Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Δηλητηρίαση από τον ήλιο

Τι είναι η δηλητηρίαση από τον ήλιο;

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι μία περίπτωση σοβαρού ηλιακού εγκαύματος. Συμβαίνει όταν έχετε εκτεθεί στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Επίσης γνωστή ως πολυμορφική έκρηξη φωτός, η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές ανάλογα με την ευαισθησία σας στον ήλιο. Σε αντίθεση με ένα ήπιο έγκαυμα, η δηλητηρίαση από τον ήλιο συνήθως απαιτεί ιατρική φροντίδα για την πρόληψη των επιπλοκών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από τον ήλιο;

Με τη δηλητηρίαση από τον ήλιο, αρχικά βιώνετε συμπτώματα ενός τυπικού εγκαύματος. Τα συμπτώματα του εγκαύματος εμφανίζονται μέσα σε 6 με 12 ώρες από την έκθεση στη UV ακτινοβολία. Είναι σημαντικό να διακρίνετε μεταξύ των συμπτωμάτων ενός εξανθήματος από τον ήλιο, ενός ηλιακού εγκαύματος και της δηλητηρίασης από τον ήλιο.

Εξάνθημα από τον ήλιο

Το εξάνθημα από τον ήλιο (αλλεργία στον ήλιο) αναπτύσσεται μετά την έκθεση στον ήλιο, τη δηλητηρίαση από τον ήλιο ή την έκθεση σε φυτά εξωτερικού χώρου, όπως ο δαύκος. Ωστόσο, μερικές φορές είναι και κληρονομικό. Τα απορρέοντα συμπτώματα από μία αλλεργική αντίδραση στον ήλιο μοιάζουν σαν ένα εκτεταμένο ερυθρό εξάνθημα, το οποίο είναι εξαιρετικά κνησμώδες. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να φέρει και μικρά εξογκώματα.

Οι αλλεργίες στον ήλιο συμβαίνουν τακτικά από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να χρειαστούν τακτική θεραπεία από έναν δερματολόγο. Το δερματικό εξάνθημα που αναπτύσσεται από την αλλεργία στον ήλιο είναι περισσότερο ένα απομονωμένο γεγονός που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ήπιο ηλιακό έγκαυμα

Σε περίπτωση ήπιου ηλιακού εγκαύματος, μπορεί να βιώσετε ερυθρότητα, πόνο και διόγκωση. Με την πάροδο του χρόνου, το έγκαυμα επουλώνεται από μόνο του, αν και η εφαρμογή τζελ αλόε βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του δέρματος.

Μερικές φορές ένα κρύο μπάνιο ή μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τη δυσφορία. Εν τέλει, το έγκαυμα επουλώνεται χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από τον ήλιο

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά χειρότερη από ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Επιπρόσθετα με τα συνήθη συμπτώματα που μοιάζουν με το έγκαυμα, μπορεί να βιώσετε:

 • Φυσαλίδες ή ξεφλούδισμα στο δέρμα
 • Σοβαρή ερυθρότητα και πόνο
 • Πυρετό (και μερικές φορές ρίγη)
 • Αφυδάτωση
 • Σύγχυση
 • Ναυτία ή εμετό
 • Πονοκεφάλους
 • Ζάλη
 • Λιποθυμία

Αίτια

Τι προκαλεί τη δηλητηρίαση από τον ήλιο;

Ο όρος «δηλητηρίαση από τον ήλιο» μπορεί να είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς σας προδιαθέτει ότι με κάποιο τρόπο δηλητηριάζεστε από την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην πραγματικότητα, ο όρος «δηλητηρίαση από τον ήλιο» αναφέρεται σε ένα σοβαρό έγκαυμα από την έκθεση στις UV ακτινοβολίες. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντηλιακό ή αν έχετε ξεχάσει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις σε περίπτωση που βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για έγκαυμα.

Μπορεί επίσης να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης από τον ήλιο αν:

 • Έχετε λεπτό δέρμα
 • Έχετε συγγενείς που έχουν καρκίνο του δέρματος
 • Λαμβάνετε αντιβιοτικά
 • Λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια
 • Χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα φυτικά συμπληρώματα, όπως το βαλσαμόχορτο
 • Εφαρμόζετε κιτρώδη έλαια στο δέρμα σας πριν την έκθεση στον ήλιο
 • Ζείτε σε μία περιοχή κοντά στον Ισημερινό
 • Ζείτε σε μεγάλο υψόμετρο (για παράδειγμα σε κάποια ορεινή περιοχή)
 • Συχνάζετε στην παραλία, καθώς οι ακτίνες του ήλιου αντανακλούν πιο έντονα στην άμμο και το νερό
 • Συμμετέχετε τακτικά σε δραστηριότητες στο χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ο ήλιος αντανακλάται επίσης στο χιόνι)
 • Χρησιμοποιείται α-υδροξυοξέα (AHAs), όπως χημικά peeling

