Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Διαχωρισμός αορτής

Τι είναι ο διαχωρισμός αορτής;

Η αορτή είναι η μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Αν έχετε υποστεί διαχωρισμό αορτής, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή αίματος έξω από το εσωτερικό του αγγείου. Το διαρρέον αίμα προκαλεί σταδιακό διαχωρισμό μεταξύ του έσω και του μέσου χιτώνα της αορτής. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει αν ο έσω χιτώνας της εν λόγω αρτηρίας υποστεί ρήξη.

Μερικές φορές το αίμα διαρρέει από ρήξεις στα μικρά αγγεία που τροφοδοτούν τον έξω και μέσο χιτώνα της αρτηρίας. Αυτό δυνητικά μπορεί να αποδυναμώσει τον εσωτερικό χιτώνα και να συμβεί μια ρήξη, η οποία θα οδηγήσει σε διαχωρισμό αορτής.

Ο κίνδυνος είναι ότι τα αγγεία οδηγούν το αίμα έξω από την αορτή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές, όπως ρήξη της διαχωρισμένης αορτής ή σοβαρή παρεμπόδιση της αιματικής ροής στο τοίχωμα της αορτής. Πολύ σοβαρές επιπλοκές μπορούν να προκύψουν αν το σημείο του διαχωρισμού υποστεί ρήξη και το αίμα οδηγείται στο χώρο γύρω από την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Καλέστε αμέσως το 166 αν έχετε έντονο πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα διαχωρισμού αορτής.

Συμπτώματα Αίτια Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαχωρισμού αορτής;

Τα συμπτώματα του διαχωρισμού αορτής είναι δύσκολο να διαχωριστούν από αυτά μιας καρδιοπάθειας, όπως το έμφραγμα.

Ο πόνος στο στήθος και στο άνω μέρος της πλάτης είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της κατάστασης. Τυπικά, εμφανίζεται έντονος πόνος μαζί με ένα αίσθημα ότι ένα αιχμηρό αντικείμενο είναι καρφωμένο στο στήθος σας. Σε αντίθεση με την περίπτωση του εμφράγματος, ο πόνος συνήθως ξεκινά ξαφνικά, όταν ο διαχωρισμός αρχίζει να λαμβάνει χώρα, και φαίνεται ύστερα σαν να μετακινείται.

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν πιο ήπιο πόνο που πολλές φορές συγχέεται με μυϊκή θλάση, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετά συχνό.

Έτερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Λιποθυμία
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Ζάλη ή σύγχυση
  • Εφίδρωση
  • Πιο ασθενή παλμό στο ένα χέρι από ότι στο άλλο
  • Δύσπνοια
  • Αδυναμία ή παράλυση στο ένα μέρος του σώματος

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του διαχωρισμού αορτής;

Παρόλο που η ακριβής αιτία του διαχωρισμού αορτής παραμένει άγνωστη, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας που συνεισφέρει, διότι ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.

Οτιδήποτε αποδυναμώνει τα αορτικά τοιχώματα μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό. Αυτό περιλαμβάνει την αθηροσκλήρωση, τον τραυματισμό στο στήθος κατά τη διάρκεια ατυχήματος και κληρονομικές παθήσεις στις οποίες οι ιστοί του σώματος αναπτύσσονται μη φυσιολογικά, όπως το σύνδρομο Marfan.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο διαχωρισμού της αορτής;

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο κίνδυνος διαχωρισμού αορτής αυξάνεται με την ηλικία και είναι υψηλότερος αν είστε άνδρας ή γύρω στα 60 ή 80 έτη.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο:

  • Το κάπνισμα
  • Προγενέστερη εγχείρηση στην καρδιά
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Η χρήση κοκαΐνης, η οποία προκαλεί σοβαρές ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα
  • Η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η σταδιακή συσσώρευση λιπών/χοληστερόλης στις αρτηρίες
  • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα που περιλαμβάνουν τραυματισμό του στήθους
  • Παθήσεις, όπως το σύνδρομο Marfan, όπου οι ιστοί του σώματος είναι πιο αδύναμοι από το φυσιολογικό
  • Μία αορτική βαλβίδα που φέρει κάποια βλάβη
  • Η εκ γενετής στενή αορτή
  • Η εγκυμοσύνη

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι διαχωρισμού της αορτής;

Η αορτή κατευθύνεται ανοδικά όταν ξεκινά από την καρδιά. Αυτή καλείται ανιούσα αορτή. Ύστερα, κατευθύνεται καθοδικά περνώντας από το στήθος στην κοιλιακή χώρα. Αυτή ονομάζεται κατιούσα αορτή. Ο διαχωρισμός μπορεί να συμβεί είτε στο ανιόν είτε στο κατιόν τμήμα. Οι διαχωρισμοί της αορτής κατηγοριοποιούνται ως τύπος Α και τύπος Β.

