Δερματολογικές παθήσεις

Δοθιήνας (ή καλόγερος)

Τι είναι ο δοθιήνας;

Ο δοθιήνας είναι μία βακτηριακή λοίμωξη στους θύλακες της τρίχας που επίσης περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα ιστό. Ο μολυσμένος θύλακας μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όχι μόνο στο τριχωτό της κεφαλής.

Όταν ο θύλακας της τρίχας υφίσταται μόλυνση, εμφανίζεται φλεγμονή. Ο δοθιήνας μοιάζει με μία ερυθρή, ανυψωμένη μάζα στο δέρμα εντοπισμένη σε ένα θύλακα. Εάν σπάσει, εκκρίνεται υγρό ή πύον.

Οι δοθιήνες συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποιες ενδείξεις πρέπει να αναζητήσετε

Ένας δοθιήνας μπορεί να ξεκινήσει σαν μία καλοήθης μάζα, όπως ένα σπυράκι. Όμως, καθώς η λοίμωξη επιδεινώνεται, ο δοθιήνας μπορεί να γίνει σκληρός και επώδυνος.

Ο δοθιήνας περιέχει πύον ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Σταδιακά συσσωρεύεται πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του δοθιήνα και την απελευθέρωση του υγρού.

Ο πόνος μπορεί να ενταθεί πριν δοθιήνας σπάσει και θα βελτιωθεί αφότου το υγρό απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, οι δοθιήνες ξεκινούν μικροί, αλλά μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος πάνω από 5 εκατοστά. Το δέρμα γύρω από το μολυσμένο θύλακα της τρίχας μπορεί να είναι ερυθρό, διογκωμένο και ευαίσθητο στην αφή. Υπάρχει επίσης πιθανότητα σχηματισμού ουλώδους ιστού.

Η ανάπτυξη δοθιήνων που εντοπίζονται στην ίδια περιοχή του σώματος ονομάζεται ψευδάνθρακας. Ο ψευδάνθρακας μπορεί να σχετίζεται με συμπτώματα, όπως ο πυρετός και το ρίγος. Τέτοιου είδους συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται όταν υπάρχει ένας μόνο δοθιήνας.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των δοθιήνων;

Τα βακτήρια τυπικά προκαλούν την εμφάνιση των δοθιήνων, με το πιο κοινό να είναι το Staphylococcus aureus – για αυτό και οι δοθιήνες ονομάζονται σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Ο Staphylococcus aureus υπάρχει φυσιολογικά σε ορισμένες περιοχές του δέρματος.

Μπορεί, όμως, να προκαλέσει λοίμωξη σε καταστάσεις όπου υπάρχει ασυνέχεια στο δέρμα, όπως σε μία εκδορά ή πληγή. Μόλις τα βακτήρια εισέλθουν στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να τα καταπολεμήσει. Ο δοθιήνας είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της δράσης των λευκών αιμοσφαιρίων για την εξάλειψη των βακτηρίων.

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε δοθιήνα αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο ή αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που επιβραδύνει την επούλωση των πληγών.

Ο διαβήτης και το έκζεμα, μία χρόνια δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ξηρό και κνησμώδες δέρμα, είναι δύο παραδείγματα χρόνιων παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο σταφυλοκοκκικής λοίμωξης .

Οι πιθανότητες επίσης αυξάνονται αν έρχεστε σε στενή, προσωπική επαφή με ένα άτομο που έχει ήδη σταφυλοκοκκική λοίμωξη.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο δοθιήνας;

Πολλά άτομα δεν επισκέπτονται το γιατρό για θεραπεία έως ότου ο δοθιήνας παραμένει μία μεγάλη, πολύ επώδυνη μάζα για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Συνήθως μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ο δοθιήνας θα έχει ήδη σπάσει, το υγρό θα έχει απομακρυνθεί και η διαδικασία της επούλωσης θα έχει ξεκινήσει.

Η θεραπεία για τους επίμονους δοθιήνες γενικά περιλαμβάνει βήματα για την έκκριση υγρού και την επούλωση. Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να επιταχύνουν τη ρήξη ενός δοθιήνα. Εφαρμόστε μία ζεστή, υγρή κομπρέσα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας για να διευκολύνετε την αποστράγγιση.

Συνεχίστε να εφαρμόζετε θερμότητα για να ενισχύσετε την επούλωση και να ανακουφιστείτε από τον πόνο μόλις ο δοθιήνας σπάσει.

Πλένετε τα χέρια σας, καθώς και το σημείο του δοθιήνα, με αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να αποφύγετε την εξάπλωση των βακτηρίων σε άλλες περιοχές του σώματος.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν ο δοθιήνας δεν σπάζει ή αν έχετε έντονο πόνο. Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά, καθώς και τομή και αποστράγγιση από το γιατρό για την υποχώρηση της λοίμωξης.

Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να αποστραγγίσει χειρωνακτικά το δοθιήνα με αποστειρωμένα εργαλεία που έχει στο γραφείο του. Μην προσπαθήσετε να σπάσετε το δοθιήνα μόνοι σας πιέζοντας ή κόβοντάς τον. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βαθύτερης λοίμωξης και έντονης ουλοποίησης.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από το δοθιήνα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις δοθιήνα επουλώνονται χωρίς ιατρική παρέμβαση ή επιπλοκές, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις ένας δοθιήνας μπορεί να οδηγήσει σε πολύπλοκες και σοβαρές παθήσεις.

Σήψη

Η βακτηριαιμία είναι μία λοίμωξη της αιματικής κυκλοφορίας που μπορεί να εμφανιστεί μετά από μία βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο δοθιήνας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή οργανική δυσλειτουργία, όπως σήψη.

Χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη

Όταν η λοίμωξη οφείλεται στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη, ονομάζεται MRSA. Αυτός ο τύπος βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει δοθιήνες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.

Η εν λόγω λοίμωξη μπορεί να αποβεί πολύ δύσκολο να θεραπευτεί και χρειάζεται θεραπεία με συγκεκριμένα αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο δοθιήνας;

Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση του δοθιήνα μέσω καλής προσωπικής υγιεινής. Αν έχετε μία σταφυλοκοκκική λοίμωξη, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αποτρέψετε την εξάπλωσή της:

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά.
  • Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας για τη φροντίδα πληγών, που μπορεί να περιλαμβάνουν ήπιο καθαρισμό των πληγών και κάλυψή τους με επιδέσμους.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως σεντόνια, πετσέτες, ρούχα ή ξυραφάκια.
  • Πλένετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σε καυτό νερό για τη θανάτωση των βακτηρίων.
  • Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα άτομα με σταφυλόκοκκο ή MRSA.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Boils (n.d.). ufhealth.org/boils

2. Folliculitis/furuncles (boils)/carbuncles (2016). nsc.com.sg/Patient-Guide/Health-Library/Types%20of%20Skin%20Conditions/Pages/Folliculitis--Furuncles-(Boils)--Carbuncles.aspx

3. Mayo Clinic Staff. (2019). Boils and carbuncles. mayoclinic.org/diseases-conditions/boils-and-carbuncles/diagnosis-treatment/drc-20353776

4. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). (2019). cdc.gov/mrsa/