Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Εκκόλπωμα του Meckel

Τι είναι το εκκόλπωμα του Meckel;

Το εκκόλπωμα είναι ένας μη φυσιολογικός θύλακας ή σάκος που αναπτύσσεται σε ένα αδύναμο σημείο του εντέρου. Ποικίλοι τύποι εκκολπωμάτων μπορούν να αναπτυχθούν καθώς μεγαλώνετε. Αν γεννηθείτε με ένα εκκόλπωμα στα έντερα, αυτό αναφέρεται ως εκκόλπωμα του Meckel.

Το εκκόλπωμα του Meckel συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ της πέμπτης και έβδομης εβδομάδας της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Επειδή η πάθηση είναι παρούσα κατά τη γέννηση του μωρού, ταξινομείται ως συγγενής ανωμαλία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκκολπώματος του Meckel;

Τα συμπτώματα του εκκολπώματος του Meckel σχετίζονται με τον τύπο του εκκολπώματος που έχετε. Στο 95% των περιπτώσεων το εκκόλπωμα που αναπτύσσεται αποτελείται από εντερικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, λειτουργεί ως φυσιολογικό τμήμα του εντέρου. Αυτός ο τύπος εκκολπώματος μπορεί να μην προκαλεί σημαντικά συμπτώματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, το εκκόλπωμα μπορεί να αποτελείται από στομαχικά ή παγκρεατικά κύτταρα. Όταν αυτό συμβεί, το εκκόλπωμα λειτουργεί διαφορετικά από το έντερο. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως:

  • Απόφραξη του εντέρου
  • Αιμορραγία εντός του εντέρου, κάτι που οδηγεί σε αίμα στα κόπρανα
  • Φλεγμονή του εντέρου
  • Πόνο ή δυσφορία που ποικίλει από ήπια μέχρι σοβαρή
  • Ναυτία και εμετό
  • Αναιμία

Το ποια συμπτώματα θα εμφανίσετε συνήθως σχετίζεται με την ηλικία σας όταν διαγιγνώσκεται το εκκόλπωμα του Meckel. Για παράδειγμα, τα μωρά με αυτή την πάθηση είναι πιο πιθανό να έχουν απόφραξη του εντέρου. Η εντερική αιμορραγία και το αίμα στα κόπρανα είναι πιο συνήθη σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εκκολπώματος του Meckel εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 10 ετών. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις τυπικά διαγιγνώσκονται στην εφηβεία.

Το εκκόλπωμα του Meckel μπορεί να προκαλέσει σποραδικά συμπτώματα. Δηλαδή, μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα για αρκετές ημέρες και ύστερα μία περίοδο φυσιολογικών κοπράνων. Τα ασταθή συμπτώματα καθιστούν δύσκολη τη διάγνωση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκύψει ακατάσχετη αιμορραγία από εκκόλπωμα του Meckel και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς. Αν αυτό συμβεί, θα χρειαστείτε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του εκκολπώματος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το εκκόλπωμα του Meckel;

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα εκκολπώματος του Meckel. Εκείνος θα σας προτείνει αρκετές διαφορετικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Οι εξετάσεις αίματος θα καθορίσουν εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει εάν υπάρχει εντερική αιμορραγία. Επιπρόσθετα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία εξέταση κοπράνων. Σε αυτή, ένα δείγμα των κοπράνων σας θα αναλυθεί για να διαπιστωθεί εάν περιέχει αίμα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει μία σάρωση με τεχνήτιο. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ένα σκιαγραφικό υγρό που απεικονίζεται με μία ειδική κάμερα. Το υγρό χορηγείται με ένεση στις φλέβες σας και συσσωρεύεται γύρω από το εκκόλπωμα. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να εντοπίσει την προεξοχή στο έντερο. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός εκκολπώματος του Meckel.

Κάποια άτομα μπορεί να έχουν ενεργό αιμορραγία στο έντερο ως αποτέλεσμα εκκολπώματος του Meckel. Αυτό καθιστά δύσκολη την απεικόνιση του εκκολπώματος μέσω της σάρωσης με τεχνήτιο. Αν αυτό συμβεί, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει διαφορετικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως κολονοσκόπηση ή ενδοσκόπηση άνω γαστρεντερικού. Η εν λόγω εξετάσεις χρησιμοποιούν μία κάμερα για την απεικόνιση του εκκολπώματος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το εκκόλπωμα του Meckel;

Τα άτομα που έχουν εκκόλπωμα του Meckel αλλά δεν έχουν συμπτώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Όσοι βιώνουν συμπτώματα εξαιτίας της πάθησης μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του εκκολπώματος. Η χειρουργική επέμβαση τυπικά περιλαμβάνει την αφαίρεση του εκκολπώματος και την αποκατάσταση του εντέρου.

Εάν τα έντερα έχουν υποστεί βλάβη ως αποτέλεσμα του εκκολπώματος, το τμήμα αυτό του εντέρου μπορεί επίσης να αφαιρεθεί. Τα άτομα που έχουν απώλεια αίματος ως αποτέλεσμα του εκκολπώματος μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με σίδηρο ή μεταγγίσεις αίματος.

Η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση του εκκολπώματος του Meckel τυπικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, κάποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν μετά την εγχείρηση. Συγκεκριμένα, μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου. Η απόφραξη είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση και πιθανώς απαιτεί επιπρόσθετη εγχείρηση για την απομάκρυνσή της.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για το εκκόλπωμα του Meckel;

Η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα που αναζητούν θεραπεία για το εκκόλπωμα του Meckel είναι αρκετά καλή. Η χειρουργική απομάκρυνση του εκκολπώματος τυπικά οδηγεί σε μία φυσιολογική εντερική λειτουργία. Η χειρουργική επέμβαση επίσης σταματά την απώλεια αίματος. Τα άτομα που υποβάλλονται σε εγχείρηση για το εκκόλπωμα του Meckel ανακάμπτουν πλήρως.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι