Αυτοάνοσες παθήσεις

Δερματομυοσίτιδα

Τι είναι η δερματομυοσίτιδα;

Η δερματομυοσίτιδα είναι μία σπάνια φλεγμονώδης νόσος. Κοινά συμπτώματα της δερματομυοσίτιδας συμπεριλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, μυϊκή αδυναμία και φλεγμονώδη μυοπάθεια, ή φλεγμονή των μυών. Είναι μία από τις μόνο τρεις γνωστές φλεγμονώδεις μυοπάθειες. Η δερματομυοσίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Δεν υπάρχει ίαση για την ασθένεια, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να διαχειριστούν.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της δερματομυοσίτιδας;

Η ακριβής αιτία της δερματομυοσίτιδας δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, έχει πολλές ομοιότητες με μία αυτοάνοση νόσο. Η αυτοάνοση νόσος συμβαίνει όταν τα ανοσοποιητικά κύτταρα του σώματος και τα αντισώματα επιτίθενται σε υγιή κύτταρα του οργανισμού. Η ύπαρξη ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος επίσης συνεισφέρει στην ασθένεια. Για παράδειγμα, η ύπαρξη μιας ιικής λοίμωξης ή καρκίνου μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει στην εμφάνιση δερματομυοσίτιδας.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της δερματομυοσίτιδας;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει δερματομυοσίτιδα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η πάθηση είναι περισσότερο κοινή σε ενήλικες μεταξύ 40 και 60 ετών και παιδιά 5 έως 15 ετών. Επιπλέον, η ασθένεια επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από ό, τι τους άντρες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δερματομυοσίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο, τα βλέφαρα, το στήθος, τις παρωνυχίδες, τις αρθρώσεις των δακτύλων, τα γόνατα ή τους αγκώνες. Το εξάνθημα σχηματίζει κηλίδες και συνήθως είναι μπλε-μωβ χρώματος.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μυϊκή αδυναμία επιδεινώνεται με την πάροδο εβδομάδων ή μηνών. Η μυϊκή αδυναμία συνήθως ξεκινά στον αυχένα, τα χέρια ή τα ισχία και μπορεί να παρουσιάζεται και στις δύο πλευρές του σώματος.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να βιώσετε είναι τα ακόλουθα:

  • Μυϊκός πόνος
  • Μυϊκή ευαισθησία
  • Προβλήματα στην κατάποση
  • Προβλήματα στους πνεύμονες
  • Σκληρές εναποθέσεις ασβεστίου κάτω από το δέρμα, κάτι το οποίο παρατηρείται κυρίως σε παιδιά
  • Κόπωση
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Πυρετό

Υπάρχει ένας υποτύπος της δερματομυοσίτιδας που περιλαμβάνει το εξάνθημα αλλά όχι τη μυϊκή αδυναμία και είναι γνωστός ως αμυοπαθητική δερματομυοσίτιδα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δερματομυοσίτιδα;

Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση. Η δερματομυοσίτιδα είναι μία εύκολη στη διάγνωση φλεγμονώδης μυϊκή νόσος λόγω του εξανθήματος που σχετίζεται με αυτήν.

Ο γιατρός μπορεί επιπλέον να ζητήσει:

  • Μαγνητική τομογραφία για την αναζήτηση μη φυσιολογικών μυών
  • Ηλεκτρομυογράφημα για την καταγραφή των ηλεκτρικών ώσεων που ελέγχουν τους μύες
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων μυϊκών ενζύμων και αυτοαντισωμάτων (αντισώματα που επιτίθενται σε φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού)
  • Βιοψία μυών για την αναζήτηση φλεγμονής και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο
  • Βιοψία του δέρματος για την αναζήτηση αλλαγών που προκαλούνται από τη νόσο σε ένα δείγμα αίματος

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δερματομυοσίτιδα;

Για τα περισσότερα άτομα, δεν υπάρχει ίαση για τη δερματομυοσίτιδα. Η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος και τη μυϊκή αδυναμία. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, είναι η προτιμώμενη θεραπευτική μέθοδος στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορείτε να τα λάβετε από το στόμα ή με εφαρμογή απευθείας πάνω στο δέρμα. Τα κορτικοστεροειδή ελαττώνουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι το οποίο μειώνει τον αριθμό των αντισωμάτων που προκαλούν φλεγμονή.

Για ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρούν εντελώς μετά από τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Αυτό ονομάζεται ύφεση. Η ύφεση μπορεί να είναι μακροχρόνια και μερικές φορές μόνιμη.

Τα κορτικοστεροειδή, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες χρονικές περιόδους εξαιτίας των πιθανών παρενεργειών. Ο γιατρός είναι πιθανό ότι θα ξεκινήσει με μία υψηλή δόση και σταδιακά θα την μειώνει. Κάποια άτομα εν τέλει σταματούν τη λήψη των κορτικοστεροειδών εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν και δεν επανεμφανιστούν μετά τον τερματισμό του φαρμάκου.

Εάν τα κορτικοστεροειδή από μόνα τους δεν βελτιώνουν τα συμπτώματά σας, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φάρμακα προοδευτικής απομάκρυνσης κορτικοστεροειδών χρησιμοποιούνται για τη μείωση των παρενεργειών των κορτικοστεροειδών. Δραστικές ουσίες, όπως η αζαθειοπρίνη και η μεθοτρεξάτη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν η περίπτωσή σας είναι προχωρημένη ή αν έχετε επιπλοκές από τα κορτικοστεροειδή.

Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη

Εάν έχετε δερματομυοσίτιδα, το σώμα σας παράγει αντισώματα (αυτοαντισώματα) που στοχεύουν τα κύτταρα του δέρματος και των μυών. Η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη χρησιμοποιεί αντισώματα για να παρεμποδίσει τα αυτοαντισώματα και συνίσταται από ένα μείγμα αντισωμάτων που έχουν συλλεχθεί από χιλιάδες υγιή άτομα που έχουν δωρίσει το αίμα τους. Αυτά τα αντισώματα θα σας χορηγηθούν ενδοφλέβια.

Επιπλέον θεραπείες

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει επιπλέον θεραπείες, όπως:

  • Φυσικοθεραπεία, η οποία βελτιώνει και διατηρεί τη μυϊκή δύναμη σε συνδυασμό με την πρόληψη απώλειας μυϊκού ιστού
  • Ένα ανθελονοσιακό φάρμακο, την υδροξυχλωροκίνη, για επίμονο εξάνθημα
  • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των εναποθέσεων ασβεστίου
  • Αναλγητικά φάρμακα

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της δερματομυοσίτιδας;

Η μυϊκή αδυναμία και τα δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με τη δερματομυοσίτιδα μπορεί να προκαλέσουν μία πληθώρα επιπλοκών, ορισμένες από τις πιο κοινές είναι οι εξής:

Η δερματομυοσίτιδα μπορεί επίσης να συσχετιστεί με παθήσεις, όπως:

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της δερματομυοσίτιδας;

Δεν υπάρχει ίαση για τη δερματομυοσίτιδα για τα περισσότερα άτομα, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο γιατρός θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο ώστε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved