Ασθένειες ανοσοποιητικού συστήματος

Διαβήτης τύπου 1

Ο ορισμός του διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια ασθένεια. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται και έτσι το σώμα αδυνατεί να παράγει το συγκεκριμένο μόριο.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν την γλυκόζη για ενέργεια. Το σώμα λαμβάνει γλυκόζη από την τροφή. Η ινσουλίνη επιτρέπει στη γλυκόζη να περάσει από το αίμα σε όλα κύτταρα του σώματος.

Όταν τα κύτταρα έχουν αρκετή γλυκόζη, το ήπαρ και οι μυϊκοί ιστοί αποθηκεύουν την πλεονάζουσα γλυκόζη, που ονομάζεται επίσης σάκχαρο του αίματος, με τη μορφή γλυκογόνου. Το γλυκογόνο καταβολίζεται σε γλυκόζη και απελευθερώνεται στο αίμα όταν χρειάζεστε ενέργεια μεταξύ των γευμάτων, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη γλυκόζη, λόγω της έλλειψης ινσουλίνης. Επομένως, η γλυκόζη από το φαγητό δεν μπορεί να φτάσει στα κύτταρα. Αυτό συνεπάγεται την αυξημένη συγκέντρωσή της στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Διαβήτης τύπου 1 έναντι διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Έχουν παρόμοια συμπτώματα και με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές ίδιες επιπλοκές. Ωστόσο, είναι δύο πολύ διαφορετικές ασθένειες.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι το αποτέλεσμα του οργανισμού που δεν παράγει ινσουλίνη. Η λήψη ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την επιβίωση, για να μεταφερθεί η γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη. Το σώμα αγωνίζεται να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα, παρά τα επαρκή επίπεδα της ορμόνης. Με την πάροδο του χρόνου το σώμα σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τα συμπτώματα είναι προφανή. Στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, η πάθηση μπορεί να υποβόσκει για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην γνωρίζει ότι πάσχει από αυτόν έως ότου εκδηλώσει μια επιπλοκή.

Οι δύο τύποι διαβήτη προκαλούνται από διαφορετικές αιτίες και έχουν μοναδικούς παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου του διαβήτη τύπου 1

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τον διαβήτη τύπου 1 δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Εντούτοις, έχουν εντοπιστεί αρκετοί εξ αυτών.

Οικογενειακό ιστορικό

Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να είναι σημαντικό σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1. Εάν ένα μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από την ασθένεια, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξής της.

Αρκετά γονίδια έχουν συνδεθεί με αυτή την πάθηση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι όσοι φέρουν τα εν λόγω γονίδια θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Πολλοί ερευνητές και γιατροί πιστεύουν ότι κάποια άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία πυροδοτεί το διαβήτη τύπου 1 σε κάποια άτομα, ενώ σε άλλα όχι.

Φυλή

Η φυλή μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 1. Η νόσος είναι πιο κοινή στους λευκούς από ό,τι σε άλλες φυλές.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Μερικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 1. Δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι αυτοί.

Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι που ζουν σε ψυχρό κλίμα είναι πιο πιθανό να έχουν αυτό το είδος διαβήτη. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν επίσης περισσότερες περιπτώσεις τύπου 1 το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι.

Διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά

Ο διαβήτης τύπου 1 ήταν κάποτε γνωστός ως νεανικός διαβήτης. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Συγκριτικά, ο διαβήτης τύπου 2 διαγιγνώσκεται συνήθως σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, και οι δύο τύποι μπορούν να διαγνωστούν σχεδόν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • απώλεια βάρους
  • νυχτερινή ενούρηση ή συχνοουρία
  • αίσθηση αδυναμίας ή κούρασης
  • συχνή αίσθηση πείνας ή δίψας
  • αλλαγές στη διάθεση
  • θολή όραση

Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 υποβάλλονται σε θεραπεία με ινσουλίνη.

Η πρώτη γενιά ενός τεχνητού παγκρέατος εγκρίθηκε πρόσφατα για χρήση σε παιδιά. Αυτή η συσκευή τοποθετείται κάτω από το δέρμα. Ο ρόλος της είναι να μετράει συνεχώς το σάκχαρο του αίματος, απελευθερώνοντας αυτόματα τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους με ενέσεις ινσουλίνης και παρακολούθηση της γλυκόζης. Στα μικρά παιδιά ειδικά, αυτό απαιτεί ιδιαίτερα τη συνεισφορά των γονέων, ώστε αυτά να παραμείνουν ασφαλή και υγιή.

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να έχουν μια κανονική, υγιή και πλήρη ζωή.

Προσδόκιμο ζωής και στατιστικά στοιχεία

Επί του παρόντος, περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με διαβήτη τύπου 1. Κάθε χρόνο, άλλα 40.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με αυτή τη νόσο. Παρά αυτούς τους μεγάλους αριθμούς, οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 αποτελούν μόνο το 5% όλων των περιπτώσεων διαβήτη στις ΗΠΑ.

Ο διαβήτης (τύπου 1 και τύπου 2) είναι η έβδομη βασική αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια αυστραλιανή μελέτη που εξέτασε δεδομένα από το 1997 έως το 2010 διαπίστωσε ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 1 είναι 12 χρόνια μικρότερο από τον μέσο πληθυσμό.

Η σωστή διαχείριση της κατάστασης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπλοκών και στην παράταση του προσδόκιμου ζωής.

Γενετικοί παράγοντες

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στο τι προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, πιστεύουν ότι τα γονίδια μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 γεννιούνται με προδιάθεση για ανάπτυξη της νόσου. Φαίνεται ότι κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Δεν είναι σαφές, όμως, πώς λειτουργεί αυτό το μοτίβο κληρονομικότητας και γιατί κάποιοι άνθρωποι μιας οικογένειας θα αναπτύξουν διαβήτη, ενώ άλλοι όχι.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ορισμένες κληρονομήσιμες γονιδιακές παραλλαγές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου. Ωστόσο, μόνο το 5% των ανθρώπων με αυτές τις παραλλαγές αναπτύσσουν εν τέλει διαβήτη τύπου 1.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γονίδια είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Θεωρούν ότι κάτι άλλο πυροδοτεί την ασθένεια σε ανθρώπους που έχουν κληρονομήσει τα συγκεκριμένα γονίδια. Ένας ιός είναι ένα πιθανό έναυσμα.

Για παράδειγμα, ακόμα και οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν όλα τα γονίδια ίδια, μπορεί να μην αναπτύξουν και οι δύο την ασθένεια. Εάν ο ένας δίδυμος έχει διαβήτη τύπου 1, ο άλλος εμφανίζει τη νόσο σε λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις όπου φέρουν τα «ενοχοποιημένα» γονίδια. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα γονίδια δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Κετογονική διατροφή

Η κετογονική διατροφή έχει δείξει ορισμένα οφέλη για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, στόχος για πολλούς ανθρώπους με τύπο 2.

Για τον διαβήτη τύπου 1, ωστόσο, η κετογονική διατροφή δεν έχει μελετηθεί καλά. Μέχρι σήμερα, η γενική διατροφική σύσταση για αυτόν τον τύπο διαβήτη είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν τα πιθανά οφέλη και την ασφάλεια μιας δίαιτας που περιορίζει τους υδατάνθρακες ακόμη περισσότερο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που ακολούθησαν την κετογονική διατροφή για περισσότερο από δύο χρόνια εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα αιμοσφαιρίνης A1c και γλυκαιμικού ελέγχου (Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;). Ωστόσο, αυτά τα άτομα είχαν επίσης υψηλότερα λιπίδια στο αίμα και λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας. Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της διατροφής αυτής είναι άγνωστη.

Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε την εν λόγω διατροφή και έχετε διαβήτη τύπου 1, ξεκινήστε μιλώντας με το γιατρό σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο/διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε ένα πλάνο που είναι κατάλληλο για εσάς.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό παρά την ύπαρξη της νόσου.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε αν περιμένετε ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και έχετε διαβήτη τύπου 1 είναι πως ό,τι κάνετε στο σώμα σας, το κάνετε και στο μωρό σας. Γυναίκες με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κυοφορούν μωρά με υψηλά επίπεδα σακχάρου επίσης.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως το υψηλό βάρος γέννησης, επιπλοκές στην καισαρική, πρόωρο τοκετό, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και θνησιμότητα.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και θέλετε να μείνετε έγκυος ή αν διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Θα συζητήσει μαζί σας τις αλλαγές που θα χρειαστεί να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα παραμείνουν σταθερά και ασφαλή για εσάς και το μωρό σας.

Είναι καλύτερο να σχεδιάσετε εκ των προτέρων την εγκυμοσύνη και να συζητήσετε με τον γιατρό σας για τον διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν να χρειάζεται να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο πιο συχνά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη φαρμακευτική αγωγή και την ινσουλίνη καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Κατανάλωση αλκοόλ

Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το αλκοόλ μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βραχυπρόθεσμα. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές του διαβήτη.

Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία και την απομάκρυνση του αλκοόλ από το σώμα. Συμμετέχει επίσης στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και πίνετε αλκοόλ, το σώμα σας επιβραδύνει τη διαχείριση του σακχάρου προκειμένου να μεταβολίσει το αλκοόλ.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου, αμέσως και για έως και 12 ώρες μετά την κατανάλωση. Είναι σημαντικό να ελέγχετε το σάκχαρό σας πριν καταναλώσετε αλκοόλ και να συνεχίσετε να το παρακολουθείτε και μετά.

Ασφαλείς ασκήσεις

Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής που είναι ζωτικός για αυτούς

Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο πρέπει να επιδιώκουν να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από δύο συνεχόμενες ημέρες χωρίς άσκηση. Η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα βοηθητική, όπως και η γυμναστική αντοχής και δύναμης.

Αυτό που παραμένει ασαφές, ωστόσο, έγκειται στο ποια είναι η καλύτερη πρακτική για τη διαχείριση της γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξηθούν ή μειωθούν επικίνδυνα κατά τη διάρκεια και μετά την γυμναστική, καθώς τα κύτταρα του σώματός σας αρχίζουν να χρησιμοποιούν την ινσουλίνη ή να διακινούν πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα με διαβήτη που ασκούνται τακτικά βελτιώνουν την υγεία τους. Αυτό μπορεί να απαιτήσει την συνεργασία με το γιατρό σας ή άλλον ειδικό για να βρείτε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης κατάλληλο για εσάς.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Σύνοψη

Συμπτώματα

Παρακάτω αναφέρονται τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1:

  • υπερβολική πείνα
  • υπερβολική δίψα
  • θολή όραση
  • κούραση
  • συχνουρία
  • δραματική απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα

Ένας ασθενής μπορεί επίσης να αναπτύξει κετοξέωση (σχηματισμός οξέων στο αίμα), μια επιπλοκή του διαβήτη. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • γρήγορη αναπνοή
  • ξηροδερμία και ξηροστομία
  • κατακόκκινο πρόσωπο
  • φρουτώδη οσμή αναπνοής
  • ναυτία
  • εμετό ή στομαχικό άλγος

Εάν έχετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα διαβήτη τύπου 1, πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αλλά εάν έχετε συμπτώματα κετοξέωσης, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η κετοξέωση είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Αίτια

Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη. Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Επιστημονικά, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό. Γενετικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως οι ιοί, μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.

Διάγνωση

Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω μιας σειράς εξετάσεων. Κάποιες μπορούν να διεξαχθούν γρήγορα, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν ώρες προετοιμασίας ή παρακολούθησης.

Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη συχνά αναπτύσσεται γρήγορα. Οι ασθενείς διαγιγνώσκονται εάν πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • γλυκόζη αίματος μετά από νηστεία > 126 mg/dL σε δύο ξεχωριστές μετρήσεις
  • γλυκόζη αίματος με τυχαία δειγματοληψία > 200 mg/dL, μαζί με συμπτώματα του διαβήτη
  • αιμοσφαιρίνη A1c > 6.5 σε δύο ξεχωριστές μετρήσεις

Αυτά τα κριτήρια χρησιμοποιούνται επίσης για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μερικές φορές διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ένας γιατρός μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι έχετε διαγνωστεί εσφαλμένα μέχρι να αρχίσετε να αναπτύσσετε επιπλοκές ή να επιδεινώνονται τα συμπτώματα παρά τη θεραπεία.

Όταν το σάκχαρο του αίματος φτάσει σε τόσο υψηλή συγκέντρωση ώστε να εμφανιστεί διαβητική κετοξέωση, θα αρρωστήσετε πολύ σοβαρά. Αυτός είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιατρείο, όπου και διαγιγνώσκεται ο διαβήτης τύπου 1.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα του διαβήτη, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει ορισμένες εξετάσεις.

Θεραπεία

Εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει τη δική του ινσουλίνη. Θα χρειαστεί να παίρνετε ινσουλίνη για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χρησιμοποιεί τα σάκχαρα του αίματος. Υπάρχουν επίσης και άλλες θεραπείες που μπορεί να φανούν αποτελεσματικές στον έλεγχο των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 1.

