Δηλητηριάσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Δηλητηρίαση από σαπούνι

Τι είναι η δηλητηρίαση από σαπούνι;

Η τυχαία δηλητηρίαση από προϊόντα σαπουνιού μπορεί να εκδηλωθεί ως αποτέλεσμα της επαφής με οικιακά καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν ισχυρά χημικά, συμπεριλαμβανομένων των σαπουνιών που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σώματος και του σπιτιού. Όταν καταπιείτε ή εισπνεύσετε αυτά τα πολύ τοξικά προϊόντα, θα παρουσιάσετε απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος που γνωρίζετε έχει υποστεί δηλητηρίαση από σαπούνι, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166 ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777.

Συμπτώματα Αίτια Πρώτες ενέργειες Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη Κέντρο Δηλητηριάσεων

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σαπούνι;

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σαπούνι εξαρτώνται από:

 • Το προϊόν με το οποίο ήρθατε σε επαφή
 • Την ποσότητα προϊόντος που έχετε καταναλώσει
 • Την επαφή που είχατε με το προϊόν

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σαπούνι μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αν το σαπούνι έρθει σε επαφή με τα μάτια σας, μπορεί να χάσετε την όρασή σας ή να έχετε δυσκολία στην εστίαση λόγω της αίσθησης καψίματος που προκαλούν τα χημικά.
 • Αν το σαπούνι ή το απορρυπαντικό έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, θα παρουσιάσετε ερεθισμό, μικρές τρύπες ή ακόμη και έγκαυμα στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας.
 • Αν εισπνεύσετε αναθυμιάσεις από προϊόντα σαπουνιού, μπορεί να έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή οίδημα στο λαιμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, επειδή η δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Γαστρεντερικά συμπτώματα

Εάν καταπιείτε σαπούνι, μπορεί να έχετε πόνο ή οίδημα στο λαιμό, τα χείλη και τη γλώσσα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε συμπτώματα γαστρεντερικής δυσχέρειας. Μπορεί, για παράδειγμα, να αρχίσετε να κάνετε επαναλαμβανόμενους εμετούς και ο εμετός σας να συνοδεύεται από αίμα. Μπορεί να παρουσιάσετε κοιλιακό άλγος ή αίμα στα κόπρανα. Ανάλογα με το προϊόν που έχετε καταναλώσει, μπορεί να εμφανίσετε έγκαυμα στον οισοφάγο.

Άλλες ενδείξεις δηλητηρίασης από σαπούνι

Εάν έχετε υποστεί δηλητηρίαση από σαπούνι μπορεί να έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ο καρδιακός παλμός να μειωθεί ταχέως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η καρδιά σας μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας της επαφής με τα χημικά.

Οι εξετάσεις αίματος θα αποκαλύψουν ότι τα επίπεδα pH του αίματος έχουν αλλάξει, κάτι το οποίο μπορεί να συνεπάγεται βλάβη σε ζωτικά όργανα. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με οικιακά προϊόντα σαπουνιού, αλλά μπορεί να συμβεί με δηλητηρίαση από επαγγελματικά προϊόντα καθαρισμού.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της τυχαίας δηλητηρίασης από σαπούνι;

Η παρατεταμένη έκθεση σε σαπούνια ή οικιακά καθαριστικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Τα άτομα συχνά δε συνειδητοποιούν τη δύναμη των προϊόντων που χρησιμοποιούν. Μπορεί να μην ανοίγουν τα παράθυρα για εξαερισμό, επειδή δεν αντιλαμβάνονται πόσο επιβλαβές είναι να εισπνέουν τις χημικές αναθυμιάσεις όταν καθαρίζουν.

Τα παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης από σαπούνια. Μπορεί να δηλητηριαστούν καταλάθος εάν καταναλώσουν ή εισπνεύσουν προϊόντα σαπουνιού όταν βρίσκονται χωρίς επίβλεψη.

Πρώτες ενέργειες

Τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι κάποιος έχει υποστεί δηλητηρίαση από σαπούνι

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχει καταπιεί σαπούνι, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777. Αυτή είναι μία εμπιστευτική γραμμή όπου οι ειδικοί θα σας δώσουν άμεσες οδηγίες. Η γραμμή του Κέντρου Δηλητηριάσεων λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο ειδικός στο Κέντρο Δηλητηριάσεων θα σας πει τι πρέπει να κάνετε ανάλογα με τα συμπτώματα τα δικά σας ή του παιδιού σας. Θα σας συμβουλεύσει να καλέσετε αμέσως το 166 ή να κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα. Ποτέ μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό σε κάποιον που πιστεύετε ότι έχει υποστεί δηλητηρίαση, εκτός και αν σας το συστήσει ένας επαγγελματίας υγείας.

