και φολικού οξέος αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12 ή φολικού οξέος. Ειδάλλως, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μία συνθετική μορφή ερυθροποιητίνης.

Επιπλέον, αν έχετε χρόνια αναιμία και οι εξετάσεις αίματος δείξουν ανεπάρκεια σιδήρου, ο γιατρός θα σας προτείνει συμπληρώματα σιδήρου.

Διατροφή

Ποιες διατροφικές αλλαγές πρέπει να πραγματοποιήσουν τα άτομα με χρόνια αναιμία;

Στα άτομα με χρόνια αναιμία δίνεται η συμβουλή να πραγματοποιήσουν διατροφικές αλλαγές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ανεπαρκειών. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις αν τα επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β-12 είναι χαμηλά.

Διατροφικές πηγές σιδήρου:

  • Φασόλια
  • Κοτόπουλο
  • Σπανάκι
  • Δημητριακά

Διατροφικές πηγές φολικού οξέος:

  • Φασόλια
  • Κοτόπουλο
  • Δημητριακά
  • Ρύζι

Διατροφικές πηγές βιταμίνης Β-12:

  • Κοτόπουλο
  • Δημητριακά
  • Ψάρι
  • Μοσχαρίσιο συκώτι

Άλλοι Τύποι

Υπάρχουν άλλοι τύποι αναιμίας;

Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Προκαλείται από έλλειψη σιδήρου λόγω απώλειας αίματος, διατροφικής ανεπάρκειας σιδήρου ή μειωμένης απορρόφησης σιδήρου.

Αναιμία από ανεπάρκεια βιταμινών

Αυτός ο τύπος αναιμίας προκαλείται λόγω έλλειψης βιταμίνης Β-12 ή φολικού οξέος, είτε λόγω διατροφικής ανεπάρκειας είτε μειωμένης απορρόφησής τους.

Όταν η βιταμίνη Β-12 δεν μπορεί να απορροφηθεί στο γαστρεντερικό σωλήνα, αυτό οδηγεί σε κακοήθη αναιμία.

Απλαστική αναιμία

Η απλαστική αναιμία είναι μία σπάνια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο μυελός των οστών δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αιμολυτική αναιμία

Η αιμολυτική αναιμία συμβαίνει όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται στην αιματική κυκλοφορία ή το σπλήνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά προβλήματα (διαρροή καρδιακών βαλβίδων ή ανεύρυσμα), λοιμώξεις, αυτοάνοσες διαταραχές ή συγγενείς ανωμαλίες στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μία κληρονομική αιμολυτική αναιμία με μη φυσιολογική αιμοσφαιρίνη που προσδίδει στα ερυθροκύτταρα σχήμα δρεπανοκυττάρων, αποφράσσοντας την κυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων.

Σύνοψη

Η χρόνια αναιμία είναι ένας τύπος αναιμίας που συχνά εμφανίζεται μαζί με λοιμώξεις, χρόνιες ασθένειες, φλεγμονώδεις διαταραχές ή καρκίνο. Συνήθως δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από την υποκείμενη πάθηση που την προκαλεί.

Αν πάσχετε από κάποια νόσο που μπορεί να σχετίζεται με χρόνια αναιμία και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αναιμία, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει μία εξέταση αίματος. Αν το αποτέλεσμα υποδεικνύει χρόνια αναιμία, συζητήστε με το γιατρό σας όλες τις θεραπευτικές επιλογές.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved