Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Διάμεση νεφρίτιδα

Τι είναι η διάμεση νεφρίτιδα;

Η διάμεση νεφρίτιδα είναι μία νεφρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από οίδημα μεταξύ των νεφρικών σωληναρίων.

Η κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν απόβλητα από το σώμα. Τα νεφρικά σωληνάρια επαναπορροφούν νερό και σημαντικά οργανικά συστατικά από το φιλτραρισμένο αίμα και εκκρίνουν ουσίες στα ούρα, που το σώμα δεν χρειάζεται, ώστε να απεκκριθούν. Το οίδημα σε αυτά τα σωληνάρια μπορεί να προκαλέσει μία πληθώρα νεφρολογικών συμπτωμάτων που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Η διάμεση νεφρίτιδα μπορεί να είναι οξεία (ξαφνική) ή χρόνια (μακροπρόθεσμη).

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διάμεσης νεφρίτιδας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της διάμεσης νεφρίτιδας είναι η μείωση στην ποσότητα των ούρων. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, η ποσότητα των ούρων μπορεί να αυξηθεί. Υπάρχουν και άτομα εντελώς ασυμπτωματικά.

Άλλα συμπτώματα της διάμεσης νεφρίτιδας περιλαμβάνουν:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της διάμεσης νεφρίτιδας;

Η οξεία διάμεση νεφρίτιδα είναι συχνά το αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας διάμεσης νεφρίτιδας προέρχονται από αντίδραση σε φαρμακευτικές ουσίες. Περισσότερα από 100 διαφορετικά φάρμακα μπορούν να πυροδοτήσουν την πάθηση. Πολλά από αυτά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Αντιβιοτικά
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα
  • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων, τα οποία είναι φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη μεγάλη παραγωγή στομαχικών οξέων

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα είναι πιο σοβαρές τους ηλικιωμένους. Επίσης είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν μόνιμη νεφρική βλάβη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι αιτίες της μη αλλεργικής διάμεσης νεφρίτιδας περιλαμβάνουν:

Η μη αλλεργική διάμεση νεφρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Οι χρόνιες μορφές διαρκούν για μήνες ή χρόνια και συνήθως προκαλούνται από μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο διάμεσης νεφρίτιδας;

Οι ηλικιωμένοι είναι η κυρία ομάδα που βρίσκεται σε κίνδυνο οξείας διάμεσης νεφρίτιδας, και αυτό διότι συχνά λαμβάνουν πολλά φάρμακα. Επιπρόσθετα, συχνά γίνονται λάθη αναφορικά με το ποια φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό και ποια όχι.

Άλλες ομάδες ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο διάμεσης νεφρίτιδας περιλαμβάνουν όσους:

  • Κάνουν χρόνια χρήση μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων
  • Έχουν αυτοάνοσες νόσους
  • Έχουν σαρκοείδωση, μία φλεγμονώδη νόσο των πνευμόνων

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διάμεση νεφρίτιδα;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι οι νεφροί δεν λειτουργούν φυσιολογικά, αρχικά θα λάβει το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης θα σας ρωτήσει:

  • Ποια φάρμακα λαμβάνετε
  • Πόσο συχνά λαμβάνετε τα φάρμακα
  • Για πόσο χρονικό διάστημα τα λαμβάνετε

Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων και των διατροφικών συμπληρωμάτων. Ιδιαίτερα αυτά μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στους νεφρούς.

Ο γιατρός θα ακροαστεί την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Υγρό στους πνεύμονες είναι μία κοινή ένδειξη νεφρικής ανεπάρκειας, η οποία μπορεί να εντοπιστεί μέσω των αλλαγών στους ήχους της αναπνοής. Η υπέρταση επίσης μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφρικών προβλημάτων, καθώς και οι αλλαγές του βάρους.

Οι παρακάτω εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της υγείας και της λειτουργικότητας των νεφρών:

  • Πλήρες αιμοδιάγραμμα
  • Άζωτο ουρίας αίματος
  • Κρεατινίνη αίματος
  • Εξέταση αερίων αίματος, για τον έλεγχο ανισορροπίας οξέων-βάσεων και τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα

Άλλες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό νεφρικών προβλημάτων είναι:

  • Ανάλυση ούρων
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας
  • Βιοψία νεφρών

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι τα νεφρικά προβλήματα προκαλούνται από παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκων, μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε τη λήψη τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διάμεση νεφρίτιδα;

Η θεραπεία της διάμεσης νεφρίτιδας εξαρτάται από την αιτία.

Όταν η οξεία διάμεση νεφρίτιδα προκαλείται από φαρμακευτική αλλεργία, η μόνη απαιτούμενη θεραπεία μπορεί να είναι η αποχή από το φάρμακο. Άλλες περιπτώσεις οξείας διάμεσης νεφρίτιδας αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η άμεση θεραπεία συχνά οδηγεί σε πλήρη ανάρρωση.

Μερικές φορές, η διάμεση νεφρίτιδα προκαλεί μόνιμη βλάβη στους νεφρούς προτού διαγνωστεί. Αυτή η βλάβη απαιτεί επίσης θεραπεία. Η αφαίρεση του άλατος από τη διατροφή θα βελτιώσει την κατακράτηση νερού και την υπέρταση. Μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να βελτιώσει τη νεφρική λειτουργία.

Αν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειάζεστε αιμοκάθαρση για την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας. Τα άτομα που οδηγούνται στη νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με διάμεση νεφρίτιδα;

Η έκβαση της διάμεσης νεφρίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της νόσου και την έκταση της νεφρικής βλάβης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αναρρώσετε πλήρως εάν η αλλεργική αντίδραση ή η υποκείμενη πάθηση αντιμετωπιστεί και δεν έχει προκληθεί μόνιμη βλάβη στους νεφρούς.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Interstitial nephritis. (n.d.). mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/interstitial-nephritis

2. Jaipaul N. (n.d.). Tubulointerstitial nephritis. merckmanuals.com/home/kidney-and-urinary-tract-disorders/kidney-filtering-disorders/tubulointerstitial-nephritis

3. Munar MY, et al. (2007). Drug dosing adjustments in patients with chronic kidney disease. aafp.org/afp/2007/0515/p1487.html