Θεραπευτικές μέθοδοι/Ιατρικές διαδικασίες

Διαθερμοπηξία (Ηλεκτροκαυτηρίαση)

Τι είναι η διαθερμοπηξία;

Η διαθερμοπηξία, ή ηλεκτροκαυτηρίαση, είναι μία χειρουργική διαδικασία ρουτίνας. Χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση του ιστού με στόχο:

  • Να προληφθεί ή να σταματήσει η αιμορραγία μετά από τραυματισμό ή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης
  • Να απομακρυνθεί μη φυσιολογικός όγκος
  • Να προληφθεί η μόλυνση

Γιατί χρησιμοποιείται η διαθερμοπηξία;

Χειρουργική επέμβαση

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για να κόψει μαλακούς ιστούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Η διαθερμοπηξία επιτρέπει στο γιατρό να κλείσει αιμοφόρα αγγεία που αιμορραγούν κατά την επέμβαση. Η αιμόσταση βοηθά στην πρόληψη απώλειας αίματος και διατηρεί την περιοχή καθαρή.

Αφαίρεση όγκου

Η διαθερμοπηξία μερικές φορές χρησιμοποιείται για την αφαίρεση όγκου. Αυτή η προσέγγιση είναι κοινή για όγκους που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές δύσκολα προσβάσιμες όπως ο εγκέφαλος.

Ρινική θεραπεία

Αν έχετε συχνές ρινορραγίες, είναι πιθανό να προκαλούνται από ένα εκτεθειμένο αιμοφόρο αγγείο στη μύτη. Ο γιατρός θα σας προτείνει διαθερμοπηξία ακόμη και αν η μύτη σας δεν αιμορραγεί όταν αναζητήσετε θεραπεία.

Αφαίρεση κονδυλωμάτων

Η διαθερμοπηξία χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση κονδυλωμάτων γεννητικών οργάνων ή κονδυλωμάτων σε άλλα μέρη του σώματος. Η αφαίρεση κονδυλωμάτων συνήθως απαιτεί μόνο μία θεραπεία.

Προετοιμασία Πού και Πώς Κίνδυνοι Έκβαση

Προετοιμασία

Πώς να προετοιμαστείτε για τη διαθερμοπηξία

Δεν χρειάζεται συγκεκριμένη προετοιμασία για αυτή τη διαδικασία. Σε περίπτωση υπερβολικής αιμορραγίας, ο γιατρός θα λάβει δείγμα αίματος για τον έλεγχο αναιμίας ή διαταραχών θρόμβωσης. Οι συχνές ρινορραγίες είναι ένα παράδειγμα υπερβολικής αιμορραγίας.

Αρκετές μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός θα σας προτείνει να σταματήσετε τη λήψη αντιπηκτικών, όπως:

  • Η ασπιρίνη
  • Η ιβουπροφαίνη
  • Η βαρφαρίνη

Ο γιατρός θα σας συστήσει να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα τη νύχτα πριν υποβληθείτε στη διαδικασία. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα τις μέρες πριν την επέμβαση.

Πού και Πώς

Πού και πώς πραγματοποιείται η διαθερμοπηξία;

Παρόλο που η διαθερμοπηξία συχνά πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μικροεπεμβατικών διαδικασιών, είναι μία εξειδικευμένη μορφή θεραπείας.

Πριν την επέμβαση, ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα υλικό γείωσης στο σώμα σας, συνήθως στο μηρό. Αυτό θα σας προστατεύσει από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα καθαρίσει το δέρμα στην περιοχή της επέμβασης και θα τοποθετήσει ένα ειδικό gel για την πρόληψη εγκαυμάτων.

Θα σας χορηγηθεί τοπική ή ολική αναισθησία, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό probe με χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα για να σφραγίζει ή να καταστρέψει τον ιστό-στόχο.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν διαπερνά το σώμα σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μόνο η θερμαινόμενη άκρη του probe έρχεται σε επαφή με τον ιστό. Η θερμότητα κλείνει ή αφαιρεί τον ιστό που αγγίζει.

Κίνδυνοι

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη διαθερμοπηξία;

Η ίδια η θεραπεία έχει ελάχιστους κινδύνους. Οι κίνδυνοι της διαθερμοπηξία περιλαμβάνουν:

  • Ελαφρά αιμορραγία
  • Μόλυνση (ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη μείωση αυτού του κινδύνου)
  • Πόνο ή ήπια δυσφορία (ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα μετά τη διαθερμοπηξία)

Ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε βηματοδότη ή προσθετική άρθρωση πριν υποβληθείτε στην εν λόγω διαδικασία.

Κίνδυνοι λόγω αναισθησίας

Τα περισσότερα υγιή άτομα δεν έχουν προβλήματα με την ολική αναισθησία. Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται κυρίως από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και τον τύπο της διαδικασίας που υποβάλλεστε.

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών περιλαμβάνουν:

Αν έχετε κάποιον από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου ή είστε ηλικιωμένος/η, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο των παρακάτω σπάνιων επιπλοκών:

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, περίπου 1 με 2 στα 10.000 άτομα ξυπνούν σύντομα παρόλο που βρίσκονται υπό ολική αναισθησία. Αν αυτό συμβεί, θα αντιλαμβάνεστε τι γίνεται γύρω σας, αλλά τυπικά δεν θα αισθάνεστε καθόλου πόνο. Είναι πολύ σπάνιο να αισθανθείτε έντονο πόνο. Όμως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ψυχολογικά προβλήματα.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της ολικής αναισθησίας περιλαμβάνουν:

  • Καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα
  • Μακροχρόνια χρήση οπιοειδών, ηρεμιστικών ή κοκαΐνης
  • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
  • Επείγουσα χειρουργική επέμβαση

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα που υποβάλλονται σε διαθερμοπηξία;

Η διαθερμοπηξία είναι αποτελεσματική στον τερματισμό της αιμορραγίας αν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή μετά από ένα τραυματισμό. Μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρήσετε οίδημα, ερυθρότητα και ήπιο πόνο. Ανάλογα με την επέμβαση, μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός.

Στη θεραπεία ενός όγκου ή ενός κονδυλωματος, ο μη φυσιολογικός ιστός απομακρύνεται. Η θερμότητα από το probe αποστειρώνει την περιοχή. Τυπικά δεν χρειάζονται ράμματα.

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η διαθερμοπηξία και την ποσότητα του ιστού που αφαιρέθηκε. Η επούλωση τυπικά χρειάζεται δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αν η διαθερμοπηξία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη περιοχή ιστού.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lin C-Y, et al. (2011). Electrosurgery. dermnetnz.org/topics/electrosurgery

2. Mayo Clinic Staff. (2017). General anesthesia. mayoclinic.org/tests-procedures/anesthesia/about/pac-20384568

3. Nose bleed management and epistaxis control. (2017). medicine.uiowa.edu/iowaprotocols/nose-bleed-management-and-epistaxis-control

4. Workowski KA, et al. (2015). Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2015. cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6403a1.htm?s_cid=rr6403a1_w