Οφθαλμολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Εκδορά του κερατοειδούς χιτώνα

Τι είναι η εκδορά του κερατοειδούς χιτώνα;

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι μία λεπτή, διάφανη δομή που καλύπτει την κόρη και την ίριδα του ματιού. Η ίριδα είναι το έγχρωμο τμήμα του ματιού και η κόρη το μαύρο κέντρο του. Όλο το φως που εισέρχεται στο μάτι και σας επιτρέπει να βλέπετε, «χτυπά» πρώτα τον κερατοειδή χιτώνα.

Σκόνη του αέρα, μεταλλικά σωματίδια, κόκκοι άμμου, ένα νύχι, μία γρατζουνιά από ένα κατοικίδιο ζώο ή άλλα ξένα σώματα μπορούν να προκαλέσουν εκδορά στον κερατοειδή χιτώνα. Οι φακοί επαφής μπορούν επίσης να γδάρουν ή να ερεθίσουν τον κερατοειδή. Ένας τέτοιος μικροτραυματισμός ονομάζεται εκδορά του κερατοειδούς. Οι περισσότερες περιπτώσεις εκδοράς του κερατοειδούς είναι ήπιες και επουλώνονται γρήγορα.

Μερικές φορές, μία εκδορά του κερατοειδούς συνοδεύεται από φλεγμονή του οφθαλμού η οποία ονομάζεται ιρίτιδα. Μία μολυσμένη εκδορά μπορεί να μετατραπεί σε έλκος του κερατοειδούς. Το έλκος είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί λόγω ύπαρξης μιας εκδοράς.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Πώς μοιάζει μία εκδορά του κερατοειδούς;

Ο κερατοειδής χιτώνας περιέχει πολλές νευρικές απολήξεις, επομένως ακόμη και μια ήπια εκδορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και επώδυνη. Μπορεί να νιώθετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο και σκληρό αντικείμενο εντός του οφθαλμού σας, ακόμη και αν δεν μπορείτε να το δείτε.

Αν έχετε ξαφνικό πόνο στο μάτι με δακρύρροια και πετάρισμα των βλεφάρων, καθώς και ερυθρότητα, μπορεί να έχετε εκδορά στον κερατοειδή χιτώνα. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται μία εκδορά του κερατοειδούς χιτώνα;

Για τη διάγνωση μιας εκδοράς του κερατοειδούς χιτώνα, ο γιατρός θα σας χορηγήσει οφθαλμικές σταγόνες ώστε να χαλαρώσουν οι μύες του ματιού και να διασταλεί η κόρη. Επίσης θα σας χορηγήσει σταγόνες φλουορεσκεΐνης για να εντοπίσει ατέλειες στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Μπορεί επίσης να λάβετε ένα αναισθητικό για τον κερατοειδή, ώστε προσωρινά να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Ο γιατρός θα εξετάσει προσεκτικά το μάτι σας χρησιμοποιώντας μία ειδική λάμπα και φακούς μεγέθυνσης για τον έλεγχο εκδορών και ξένων σωμάτων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται μία εκδορά του κερατοειδούς χιτώνα;

Εάν γδάρετε το μάτι σας ή ένα ξένο σώμα εισέλθει εντός του, ξεπλύνετέ το με άφθονο νερό ή φυσιολογικό ορό αμέσως.

Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας αρκετές φορές για να απομακρύνετε σκόνη, άμμο ή άλλα ξένα σώματα από το μάτι. Μην τρίβετε και μην αγγίζετε το μάτι σας και μην εφαρμόσετε οποιοδήποτε άλλο διάλυμα ή ουσία εντός του.

Εάν ο γιατρός σάς διαγνώσει με εκδορά του κερατοειδούς, θα ελέγξει για συμπτώματα λοίμωξης. Επίσης, θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε ένα τοπικό αντιβιοτικό σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων.

Θα λάβετε συνταγή για τις οφθαλμικές σταγόνες, ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο και τη φωτοευαισθησία αν η εκδορά είναι σοβαρή.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αναλγητικά φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κερατοειδής χιτώνας θα επουλωθεί γρήγορα, συνήθως μέσα σε μερικές μέρες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η εκδορά του κερατοειδή χιτώνα;

Για την πρόληψη τραυματισμών των οφθαλμών, φορέστε προστατευτικά γυαλιά όταν:

  • Κουρεύετε το γκαζόν
  • Χρησιμοποιείτε εργαλεία
  • Χρησιμοποιείτε τοξικά χημικά

Εάν βιώνετε οποιοδήποτε σύμπτωμα εκδοράς του κερατοειδούς, επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Corneal abrasions. (2017). aapos.org/browse/glossary/entry?GlossaryKey=4134efcb-ec7a-43e9-a609-6b11161e36f2

2. Mahabadi N, et al. (2019). Iritis. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430909/

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Corneal abrasion (scratch): First aid. mayoclinic.org/first-aid/first-aid-corneal-abrasion/basics/art-20056659

4. What is corneal abrasion? (2019). aao.org/eye-health/diseases/what-is-corneal-abrasion