Παθολογικά

Εγκόπριση

Τι είναι η εγκόπριση;

Η εγκόπριση συμβαίνει όταν ένα παιδί συνήθως (άνω των 4 ετών) παρουσιάζει σκόπιμη (ή μη) ή επαναλαμβανόμενη κένωση του εντέρου σε ακατάλληλα μέρη (για παράδειγμα, στα ρούχα ή στο πάτωμα). Το πρόβλημα συχνά συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.

Η δυσκοιλιότητα εκδηλώνεται όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται εντός του παχέος εντέρου. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τυπικά θα εξαλείψει την εγκόπριση, αν και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκόπρισης;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της εγκόπρισης είναι η αποβολή των κοπράνων στα ρούχα. Η δυσκοιλιότητα συμβαίνει πριν την εγκόπριση, αλλά μπορεί να μην αναγνωριστεί. Εάν το παιδί σας δεν έχει κενώσει το έντερό του μέσα σε τρεις μέρες ή αποβάλλει σκληρά επώδυνα κόπρανα, μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Το παιδί μπορεί να βιώσει ντροπή ή ενοχή ως αποτέλεσμα της ακατάλληλης αποβολής των κοπράνων. Οι συμμαθητές του μπορεί επίσης να το «πειράζουν» στο σχόλιο αναφορικά με το εν λόγω πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν μυστικιστική συμπεριφορά γύρω από αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, μπορεί να κρύβουν τα ρούχα που έχουν λερωθεί με κόπρανα.

Αίτια

Τι οδηγεί στην εκδήλωση της εγκόπρισης;

Τα κόπρανα μπορεί να είναι σκληρά και δύσκολο να αποβληθούν εάν το παιδί δεν προσλαμβάνει επαρκείς φυτικές ίνες, δεν πίνει νερό ή δεν αθλείται ή αν καθυστερεί επίτηδες τις κενώσεις του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες κενώσεις. Υγρά κόπρανα μπορεί να διαρρεύσουν γύρω από τα σκληρά κόπρανα στο ορθό και στα ρούχα του παιδιού. Το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει συνειδητά αυτή την κένωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το έντερο μπορεί να διογκωθεί τόσο πολύ από την απόφραξη των κοπράνων, ώστε το παιδί να χάσει την αίσθηση ανάγκης κένωσης του εντέρου.

Κοινές αιτίες της δυσκοιλιότητας που οδηγούν σε εγκόπριση είναι οι εξής:

  • Λιγότερες από μία κενώσεις του εντέρου κάθε τρεις μέρες
  • Διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Ελάχιστη έως καθόλου άσκηση
  • Μειωμένη πρόσληψη νερού
  • Πρόωρη εκπαίδευση του παιδιού αναφορικά με τη χρήση της τουαλέτας

Λιγότερο κοινές ψυχολογικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συμπεριφορικά προβλήματα, όπως διαταραχή διαγωγής
  • Προβλήματα στην οικογένεια ή το σχολείο
  • Άγχος αναφορικά με τη χρήση της τουαλέτας

Επειδή η εγκόπριση σχετίζεται ψυχολογικές αιτίες, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του παιδιού σας. Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί δεν λερώνει τα ρούχα του επί σκοπού. Το πρόβλημα πιθανώς να ξεκινά λόγω ελέγξιμων καταστάσεων, όπως ο φόβος χρήσης κοινής τουαλέτας ή η άρνηση εκπαίδευσης για τη χρήση της τουαλέτας, αλλά το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακούσιο με την πάροδο του χρόνου.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εγκόπρισης;

Συγκεκριμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκόπρισης:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας
  • Αλλαγές στη ρουτίνα τουαλέτας του παιδιού σας
  • Λανθασμένη εκπαίδευση χρήσης της τουαλέτας

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Stanford, τα αγόρια είναι έξι φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν εγκόπριση από ό, τι τα κορίτσια. Η αιτία αυτής της διαφοράς παραμένει άγνωστη.

Άλλοι λιγότερο κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες της εγκόπρισης περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα υγείας που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως διαβήτης ή υποθυρεοειδισμός
  • Σεξουαλική κακοποίηση
  • Συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές
  • Ρήξη του ιστού στο ορθό, το οποίο είναι συνήθως το αποτέλεσμα της χρόνιας δυσκοιλιότητας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η εγκόπριση;

Η εγκόπριση τυπικά διαγιγνώσκεται με βάση τα αναφερόμενα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση του ορθού. Ο παιδίατρος θα αναζητήσει μεγάλες ποσότητες ξηρών και σκληρών κοπράνων.