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δηλητηρίαση από τον ήλιο;

Αν πιστεύετε ότι έχετε δηλητηρίαση από τον ήλιο, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σχετικές επιπλοκές, όπως βλάβη στο δέρμα και σοβαρή αφυδάτωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να κατευθυνθείτε στα επείγοντα, ειδικά αν έχετε αφυδατωθεί ή αν έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό ή πόνους στους μύες.

Στα επείγοντα περιστατικά, ο γιατρός θα ελέγξει τις ζωτικές ενδείξεις, καθώς και τη σοβαρότητα του εγκαύματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από τον ήλιο;

Ο γιατρός θα αντιμετωπίσει τη δηλητηρίαση από τον ήλιο με κρύο νερό ή κομπρέσες. Η εφαρμογή λοσιόν στο δέρμα ενώ αυτό είναι νωπό θα βοηθήσει το δέρμα που ξεφλουδίζει να διατηρήσει την υγρασία του όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, η κατανάλωση υγρών θα βοηθήσει την ενυδάτωση της ξηρής επιδερμίδας.

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

 • Ενδοφλέβια υγρά για την αφυδάτωση
 • Κρέμες στεροειδών για τα επώδυνα φυσαλιδώδη εγκαύματα
 • Από του στόματος στεροειδή για τον πόνο και τη διόγκωση
 • Συνταγογραφούμενα παυσίπονα αν οι μη συνταγογραφούμενες μορφές τους δεν παρέχουν κάποια ανακούφιση
 • Τοπικά αντιβιοτικά για την πρόληψη των λοιμώξεων

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο, όταν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου.

Επιπλοκές

Μπορεί η δηλητηρίαση από τον ήλιο να προκαλέσει επιπλοκές;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η αφυδάτωση αναπτύσσεται γρήγορα, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε νερό ή ηλεκτρολύτες ύστερα από την έκθεσή σας στον ήλιο.

Η λοίμωξη είναι επίσης μία πιθανότητα. Λοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί εάν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από το έγκαυμα ή τις φυσαλίδες που αναπτύσσονται. Για την πρόληψη της λοίμωξης, δεν θα πρέπει να αγγίζετε το δέρμα σας. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε εξογκώματα ή ερυθρά σημάδια, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μία πιο σοβαρή λοίμωξη που πιθανώς έχει μεταδοθεί στην αιματική κυκλοφορία και ίσως χρειάζεστε από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά.

Μία άλλη επιπλοκή της δηλητηρίασης από τον ήλιο μπορεί να μην εμφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την υποχώρηση του εγκαύματος, των φυσαλίδων και του πόνου. Τα άτομα που βιώνουν σοβαρά εγκαύματα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόωρων ρυτίδων και κηλίδων του δέρματος αργότερα στη ζωή τους. Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος επίσης αυξάνεται.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της δηλητηρίασης από τον ήλιο;

Η δηλητηρίαση από τον ήλιο είναι μία σοβαρή επιπλοκή του ηλιακού εγκαύματος και μπορεί να επιδεινωθεί εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Ένα τυπικό ήπιο ηλιακό έγκαυμα επουλώνεται μέσα σε μία εβδομάδα. Η δηλητηρίαση από τον ήλιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ώστε να υποχωρήσει πλήρως και όλα εξαρτώνται από την έκταση της βλάβης του δέρματος.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της δηλητηρίασης από τον ήλιο είναι ο περιορισμός της μη απαραίτητης έκθεσης στη UV ακτινοβολία. Αρχικά, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα ανεξάρτητα με το αν η μέρα είναι ζεστή με ηλιοφάνεια ή κρύα με συννεφιά. Το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Vanderbilt προτείνει τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε σας προστατεύει έναντι των UVA και UVB ακτινοβολιών για μέγιστη προστασία. Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό αν ιδρώσετε ή αν κολυμπήσετε (κατά προτίμηση κάθε δύο ώρες υπό τέτοιες περιστάσεις).

Μπορείτε επίσης να μειώσετε την υπερβολική έκθεση φορώντας καπέλα και ελαφρά βαμβακερά ρούχα. Επίσης, προτιμήστε να παραμένετε εντός του σπιτιού όταν οι ακτίνες του ήλιου βρίσκονται στο ζενίθ τους: από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα.