Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Εγκεφαλικό επεισόδιο εγκεφαλικού στελέχους

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο εγκεφαλικού στελέχους;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η αιματική ροή στον εγκέφαλο διακόπτεται. Ο τρόπος με τον οποίο το εγκεφαλικό επηρεάζει τον εγκέφαλο εξαρτάται από το μέρος του εγκεφάλου που υφίσταται βλάβη και την έκταση αυτής.

Ευρισκόμενο ακριβώς πάνω από το νωτιαίο μυελό, το εγκεφαλικό στέλεχος (brain stem) ελέγχει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ελέγχει το λόγο, την κατάποση, την ακοή και τις κινήσεις των ματιών.

Οι ηλεκτρικές ώσεις που αποστέλλονται από άλλα μέρη του εγκεφάλου ταξιδεύουν μέσω του εγκεφαλικού στελέχους στα διάφορα μέρη του σώματος. Ουσιαστικά, εξαρτόμαστε από τη λειτουργία του εγκεφαλικού στελέχους για να επιβιώσουμε. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στο εγκεφαλικό στέλεχος απειλεί ζωτικές σωματικές λειτουργίες και για αυτό το λόγο είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση.

Brain function, human brain anatomy with Basal Ganglia, Cortex, Brain Stem, Cerebellum and Spinal Cord

Ποιοι είναι οι δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από ένα θρόμβο αίματος. Ο θρόμβος σχηματίζεται σε μία αρτηρία που διοχετεύει αίμα στον εγκέφαλο. Επίσης, ένας θρόμβος που σχηματίζεται οπουδήποτε αλλού μπορεί να ταξιδέψει μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να παγιδευτεί σε μία αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Όταν το αίμα δεν μπορεί να φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, ο εγκεφαλικός ιστός στην εν λόγω περιοχή νεκρώνεται λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Πέρα από τους θρόμβους, ένας διαχωρισμός αορτής μπορεί επίσης να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο διαχωρισμός αορτής είναι η ρήξη σε μία αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα της ρήξης, το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας παρεμπόδιση της αιματικής ροής. Η διαρκώς αυξανόμενη πίεση μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη ή τη διαρροή του αρτηριακού τοιχώματος.

Ένας άλλος τύπος εγκεφαλικού ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και συμβαίνει όταν ένα αδύναμο αιμοφόρο αγγείο σπάζει, προκαλώντας τη συσσώρευση του αίματος και την αύξηση της πίεσης εντός του εγκεφάλου.

Συμπτώματα Επιπλοκές Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εγκεφαλικού στελέχους;

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Ένα εγκεφαλικό στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να παρεμποδίσει ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός. Άλλες λειτουργίες που πραγματοποιούμε ακούσια, όπως οι κινήσεις των ματιών και η κατάποση, επίσης επηρεάζονται. Το εγκεφαλικό στο εγκεφαλικό στέλεχος δύναται να δημιουργήσει βλάβες στο λόγο και την ακοή, καθώς και να προκαλέσει ίλιγγο.

Όλα τα εγκεφαλικά σήματα από τον εγκέφαλο ταξιδεύουν μέσω του στελέχους για να φτάσουν στα διάφορα μέρη του σώματος. Νευρικά κύτταρα από πολυάριθμα μέρη του εγκεφάλου μεταφέρουν ηλεκτρικές ώσεις μέσω του εγκεφαλικού στελέχους στο νωτιαίο μυελό.

Όταν η αιματική ροή στο εγκεφαλικό στέλεχος διακόπτεται, όπως στην περίπτωση του εγκεφαλικού, αυτές οι ώσεις επίσης διακόπτονται. Κατά συνέπεια, τα διάφορα μέρη του σώματος που ελέγχουν αυτά τα εγκεφαλικά σήματα επίσης επηρεάζονται. Αυτός είναι ο λόγος γιατί κάποια άτομα παρουσιάζουν μούδιασμα στη μία ή και τις δύο πλευρές του σώματος ή παράλυση στα χέρια ή τα πόδια.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές του εγκεφαλικού επεισοδίου στο εγκεφαλικό στέλεχος;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.

Άλλες σπάνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν κώμα και σύνδρομο εγκλεισμού. Το σύνδρομο εγκλεισμού είναι μία πάθηση στην οποία ολόκληρο το σώμα, πέρα από τους μύες των ματιών, παραλύει. Τα άτομα είναι σε θέση να σκεφτούν και να επικοινωνήσουν μέσω κινήσεων των ματιών.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Ένα οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού ή μικροεγκεφαλικού, το οποίο ονομάζεται παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό, αυξάνει τις πιθανότητες. Τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων εγκεφαλικού αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι άνδρες και τα άτομα Αφροαμερικανικής, Ισπανικής ή Ασιατικής καταγωγής ή όσοι κατάγονται από νησιά του Ειρηνικού βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από εγκεφαλικό από ό, τι οι άνδρες.

Άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

Ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής αυξάνουν τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Ωστόσο, πολλές επιλογές του τρόπου ζωής που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού εξαρτώνται από εσάς. Αυτές περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια θεραπεία αποκατάστασης ορμονών και τη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών που καπνίζουν βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο.

Συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι οι εξής:

  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Χρήση παράνομων ουσιών, όπως κοκαΐνη, ηρωίνη και αμφεταμίνες

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εγκεφαλικό επεισόδιο στο εγκεφαλικό στέλεχος;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του εγκεφαλικού στελέχους αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Εάν έχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν εγκεφαλικό, ο γιατρός θα σας υποβάλει σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα Doppler ή αγγειογραφία. Ο έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και ηχοκαρδιογράφημα. Μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, καθώς και έλεγχοι της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Σε περίπτωση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η διάλυση ή η απομάκρυνση του θρόμβου. Εάν το εγκεφαλικό διαγνωστεί γρήγορα, φάρμακα καταστροφής θρόμβων θα χορηγηθούν στον ασθενή. Εάν είναι εφικτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας καθετήρας για την απομάκρυνση του θρόμβου σε μία διαδικασία γνωστή ως εμβολεκτομή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αγγειοπλαστική και η χρήση stent βοηθούν στην διάνοιξη των αρτηριών.

Για ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η αιμορραγία πρέπει άμεσα να σταματήσει. Μερικές φορές, τοποθετείται ένα κλιπ στο ανεύρυσμα για τον τερματισμό της αιμορραγίας. Φάρμακα για τη μείωση των θρόμβων μπορεί επίσης να κριθούν απαραίτητα.

Στο μεταξύ, η ιατρική ομάδα που σας φροντίζει θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του εγκεφαλικού επεισοδίου στο εγκεφαλικό στέλεχος;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επιφέρει σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα. Φαρμακευτική αγωγή και δια βίου θεραπεία μπορεί να κριθούν απαραίτητες. Η φυσικοθεραπεία βοηθά τα άτομα να επανακτήσουν κύριες κινητικές λειτουργίες και η εργοθεραπεία να μάθουν εκ νέου πώς να πραγματοποιούν καθημερινές διαδικασίες. Η λογοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο της ομιλίας και της κατάποσης.

Κάποια άτομα που επιβιώνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στο εγκεφαλικό στέλεχος έχουν σοβαρές αναπηρίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχολογική υποστήριξη κρίνεται απαραίτητη.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου που δεν μπορείτε να αποφύγετε, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου:

  • Καταναλώστε μία διατροφή χαμηλή σε λίπη και αλάτι και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Μην καπνίζετε.
  • Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved