Τι αισθάνεσαι;

Αιματολογικές παθήσεις

Χρόνια μυελογενής λευχαιμία

Επισκόπηση

Η λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινάει από το αίμα ή τους ιστούς που σχηματίζουν αίμα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λευχαιμίας και η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε έναν. Οι χρόνιες λευχαιμίες αναπτύσσονται πιο αργά από ό, τι οι οξείες, αλλά μπορεί να είναι εξίσου απειλητικές για τη ζωή.

Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) ονομάζεται επίσης χρόνια μυελοειδής λευχαιμία, χρόνια μυελοκυτταρική λευχαιμία και χρόνια κοκκιοκυτταρική λευχαιμία.

Είναι ένας καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Στη ΧΜΛ, τα βλαστικά κύτταρα, ή τα ανώριμα λευκά αιμοσφαίρια, σχηματίζονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, παραγκωνίζοντας όλους τους άλλους απαραίτητους τύπους κυττάρων του αίματος.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας;

Τα συμπτώματα της ΧΜΛ μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα μιας πληθώρας άλλων καταστάσεων και για αυτό μπορούν εύκολα να αγνοηθούν ή να παραβλεφθούν. Τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • αναιμία
 • αδυναμία
 • κόπωση
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • νυχτερινές εφιδρώσεις
 • πόνο στα οστά
 • απώλεια βάρους
 • πυρετό
 • αίσθηση «πληρότητας» ή φούσκωμα στο στομάχι
 • αίσθηση χορτασμού μετά το φαγητό, ακόμα κι αν το γεύμα είναι μικρό

Τα συμπτώματα από μόνα τους δεν επαρκούν για τη διάγνωση της ΧΜΛ, επειδή είναι κοινά σε διάφορους τύπους καρκίνων, καθώς και σε άλλες πιο συνήθεις παθήσεις.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και εργαστηριακές αναλύσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Η ΧΜΛ μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας και με άλλους τρόπους, ειδικά αν υποβληθείτε σε χημειοθεραπεία.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας;

Η ΧΜΛ προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την αρχική μετάλλαξη. Αλλά γνωρίζουν ότι η γενετική μετάλλαξη που οδηγεί στη ΧΜΛ δεν κληρονομείται από τους γονείς.

Στους ανθρώπους, υπάρχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Σε άτομα με ΧΜΛ, τμήμα του χρωμοσώματος 9 ανταλλάσσεται με ένα τμήμα του χρωμοσώματος 22. Αυτό δημιουργεί ένα μικρό χρωμόσωμα 22 και ένα πολύ μακρύ χρωμόσωμα 9.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το μικρό χρωμόσωμα 22 ονομάζεται χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας και υπάρχει στο 90% των ασθενών με ΧΜΛ. Τα γονίδια από τα χρωμοσώματα 9 και 22 συνδυάζονται για να σχηματίσουν το γονίδιο BCR-ABL που επιτρέπει στα συγκεκριμένα κύτταρα του αίματος να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα προκαλώντας ΧΜΛ.

Θεραπεία

Υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τη ΧΜΛ. Η θεραπεία σας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και την εξέλιξη της νόσου.

Στοχευμένες θεραπείες

Τυπικά οι στοχευμένες θεραπείες είναι οι πρώτες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ΧΜΛ. Αυτά τα φάρμακα προσβάλλουν ένα συγκεκριμένο τμήμα του καρκινικού κυττάρου για να το σκοτώσουν.

Στην περίπτωση της ΧΜΛ, τα στοχευμένα φάρμακα αναστέλλουν την πρωτεΐνη που παράγεται από το γονίδιο BCR-ABL και μπορεί να περιλαμβάνουν την ιματινίμπη, τη δασατινίμπη ή τη νιλοτινίμπη.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Αυτά τα φάρμακα είναι συστημικά, πράγμα που σημαίνει ότι διαχέονται σε ολόκληρο το σώμα μέσω της ροής του αίματος.

Μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως ή από το στόμα, ανάλογα με το φάρμακο. Η χημειοθεραπεία είναι μια συχνή θεραπεία καρκίνου με ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να είναι έντονες.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Μια μεταμόσχευση μυελού των οστών (που ονομάζεται επίσης μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων) μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν oi άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία είναι επικίνδυνη και ο δότης μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί.

Σε αυτό το είδος μεταμόσχευσης, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στον μυελό των οστών σας, προτού τα υγιή κύτταρα του δότη εγχυθούν στο αίμα σας για να τα αντικαταστήσουν.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής της διαδικασίας ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν δευτερεύουσες επιπλοκές, όπως ρίγη και έξαψη, ή μείζονες επιπλοκές, όπως αναιμία, λοιμώξεις και καταρράκτη.

Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή σε συνδυασμό. Προτού καταλήξετε σε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης, ενημερωθείτε σχετικά με το πώς λειτουργούν οι θεραπείες της ΧΜΛ και συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας που είναι οι καλύτερες για εσάς.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας;

Επειδή η ΧΜΛ γενικά δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της, ο καρκίνος συχνά ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης αίματος. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, είναι συνήθως δύσκολο να ταυτοποιηθούν ως αποτέλεσμα της ΧΜΛ και όχι ενός άλλου προβλήματος υγείας.

Εάν οι εξετάσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε καρκίνο, εκτελείται βιοψία του μυελού των οστών, με στόχο να ληφθεί ένα δείγμα του μυελού και να αποσταλεί σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μια ειδική βελόνα με ένα σωληνάριο θα εισαχθεί είτε στο ισχίο είτε στο στέρνο σας και ένα μικρό κομμάτι μυελού των οστών θα αναρροφηθεί προς τα έξω.

Μόλις γίνει η διάγνωση, θα γίνουν δοκιμές για να δείτε πώς συμπεριφέρεται ο καρκίνος στο σώμα σας. Αυτές οι δοκιμές βοηθούν τους γιατρούς να καταλάβουν ποιες θεραπείες θα είναι πιο αποτελεσματικές. Μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετους ελέγχους στο αίμα και γενετικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία, το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί η προέλευση του καρκίνου. Εάν σας έχει διαγνωστεί πρόσφατα η ΧΜΛ, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη διάγνωση και να σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Η πρόγνωση για τα άτομα που διαγνώστηκαν με ΧΜΛ γενικά είναι καλή και γίνεται όλο και καλύτερη. Οι νέες θεραπείες βελτιώνονται διαρκώς ως προς τη στόχευση της κινάσης τυροσίνης, της πρωτεΐνης που προκαλεί τη ΧΜΛ.

Παρομοίως, μελέτες μεγάλης κλίμακας βρίσκουν κάθε χρόνο νέες, αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωσή σας περιλαμβάνουν:

 • την ηλικία
 • το στάδιο της ΧΜΛ
 • τη συνολική υγεία
 • τον αριθμό αιμοπεταλίων
 • το εάν έχει διογκωθεί ο σπλήνας
 • την έκταση της βλάβης του οστού που προκαλείται από τη λευχαιμία

Η ενημέρωση ότι έχετε διαγνωστεί με καρκίνο είναι γενικά μια δύσκολη κατάσταση, ακόμη και αν σας πουν ότι η πρόγνωση είναι καλή.

Στάδια

Ποια είναι τα στάδια της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας;

Η ΧΜΛ έχει διαφορετικές φάσεις ή στάδια εξέλιξης. Ανάλογα με το ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένεια, καθορίζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Τα στάδια βασίζονται στον αριθμό των παρόντων βλαστικών κυττάρων και είναι:

Η χρόνια φάση

Αυτό είναι το αρχικό στάδιο της ΧΜΛ. Μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα ή να είστε ασυμπτωματικοί. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα λευκά αιμοσφαίριά σας μπορούν ακόμα να καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα σας.

Η επιταχυνόμενη φάση

Σε αυτή τη φάση, ο αριθμός των ερυθροκυττάρων σας είναι χαμηλός και μπορεί να εμφανιστεί αναιμία (δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος στο αίμα σας).

Τα επίπεδα των αιμοπεταλίων μειώνονται επίσης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εύκολα μώλωπες ή αιμορραγία, επειδή τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβων του αίματος. Η ποσότητα των βλαστοκυττάρων αυξάνεται. Μια αρκετά συνηθισμένη επιπλοκή σε αυτό το σημείο είναι ο διογκωμένος σπλήνας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

Η φάση βλαστικής κρίσης

Ένας μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων υπάρχουν σε αυτή την προχωρημένη φάση. Τα συμπτώματα πλέον είναι πιο σοβαρά και μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή.

Επιβίωση

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για τα άτομα με χρόνια μυελογενή λευχαιμία;

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της ΧΜΛ και που λαμβάνουν θεραπεία με ιματινίμπη είναι 90 τοις εκατό. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι με ΧΜΛ χρησιμοποιούν νεότερες, πιο εξελιγμένες στοχευμένες θεραπείες.

Τα περισσότερα άτομα με ΧΜΛ παραμένουν στη χρόνια φάση. Εάν δεν ανταποκριθούν καλά στη θεραπεία ή δεν λάβουν θεραπεία, ενδέχεται να προχωρήσουν στην επιταχυνόμενη ή στη βλαστική φάση.

Το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο στα μεταγενέστερα στάδια. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες της υγείας και του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα ποσοστά επιβίωσης.

Προσδόκιμο ζωής

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με χρόνια μυελογενή λευχαιμία;

Οι εξελίξεις στη θεραπεία της ΧΜΛ σημαίνει ότι το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται κάθε χρόνο.

Το 1990, η διάγνωση της ΧΜΛ μείωσε το προσδόκιμο ζωής μιας 55χρονης γυναίκας κατά 24,9 χρόνια. Ωστόσο, το 2010, η διάγνωση της ΧΜΛ μείωσε το προσδόκιμο ζωής μόνο κατά 2,9 έτη.

Η μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε στους νεότερους, αν και ακόμη και στους ηλικιωμένους έχουν προστεθεί περισσότερα χρόνια.

Το 2013, το προσδόκιμο ζωής των ασθενών που διαγνώστηκαν με ΧΜΛ ήταν το πιο κοντινό στο προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. Κάθε φάση της ΧΜΛ επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το 90 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με ιματινίμπη ήταν ακόμα ζωντανοί μετά από 5 χρόνια. Επιπλέον, το 89% μετά από 6 χρόνια, το 86% μετά από 8 χρόνια και το 83-84% επέζησαν για 10 χρόνια.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με χρόνια μυελογενή λευχαιμία;

Η ΧΜΛ μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γενική σας υγεία, προκαλώντας κόπωση και αδυναμία. Μπορεί επίσης να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αφήνοντάς σας ευάλωτο σε ιούς και βακτηρίδια που θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν. Η διατροφή είναι ένας τρόπος ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ενισχύσετε τη γενική σας ευεξία.

Προσπαθήστε να τρώτε τρόφιμα για να πάρετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και καροτενοειδή στην καθημερινή διατροφή σας, όπως:

 • προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια
 • τροφές με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα, όπως τα ψάρια και τα πουλερικά
 • 5 με 10 μερίδες φρούτων και λαχανικών
 • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Οι θεραπείες της ΧΜΛ μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας. Ωστόσο, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική όταν υποβάλλεστε σε θεραπείες. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες και να βοηθήσει να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Baccarani M, et al. (2017). Chronic myeloid leukemia: room for improvement? DOI: 10.3324/haematol.2017.166280

2. Bower H, et al. (2016). Life expectancy of patients with chronic myeloid leukemia approaches the life expectancy of the general population. DOI: 10.1200/JCO.2015.66.2866

3. Cancer stat facts: Leukemia — chronic myeloid leukemia (CML). (n.d.). seer.cancer.gov/statfacts/html/cmyl.html

4. Hochhaus A, et al. (2017). Long-term outcomes of imatinib treatment for chronic myeloid leukemia. DOI: 10.1056/NEJMoa1609324

5. Keel S. (2016). CML no longer means early death. hematology.org/Thehematologist/Diffusion/6534.aspx

6. Leukemia – chronic myeloid – CML: Introduction. (2018). cancer.net/cancer-types/leukemia-chronic-myeloid-cml/introduction

7. Mayo Clinic Staff. (2016). Chronic myelogenous leukemia. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-myelogenous-leukemia/symptoms-causes/syc-20352417

8. Signs and symptoms of chronic myeloid leukemia. (2018). cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html

9. Survival rates for chronic myeloid leukemia. (2018). cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html

10. Tests for chronic myeloid leukemia. (2018). cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html

11. What causes chronic myeloid leukemia? (2018). cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia/causes-risks-prevention/what-causes.html