Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Χρόνια ιγμορίτιδα

Τι είναι η χρόνια ιγμορίτιδα;

Στη χρόνια ιγμορίτιδα, οι ιστοί των ιγμορείων υφίστανται φλεγμονή και απόφραξη για μεγάλη χρονική περίοδο λόγω οιδήματος και συσσώρευσης βλέννας.

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως μία εβδομάδα), αλλά η χρόνια ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η ιγμορίτιδα θεωρείται χρόνια μετά από τουλάχιστον 12 εβδομάδες συμπτωμάτων. Η οξεία ιγμορίτιδα συνήθως προκαλείται από κρυολόγημα, αλλά η χρόνια μορφή μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες.

Σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιας μορφής ιγμορίτιδα. Η χρόνια ιγμορίτιδα καθιστά δύσκολη την αναπνοή λόγω της μακροχρόνιας απόφραξης και φλεγμονής.

Κάποιες κατ’ οίκον θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Αλλά θα χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή και μακροπρόθεσμη θεραπεία, ώστε να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας;

Η ιγμορίτιδα θεωρείται χρόνια όταν τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερο από 12 εβδομάδες. Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά εμφανίζεται λόγω κρυολογήματος και εξαφανίζεται μαζί με το κρυολόγημα.

Θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα για να διαγνωστείτε με χρόνια ιγμορίτιδα:

 • Δυσκολία στην οσμή ή τη γεύση τροφών και ροφημάτων
 • Κίτρινη ή πράσινη βλέννα να εκκρίνεται από τη μύτη
 • Ξηρή ή σκληρή βλέννα που αποφράσσει τις ρινικές διόδους
 • Βλέννα που λέει στο πίσω μέρος του λαιμού (οπισθορρινική έκκριση)
 • Ευαισθησία ή δυσφορία στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή των ματιών, του μετώπου και των παλιών

Άλλα κοινά συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι τα εξής:

 • Πονοκέφαλοι λόγω της πίεσης και του οιδήματος των ιγμορείων
 • Πόνος στα αυτιά
 • Πονόλαιμος
 • Πόνος στη γνάθο και τα δόντια
 • Αίσθημα ναυτίας
 • Βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα
 • Δύσοσμη αναπνοή
 • Εξάντληση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της χρόνιας ιγμορίτιδας;

Ακολουθούν οι πιο κοινές αιτίες της χρόνιας ιγμορίτιδας:

 • Αλλεργίες, ιδιαίτερα η αλλεργική ρινίτιδα ή οι περιβαλλοντικές αλλεργίες (όπως αλλεργία στη γύρη ή σε χημικά). Αυτές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών διόδων.
 • Ρινικοί πολύποδες, οι οποίοι καθιστούν δύσκολη την αναπνοή μέσω της μύτης και αποφράσσουν τα ιγμόρεια.
 • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος, η οποία περιορίζει τη ροή του αέρα σε ένα ή και τους δύο ρώθωνες.
 • Λοιμώξεις της μύτης, της τραχείας ή των πνευμόνων από ιούς και βακτήρια (συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος). Αυτές ονομάζονται λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ιστών της μύτης και έκκριση σκληρής βλέννας.

Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια ιγμορίτιδα είναι:

 • Το άσθμα, μία πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών
 • Η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μία ασθένεια του πεπτικού συστήματος
 • O HIV, ένας ιός που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Η κυστική ίνωση, μία πάθηση στην οποία βλέννα συσσωρεύεται στο σώμα και δεν απομακρύνεται κατάλληλα, προκαλώντας συχνά βακτηριακές λοιμώξεις

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια ιγμορίτιδα;

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη χρόνια ιγμορίτιδα. Αρκετές από αυτές μπορείτε να τις πραγματοποιήσετε στο σπίτι για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Άλλες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της ιγμορίτιδας.

Φάρμακα και εξειδικευμένες θεραπείες

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου από τον πονοκέφαλο ή την πίεση του οιδήματος των ιγμορείων. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν την ιβουπροφαίνη ή την ακεταμινοφαίνη. Τα ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή επίσης βοηθούν στη φλεγμονή. Μη συνταγογραφούμενα σπρέι περιλαμβάνουν φλουτικαζόνη και μομεταζόνη. Τα ρινικά σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους των ρινικών πολυπόδων, ώστε να αναπνέετε καλύτερα εάν οι πολύποδες αποφράσσουν τις ρινικές διόδους.

