Τραυματισμοί

Έγκαυμα πρώτου βαθμού

Τι είναι το έγκαυμα πρώτου βαθμού;

Το έγκαυμα πρώτου βαθμού επίσης ονομάζεται επιφανειακό έγκαυμα και επηρεάζει την εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι συχνά ένας από τους πιο ήπιους δερματικούς τραυματισμούς και συνήθως δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία. Όμως, κάποια επιφανειακά εγκαύματα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα ή επώδυνα ώστε να χρήζουν μιας ιατρικής αξιολόγησης.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επούλωση Πρόληψη Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκαύματος πρώτου βαθμού;

Τα συμπτώματα των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού είναι συχνά ήπια και τείνουν να υποχωρούν μετά από λίγες μέρες. Αυτό που αρχικά θα παρατηρήσετε είναι ερυθρότητα, πόνος και οίδημα του δέρματος. Ο πόνος και το οίδημα μπορεί να είναι ήπια και το δέρμα θα αρχίσει να ξεφλουδίζει μετά από περίπου μία ημέρα. Αντιθέτως, τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού συνοδεύονται από φυσαλίδες, οι οποίες είναι περισσότερο επώδυνες, επειδή επηρεάζουν βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Για ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού που περιλαμβάνει μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος μπορεί να βιώσετε έντονο πόνο και οίδημα. Για αυτό, σε μία τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το γιατρό σας, διότι τα μεγάλης έκτασης εγκαύματα δεν επουλώνονται τόσο γρήγορα όσο τα μικρής έκτασης.

Μία σημαντική σημείωση για τα ηλεκτρικά εγκαύματα

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού που προκαλούνται από ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος που εσείς βλέπετε. Για αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα μετά από ένα τέτοιου είδους ατύχημα.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες ενός εγκαύματος πρώτου βαθμού;

Κοινές αιτίες επιφανειακών εγκαυμάτων περιλαμβάνουν τα εξής:

Ηλιακά εγκαύματα

Τα ηλιακά εγκαύματα εμφανίζονται όταν παραμένετε εκτεθειμένοι στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν εφαρμόζετε αντηλιακό. Ο ήλιος παράγει έντονες υπεριώδεις (UV) ακτίνες που μπορούν να διεισδύσουν στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και να προκαλέσουν ερυθρότητα, φυσαλίδες και ξεφλούδισμα.

Έγκαυμα από καυτό υγρό

Τέτοιου είδους εγκαύματα είναι κοινά σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Καυτό υγρό (νερό ή λάδι) από κατσαρόλα ή τηγάνι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και το σώμα.

Τέτοιου είδους εγκαύματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν κάνετε μπάνιο σε εξαιρετικά καυτό νερό. Μία ασφαλής θερμοκρασία νερού θα πρέπει να είναι γύρω ή κάτω από 50ᵒC. Θερμοκρασίες υψηλότερες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς δερματικούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Οι πρίζες, τα καλώδια και οι ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να τραβήξουν την προσοχή ενός μικρού παιδιού, αλλά ελλοχεύουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι. Εάν το παιδί τοποθετήσει το δάχτυλό του ή ένα αντικείμενο στο άνοιγμα μιας πρίζας, αν δαγκώσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο ή αν παίζει με μία ηλεκτρική συσκευή, μπορεί να πάθει έγκαυμα ή ηλεκτροπληξία από έκθεση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού;

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα περισσότερα εγκαύματα πρώτου βαθμού στο σπίτι. Αν όμως ανησυχείτε για το έγκαυμα του παιδιού σας, καλέστε τον παιδίατρο. Ο γιατρός θα εξετάσει τον τραυματισμό για να καθορίσει τη σοβαρότητά του.

Θα εξετάσει το έγκαυμα για να αναζητήσει:

 • Πόσο βαθιά έχει διεισδύσει στις στιβάδες του δέρματος
 • Αν είναι μεγάλο ή αν η περιοχή χρήζει επείγουσας φροντίδας (όπως μάτια, μύτη, στόμα)
 • Αν παρουσιάζει ενδείξεις μόλυνσης, όπως φυσαλίδες, έκκριση πύου ή οίδημα

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν το έγκαυμα υποστεί μόλυνση, οίδημα ή είναι εξαιρετικά επώδυνο. Τα εγκαύματα σε συγκεκριμένες περιοχές απαιτούν ιατρική αξιολόγηση. Αυτά τα εγκαύματα επουλώνονται βραδύτερα από τα εγκαύματα σε άλλες περιοχές του σώματος και απαιτούν ιατρική επίσκεψη. Τέτοιες περιοχές είναι οι εξής:

 • Πρόσωπο
 • Βουβωνική περιοχή
 • Παλάμες χεριών
 • Πέλματα

Κατ’ οίκον φροντίδα

Αν επιλέξετε να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα στο σπίτι, τοποθετήστε παγωμένες κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το οίδημα. Εφαρμόστε την κομπρέσα για 5 έως 15 λεπτά και ύστερα αφαιρέστε την. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πάγο ή υπερβολικά παγωμένες κομπρέσες, επειδή μπορούν να επιδεινώσουν το έγκαυμα.

