Παθολογικά

Διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις

Τι είναι οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μικρά τμήματα ιστού που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι παρόμοια με τις αμυγδαλές και βρίσκονται ακριβώς από πάνω τους. Μπορείτε να δείτε τις αμυγδαλές σας στο στο πίσω μέρος του λαιμού σας, αλλά οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν είναι άμεσα ορατές. Τόσο οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις όσο και οι αμυγδαλές είναι τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση λοιμώξεων στο σώμα.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα εάν διογκωθούν. Ευτυχώς, δεν αποτελούν απαραίτητο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί τη διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι παρούσες κατά τη γέννηση. Αναπτύσσονται έως ότου το παιδί είναι μεταξύ 3 και 5 ετών. Φυσιολογικά αρχίζουν να συρρικνώνονται μετά την ηλικία των 7 ετών και έχουν συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι την ενήλικη ζωή.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις εντοπίζονται στη δίοδο που συνδέει το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας με το λαιμό. Ο ρόλος τους είναι να παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βοηθούν στην προστασία των βρεφών από λοιμώξεις παγιδεύοντας βακτήρια και ιούς που εισέρχονται στο σώμα μέσω της μύτης.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις που υφίστανται μόλυνση συνήθως διογκώνονται, αλλά επιστρέφουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος όταν η λοίμωξη υποχωρήσει. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραμένουν διογκωμένες ακόμη και μετά το πέρας της λοίμωξης.

Οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να προκαλούνται και από αλλεργίες. Κάποια παιδιά έχουν εκ γενετής διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να προκαλέσουν πληθώρα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • Βουλωμένη μύτη
  • Ακουστικά προβλήματα
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Ροχαλητό
  • Πονόλαιμο
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό
  • Πρόβλημα στην αναπνοή από τη μύτη
  • Εκκριτική ωτίτιδα (συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή)
  • Σκασμένα χείλη και ξηροστομία (από τα προβλήματα στην αναπνοή)
  • Υπνική άπνοια (παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου)

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Ο γιατρός αρχικά σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματα που βιώνει το παιδί. Ύστερα, θα πραγματοποιήσει μία πλήρη κλινική εξέταση. Θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό καθρέφτη και θα εισάγει ένα μικρό ευέλικτο ενδοσκόπιο μέσω της μύτης ώστε να δει τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξέταση αίματος για τον έλεγχο λοίμωξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία του λαιμού.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε μελέτη ύπνου. Με αυτό τον τρόπο θα καθοριστεί αν πάσχει από υπνική άπνοια. Για τη μελέτη ύπνου, το παιδί θα χρειαστεί να κοιμηθεί για μία νύχτα σε ένα κέντρο ύπνου ή σε μία άλλη νοσοκομειακή εγκατάσταση, όπου θα παρακολουθείται η αναπνοή του και η εγκεφαλική δραστηριότητα με τη χρήση ηλεκτροδίων. Η εν λόγω εξέταση είναι ανώδυνη, αλλά πιθανώς είναι δύσκολο για κάποια παιδιά να κοιμηθούν σε ένα άγνωστο μέρος.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τις διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Εάν οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις του παιδιού δεν έχουν υποστεί λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να μην προτείνει χειρουργική επέμβαση. Αντιθέτως, μπορεί να επιλέξει απλά να τις παρακολουθεί, ώστε να διαπιστώσει εάν θα συρρικνωθούν καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή, όπως ρινικά στεροειδή, για τη συρρίκνωση των διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων. Ωστόσο, είναι συνήθης πρακτική οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις να αφαιρούνται εάν συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Η εν λόγω χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά απλή, δεν φέρει ιδιαίτερους κινδύνους και ονομάζεται αδενοειδεκτομή.

Εάν ένα παιδί έχει συχνές λοιμώξεις των αμυγδαλών, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επίσης αφαίρεση των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αφαιρούνται συχνά ταυτόχρονα. Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ειδικά αν το παιδί βιώνει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που οδηγούν σε ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Οι υπερβολικά διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκκριτική ωτίτιδα, η οποία μπορεί προσωρινά να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Στο παιδί θα δοθεί ήπιο ηρεμιστικό πριν τη χειρουργική επέμβαση για να ηρεμήσει και ύστερα θα του χορηγηθεί ολική αναισθησία. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες.

Όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αφαιρεθούν, το παιδί μπορεί να βιώσει:

  • Πονόλαιμο
  • Ήπια αιμορραγία
  • Πόνο στο αυτί
  • Απόφραξη της μύτης

Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για την πρόληψη λοιμώξεων. Το παιδί επίσης θα λάβει ένα ήπιο αναλγητικό για τις πρώτες μέρες. Τα παιδιά αναγκάζονται να πίνουν παγωμένα ροφήματα, όπως milkshake, ή να τρώνε παγωτό και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ζεστά τρόφιμα ή ροφήματα τις πρώτες επτά ημέρες.

Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση των διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Είναι σύνηθες για τα παιδιά να εκδηλώσουν διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Θα πρέπει να επισκεφθείτε όσο το δυνατόν συντομότερα τον παιδίατρο αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας βιώνει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα των διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η πάθηση είναι ιάσιμη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό αντιβιοτικό.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cook, S. P. (2013, May). Enlarged adenoids kidshealth.org/parent/medical/ears/adenoids.html

2. Enlarged adenoids. (2010, November) familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/enlarged-adenoids.html

3. Tonsillectomy and adenoids postop. (n.d.) entnet.org/HealthInformation/tonsilsAdenoidsPostop.cfm