Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Δυσπλασία τραχήλου μήτρας

Τι είναι η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας;

Η δυσπλασία του τραχήλου είναι μια κατάσταση στην οποία τα υγιή κύτταρα του τραχήλου υφίστανται ορισμένες μη φυσιολογικές αλλαγές. Ο τράχηλος είναι το κάτω μέρος της μήτρας που οδηγεί στον κόλπο. Ο τράχηλος, η είσοδος και η έξοδος προς και από τη μήτρα αντίστοιχα, διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του τοκετού για να επιτρέψει στο έμβρυο να περάσει.
Στην δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, τα ανώμαλα κύτταρα δεν είναι καρκινικά, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν διαπιστωθούν νωρίς και υποβληθούν σε θεραπεία.

Αίτια Παράγοντες κινδύνου Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί δυσπλασία του τραχήλου;
Ένας κοινός ιός που ονομάζεται ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός και υπάρχουν εκατοντάδες τύποι. Μερικοί είναι χαμηλού κινδύνου και προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Άλλοι είναι υψηλού κινδύνου και προκαλούν αλλαγές κυττάρων που μπορούν να μετατραπούν σε δυσπλασία του τραχήλου και καρκίνο.
Σύμφωνα με το Journal of the American Medical Association (JAMA), εκτιμάται ότι το 26,8% των γυναικών στις ΗΠΑ είναι φορείς ενός ή περισσότερων στελεχών του HPV.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για δυσπλασία του τραχήλου;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, μερικοί από τους οποίους σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο HPV:
• ασθένεια που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα
• ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
• πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι
• ηλικία κάτω των 16 ετών
• σεξουαλική επαφή πριν από την ηλικία των 18 ετών
• κάπνισμα
Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός, η χρήση προφυλακτικού ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης HPV. Αλλά ο ιός μπορεί ακόμα να ζει στο δέρμα που περιβάλλει τα γεννητικά όργανα που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας;

Δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα δυσπλασίας του τραχήλου. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί μη φυσιολογική αιμορραγία. Ωστόσο, ελλείψει συμπτωμάτων, οι αλλαγές κυττάρων είναι αόρατες με γυμνό μάτι και συνήθως εντοπίζονται κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπ.
Τα αποτελέσματα του τεστ Παπ θα δείξουν μια ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση (SIL). Αυτό σημαίνει κυτταρική βλάβη ιστού ή δυσπλασία.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες SIL, μεταξύ των οποίων:
• χαμηλής ποιότητας SIL (LSIL)
• υψηλής ποιότητας SIL (HSIL)
• πιθανότητα καρκίνου
• άτυπα αδενικά κύτταρα (AGUS)
Πολλές φορές, το LSIL θεραπεύεται από μόνο του. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ακόμα τεστ Παπ μετά από αρκετούς μήνες για να παρακολουθήσει τις αλλαγές των κυττάρων. Εάν ο γιατρός σας ανησυχεί ή έχετε αλλαγές υψηλής ποιότητας, μπορεί να γίνει κολποσκόπηση.
Μια κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον γιατρό να πάρει μια πολύ κοντινή εικόνα του τράχηλου. Ένα διάλυμα εφαρμόζεται στον τράχηλο και χρησιμοποιείται ειδικό φως. Αυτό κάνει τα μη φυσιολογικά κύτταρα να ξεχωρίζουν.
Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να πάρει ένα μικρό κομμάτι του ιστού του τραχήλου της μήτρας, κάνοντας βιοψία, και να το στείλει σε εργαστήριο για περαιτέρω εξετάσεις. Εάν μια βιοψία παρουσιάζει δυσπλασία, τότε ταξινομείται ως νεοπλασία του τραχήλου της μήτρας (CIN).
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες CIN:
• CIN 1, ήπια δυσπλασία
• CIN 2, μέτρια δυσπλασία
• CIN 3, σοβαρή δυσπλασία ή καρκίνωμα
Το καρκίνωμα in situ είναι καρκίνος που δεν έχει εξαπλωθεί κάτω από το επιφανειακό στρώμα του ιστού.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας;

Η θεραπεία της δυσπλασίας του τραχήλου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Η ήπια δυσπλασία μπορεί να μην αντιμετωπιστεί αμέσως, αφού μπορεί να επιλυθεί χωρίς θεραπεία.
Για το CIN 2 ή 3, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
• Κρυοχειρουργική, η οποία παγώνει μη φυσιολογικά κύτταρα
• Θεραπεία με λέιζερ
• Διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής εκτομής βρόχου (LEEP), η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την απομάκρυνση του προσβεβλημένου ιστού
• Κωνοειδή εκτομή, στην οποία αφαιρείται ένα κομμάτι κωνικού σχήματος του τράχηλου από τη θέση του μη φυσιολογικού ιστού
Η δυσπλασία συνήθως εντοπίζεται νωρίτερα μέσω των τακτικών εξετάσεων Παπανικολάου. Η θεραπεία συνήθως θεραπεύει την δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, αλλά μπορεί να υπάρξει υποτροπή. Αν δεν δοθεί καμία θεραπεία, η δυσπλασία μπορεί να επιδεινωθεί, και ενδεχομένως να μετατραπεί σε καρκίνο.

Πρόληψη

Ενώ η αποχή είναι ο μόνος σαφής τρόπος για την πρόληψη της δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης HPV και δυσπλασίας του τραχήλου:
• Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό ή άλλη προστασία όταν κάνετε σεξ
• Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε το εμβόλιο HPV εάν είστε ηλικίας μεταξύ 11 και 26 ετών
• Αποφύγετε το κάπνισμα
• Περιμένετε να κάνετε σεξ μέχρι να είστε τουλάχιστον 18 χρονών
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σεξουαλική σας δραστηριότητα και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. a.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205774 What is cervical dysplasia? (n.d.). Retrieved from hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/centers/cervical_dysplasia/about_cervical_dysplasia.html

2. Cervical lesions (cervical intraepithelial neoplasia, CIN). (n.d.). Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0002461/

3. Dunne, E. F., Unger, E. R., Sternberg, M., McQuillan, G., Swan, D., Patel, S. S., & Markowitz, L. E. (2007, February 28). Prevalence of HPV infection among females in the United States. Journal of the American Medical Association (JAMA), 297(8), 813-819 jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205774