Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Διφθερίτιδα

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Η διφθερίτιδα είναι μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του λαιμού και της μύτης. Παρόλο που εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο, μπορεί να προληφθεί με τη χρήση εμβολίων.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε διφθερίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους νεφρούς, το νευρικό σύστημα και την καρδιά. Είναι θανατηφόρος στο 3% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί τη διφθερίτιδα;

Ένας τύπος βακτηρίου που ονομάζεται Corynebacterium diphtheriae προκαλεί τη διφθερίτιδα. Η πάθηση τυπικά μεταδίδεται μέσω προσωπικής επαφής ή μέσω της επαφής με αντικείμενα που φέρουν τα παθογόνα βακτήρια, όπως φλυτζάνια ή χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα. Μπορεί, επίσης, να μολυνθείτε από διφθερίτιδα αν βρίσκεστε κοντά σε ένα άτομο που φτερνίζεται, βήχει ή φυσάει τη μύτη του.

Ακόμη κι αν το μολυσμένο άτομο δεν εμφανίζει ενδείξεις και συμπτώματα διφθερίτιδας, εξακολουθεί να είναι σε θέση να μεταδίδει τη βακτηριακή λοίμωξη μέχρι και έξι εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

Τα βακτήρια μολύνουν ως επί το πλείστον τη μύτη και το λαιμό. Μόλις μολυνθείτε, τα βακτήρια απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες που ονομάζονται τοξίνες. Αυτές εξαπλώνονται στο σώμα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας και συχνά προκαλούν το σχηματισμό ενός παχύρευστο γκριζωπού στρώματος στις παρακάτω περιοχές του σώματος:

  • Μύτη
  • Λαιμός
  • Γλώσσα
  • Αεραγωγοί

Σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και σε άλλα όργανα, όπως στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως:

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της διφθερίτιδας;

Τα παιδιά στην Ευρώπη και την Αμερική εμβολιάζονται κατά της διφθερίτιδας, επομένως η πάθηση είναι σπάνια σε αυτά τα μέρη. Όμως, η διφθερίτιδα εξακολουθεί να παραμένει κοινή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ο βαθμός ανοσοποίησης είναι μικρός. Στις χώρες αυτές τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες διφθερίτιδας.

Τα άτομα βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο διφθερίτιδας εάν:

  • Επισκέπτονται μία χώρα όπου η διφθερίτιδα είναι κοινή
  • Δεν έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο για τη διφθερίτιδα
  • Έχουν μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το AIDS
  • Διαβιούν σε πολυπληθή μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διφθερίτιδας;

Οι ενδείξεις της διφθερίτιδας συχνά εμφανίζονται δύο με πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Κάποια άτομα δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα έχουν ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Το πιο ορατό και κοινό σύμπτωμα της διφθερίτιδας είναι μία παχιά, γκριζωπή επίστρωση του λαιμού και των αμυγδαλών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό
  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Πονόλαιμο
  • Σιελόρροια
  • Δυνατό βήχα
  • Ελαφρώς μπλε απόχρωση του δέρματος
  • Γενικότερη αίσθηση αδιαθεσίας ή δυσφορίας

Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν καθώς η νόσος εξελίσσεται, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Αλλαγές στην όραση
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση
  • Συγκεχυμένη ομιλία
  • Ενδείξεις σοκ, όπως χλωμό και ψυχρό δέρμα, εφίδρωση και ταχυπαλμία

Εάν δεν έχετε πρόσβαση στη στοιχειώδη υγιεινή ή ζείτε σε μία τροπική περιοχή, μπορεί να αναπτύξετε υποδόρια διφθερίτιδα ή διφθερίτιδα του δέρματος. Η διφθερίτιδα του δέρματος συνήθως προκαλεί έλκη και ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διφθερίτιδα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση για τον έλεγχο διογκωμένων λεμφαδένων. Επίσης, θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και τα συμπτώματά σας.

Ο γιατρός μπορεί να πιστεύει ότι έχετε διφθερίτιδα εάν δει μία γκριζωπή επίστρωση του λαιμού ή των αμυγδαλών. Αν χρειαστεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, θα λάβει δείγμα του πάσχοντος ιστού και θα το στείλει σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μπορεί, επίσης, να ληφθεί και καλλιέργεια λαιμού εάν ο γιατρός υποπτεύεται διφθερίτιδα του δέρματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διφθερίτιδα;

Η διφθερίτιδα είναι μία σοβαρή πάθηση, επομένως ο γιατρός θα την αντιμετωπίσει γρήγορα και επιθετικά.

Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι μία ένεση αντιτοξίνης. Αυτή χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει την τοξίνη που παράγεται από τα βακτήρια. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία στην αντιτοξίνη. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να σας δώσει μικρές δόσεις και σταδιακά να φτάσει σε μεγαλύτερες. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, όπως η ερυθρομυκίνη ή η πενικιλίνη, για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους. Επιπλέον, είναι πιθανό να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά στους οικείους σας.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται η διφθερίτιδα;

Η διφθερίτιδα μπορεί να προληφθεί με αντιβιοτικά και εμβόλια.

Το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα ονομάζεται DTaP. Συνήθως χορηγείται ως μία απλή δόση μαζί με τα εμβόλια για τον κοκκύτη και τον τέτανο. Το εμβόλιο χορηγείται σε μία σειρά 5 ενέσεων σε παιδιά των παρακάτω ηλικιών:

  • 2 μηνών
  • 4 μηνών
  • 6 μηνών
  • 15 με 18 μηνών
  • 4 με 6 ετών

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή εξάνθημα, τα οποία στη συνέχεια θα υποχωρήσουν.

Τα εμβόλια διαρκούν μόνο για δέκα χρόνια, επομένως το παιδί σας θα πρέπει να εμβολιαστεί ξανά περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Για τους ενήλικες συστήνεται να λάβουν μία αναμνηστική δόση του εμβολίου διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη. Κάθε δέκα χρόνια θα πρέπει να λαμβάνετε το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας. Η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση της διφθερίτιδας σε εσάς ή το παιδί σας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About diphtheria. (2016). cdc.gov/diphtheria/about/index.html

2. Bader MS, et al. (2013). Postexposure prophylaxis for common infectious diseases. aafp.org/afp/2013/0701/p25.html

3. Child and adolescent schedule. (2017). cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/child-adolescent.html

4. Diphtheria. (2016). kidshealth.org/en/parents/diphtheria.html

5. Mayo Clinic Staff. (2016). Diphtheria. mayoclinic.org/diseases-conditions/diphtheria/symptoms-causes/syc-20351897

6. Weiss S, et al. (n.d.). Corynebacterium diphtheriae (diphtheria). antimicrobe.org/b99.asp