Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Δυσμορφία Haglund

Τι είναι η δυσμορφία Haglund;

Η δυσμορφία ή παραμόρφωση Haglund είναι μία ανωμαλία στο άκρο ποδός και τους μαλακούς ιστούς. Μία διόγκωση στο οστικό τμήμα της πτέρνας (εκεί που εντοπίζεται ο αχίλλειος τένοντας) πυροδοτεί την πάθηση. Ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος της πτέρνας υφίσταται εθισμό όταν η μεγάλη οστική μάζα τρίβεται στα σκληρά παπούτσια. Αυτό συχνά οδηγεί σε θυλακίτιδα.

Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή των θυλάκων, των σάκων γεμάτων υγρό που βρίσκονται μεταξύ των τενόντων και των οστών. Όταν η πτέρνα υφίσταται φλεγμονή, ασβέστιο μπορεί να συσσωρευτεί εντός του οστού. Αυτό καθιστά τη μάζα μεγαλύτερη και εντείνει τον πόνο.

Η δυσμορφία Haglund μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. Ωστόσο είναι περισσότερο κοινή στα άτομα που φορούν άκαμπτα, στενά παπούτσια.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσμορφίας Haglund;

Η δυσμορφία Haglund εμφανίζεται όταν υπάρχει συχνή πίεση στο πίσω μέρος της πτέρνας. Μπορεί να προκαλείται από χρήση παπουτσιών που είναι πολύ σφιχτά ή άκαμπτα στην πτέρνα. Συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα.

Επίσης, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμορφίας Haglund αν έχετε υψηλή καμάρα του άκρου ποδός, σφιχτό αχίλλειο τένοντα ή τείνετε να περπατάτε με το εξωτερικό μέρος της πτέρνας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσμορφίας Haglund;

Η δυσμορφία Haglund μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και τα δύο άκρα ποδός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Εξόστωση στο πίσω μέρος της πτέρνας
 • Έντονο πόνο στην περιοχή όπου ο αχίλλειος τένοντας προσαρτάται στην πτέρνα
 • Οίδημα στο θύλακα, στο σάκο γεμάτο υγρό στο πίσω μέρος της πτέρνας
 • Ερυθρότητα κοντά στο ιστό που παρουσιάζει φλεγμονή

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η δυσμορφία Haglund;

Η δυσμορφία Haglund μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με άλλα προβλήματα του άκρου ποδός, όπως η τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα.

Ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσει την πάθηση με βάση την εμφάνιση της πτέρνας. Μπορεί να ζητήσει ακτινογραφία ακτίνων-Χ του οστού της πτέρνας αν πιστεύει ότι έχετε δυσμορφία Haglund. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει εάν έχετε εξοστώσεις στο οστό της πτέρνας που σχετίζονται με την πάθηση.

Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ επίσης είναι απαραίτητη ώστε να δημιουργηθούν ορθωτικά πέλματα για την ανακούφιση του πόνου στην πτέρνα. Τα ορθωτικά πέλματα είναι ειδικοί ιατρικοί πάτοι παπουτσιών που δημιουργούνται κατά παραγγελία και βοηθούν στη σταθεροποίηση του άκρου ποδός.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσμορφία Haglund;

Η θεραπεία για τη δυσμορφία Haglund συνήθως εστιάζει στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της πίεσης στο οστό της πτέρνας. Μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Παπούτσια ανοιχτά στην πτέρνα, όπως τα σανδάλια
 • Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη
 • Εφαρμογή πάγου στην περιοχή για 20 με 40 λεπτά την ημέρα για τη μείωση του οιδήματος
 • Θεραπεία με υπερήχους
 • Μασάζ μαλακών ιστών
 • Χρήση ορθωτικών πελμάτων
 • Χρήση επιθεμάτων πτέρνας για τη μείωση της πίεσης από τα παπούτσια
 • Χρήση νάρθηκα με στόχο την ακινητοποίηση

Χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της δυσμορφίας Haglund εάν οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι δεν φέρουν αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός θα απομακρύνει το πλεονάζον οστό από την πτέρνα και θα λειάνει ή θα γεμίσει το εναπομείναν οστό της πτέρνας. Αυτό μειώνει την πίεση στο θύλακα και τους μαλακούς ιστούς.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ολική αναισθησία. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται αν ο αχίλλειος τένοντας έχει υποστεί βλάβη και ο γιατρός χρειάζεται να τον επιδιορθώσει.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστείτε έως οκτώ εβδομάδες για να αναρρώσετε πλήρως. Θα χρειαστεί να φοράτε μπότα ή νάρθηκα για να προστατεύσετε το άκρο ποδός. Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε πατερίτσες για λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Η τομή θα χρειαστεί να παραμείνει δεμένη με επιδέσμους για τουλάχιστον 7 ημέρες. Μέσα σε δύο εβδομάδες τα ράμματα θα αφαιρεθούν. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον ακτινογραφίες ακτίνων-Χ για να βεβαιωθεί ότι η πτέρνα επουλώνεται σωστά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η δυσμορφία Haglund;

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμορφίας Haglund φροντίζοντας τα άκρα ποδός:

 • Αποφύγετε παπούτσια που είναι σφιχτά ή στενά, ιδιαίτερα για μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Αποφύγετε να τρέχετε σε σκληρές επιφάνειες ή σε ανηφόρα.
 • Φορέστε παπούτσια που αφήνουν ακάλυπτη την πτέρνα.
 • Φορέστε κάλτσες με αντικραδασμική προστασία και αντιολισθητικές σόλες.
 • Πραγματοποιήστε διατάσεις για να αποτρέψετε το σφίξιμο του αχίλλειου τένοντα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της δυσμορφίας Haglund;

Με την κατάλληλη θεραπεία, ο πόνος θα υποχωρήσει. Παρόλο που κάποια άτομα βλέπουν τα συμπτώματά τους να επανεμφανίζονται, η λήψη των προαναφερθέντων προφυλακτικών μέτρων θα βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης της δυσμορφίας Haglund.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved