Παθολογικά

Δηλητηρίαση από ακετόνη

Τι είναι η δηλητηρίαση από ακετόνη;

Η δηλητηρίαση από ακετόνη συμβαίνει όταν υπάρχει περισσότερη ακετόνη στο σώμα σας από όση το ήπαρ μπορεί να διασπάσει.

Η ακετόνη είναι ένα διαυγές υγρό που μυρίζει σαν υγρό αφαίρεσης βερνικιού νυχιών. Όταν εκτίθεται στον αέρα, εξατμίζεται γρήγορα και παραμένει ιδιαίτερα εύφλεκτο. Για αυτό και η ακετόνη είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείται κοντά σε φλόγες. Εκατοντάδες κοινά οικιακά προϊόντα περιέχουν ακετόνη, συμπεριλαμβανομένων των βερνικιών επίπλων, του οινοπνεύματος και των βερνικιών νυχιών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της δηλητηρίασης από ακετόνη;

Το σώμα σας διαρκώς διασπά τα λίπη σε οργανικά μόρια που ονομάζονται κετόνες. Η ακετόνη είναι ένας από τους τρεις τύπους σωμάτων κετονών. Το ήπαρ παράγει κετόνες και το σώμα τις χρησιμοποιεί για ενέργεια. Ωστόσο, η συσσώρευση κετονών στο σώμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Η δηλητηρίαση από ακετόνη μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση κετονών. Η πάθηση είναι γνωστή ως κετοξέωση.

Αν έχετε διαβήτη τύπου 1 ή 2, μπορεί να εμφανίσετε κετοξέωση αν δεν διαχειρίζεστε τα επίπεδα της γλυκόζης κατάλληλα.

Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κετοξέωση. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα αδειάζει τις αποθήκες υδατανθράκων και αρχίζει να διασπά τα αποθηκευμένα λίπη σε κετόνες. Τα επίπεδα κετονών του αίματος μπορεί να αυξηθούν ταχέως και σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Η δηλητηρίαση από ακετόνη μπορεί να έχει και άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Κατανάλωση οινοπνεύματος για μέθη
  • Υπερέκθεση σε συγκεκριμένες βαφές σε κλειστούς χώρους
  • Ακούσια κατανάλωση καθαριστικών προϊόντων που περιέχουν ακετόνη
  • Κατανάλωση ξεβαφτικού νυχιών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ακετόνη;

Η δηλητηρίαση από ακετόνη είναι σπάνια. Το σώμα είναι ικανό να καταβολίζει μεγάλες ποσότητες ακετόνης φυσικά. Για να συμβεί υπερέκθεση, θα πρέπει να καταναλώσετε, να εισπνεύσετε ή να παράγετε πολύ μεγάλες ποσότητες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα ήπια συμπτώματα της δηλητηρίασης από ακετόνη περιλαμβάνουν:

Τα σοβαρά συμπτώματα είναι πολύ σπάνια και περιλαμβάνουν:

Η δηλητηρίαση από ακετόνη μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δηλητηρίαση από ακετόνη;

Η δηλητηρίαση από ακετόνη έχει ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα που βοηθά στη διάγνωση: οι κετόνες στο σώμα προσδίδουν στην αναπνοή μία φρουτώδη οσμή. Είναι δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα ακετόνης εξαιτίας της φυσικής παρουσίας της στο σώμα. Ο γιατρός θα αναζητήσει υψηλά επίπεδα ακετόνης και κετονών, καθώς και σωματικά συμπτώματα για να πραγματοποιήσει τη διάγνωση.

  • Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει ένα τεστ ούρων για την παρουσία κετονών. Υπό φυσιολογικές περιστάσεις, δεν υπάρχουν κετόνες στα ούρα.
  • Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μία εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων κετονών στο αίμα, και ένα τοξικολογικό έλεγχο για τον καθορισμό συγκεκριμένων τοξικών χημικών.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για τη δηλητηρίαση από ακετόνη;

Δεν υπάρχει ίαση για τη δηλητηρίαση από ακετόνη. Ωστόσο, οι γιατροί προσφέρουν υποστηρικτική φροντίδα, καθώς το σώμα απομακρύνει τις κετόνες από το σύστημα. Η φυσική απόκριση του σώματος είναι η αύξηση του ρυθμού αναπνοής, ώστε να απομακρυνθούν τα οξέα που έχουν συσσωρευτεί στο αίμα. Ο γιατρός θα εισάγει έναν αναπνευστήρα στον αεραγωγό σας για να σας βοηθήσει να αναπνέετε. Αν βρίσκεστε σε κρίσιμη κατάσταση, μπορεί να χρειαστείτε υποστήριξη της πίεσης του αίματος για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων οξυγόνου στα όργανα. Συχνά, οι γιατροί χορηγούν και ενδοφλέβια υγρά.

Δεν θα πρέπει να προκαλέσετε εμετό αν έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ακετόνης. Η ακετόνη είναι επιβλαβής για τους βλεννογόνους του στόματος και του οισοφάγου. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει πλύση στομάχου εισάγοντας έναν σωλήνα από το λαιμό στο στόμαχο. Στη συνέχεια, θα εισάγει μικρές ποσότητες νερού ή ορού στο στόμαχο και θα το αφαιρέσει ξανά έως ότου δεν θα υπάρχει πλέον ακετόνη. Ωστόσο, επειδή η κετόνη απορροφάται πολύ γρήγορα, αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική μόνο μέσα στην πρώτη ώρα μετά την κατανάλωση της ουσίας.

Η πλύση στομάχου αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίας πνευμονίας από εισρόφηση, μία πάθηση κατά την οποία νερό τυχαία εισέρχεται στους πνεύμονες αντί για το στόμαχο. Το άτομο μπορεί να πνιγεί όταν υγρό γεμίσει τους πνεύμονες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η δηλητηρίαση από ακετόνη;

Αν έχετε μία μεταβολική διαταραχή, όπως διαβήτη, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας αναφορικά με τη διατροφή, τα φάρμακα και τον τρόπο ζωής. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στα συμπτώματά σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και συζητήστε προσαρμογές στο θεραπευτικό πλάνο. Έτσι, οι εσωτερικές πηγές ακετόνης θα τεθούν υπό έλεγχο.

Η ακετόνη από εξωτερικές πηγές μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας εκούσια ή ακούσια:

  • Εισπνέοντας ακετόνη από προϊόντα, όπως βερνίκια νυχιών ή διαλυτικά χρωμάτων
  • Ρίχνοντας ακετόνη στα μάτια
  • Αγγίζοντας ακετόνη με το δέρμα
  • Πίνοντας ακετόνη

Μπορείτε να αποτρέψετε την έκθεση σε ακετόνη λαμβάνοντας βασικές προφυλάξεις:

  • Θα πρέπει να βρίσκεστε σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα με ακετόνη. Φορέστε μάσκα αν χρησιμοποιείτε προϊόντα με ακετόνη και ο αερισμός του χώρου δεν επαρκεί.
  • Φορέστε προστατευτικά γυαλιά για να προστατεύσετε τους οφθαλμούς σας από ακετόνη.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν ακετόνη δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι προσβάσιμα από παιδιά.
  • Αποθηκεύστε την ακετόνη μακριά από πηγές θερμότητας ή φωτιάς. Είναι πολύ εύφλεκτη.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Jones, A. W. (2000, January/February). Elimination half-life of acetone in humans: Case reports and review of the literature. Journal of Analytical Toxicology, 24(1), 8–10 jat.oxfordjournals.org/content/24/1/8.long

2. Kallenberg, K., Behrens, A., Strik, H., & Knauth, M. (2008, January 17). MR imaging-based evidence of vasogenic brain edema in a case of acute acetone intoxication. American Journal of Neuroradiology, 29, e16 ajnr.org/content/29/4/e16.full.pdf+html

3. Ramu, A., Rosenbaum, J., & Blaschke, T. F. (1978, November). Disposition of acetone following acute acetone intoxication. The Western Journal of Medicine, 129(5), 429–432 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1238409/