Θα είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικό να ενημερώσετε τον ειδικό στο Κέντρο Δηλητηριάσεων ή τον επαγγελματία υγείας στα επείγοντα περιστατικά για τον τύπο και την ποσότητα σαπουνιού που έχει προκαλέσει τη δηλητηρίαση. Εάν είναι εφικτό, έχετε μαζί σας το δοχείο με το σαπούνι όταν φτάσετε στο νοσοκομείο.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τη δηλητηρίαση από σαπούνι;

Η θεραπεία για τη δηλητηρίαση από σαπούνι ποικίλλει ανάλογα με την έκθεση στα χημικά προϊόντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα ξεκινήσει ελέγχοντας τις ζωτικές ενδείξεις όπως:

 • Τον παλμό
 • Τη θερμοκρασία
 • Την αρτηριακή πίεση
 • Την αναπνοή

Θα πρέπει να ενημερώσετε οπωσδήποτε την ιατρική ομάδα, αν γνωρίζετε, για την ποσότητα ή το είδος της έκθεσης στα χημικά προϊόντα.

Η θεραπεία για τη δηλητηρίαση από σαπούνι μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Οξυγόνο
 • Παυσίπονα
 • Σωληνάκια αερισμού
 • Ενδοφλέβια υγρά
 • Απομάκρυνση του καμμένου δέρματος
 • Καταιονισμός του δέρματος
 • Βρογχοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάμερας εντός του λαιμού για τον έλεγχο εγκαυμάτων στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς
 • Ενδοσκόπηση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάμερας στο λαιμό για τον έλεγχο εγκαυμάτων στον οισοφάγο και το στόμαχο

Η δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Θα πρέπει να λάβετε άμεσα θεραπεία για να αποτρέψετε σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλική βλάβη και νέκρωση ιστών.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Η έκβαση εξαρτάται από την ποσότητα των χημικών στην οποία έχετε εκτεθεί και πόσο έγκαιρα λάβατε θεραπεία. Όσο πιο άμεσα λάβετε ιατρική φροντίδα, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες ανάρρωσης.

Εάν τα χημικά έχουν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, είναι ευκολότερο να ανακάμψετε, επειδή η βλάβη είναι κυρίως επιφανειακή. Αν, όμως, έχετε καταπιεί σαπούνι, η ανάρρωση θα εξαρτηθεί από την ποσότητα της εσωτερικής βλάβης που έχουν προκαλέσει τα χημικά. Η βλάβη στο στόμαχο και τον οισοφάγο μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες μετά την κατάποση των χημικών.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η τυχαία δηλητηρίαση από σαπούνι;

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Βεβαιωθείτε ότι δεν τα καταναλώνετε και δεν τα εισπνέετε τυχαία. Ανοίξτε τα παράθυρα όταν καθαρίζετε και κάντε διαλείμματα, ώστε να αποφεύγετε την παρατεταμένη επαφή με τα καθαριστικά προϊόντα.

Θα πρέπει να διατηρείτε όλα τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά και τα οικιακά καθαριστικά μακριά από παιδιά. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ταμπλέτες που χρησιμοποιούνται για το πλυντήριο των ρούχων ή των πιάτων. Αυτές, λόγω σχήματος και χρώματος, μπορούν να κεντρίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, και είναι πολύ επικίνδυνα. Τους πρώτους δύο μήνες του 2016 αναφέρθηκαν 1903 περιπτώσεις έκθεσης σε υπερσυμπυκνωμένα απορρυπαντικά για τα ρούχα σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση των Κέντρων Δηλητηριάσεων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλειδαριές για συρτάρια και ντουλάπια, ώστε να είναι ασφαλή και μη προσβάσιμα από τα παιδιά.

Θα πρέπει να επιστρέφετε οποιαδήποτε σαπούνια και οικιακά καθαριστικά στη θέση τους μετά τη χρήση. Μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον πάγκο της κουζίνας, του μπάνιου ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να φτάσει το παιδί. Όταν ένα δοχείο ή συσκευασία αδειάσει και είστε έτοιμοι να το απορρίψετε, θα πρέπει να το ξεπλύνετε πολύ προσεκτικά πριν το πετάξετε.

Κέντρο Δηλητηριάσεων

Καλώντας το Κέντρο Δηλητηριάσεων

Το Κέντρο Δηλητηριάσεων παρέχει πληροφορίες αναφορικά με τη δηλητηρίαση από σαπούνι. Μπορείτε να καλέσετε στο 210 7793777. Η υπηρεσία είναι δωρεάν, εμπιστευτική και διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Τα σαπούνια είναι ιδιαίτερα τοξικά. Καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή το 166 για ιατρική θεραπεία αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει υποστεί δηλητηρίαση από σαπούνι.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chemical poisoning and syrup of ipecac. (n.d.) hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/non-traumatic_emergencies/chemical_poisoning_and_syrup_of_ipecac_85,P00823/

2. Laundry detergent packets. (n.d.) aapcc.org/alerts/laundry-detergent-packets/

3. My child ate soap (hand or body). (2014, January) illinoispoisoncenter.org/my-child-ate-soap-hand-or-body

4. O’Malley, G. F., & O’Malley, R. (n.d.). Overview of poisoning merckmanuals.com/home/injuries-and-poisoning/poisoning/overview-of-poisoning