Τύπος Α

Η πλειονότητα των διαχωρισμών ξεκινά στο ανιόν τμήμα και κατατάσσεται ως τύπος Α.

Τύπος Β

Οι διαχωρισμοί που ξεκινούν στο κατιόν τμήμα ανήκουν στον τύπο Β. Αυτοί τείνουν να είναι λιγότερο απειλητικοί για τη ζωή από τους Α.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο διαχωρισμός της αορτής;

Ο γιατρός θα σας εξετάσει χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο για να ακροαστεί μη φυσιολογικούς ήχους προερχόμενους από την αορτή σας. Επίσης, η αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι διαφορετική στο ένα χέρι απ’ ότι στο άλλο.

Μία εξέταση που καλείται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) εξετάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Μερικές φορές, ο διαχωρισμός αορτής μπορεί να παρερμηνευτεί ως έμφραγμα στην εν λόγω εξέταση και, μερικές φορές, μπορεί να έχετε και τις δύο παθήσεις ταυτόχρονα.

Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Μαγνητική τομογραφία μαζί με αγγειογραφία
  • Αξονική τομογραφία υψηλής αντίθεσης
  • Διαοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα

Στο διαοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα, μια συσκευή που παράγει υπερήχους περνά από το λαιμό σας στον οισοφάγο έως ότου φτάσει στο επίπεδο κοντά στην καρδιά. Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της καρδιάς και της αορτής.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαχωρισμός αορτής;

Ο διαχωρισμός τύπου Α απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Ο διαχωρισμός τύπου Β αντιμετωπίζεται συχνά με φαρμακευτική αγωγή παρά με εγχείρηση, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Φαρμακευτική αγωγή

Θα λάβετε φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Η μορφίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, θα λάβετε τουλάχιστον ένα φάρμακο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, όπως οι β-αναστολείς.

Χειρουργική επέμβαση

Το διαχωρισμένο τμήμα της αορτής απομακρύνεται και αντικαθίσταται με ένα συνθετικό μόσχευμα. Αν κάποια από τις βαλβίδες της καρδιάς έχει υποστεί βλάβη, θα αντικατασταθεί επίσης.

Αν έχετε υποστεί διαχωρισμό τύπου Β, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργείο αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, ακόμα κι αν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για κάποιον που έχει υποστεί διαχωρισμό αορτής;

Αν έχετε διαχωρισμό αορτής τύπου Α, μία επείγουσα χειρουργική επέμβαση πριν η αρτηρία υποστεί ρήξη, σας δίνει καλές προοπτικές επιβίωσης και ανάκαμψης. Αν συμβεί η ρήξη της αορτής, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται.

Ο έγκαιρος εντοπισμός είναι ζωτικής σημασίας. Ένας διαχωρισμός τύπου Β χωρίς επιπλοκές είναι συνήθως διαχειρίσιμος σε βάθος χρόνου με φαρμακευτική αγωγή και τακτική παρακολούθηση.

Αν έχετε κάποια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο διαχωρισμού της αορτής, όπως η αθηροσκλήρωση ή η υπέρταση, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και συμπεριλάβετε τη σωστή διατροφή και την τακτική άσκηση, ώστε να ελαττώσετε τον κίνδυνο διαχωρισμού. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης ή της υψηλής χοληστερόλης, αν χρειαστεί. Επίσης, ο τερματισμός του καπνίσματος και η αποφυγή οποιωνδήποτε προϊόντων καπνού είναι πολύ επιβοηθητικά.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Assar AN, et al. (2009). Ruptured abdominal aortic aneurysm: A surgical emergency with many clinical presentations. DOI: 10.1136/pgmj.2008.074666

2. Braverman AC. (2011). Aortic dissection: Prompt diagnosis and emergency treatment are critical. mdedge.com/ccjm/article/95420/cardiology/aortic-dissection-prompt-diagnosis-and-emergency-treatment-are

3. Conditions we treat: Aortic dissection. (n.d.). hopkinsmedicine.org/heart_vascular_institute/conditions_treatments/conditions/aortic_dissection.html

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Aortic dissection. mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-dissection/symptoms-causes/syc-20369496

5. Tidy C. (2016). Aortic dissection. patient.info/health/abdominal-aortic-aneurysm/aortic-dissection