Παθολογικά

Δυσλειτουργία μασχαλιαίου νεύρου

Τι είναι η δυσλειτουργία μασχαλιαίου νεύρου;

Η δυσλειτουργία μασχαλιαίου νεύρου (AND) είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από απώλεια κίνησης ή αίσθησης στην περιοχή του ώμου. Είναι επίσης γνωστή ως νευροπάθεια μασχαλιαίου νεύρου. Το υπερβολικό στρες ή βλάβη στο μασχαλιαίο νεύρο, το οποίο εξυπηρετεί τους δελτοειδείς μύες και το δέρμα στην περιοχή του ώμου, προκαλεί δυσλειτουργία.

Προβλήματα σε αυτό το νεύρο μπορούν να εκδηλωθούν στο στρώμα μυελίνης, το οποίο καλύπτει και προστατεύει το νεύρο, ή στο κεντρικό τμήμα του νευρικού κυττάρου, που ονομάζεται άξονας.

Η βλάβη στις εν λόγω περιοχές μειώνει ή αποτρέπει την κίνηση των ώσεων εντός του νεύρου.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου;

Η δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου μπορεί να οφείλεται σε:

 • Αμβλύ τραύμα ή υπερβολικό στρες στο νεύρο για παρατεταμένη χρονική περίοδο
 • Πίεση από άλλες δομές του σώματος στο μασχαλιαίο νεύρο ή παγίδευσή του σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος
 • Τραυματισμός διάτρησης, όπως τραύμα από μαχαίρι ή πυροβολισμό
 • Κίνηση πέρα από το φυσιολογικό εύρος, το οποίο μπορεί να συμβεί με τραυματισμό υπερέκτασης του ώμου

Η κόπωση του άκρου εκτείνοντάς το πέρα από το φυσιολογικό εύρος κίνησής του μπορεί να πυροδοτήσει προβλήματα στο μασχαλιαίο και άλλα νεύρα. Για αυτό, οι ειδικοί πάντοτε προειδοποιούν όσους αθλούνται ή ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην εκτείνουν τους μύες και τα άκρα πέρα από το σύνηθες εύρος κίνησης.

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου;

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου, καθώς και σχετικής νευρικής βλάβης, εάν:

 • Είστε αθλητής/τρια ή κάποιος που συμμετέχει σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης
 • Πραγματοποιείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες με τον ώμο
 • Έχετε ένα συγκεκριμένο τύπο κατάγματος οστού
 • Δεν χρησιμοποιείτε σωστά υποστηρικτικό εξοπλισμό, όπως τις πατερίτσες

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου;

Αν έχετε δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου, μπορεί:

 • Να αισθάνεστε μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην περιοχή του ώμου
 • Να έχετε αδυναμία στους ώμους
 • Να έχετε προβλήματα με φυσιολογικές σωματικές δραστηριότητες, όπως να σηκώσετε τα χέρια πάνω από το κεφάλι
 • Να έχετε δυσκολία στην άρση αντικειμένων

Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες του ώμου θα γίνονται σταδιακά μικρότεροι, επειδή δεν χρησιμοποιούνται τακτικά. Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τα άτομα που αθλούνται με βάρη.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα σας κάνει ερωτήσεις για να καθορίσει εάν έχετε πρόβλημα με το μασχαλιαίο νεύρο. Θα εξετάσει το άνω μέρος του σώματος για πόνο και ευαισθησία, ζητώντας σας να σηκώσετε τα χέρια. Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αν έχετε υποστεί προγενέστερη βλάβη στον ώμο, τους δελτοειδής μύες ή σε οποιαδήποτε περιοχή του μασχαλιαίου νεύρου. Ακόμη θα σας ρωτήσει εάν χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή άλλες υποστηρικτικές συσκευές για να διαπιστώσει εάν κάποιος τέτοιος παράγοντας προκαλεί βλάβη στο μασχαλιαίο νεύρο.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει νευρολογικές εξετάσεις, όπως ηλεκτρομυογράφημα (EMG), για να διαπιστώσει την κατάσταση του μασχαλιαίου νεύρου. Ορισμένες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η μαγνητική τομογραφία, μπορεί να κριθούν απαραίτητες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου;

Για ήπιες περιπτώσεις δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου, ο γιατρός θα σας προτείνει φυσικοθεραπεία ή αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ορισμένες ασκήσεις βοηθούν τις μυϊκές ομάδες να αντιμετωπίσουν τη νευρική βλάβη και να διατηρήσουν τη νευρική λειτουργία. Ο γιατρός επίσης θα σας συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να αντιμετωπίσετε το οίδημα ή τη φλεγμονή που ασκεί πίεση στο μασχαλιαίο νεύρο.

Εάν έχετε έντονο πόνο, θα σας συνταγογραφηθούν ναρκωτικά παυσίπονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των περιοχών γύρω από το μασχαλιαίο νεύρο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τη δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου;

Σε πολλές περιπτώσεις, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί ίαση για τη δυσλειτουργία του μασχαλιαίου νεύρου. Η έκβαση εξαρτάται από το βαθμό και τη φύση της αρχικής βλάβης. Ένα παγιδευμένο νεύρο μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο και απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ηπιότεροι τύποι δυσλειτουργίας του μασχαλιαίου νεύρου που προκαλούνται από μακροπρόθεσμο στρες μπορεί να ανταποκριθούν καλά σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Neal, S. L., & Fields, K. B. (2010, January 15). Peripheral nerve entrapment and injury in the upper extremity. American Family Physician, 81(2), 147–155 aafp.org/afp/2010/0115/p147.html

2. Steinmann, S., & Moran, E. (2001, September/October). Axillary nerve injury: Diagnosis and treatment. Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons, 9(5), 328–335 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11575912