Μία ακτινογραφία κοιλίας μερικές φορές χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η ποσότητα των κοπράνων που έχει συσσωρευθεί, αλλά δεν είναι συχνά απαραίτητη.

Μία ψυχολογική αξιολόγηση μπορεί να κριθεί απαραίτητη για τον εντοπισμό κάποιας υποκείμενης συναισθηματικής αιτίας του προβλήματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η εγκόπριση;

Απομάκρυνση της απόφραξης

Ο παιδίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ή να σας προτείνει κάποιο προϊόν για την απομάκρυνση της απόφραξης των κοπράνων και την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Τέτοια προϊόντα είναι τα εξής:

  • Ορυκτέλαιο
  • Κλύσμα
  • Καθαρτικά

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Υπάρχουν αρκετές αλλαγές του τρόπου ζωής που θα βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει την εγκόπριση.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλής σε φυτικές ίνες θα συνεισφέρει στις φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου. Παραδείγματα τροφών πλουσίων σε φυτικές ίνες είναι τα ακόλουθα:

  • Φράουλες
  • Δημητριακά βρώμης
  • Φασόλια
  • Σταφύλια
  • Μπρόκολο

Για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών, η πρόσληψη πέντε ποτηριών νερού καθημερινά θα βοηθήσει στη μαλάκωση των κοπράνων για ευκολότερη απομάκρυνση. Ο περιορισμός στην κατανάλωση καφεΐνης επίσης θα βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Η καθημερινή άσκηση βοηθά στην κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται τακτικά. Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύει το παιδί σε ηλεκτρονικές συσκευές και αυξήστε το χρόνο της σωματικής δραστηριότητας.

Τροποποίηση της συμπεριφοράς

Υιοθετήστε συμπεριφορικές τεχνικές ώστε να ανταμείβετε το παιδί σας για τη σωστή χρήση της τουαλέτας, για την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, καθώς και για τη συνεργασία του με το θεραπευτικό πλάνο. Η επιβράβευση μπορεί να κυμαίνεται από έναν έπαινο έως μικρά δώρα, αρκεί να υπάρχει συνέπεια. Αποφύγετε να μαλώνετε το παιδί σας όταν λερώνει τα ρούχα του. Αυτό θα αυξήσει το άγχος του αναφορικά με τη χρήση της τουαλέτας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να διατηρήσετε μία ουδέτερη στάση ύστερα από ένα επεισόδιο κένωσης του εντέρου σε ακατάλληλο μέρος.

Συμβουλευτική

Εάν υπάρχει κάποια συναισθηματική διαταραχή ή ένα υποκείμενο συμπεριφορικό πρόβλημα, το παιδί μπορεί να χρειαστεί συνεδρίες με έναν ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος θα συνεισφέρει στη διευθέτηση των σχετικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες και να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Μπορεί επίσης να διδάξει αποτελεσματικές τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς στους γονείς.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αποφύγει την εγκόπριση;

Υιοθετήστε μία υγιή προσέγγιση για να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί σωστά την τουαλέτα. Μην ξεκινήσετε αυτή την εκπαίδευση αν βλέπετε το ότι το παιδί δεν είναι ακόμη έτοιμο. Τυπικά, τα παιδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους την τουαλέτα πριν τα δύο έτη. Θα πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά το παιδί σας για τυχόν σκληρά κόπρανα ή επώδυνες κενώσεις του εντέρου ή ενδείξεις καθυστέρησης κάποιας κένωσης του εντέρου ή φόβου χρήσης της τουαλέτας. Αν αυτό συμβεί, σταματήστε για λίγο την εκπαίδευση χρήσης της τουαλέτας και μιλήστε στον παιδίατρο αναφορικά με το πώς μπορείτε να προχωρήσετε και πώς να διατηρήσετε τα κόπρανα του παιδιού μαλακά.

Άλλοι τρόποι πρόληψης της εγκόπρισης περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Ενθάρρυνση του παιδιού να πίνει άφθονο νερό
  • Τακτική άσκηση του γονέα μαζί με το παιδί