Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Διάμεση κυστίτιδα

Τι είναι η διάμεση κυστίτιδα;

Η διάμεση κυστίτιδα (IC) είναι μία περίπλοκη πάθηση που ταυτοποιείται από χρόνια φλεγμονή των μυϊκών στρωμάτων της ουροδόχου κύστης, η οποία προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο και πίεση στην πυελική και κοιλιακή περιοχή
  • Συχνή ούρηση
  • Επείγουσα ούρηση (αίσθημα ούρησης ακόμη και αμέσως μετά την ούρηση)
  • Ακράτεια (ακούσια διαρροή ούρων)

Η δυσφορία μπορεί να ποικίλει από μία ήπια αίσθηση καψίματος έως έντονο πόνο. Ο βαθμός της δυσφορίας μπορεί να είναι επίμονος ή όχι ιδιαίτερα συχνός. Κάποια άτομα παρουσιάζουν περιόδους ύφεσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διάμεσης Κυστίτιδας, η πάθηση επηρεάζει περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν διάμεση κυστίτιδα, αλλά τα παιδιά και οι ενήλικες άντρες μπορεί να πάσχουν επίσης.

Η διάμεση κυστίτιδα είναι γνωστή και ως σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (PBS), σύνδρομο πόνου στην ουροδόχο κύστη (BPS) και χρόνιος πυελικός πόνος (CPP).

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας;

Μπορεί βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Χρόνιο ή διαλλειματικό πόνο στην πυελική χώρα
  • Πίεση ή δυσφορία στην πυελική χώρα
  • Επείγουσα ούρηση
  • Συχνή ούρηση την ημέρα και τη νύχτα
  • Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διείσδυσης

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από μέρα σε μέρα και να βιώσετε ασυμπτωματικές περιόδους. Τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν εάν αναπτύξετε μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Αίτια

Τι προκαλεί τη διάμεση κυστίτιδα;

Η ακριβής αιτία της διάμεσης κυστίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και να πυροδοτήσουν τη διαταραχή. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Τραύμα στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης (για παράδειγμα από χειρουργικές διαδικασίες)
  • Υπερβολική διάταση της ουροδόχου κύστης, συνήθως λόγο συγκράτησης των ούρων για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Εξασθενημένοι ή δυσλειτουργικοί μύες του πυελικού εδάφους
  • Αυτοάνοσες διαταραχές
  • Επαναλαμβανόμενες βακτηριακές λοιμώξεις
  • Υπερευαισθησία ή φλεγμονή των πυελικών νεύρων
  • Τραύμα στο νωτιαίο μυελό

Πολλά άτομα με διάμεση κυστίτιδα επίσης έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ινομυαλγία. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η διάμεση κυστίτιδα μπορεί να είναι τμήμα μιας γενικευμένης φλεγμονώδους διαταραχής που επηρεάζει πολλά όργανα και συστήματα οργάνων.

Οι επιστήμονες επίσης διερευνούν την πιθανότητα ότι πολλά άτομα μπορεί να κληρονομήσουν μία γενετική προδιάθεση στη διάμεση κυστίτιδα. Παρόλο που δεν είναι σύνηθες, η διάμεση κυστίτιδα έχει αναφερθεί σε συγγενείς εξ αίματος. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται σε μητέρα και κόρη, καθώς και σε δύο ή περισσότερες αδελφές.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να καθοριστεί η αιτία της διάμεσης κυστίτιδας και η ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διάμεση κυστίτιδα;

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη εξέταση για την ασφαλή διάγνωση της διάμεσης κυστίτιδας, επομένως πολλές περιπτώσεις της εν λόγω πάθησης δεν διαγιγνώσκονται. Επειδή η διάμεση κυστίτιδα μοιράζεται κοινά συμπτώματα με πολλές άλλες διαταραχές της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα χρειαστεί να αποκλείσει πρώτα αυτές. Οι εν λόγω διαταραχής είναι οι εξής:

Θα διαγνωστείτε με διάμεση κυστίτιδα όταν ο γιατρός καθορίσει ότι τα συμπτώματά σας δεν οφείλονται σε κάποια από τις προαναφερθείσες διαταραχές.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της διάμεσης κυστίτιδας;

Η διάμεση κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές, όπως:

  • Μειωμένη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης λόγω ακαμψίας του τοιχώματός της
  • Χαμηλότερη ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα της συχνής ούρησης και του πόνου
  • Φραγμούς στις σεξουαλικές σχέσεις και περιορισμούς στη σεξουαλική ζωή
  • Προβλήματα αυτοεκτίμησης ή κοινωνικής αποδοχής
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Άγχος και κατάθλιψη

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διάμεση κυστίτιδα;

Δεν υπάρχει ίαση ή συγκεκριμένη θεραπεία για τη διάμεση κυστίτιδα. Τα περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό θεραπειών και θα πρέπει να δοκιμάσετε αρκετές θεραπευτικές επιλογές προτού κατασταλάξετε σε αυτή που σας παρέχει την περισσότερη ανακούφιση.

Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα φάρμακα για να βελτιώσει τα συμπτώματά σας:

  • Η νατριούχος πολυθειϊκή πεντοσάνη έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς η πεντοσάνη δρα, αλλά μπορεί να αποκαθιστά ρήξεις ή ανωμαλίες στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.

Προσοχή

Δεν θα πρέπει να λαμβάνετε πεντοσάνη αν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφένη, η ναπροξένη, η ασπιρίνη και άλλα, λαμβάνονται για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη, βοηθούν στη χαλάρωση της ουροδόχου κύστης και επίσης αναστέλλουν τον πόνο.
  • Ορισμένα αντιισταμινικά μειώνουν την επείγουσα ούρηση και τη συχνότητα ούρησης.

Διάταση της ουροδόχου κύστης

Η διάταση της ουροδόχου κύστης είναι μία διαδικασία που επεκτείνει την ουροδόχο κύστη με τη χρήση νερού ή αερίου. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε κάποια άτομα πιθανώς αυξάνοντας τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης και διακόπτοντας τα σήματα πόνου που μεταδίδονται από τα νεύρα της κύστης. Μπορεί να χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες προτού παρατηρήσετε βελτίωση στα συμπτώματά σας.

Ενδοκυστική έγχυση της ουροδόχου κύστης

Η ενδοκυστική έγχυση περιλαμβάνει την πλήρωση της ουροδόχου κύστης με ένα διάλυμα που περιέχει διμεθυλ-σουλφοξείδιο (DMSO). Το διάλυμα DMSO συγκρατείται στην ουροδόχο κύστη για 10 με 15 λεπτά προτού αδειάσει. Ο κύκλος της θεραπείας τυπικά περιλαμβάνει έως 2 θεραπείες τη βδομάδα για έξι ως οκτώ εβδομάδες και μπορεί να επαναληφθεί με βάση τις ανάγκες του ασθενούς.

Θεωρείται ότι το διάλυμα DMSO μειώνει τη φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Επίσης, μπορεί να αποτρέψει μυϊκούς σπασμούς που προκαλούν πόνο, συχνοουρία και επείγουσα ούρηση.

Ηλεκτρική νευρική διέγερση

Η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS) μεταφέρει ήπιες ηλεκτρικές ώσεις μέσω του δέρματος για τη διέγερση των νεφρών της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυξάνοντας την αιματική ροή στην ουροδόχο κύστη και ενδυναμώνοντας τους μύες του πυελικού εδάφους που συνεισφέρουν στον έλεγχο της κύστης, ή πυροδοτώντας την απελευθέρωση ουσιών που παρεμποδίζουν τα σήματα πόνου.

Διατροφή

Πολλά άτομα με διάμεση κυστίτιδα ανακαλύπτουν ότι συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Οι νέες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τη διάμεση κυστίτιδα περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ
  • Ντομάτες
  • Μπαχαρικά
  • Σοκολάτα
  • Οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη
  • Όξινα τρόφιμα, όπως κιτρώδη φρούτα και χυμοί

Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να καθορίσετε αν έχετε ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα.

Τερματισμός του καπνίσματος

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της διάμεσης κυστίτιδας, το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Είναι πιθανό ότι ο τραυματισμός του καπνίσματος μπορεί να μειώσει ή να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας.

Άσκηση

Μία ρουτίνα άσκησης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας, ώστε να αποφεύγετε δραστηριότητα υψηλής έντασης που μπορεί να προκαλεί αναζωπύρωση της πάθησης. Δοκιμάστε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Γιόγκα
  • Περπάτημα
  • Tai chi
  • Αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης ή pilates

Ένας φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει ασκήσεις ενδυνάμωσης της ουροδόχου κύστης και των πυελικών μυών. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν φυσικοθεραπευτή.

Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης

Τεχνικές σχεδιασμένες για την παράταση του χρόνου μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός θα συζητήσει αυτές τις τεχνικές μαζί σας.

Μείωση του άγχους

Μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζεστε το άγχος, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της διάμεσης κυστίτιδας. Η φαρμακευτική αγωγή και η βιοανάδραση (biofeedback) μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επιλογές για την αύξηση του μεγέθους της ουροδόχου κύστης και την απομάκρυνση ή την αντιμετώπιση ελκών σε αυτή. Το χειρουργείο σπάνια χρησιμοποιείται και θεωρείται θεραπευτική επιλογή μόνο όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή όλες οι προαναφερθείσες θεραπευτικές επιλογές έχουν αποτύχει να προσφέρουν ανακούφιση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος/ια για χειρουργική επέμβαση.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της διάμεσης κυστίτιδας;

Δεν υπάρχει ίαση για τη διάμεση κυστίτιδα. Η πάθηση μπορεί να διαρκέσει από χρόνια ως για μία ζωή. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η εύρεση κάποιου συνδυασμού θεραπειών που παρέχουν τη βέλτιστη μακροχρόνια ανακούφιση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Genetics of interstitial cystitis (MaGIC) [Call to participate in clinical trial]. (2010). clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00237081

2. Interstitial cystitis (painful bladder syndrome). (2017). niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/interstitial-cystitis-painful-bladder-syndrome#treatments

3. Interstitial Cystitis Association. (2016). ichelp.org/

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Interstitial cystitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/interstitial-cystitis/symptoms-causes/syc-20354357