Αν η ιγμορίτιδα προκαλείται από λοίμωξη, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για την αντιμετώπισή της και την ανακούφιση κάποιων από τα συμπτώματα. Η χρόνια ιγμορίτιδα συχνά δεν προκαλείται από λοίμωξη, αλλά σοβαρές λοιμώξεις που οδηγούν σε ιγμορίτιδα μπορεί να απαιτούν τη χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη επιπλοκών.

Εάν η χρόνια ιγμορίτιδα προκαλείται από αλλεργίες, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο. Ο αλλεργιολόγος θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να εντοπίσει σε τι είστε αλλεργικός/ή. Μπορείτε να λάβετε ανοσοθεραπεία, δηλαδή τακτικές ενέσεις με μικρή δόση του αλλεργιογόνου ώστε το σώμα σταδιακά να απευαισθητοποιηθεί. Η ανοσοθεραπεία θα χρειαστεί χρόνια για να είναι αποτελεσματική, αλλά θα βοηθήσει στη δραστική ανακούφιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών μακροπρόθεσμα.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Χρησιμοποιήστε διάλυμα αλατόνερου για να συνεισφέρετε στη λίπανση των ρινικών διόδων και την πιο εύκολη απομάκρυνση της βλέννας. Αυτό το διάλυμα μπορεί επίσης να ανακουφίσει και από το οίδημα. Εισπνεύστε ατμό από καυτό νερό ή χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ώστε να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της βλέννας και τη μείωση της φλεγμονής.

Χειρουργική επέμβαση

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση εάν οι κατ’ οίκον θεραπείες και η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθήσουν. Οι χειρουργικές επιλογές για τη χρόνια ιγμορίτιδα περιλαμβάνουν:

Ενδοσκοπική επέμβαση των ιγμορείων: Ο γιατρός εισάγει ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα και φακό στην άκρη στα ιγμόρειά σας για να διαπιστώσει εάν πολύποδες, βλέννα ή άλλος ιστός προκαλεί απόφραξη. Όταν εντοπιστεί η αιτία της απόφραξης, θα απομακρυνθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αυξήσει το χώρο στα ιγμόρειά σας ώστε να διευκολύνει την αναπνοή.

Χειρουργική επέμβαση ρινικού διαφράγματος (διαφραγματοπλαστική) ή μύτης (ρινοπλαστική): Ο γιατρός θα επανασχηματίσει το διάφραγμα μεταξύ των ρωθώνων σας ή τον ιστό της μύτης, ώστε να το ευθυγραμμίσει ή να το εκτείνει. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα και από τους δύο ρώθωνες.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της χρόνιας ιγμορίτιδας;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η χρόνια ιγμορίτιδα καθιστά δύσκολη την αναπνοή, κάτι το οποίο θα σας αποτρέψει από το να είστε δραστήριοι και να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες οξυγόνου στο σώμα σας. Η μακροχρόνια ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Μόνιμη απώλεια όσφρησης λόγω βλάβης του οσφρητικού νεύρου
 • Απώλεια όρασης εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στα μάτια
 • Φλεγμονή των μεμβρανών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (μηνιγγίτιδα)
 • Εξάπλωση της λοίμωξης στο δέρμα ή στα οστά

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της χρόνιας ιγμορίτιδας;

Ανάλογα με την αιτία της χρόνιας ιγμορίτιδας, τα συμπτώματα μπορεί να μην αντιμετωπιστούν ποτέ. Θα χρειαστείτε δια βίου θεραπεία ώστε τα συμπτώματα να μην διακόπτουν την καθημερινή σας ζωή.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κατ’ οίκον θεραπείες, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και ένα θεραπευτικό πλάνο σχεδιασμένο από το γιατρό σας για τη διευθέτηση της ακριβούς αιτίας της πάθησης.

+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Brawley O. (2010). What can I do for my chronic sinusitis? cnn.com/2010/HEALTH/expert.q.a/03/09/chronic.sinusitis.brawley/index.html?hpt=Mid

2. Chronic sinusitis. (2017). cdc.gov/nchs/fastats/sinuses.htm

3. Mayo Clinic Staff. (2016). Acute sinusitis: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/home/ovc-20199692

4. Mayo Clinic Staff. (2016). Deviated septum: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/deviated-septum/home/ovc-20200967

5. Mayo Clinic Staff. (2016). Chronic sinusitis: Overview. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-sinusitis/home/ovc-20211159

6. Sinusitis. (n.d.). aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies/sinusitis

7. Sinusitis. (2016). entnet.org/content/sinusitis

8. Treating chronic sinusitis. (2015). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072668/

9. What is asthma? (2014). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/asthma/

10. What is cystic fibrosis? (2013). nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/cf