Ινσουλίνη

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά, συνήθως μέσω μιας ένεσης.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια αντλία ινσουλίνης. Η αντλία εγχέει ινσουλίνη μέσω μιας ειδικής εγκοπής στο δέρμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να τρυπιούνται με μια βελόνα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη εξισορρόπηση των υψηλών και χαμηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η ποσότητα της ινσουλίνης που χρειάζεστε ποικίλλει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ελέγχουν τακτικά το σάκχαρο του αίματός τους για να υπολογίσουν πόση ινσουλίνη χρειάζονται κάθε δεδομένη στιγμή. Η δίαιτα και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινσουλίνης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε περισσότερους από έναν για να βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα.

Μετφορμίνη

Η μετφορμίνη είναι ένας τύπος από του στόματος χορηγούμενου φαρμάκου για διαβήτη. Για πολλά χρόνια, χρησιμοποιούνταν μόνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η ινσουλίνη που λαμβάνουν ενδοφλέβια δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Η μετφορμίνη συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας την παραγωγή του στο ήπαρ. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να λαμβάνετε και μετφορμίνη, πέρα από την ινσουλίνη.

Εμβόλια

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Μια πολύ μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι εν λόγω ασθενείς που έλαβαν δύο ενέσεις εμβολίου bacillus Calmette-Guérin (BCG) είδαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να σταθεροποιούνται για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Αυτή η επιλογή δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην αγορά. Είναι ακόμα υπό δοκιμή και δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, έχει προοπτικές για την μελλοντική θεραπεία του διαβήτη τύπου 1.

Άλλα φάρμακα

Ένα νέο από τους στόματος χορηγούμενο φάρμακο βρίσκεται στον ορίζοντα για άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η σοταγλιφλοζίνη (Zynquista) αναμένει την έγκριση του FDA. Αν πάρει το πράσινο φως, αυτό το φάρμακο θα είναι το πρώτο από του στόματος φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται παράλληλα με την ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Το συγκεκριμένο φάρμακο λειτουργεί για τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αναγκάζοντας το σώμα να την αποβάλει με τα ούρα και μειώνοντας την απορρόφησή της στο έντερο. Παρόμοια φάρμακα υπάρχουν ήδη για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν έχουν εγκριθεί για άτομα με τύπου 1.

Διατροφή και άσκηση

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να τρώνε προγραμματισμένα γεύματα και σνακς για να διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Ένας διαιτολόγος που είναι εξειδικευμένος στο διαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην στοιχειοθέτηση ενός σχεδίου διατροφής.

Η σωματική άσκηση βοηθά επίσης να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου. Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις ποσότητες ινσουλίνης ανάλογα με το επίπεδο της εκγύμνασής σας.

Επιπλοκές

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε διάφορα μέρη του σώματος. Εάν ο διαβήτης δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυξάνει τον κίνδυνο των παρακάτω επιπλοκών:

  • αυξημένος κίνδυνο καρδιακής προσβολής
  • οφθαλμολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης
  • νευρική βλάβη
  • δερματικές μολύνσεις, ειδικά στα πόδια, που σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ακρωτηριασμό
  • νεφρική βλάβη

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας και να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια, ιδιαίτερα κοινή στα πόδια. Μικρά κοψίματα, ειδικά στο κάτω μέρος των πελμάτων σας, μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε σοβαρά έλκη και λοιμώξεις, ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν ελέγχονται.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να αισθανθείτε ή να δείτε τα κοψίματα κι έτσι δεν τα αντιμετωπίζετε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τα πόδια σας τακτικά εάν έχετε διαβήτη. Αν παρατηρήσετε τυχόν τραύματα, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.

Σύνοψη

Η ζωή με τον διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια ασθένεια χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή με την κατάλληλη αντιμετώπιση, όπως τη λήψη ινσουλίνης, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Diabetes, type 1. (2018). report.nih.gov/NIHfactsheets/ViewFactSheet.aspx?csid=120

2. Genetics of diabetes. (2017). diabetes.org/diabetes-basics/genetics-of-diabetes.html

3. Statistics about diabetes. (2018). diabetes.org/diabetes-basics/statistics/

4. Symptoms & causes of diabetes. (2016). niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/symptoms-causes

5. Type 1 diabetes. (2019). ghr.nlm.nih.gov/condition/type-1-diabetes#genes

6. Type 1 or type 2 diabetes and pregnancy. (2018). cdc.gov/pregnancy/diabetes-types.html