Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Εκλαμψία

Τι είναι η εκλαμψία;

Η εκλαμψία είναι μία σοβαρή επιπλοκή της προεκλαμψίας. Είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι περίοδοι διαταραγμένης εγκεφαλικής δραστηριότητας που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια αφαίρεσης, μειωμένης επαγρύπνησης και σπασμών. Η εκλαμψία επηρεάζει περίπου 1 στις 200 γυναίκες με προεκλαμψία. Μπορεί να εκδηλώσετε εκλαμψία ακόμη και αν δεν έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκλαμψίας;

Επειδή η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μπορεί να έχετε συμπτώματα και των δύο παθήσεων. Ωστόσο, κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις, όπως η νεφρική νόσος ή ο διαβήτης. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με οποιεσδήποτε παθήσεις μπορεί να έχετε, ώστε να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων.

Τα ακόλουθα είναι κοινά συμπτώματα της προεκλαμψίας:

 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Διόγκωση του προσώπου ή των χεριών
 • Πονοκέφαλοι
 • Υπερβολική αύξηση βάρους
 • Ναυτία και εμετός
 • Προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένων επεισοδίων απώλειας όρασης ή θολής όρασης
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Κοιλιακό άλγος, ειδικά στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα

Οι ασθενείς με εκλαμψία μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ή μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί πριν την έναρξη της εκλαμψίας. Τα κοινά συμπτώματα της εκλαμψίας είναι:

Αίτια

Τι προκαλεί την εκλαμψία;

Η εκλαμψία συχνά ακολουθεί την προεκλαμψία, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση που εκδηλώνεται στην εγκυμοσύνη και, σπάνια, μετά τον τοκετό. Άλλα ευρήματα μπορεί επίσης να είναι παρόντα, όπως πρωτεΐνες στα ούρα. Αν η προεκλαμψία επιδεινώνεται και επηρεάζει τον εγκέφαλο προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις, έχετε αναπτύξει εκλαμψία.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί την προεκλαμψία, αλλά θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικού σχηματισμού και λειτουργίας του πλακούντα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς τα συμπτώματα της προεκλαμψίας μπορούν να οδηγήσουν σε εκλαμψία.

Υπέρταση

Η προεκλαμψία συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος (ή η δύναμη του αίματος εναντίον των τοιχωμάτων των αρτηριών) γίνεται τόσο υψηλή που να προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες και τα αγγεία. Η βλάβη των αρτηριών μπορεί να παρεμποδίσει την αιματική ροή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των αγγείων στον εγκέφαλό σας και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εάν αυτή η μη φυσιολογική αιματική ροή μέσω των αγγείων παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου σας, θα εκδηλωθούν επιληπτικές κρίσεις.

Πρωτεϊνουρία

Η προεκλαμψία επηρεάζει κυρίως τη νεφρική λειτουργία. Οι πρωτεΐνες στα ούρα, μία κατάσταση γνωστή ως πρωτεϊνουρία, είναι μία κοινή ένδειξη της πάθησης. Κάθε φορά που θα πραγματοποιείτε ραντεβού με το γιατρό σας, τα ούρα σας θα ελέγχονται για την ύπαρξη πρωτεϊνών.

Τυπικά, οι νεφροί φιλτράρουν τα παραπροϊόντα από το αίμα και δημιουργούν από αυτά τα ούρα. Ωστόσο, οι νεφροί προσπαθούν να συγκρατήσουν θρεπτικά συστατικά από το αίμα, όπως πρωτεΐνες, για επαναδιανομή στο σώμα. Εάν τα φίλτρα των νεφρών, που ονομάζονται σπείραμα, υποστούν βλάβη, πρωτεΐνες μπορούν να διαρρεύσουν και να εκκριθούν στα ούρα.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εκλαμψίας;

Εάν έχετε ή είχατε προεκλαμψία, μπορεί να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκλαμψίας.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες εκδήλωσης εκλαμψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

 • Υπέρταση κύησης ή χρόνια υπέρταση
 • Ηλικία άνω των 35 ή κάτω των 20 ετών
 • Κύηση με δίδυμα ή τρίδυμα
 • Πρώτη κύηση
 • Διαβήτης ή άλλη πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία
 • Νεφρική νόσος

Η εκλαμψία και το έμβρυο

Η προεκλαμψία και η εκλαμψία επηρεάζουν τον πλακούντα, ο οποίος είναι το όργανο που διοχετεύει οξυγόνο και θρεπτικά από το αίμα της μητέρας στο έμβρυο. Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνει την αιματική ροή στα αγγεία, ο πλακούντας δεν είναι σε θέση να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος ή άλλα προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα με τον πλακούντα συχνά απαιτούν πρόωρο τοκετό για την υγεία και την ασφάλεια του μωρού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτές οι παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν την θνησιγένεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η εκλαμψία;

Εάν έχετε ήδη λάβει διάγνωση προεκλαμψίας ή έχετε ιστορικό της πάθησης, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις για να καθορίσει εάν η προεκλαμψία έχει εκδηλωθεί ξανά ή έχει επιδεινωθεί. Εάν δεν έχετε προεκλαμψία, ο γιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για την προεκλαμψία, καθώς και να καθορίσει τον λόγο για τον οποίο εκδηλώνετε επιληπτικές κρίσεις. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός θα ζητήσει αρκετούς τύπους εξετάσεων αίματος για να αξιολογήσει την κατάστασή σας. Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα μετρά πόσα ερυθρά αιμοσφαίρια έχετε στο αίμα σας και μία μέτρηση αιμοπεταλίων χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί πόσο καλά το σώμα δημιουργεί θρόμβους. Εξετάσεις αίματος επίσης βοηθούν στην αξιολόγηση της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.

Έλεγχος κρεατινίνης

Η κρεατινίνη είναι ένα παραπροϊόν που δημιουργείται από τους μύες. Οι νεφροί θα πρέπει να φιλτράρουν την περισσότερη κρεατίνη είναι από το αίμα, αλλά, αν το σπείραμα έχει υποστεί βλάβη, μεγάλη ποσότητα κρεατίνης θα παραμείνει στο αίμα. Η ύπαρξη αυξημένης κρεατινίνης στο αίμα μπορεί να υποδεικνύει προεκλαμψία, αλλά όχι πάντα.

Εξετάσεις ούρων

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις ούρων για τον έλεγχο παρουσίας πρωτεϊνών, καθώς και του ρυθμού απομάκρυνσής τους.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την εκλαμψία;

Ο τοκετός του μωρού και του πλακούντα είναι η συνιστώμενη θεραπεία για την προεκλαμψία και την εκλαμψία. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της πάθησης και πόσο έχει αναπτυχθεί το έμβρυο όταν θα σας προτείνει την ημερομηνία του τοκετού.

Εάν ο γιατρός σάς διαγνώσει με ήπια προεκλαμψία, μπορεί απλά να παρακολουθεί την πάθησή σας και να την αντιμετωπίζει με φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη μετατροπής της σε εκλαμψία. Τα φάρμακα και η παρακολούθηση θα διατηρούν την αρτηριακή σας πίεση σε ένα ασφαλές εύρος, έως ότου το μωρό αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να γεννηθεί.

Εάν αναπτύξετε σοβαρή προεκλαμψία ή εκλαμψία, ο γιατρός θα ζητήσει πρόωρο τοκετό. Το θεραπευτικό σας πλάνο θα εξαρτηθεί από την εβδομάδα κύησης που βρίσκεστε και τη σοβαρότητα της νόσου. Μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για παρακολούθηση μέχρι τον τοκετό.

Φάρμακα

Τα φάρμακα για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων, που ονομάζονται αντισπασμωδικά φάρμακα, μπορεί να κριθούν απαραίτητα. Μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης εάν αυτή είναι υψηλή. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε στεροειδή, τα οποία θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου πριν τον τοκετό.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της εκλαμψίας;

Τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε μέρες έως λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Παρόλα αυτά, μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε ακόμη πιο υψηλές πιθανότητες προβλημάτων με την πίεσή σας στην επόμενη εγκυμοσύνη και πιθανώς αργότερα στη ζωή σας. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση μετά τον τοκετό και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να βεβαιωθείτε ότι η ασθένεια έχει υποχωρήσει.

Εάν συμβούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υποστείτε αποκόλληση πλακούντα. Η αποκόλληση πλακούντα είναι μία πάθηση κατά την οποία ο πλακούντας αποκολλάται από τη μήτρα. Αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και χρειάζεται άμεσα καισαρική τομή για τη διάσωση του μωρού.

Το μωρό μπορεί να γεννηθεί πολύ άρρωστο ή ακόμη και να πεθάνει. Οι επιπλοκές στη μητέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο, η έγκαιρη και κατάλληλη ιατρική θεραπεία για την προεκλαμψία μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου στην πιο σοβαρή μορφή της, την εκλαμψία. Θα πρέπει να κάνετε όλους τους προγεννητικούς ελέγχους, όπως τους έχει συστήσει ο γιατρός σας, για να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, το αίμα και τα ούρα σας. Βεβαιωθείτε ότι αναφέρετε στο γιατρό σας οποιοδήποτε σύμπτωμα έχετε.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Dulay AT. (n.d.). Preeclampsia and eclampsia. merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/complications-of-pregnancy/preeclampsia-and-eclampsia

2. Liu S, et al. (2011). Incidence, risk factors, and associated complications of eclampsia. https://insights.ovid.com/crossref?an=00006250-201111000-00004

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Preeclampsia. mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745

4. Okanloma KA, et al. (2000). Neurological complications associated with the pre-eclampsia/eclampsia syndrome. popline.org/node/173204

5. Overview: Pre-eclampsia. (2018). nhs.uk/conditions/pre-eclampsia/

6. Preeclampsia and hypertension in pregnancy: Resource overview. (n.d.). acog.org/Womens-Health/Preeclampsia-and-Hypertension-in-Pregnancy

7. Theilen LH, et al. (2018). Long-term mortality risk and life expectancy following recurrent hypertensive disease of pregnancy. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(18)30279-5/fulltext

8. WHO recommendations for prevention and treatment of pre-eclampsia and eclampsia. (2011). apps.who.int/iris/bitstream/10665/44703/1/9789241548335_eng.pdf