Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων/εμβολίων

Δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών

Τι είναι η δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών;

Τα οπιοειδή, ένας τύπος συνταγογραφούμενων αναλγητικών, μπορεί να πυροδοτήσουν ένα συγκεκριμένο τύπο δυσκοιλιότητας, γνωστό ως επαγόμενη από οπιοειδή δυσκοιλιότητα. Τα οπιοειδή περιλαμβάνουν παυσίπονα, όπως:

  • Οξυκωδόνη
  • Υδροκωδόνη
  • Κωδεΐνη
  • Μορφίνη

Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά, επειδή αναστέλλουν τα σήματα πόνου, καθώς συνδέονται σε υποδοχείς σε όλο το νευρικό σύστημα. Τέτοιοι υποδοχείς εντοπίζονται και στο παχύ έντερο.

Όταν τα οπιοειδή συνδέονται σε υποδοχείς στο παχύ έντερο, αυτό επιμηκύνει το χρόνο που χρειάζονται τα κόπρανα για να περάσουν μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα. Από 41 έως 81% των ατόμων που λαμβάνουν οπιοειδή για χρόνιο μη καρκινικό πόνο έχουν δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν φάρμακα και φυσικές και κατ’ οίκον θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση.

Φάρμακα Φυσικές θεραπείες Σπιτικές θεραπείες Σύνοψη

Φάρμακα

Φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών

Μη συνταγογραφούμενα

  • Μαλακτικά κοπράνων. Αυτά περιλαμβάνουν τη δοκουσάτη και την ασβεστούχο δοκουσάτη. Αυξάνουν την ποσότητα νερού στο παχύ έντερο και βοηθούν στην ευκολότερη διέλευση των κοπράνων.
  • Διεγερτικά. Αυτά περιλαμβάνουν τη βισκακοδύλη και τις σεννοσίδες. Αυτά επάγουν την κινητικότητα του εντέρου αυξάνοντας τις εντερικές συσπάσεις.
  • Ωσμωτικά. Τα ωσμωτικά βοηθούν στην κίνηση των υγρών μέσω του παχέος εντέρου. Περιλαμβάνουν από του στόματος χορηγούμενο υδροξείδιο του μαγνησίου και πολυαιθυλενογλυκόλη.

Το mineral oil in ένα λιπαντικό καθαρτικό που επίσης βοηθά στην κίνηση των κοπράνων μέσω του εντέρου. Είναι διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή και χορηγείται είτε από το στόμα είτε από το ορθό.

Ένα κλύσμα ή υπόθετο που εισάγεται στο ορθό μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να διεγείρει τη δραστηριότητα του εντέρου. Όμως, υπάρχει κίνδυνος βλάβης του ορθού αν δεν εισαχθεί σωστά.

Συνταγογραφούμενα

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτά τα φάρμακα αναστέλλουν τις επιπτώσεις των οπιοειδών στο έντερο και βοηθούν στην πιο εύκολη διέλευση των κοπράνων. Συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών είναι τα εξής;

  • Ναλοξεγκόλη
  • Μεθυλναλτρεξόνη
  • Λουβιπροστόνη
  • Ναλδεμεδίνη

Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως:

Μιλήστε στο γιατρό σας αν βιώνετε αυτές τις παρενέργειες. Θα προσαρμόσει τη δοσολογία σας ή θα σας προτείνει ένα εναλλακτικό φάρμακο.

Φυσικές θεραπείες

Φυσικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήση οπιοειδών

Ορισμένα συμπληρώματα και βότανα μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών διεγείροντας τη δραστηριότητα του εντέρου.

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες έχουν επίδραση καθαρτικού, επειδή αυξάνουν την απορρόφηση νερού στο παχύ έντερο. Αυτό δημιουργεί πιο ογκώδη κόπρανα και βοηθά στην ευκολότερη διέλευσή τους. Αυτά τα συμπληρώματα φυτικών ινών περιλαμβάνουν το ψύλλιο και τη μεθυλοκυτταρίνη.

Παρόλο που τα συμπληρώματα φυτικών ινών είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες και έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήση οπιοειδών.

Οι φυτικές ίνες μπορεί να αποτελούν θεραπεία για αυτό το συγκεκριμένο τύπο δυσκοιλιότητας, αλλά είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά όταν λαμβάνετε συμπληρώματα φυτικών ινών. Αν δεν πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, η αφυδάτωση θα επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα και θα προκαλέσει ενσφήνωση κοπράνων.