Αποφύγετε να εφαρμόζετε οποιουδήποτε τύπου έλαιο, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου, σε ένα έγκαυμα. Αυτά τα έλαια αποτρέπουν την επούλωση της πληγής. Ωστόσο, προϊόντα που περιέχουν αλόη βέρα με λιδοκαΐνη βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Η αλόη βέρα, καθώς και το μέλι, οι λοσιόν ή οι αντιβιοτικές αλοιφές μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε εγκαύματα πρώτου βαθμού για τη μείωση της ξηρότητας και την επιτάχυνση της επούλωσης του δέρματος.

Επούλωση

Πόσο καιρό χρειάζεται για να επουλωθεί ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού;

Καθώς το δέρμα επουλώνεται, μπορεί να ξεφλουδίσει. Μπορεί να χρειαστεί τρεις έως 20 μέρες για να επουλωθεί ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού. Ο χρόνος επούλωσης εξαρτάται και από την πάσχουσα περιοχή. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν το έγκαυμα παρουσιάζει ενδείξεις λοίμωξης ή επιδεινώνεται.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν τα εγκαύματα πρώτου βαθμού;

Τα περισσότερα εγκαύματα πρώτου βαθμού μπορούν να προληφθούν αν λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τα αποτρέψετε:

 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο για την πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων.
 • Τοποθετήστε τα μαγειρικά σκεύη με τα χερούλια γυρισμένα προς το κέντρο της κουζίνας για να αποτρέψετε ατυχήματα. Επίσης, θα πρέπει πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά σας στην κουζίνα.
 • Μία ασφαλής θερμοκρασία νερού είναι γύρω ή κάτω από 50ᵒC.
 • Καλύψτε όλες τις εκτεθειμένες πρίζες στο σπίτι σας με ειδικά προστατευτικά ασφαλείας.
 • Βγάλτε από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.
 • Τοποθετήστε τα ηλεκτρικά καλώδια σε σημείο που τα παιδιά δεν μπορούν να τα φτάσουν.

Q&A

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός εγκαύματος πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού και τρίτου βαθμού;

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν μόνο την επιδερμίδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού είναι πιο σοβαρά και διεισδύουν μέσω της επιδερμίδας στο επόμενο στρώμα δέρματος, που είναι γνωστό ως δερμίδα. Αυτά τα εγκαύματα συνήθως οδηγούν σε ερυθρότητα, μέτριο πόνο και φυσαλίδες στο δέρμα. Τα εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι τα περισσότερα σοβαρά και διεισδύουν μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτά τα εγκαύματα δεν είναι επώδυνα, επειδή καταστρέφουν τις απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων στο πάσχον δέρμα. Ο ιστός μπορεί να έχει καμένη όψη και οι υποκείμενοι ιστοί, όπως ο λιπώδης και ο μυϊκός, να είναι εκτεθειμένοι. Μπορείτε να χάσετε αρκετά υγρά μέσω ενός εγκαύματος τρίτου βαθμού. Αυτά τα εγκαύματα είναι επίσης εξαιρετικά επιρρεπή σε μόλυνση. Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού και τα ήπια εγκαύματα δευτέρου βαθμού μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά τα πιο εκτεταμένα εγκαύματα δευτέρου βαθμού, καθώς και τα εγκαύματα τρίτου βαθμού χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Burns. (2015, September) kidshealth.org/en/parents/burns.html

2. Lloyd, E. C. O., Rodgers, B. C., Michener, M., & Williams, M. S. (2012, January 1). Outpatient Burns: Prevention and Care. American Family Physician, 85(1), 25-32 aafp.org/afp/2012/0101/p25.html

3. Mayo Clinic Staff. (2015, July 10). Burns: First aid mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649

4. Sunscreens FAQs. (n.d.) aad.org/media/stats/prevention-and-care/sunscreen-faqs