Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Δακτυλιοειδές πάγκρεας

Τι είναι το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο στο πίσω μέρος της κοιλιακής χώρας, ακριβώς πίσω από το στομάχι. Ένας αγωγός συνδέει το πάγκρεας με ένα μέρος του λεπτού εντέρου που καλείται δωδεκαδάκτυλο. Το όργανο αυτό είναι υπεύθυνο για την έκκριση ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Επίσης, εκκρίνει ένζυμα στο έντερο για την πέψη των τροφών.

Φυσιολογικά, το πάγκρεας βρίσκεται δίπλα στο δωδεκαδάκτυλο. Σε ορισμένα άτομα, ιστός από το πάγκρεας μπορεί να περιβάλλει το δωδεκαδάκτυλο. Όταν αυτό συμβεί, το δωδεκαδάκτυλο υφίσταται περιορισμό ή απόφραξη, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πέψης τροφών. Η πάθηση είναι γνωστή ως δακτυλιοειδές πάγκρεας.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Το δακτυλιοειδές πάγκρεας είναι μία συγγενής πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι είναι παρούσα κατά τη γέννηση του μωρού. Παρόλο που οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί τη διαταραχή, το δακτυλιοειδές πάγκρεας συνήθως εμφανίζεται μαζί με άλλες συγγενείς διαταραχές, όπως:

  • Σύνδρομο Down
  • Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, μία μη φυσιολογική σύνδεση μεταξύ του οισοφάγου και της τραχείας
  • Εντερική ατρησία, αδυναμία ενός μέρους του εντερικού σωλήνα να σχηματιστεί πλήρως
  • Δισχιδές πάγκρεας, μία συγγενής ανωμαλία στην οποία οι πόροι του παγκρέατος δεν ενώνονται μεταξύ τους

Το δακτυλιοειδές πάγκρεας επίσης συμβαίνει σε συνδυασμό με πολυυδράμνιο, δηλαδή υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το δακτυλιοειδές πάγκρεας είναι μία σπάνια πάθηση που εμφανίζεται μόνο σε 1 στα 20.000 νεογέννητα. Επίσης είναι πιο κοινό στα αρσενικά από ό, τι στα θηλυκά άτομα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του δακτυλιοειδούς παγκρέατος;

Τα συμπτώματα του δακτυλιοειδούς παγκρέατος αναπτύσσονται όταν ο ιστός από το πάγκρεας ασκεί πίεση στο λεπτό έντερο. Σε κάποια άτομα, ο ιστός που περιβάλλει το δωδεκαδάκτυλο μπορεί να είναι τόσο μικρός, ώστε να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Αυτό συμβαίνει στους μισούς ασθενείς με την εν λόγω πάθηση.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ο παγκρεατικός ιστός που περιβάλλει το λεπτό έντερο προκαλεί απόφραξη που μπορεί να δυσκολεύει το άτομο να τραφεί. Τα βρέφη με δακτυλιοειδές πάγκρεας μπορεί να κλαίνε, να πτύουν περισσότερο από το φυσιολογικό και να μην μπορούν να πιουν το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλα.

Μερικά συμπτώματα του δακτυλιοειδούς παγκρέατος δεν αναπτύσσονται μέχρι την ενηλικίωση. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση πληρότητας μετά από την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας φαγητού
  • Ναυτία ή εμετό

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Αν έχετε συμπτώματα της διαταραχής, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υποκειμένων συγγενών προβλημάτων που μπορεί να έχετε ή να είχατε στο παρελθόν. Θα χρειαστούν αρκετές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Υπερηχογράφημα της κοιλιακής χώρας
  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ κοιλιάς
  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία κοιλιάς
  • Σειρά ακτινογραφιών του άνω γαστρεντερικού σωλήνα
  • Σειρά ακτινογραφιών του λεπτού εντέρου

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την παράκαμψη του παγκρεατικού ιστού. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αφαίρεση της απόφραξης, ώστε το λεπτό έντερο να λειτουργεί φυσιολογικά. Τυπικά, δεν μπορείτε να απομακρύνετε τον παγκρεατικό ιστό από το δωδεκαδάκτυλο, διότι η καταστροφή του παγκρεατικού ιστού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο όργανο αυτό.

Οι χειρουργικές επιλογές για το δακτυλιοειδές πάγκρεας περιλαμβάνουν γαστρονηστιδοστομία ή δωδεκαδακτυλονηστιδοστομία. Αυτές τις διαδικασίες απαιτούν την τομή του εντέρου στο σημείο της απόφραξης και την επανασύνδεση των δύο τμημάτων του σε μία περιοχή κάτω από την απόφραξη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του δακτυλιοειδούς παγκρέατος. Η πάθηση οφείλεται σε γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό:

  • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για προγεννητικούς ελέγχους.
  • Μην καπνίζετε.
  • Μην λαμβάνετε φάρμακα που δεν σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για το δακτυλιοειδές πάγκρεας;

Εάν λάβετε διάγνωση ότι έχετε δακτυλιοειδές πάγκρεας, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση του προβλήματος. Μετά το χειρουργείο, η ανάρρωση και η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι αρκετά καλές. Αν έχετε δακτυλιοειδές πάγκρεας ως ενήλικας, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη διαταραχή. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αποφρακτικό ίκτερο: απόφραξη στη ροή της χολής
  • Παγκρεατίτιδα: φλεγμονή του παγκρέατος
  • Πεπτικό έλκος: μία βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου
  • Διάτρηση του εντέρου
  • Περιτονίτιδα: φλεγμονή του ιστού που καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες που έχουν δακτυλιοειδές πάγκρεας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνο του παγκρέατος και καρκίνο των χοληφόρων πόρων.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Di Muzio, B., & Jha, P. (n.d.). Annular pancreas radiopaedia.org/articles/annular-pancreas

2. Jarry, J., Wagner, T., Rault, A., Sa Cunha, A., & Collet, D. (2011). Annular pancreas: A rare cause of acute pancreatitis. Journal of the Pancreas, 12(2), 155–157 joplink.net/prev/201103/05.html

3. Sandrasegaran, K., Patel, A., Fogel, E. L., Zyromski, N. J., & Pitt, H. A. (2009, August). Annular pancreas in adults. American Journal of Roentgenology, 193(2) ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.08.1596