Θα πρέπει να καταναλώνετε 25 με 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Αν χρησιμοποιείτε κάποιο συμπλήρωμα, θα πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Τα συμπληρώματα φυτικών ινών μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού συνδυάσετε ένα τέτοιο συμπλήρωμα με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών. Σε μία μελέτη σε ποντίκια, χορηγήθηκε από το στόμα λοπεραμίδη για την επαγωγή δυσκοιλιότητας. Στη συνέχεια, τα πειραματόζωα έλαβαν θεραπεία με αλόη βέρα στις ακόλουθες δοσολογίες για 7 ημέρες: 50, 100 και 200 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Η μελέτη βρήκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα είχαν βελτιωμένη κινητικότητα του εντέρου και αυξημένο όγκο κοπράνων. Με βάση τη μελέτη, οι καθαρτικές επιπτώσεις της αλόη βέρα μπορούν να βελτιώσουν τη φαρμακοεπαγόμενη δυσκοιλιότητα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας προτού λάβετε αλόη βέρα. Το βότανο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, όπως:

  • Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης
  • Αντιφλεγμονώδη
  • Ορμονικά φάρμακα

Σέννα

Η σέννα είναι ένα φυτό με κίτρινους άνθους. Τα φύλλα του έχουν καθαρτική επίδραση που βοηθά στη φυσική ανακούφιση της δυσκοιλιότητας λόγω χρήσης οπιοειδών. Μία μικρή μελέτη του 2014 βρήκε ότι η σέννα βελτίωσε τη μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών όταν λήφθηκε καθημερινά για 6 ημέρες.

Τα συμπληρώματα σέννα είναι διαθέσιμα ως κάψουλες, δισκία ή τσάι.

Μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένα φύλλα σέννα και να τα βράσετε σε ζεστό νερό. Ειδάλλως μπορείτε να επιλέξετε δισκία σεννοσίδων.

Η συνήθης αρχική δόση για τους ενήλικες είναι 10 έως 60 mg ανά ημέρα. Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν μικρότερη δόση σέννα, για αυτό θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος.

Η σέννα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βραχυπρόθεσμα. Η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσει διάρροια και να πυροδοτήσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Αυτό το βότανο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν λαμβάνεται με βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό.

Σπιτικές θεραπείες

Σπιτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών

Υπάρχουν ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήσης οπιοειδών ή να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσφορίας. Δοκιμάστε τα παρακάτω σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ή φυσικές θεραπείες.

  1. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα διεγείρουν τις συσπάσεις του εντερικού σωλήνα και προωθούν την κίνηση του εντέρου. Στοχεύστε σε 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άθλησης.
  2. Πίνετε άφθονα υγρά. Η δυσκοιλιότητα καθιστά δύσκολη μία κένωση του εντέρου. Πίνετε 8 με 10 ποτήρια υγρών καθημερινά. Προτιμήστε:
    • Νερό
    • Τσάι
    • Χυμούς
    • Καφέ ντεκαφεϊνέ
  3. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών φυσικά για να βελτιώσετε την κινητικότητα του εντέρου. Προσθέστε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης στη διατροφή σας. Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών είναι οι εξής:
    • Αποξηραμένα δαμάσκηνα
    • Σταφίδες
    • Βερίκοκα
    • Σπαράγγια
    • Φασόλια

Η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κοιλιακές κράμπες, για αυτό θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά την προσλαμβανόμενη ποσότητα.

  1. Χρησιμοποιήστε θεραπεία ζεστού ή κρύου. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Εφαρμόστε μία ζεστή ή παγωμένη κομπρέσα στην πυελική χώρα για την ανακούφιση της δυσφορίας.
  2. Αποφύγετε πυροδοτικές τροφές. Τα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι δύσκολο να υποστούν πέψη και μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα λόγω χρήση οπιοειδών. Περιορίστε την πρόσληψη τέτοιων τροφών, όπως το fast food.

Σύνοψη

Παρόλο που τα οπιοειδή μπορούν να ελαττώσουν τον πόνο, υπάρχει ο κίνδυνος δυσκοιλιότητας. Εάν οι αλλαγές του τρόπου ζωής, οι κατ’ οίκον θεραπείες και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μιλήστε στο γιατρό σας ώστε να σας συνταγογραφήσει πιο ισχυρά φάρμακα για τη ρύθμιση της δραστηριότητας του εντέρου.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ashafa TO, et al. (2011). Laxative potential of the ethanolic leaf extract of Aloe vera (L.) Burm. f. in Wistar rats with loperamide-induced constipation. https://www.researchgate.net/publication/232273149_Laxative_potential_of_the_ethanolic_leaf_extract_of_Aloe_vera_L_Burm_f_in_Wistar_rats_with_loperamide-induced_constipation

2. Balasankar D, et al. (2013). Senna: A medical miracle plant. plantsjournal.com/vol1Issue1/Issue_may_2013/5.pdf

3. Fiber supplements. (n.d.). ucsfhealth.org/education/fiber_supplements/index.html

4. Marciniak C, et al. (2014). Lubiprostone vs. Senna in postoperative orthopedic surgery patients with opioid-induced constipation: A double-blind, active-comparator trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25473191/

5. Mayo Clinic Staff. (2019). Constipation: Diagnosis & treatment. mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/diagnosis-treatment/drc-20354259

6. Nelson AD, et al. (2016). Opioid-induced constipation: Advances and clinical guidance. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2040622315627801

7. Picco MF. (2018). I find it difficult to eat enough fruits and vegetables. Is there any harm in taking a fiber supplement every day? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/fiber-supplements/faq-20058513