Δερματολογικές παθήσεις

Δυσιδρωσικό έκζεμα

Τι είναι το δυσιδρωσικό έκζεμα;

Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μία δερματική πάθηση στην οποία εμφανίζονται φυσαλιδώδη εξανθήματα στα πέλματα ή/και τις παλάμες.

Τα φυσαλιδώδη εξανθήματα είναι κνησμώδη και γεμάτα με υγρό. Συνήθως διαρκούν περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να σχετίζονται με εποχιακές αλλεργίες ή στρες.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το δυσιδρωσικό έκζεμα;

Η ακριβής αιτία του δυσιδρωσικού εκζέματος παραμένει άγνωστη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με εποχιακές αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, επομένως οι φυσαλίδες μπορεί εμφανίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου αλλεργιών.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης δυσιδρωσικού εκζέματος;

Οι γιατροί πιστεύουν ότι βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης αν βιώνετε έντονο στρες (είτε σωματικό είτε συναισθηματικό) ή έχετε αλλεργίες. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης.

Μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε δυσιδρωσικό έκζεμα εάν τα χέρια ή τα πόδια σας έχουν συχνά υγρασία ή βρίσκονται στο νερό ή αν, λόγω της εργασίας σας, εκτίθεστε σε μεταλλικά άλατα, όπως κοβάλτιο, χρώμιο και νίκελ.

Δυσιδρωσικό έκζεμα στα παιδιά

Το έκζεμα, ή ατοπική δερματίτιδα, είναι περισσότερο κοινό σε παιδιά και βρέφη από ό, τι στους ενήλικες. Περίπου 10-20% των παιδιών έχουν κάποια μορφή εκζέματος. Όμως στα μισά από αυτά, η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί έως ότου ενηλικιωθούν.

Αντιθέτως, το δυσιδρωσικό έκζεμα μπορεί μεν να επηρεάσει τα παιδιά, αλλά συνήθως παρατηρείται σε ενήλικες 20 έως 40 ετών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του δυσιδρωσικού εκζέματος;

Αν έχετε δυσιδρωσικό έκζεμα θα παρατηρήσετε το σχηματισμό φυσαλίδων στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, τις παλάμες ή τα πέλματα. Οι φυσαλίδες είναι περισσότερο κοινές στα άκρα αυτών των περιοχών και πιθανώς είναι γεμάτες υγρό.

Μερικές φορές, μεγαλύτερες φυσαλίδες σχηματίζονται και μπορεί να είναι επώδυνες. Αυτές είναι ιδιαίτερα κνησμώδεις και προκαλούν το σχηματισμό νιφάδων στο δέρμα. Οι πάσχουσες περιοχές μπορεί να παρουσιάσουν ρωγμές ή πόνο κατά την αφή.

Οι φυσαλίδες μπορεί να διαρκέσουν έως τρεις εβδομάδες προτού αρχίσουν να υποχωρούν. Καθώς ξηραίνονται, θα μετατραπούν σε ρωγμές δέρματος, οι οποίες είναι επώδυνες. Εάν ξύνετε τις πάσχουσες περιοχές, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο τραχύ ή σπογγώδες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το δυσιδρωσικό έκζεμα;

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει δυσιδρωσικό έκζεμα εξετάζοντας προσεκτικά το δέρμα σας. Επειδή τα συμπτώματα του δυσιδρωσικού εκζέματος μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων δερματικών παθήσεων, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε συγκεκριμένες εξετάσεις.

Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μία βιοψία δέρματος, κατά την οποία απομακρύνεται ένα μικρό τμήμα του δέρματος, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση. Η βιοψία μπορεί να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των φυσαλίδων, όπως μυκητιασική λοίμωξη.

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι η έξαρση του δυσιδρωσικού εκζέματος σχετίζεται άμεσα με αλλεργίες, μπορεί να πραγματοποιήσει ένα δερματικό τεστ αλλεργιών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το δυσιδρωσικό έκζεμα;

Υπάρχει μία πληθώρα τρόπων με τους οποίους οι δερματολόγοι αντιμετωπίζουν το δυσιδρωσικό έκζεμα. Η σοβαρότητα της έξαρσης και άλλοι παράγοντες καθορίζουν τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία θεραπείες προτού βρείτε την κατάλληλη για εσάς.

Φαρμακευτικές ή ιατρικές θεραπείες

Για ήπιες εξάρσεις, φάρμακα όπως κρέμες ή αλοιφές με κορτικοστεροειδή, εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Για σοβαρές εξάρσεις, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί κάποιο τοπικό στεροειδές, ένεση στεροειδών ή δισκίο.

Άλλες ιατρικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

  • Θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία
  • Αποστράγγιση μεγάλων φυσαλίδων
  • Αντιισταμινικά
  • Κρέμες για την καταπολέμηση του κνησμού
  • Ανοσοκατασταλτικές αλοιφές (αυτή αποτελεί μία σπάνια θεραπευτική επιλογή)

Εάν το δέρμα σας υποστεί μόλυνση, θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα για την αντιμετώπισή της.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Αν έχετε μία ήπια έξαρση δυσιδρωσικού εκζέματος, ο γιατρός θα σας προτείνει αντιισταμινικά για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Κατ’ οίκον θεραπείες

Η εμβάπτιση των χεριών και των ποδιών σε κρύο νερό ή η εφαρμογή υγρών, παγωμένων κομπρεσών για 15 λεπτά τη φορά, δύο με τέσσερις φορές την ημέρα, βοηθούν στην ανακούφιση της δυσφορίας που σχετίζεται με το κνησμώδες δέρμα.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει τη χρήση αλοιφής ή πλούσιας ενυδατικής κρέμας μετά τη χρήση κοπμρεσών. Η ενυδατική κρέμα επίσης θα βοηθήσει στην ξηρότητα και για αυτό μειώνει κάπως το αίσθημα κνησμού.

Η ενυδάτωση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Βαζελίνη
  • Πλούσιες ενυδατικές κρέμες
  • Μεταλλικά έλαια
  • Ανθόνερο αμαμηλίδας

Διατροφή

Η αλλαγή της διατροφής σας θα βοηθήσει εάν τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εξάρσεις. Εφόσον θεωρείται ότι μία αλλεργία στο νίκελ ή το κοβάλτιο μπορεί να προκαλέσει έκζεμα, η απομάκρυνση των τροφών που περιέχουν αυτά τα δύο χημικά στοιχεία μπορεί να βοηθήσει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η προσθήκη βιταμίνης Α στη διατροφή επίσης βοηθά, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας προτού πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε προσαρμογή.

Θεραπεία για τα πέλματα

Το δυσιδρωσικό έκζεμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί στα πέλματα των ποδιών, παρόλο που δεν είναι τόσο κοινό όσο στα δάχτυλα και τις παλάμες των χεριών. Η θεραπεία των πελμάτων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για άλλες περιοχές.

Για να αποφύγετε την επιδείνωση του πόνου και του κνησμού, προσπαθήστε να μην ξύνετε και να μη σπάτε τις φυσαλίδες. Παρόλο που είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική επαφή με το νερό, όπως το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, όπως λοσιόν και σαπούνια με αρώματα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του δυσιδρωσικού εκζέματος;

Η κύρια επιπλοκή του δυσιδρωσικού εκζέματος είναι συνήθως η δυσφορία από τον κνησμό και τον πόνο των φυσαλίδων.

Αυτό μπορεί μερικές φορές να γίνει τόσο έντονο κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης που περιορίζει το βαθμό χρήσης των χεριών, ακόμη και τη βάδιση. Είναι επίσης πιθανό να υποστείτε λοίμωξη σε αυτές τις περιοχές.

Επιπλέον, ο ύπνος σας μπορεί να διαταραχθεί εάν ο κνησμός ή ο πόνος είναι έντονος.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν οι εξάρσεις δυσιδρωσικού εκζέματος;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης και ελέγχου εξάρσεων του δυσιδρωσικού εκζέματος. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ενδυναμώσετε το δέρμα σας εφαρμόζοντας ενυδατική κρέμα καθημερινά, αποφεύγοντας πυροδοτικούς παράγοντες, όπως σαπούνια με αρώματα ή σκληρά καθαριστικά, και να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του δυσιδρωσικού εκζέματος;

Το δυσιδρωσικό έκζεμα συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς επιπλοκές. Αν δεν ξύνετε το πάσχον δέρμα, μπορεί να μην αφήσει ορατά σημάδια ή ουλές.

Εάν ξύνετε την πάσχουσα περιοχή, θα βιώσετε περισσότερη δυσφορία και η έξαρση μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να επουλωθεί. Μπορεί επίσης να αναπτύξετε βακτηριακή λοίμωξη ως αποτέλεσμα του ξεσμού και του σπασίματος των φυσαλίδων.

Παρόλο που η έξαρση του δυσιδρωσικού εκζέματος μπορεί να επουλωθεί πλήρως, υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης. Επειδή η αιτία του δυσιδρωσικού εκζέματος δεν είναι γνωστή οι γιατροί δεν έχουν βρει ακόμη τρόπους πρόληψης ή ίασης της πάθησης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved