Φυσιολογική Κατάσταση

Εκρήξεις θυμού

Τι είναι οι εκρήξεις θυμού;

Οι εκρήξεις θυμού (temper tantrums) είναι συναισθηματικά ξεσπάσματα θυμού και δυσαρέσκειας.

Τα ξεσπάσματα αυτά τυπικά ξεκινούν γύρω στους 12 με 18 μήνες και φτάνουν στη μέγιστη κορύφωσή τους γύρω στα 2 έτη. Αυτή είναι η περίοδος στην ανάπτυξη του παιδιού όπου ξεκινά να αποκτά αίσθηση του εαυτού του και ανεξαρτησία από τους γονείς. Είναι επίσης η στιγμή που το παιδί δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει καλά ώστε να εκφράσει τις ανάγκες του. Αυτός είναι «ο τέλειος συνδυασμός» για τις εκρήξεις θυμού. Η κόπωση, η πείνα και η ασθένεια μπορούν να επιδεινώσουν ή να κάνουν πιο συχνές αυτές τις εκρήξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ξεσπάσματα θυμού ξεκινούν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Όταν το παιδί παρουσιάζει ένα τέτοιο ξέσπασμα, είναι λογικό να σκεφτείτε ότι εσείς φταίτε. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι εκρήξεις θυμού είναι φυσιολογικό μέρος της παιδικής ανάπτυξης και δεν εκδηλώνονται επειδή είστε κακός γονέας ή επειδή έχετε κάνει κάτι λάθος.

Συμπτώματα Αντιμετώπιση Καλέστε το γιατρό Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας έκρηξης θυμού;

Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Να κλαψουρίζει
  • Να κλαίει, να φωνάζει και να ουρλιάζει
  • Να κλωτσά και να χτυπά
  • Να κρατάει την αναπνοή του
  • Να τσιμπάει
  • Να δαγκώνει
  • Να είναι νευρικό ή τσιτωμένο

Αντιμετώπιση

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθείτε σε μία έκρηξη θυμού;

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε μία έκρηξη θυμού.

Παραμείνετε ήρεμοι

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Εάν είναι εφικτό, μην αφήσετε την έκρηξη θυμού του παιδιού σας να διακόψει αυτό που κάνετε και μην αντιδράσετε με απειλές ή θυμό. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι έκρηξη θυμού δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να προσελκύσει την προσοχή σας ή να πάρει αυτό που θέλει. Περιμένετε να βρείτε μία ήσυχη στιγμή μετά την έκρηξη θυμού για να συζητήσετε με το παιδί σας τη συμπεριφορά του.

Αγνοήστε την έκρηξη θυμού

Εάν είναι εφικτό, προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Αν το παιδί σας βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και είναι δύσκολο να το αγνοήσετε, φύγετε από το δωμάτιο.

Ωστόσο, συγκεκριμένες συμπεριφορές δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, όπως αν κλωτσάει και χτυπάει άλλους, αν πετά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή βλάβη ή αν ουρλιάζει για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απομακρύνετε το παιδί από το περιβάλλον μαζί με οποιαδήποτε αντικείμενα θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα. Πείτε του ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες.

Απομακρύνετε το παιδί από την κατάσταση

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι και το παιδί δεν ηρεμεί, δοκιμάστε να το μεταφέρετε σε ένα άλλο δωμάτιο και να απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να του αποσπά την προσοχή. Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, αγνοήστε το ξέσπασμα θυμού, εκτός και αν το παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο τραυματισμού του εαυτού ή άλλου ατόμου. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη απόκριση είναι να σταματήσετε αυτό που κάνετε, να πάρετε το παιδί και να φύγετε.

Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή

Μερικές φορές, είναι αποτελεσματικό να δώσετε στο παιδί ένα αντικείμενο, όπως ένα βιβλίο ή ένα παιχνίδι, ή να του αποσπάσετε την προσοχή με γκριμάτσες.

Κατανοήστε τον εκνευρισμό του παιδιού

Αν ενημερώσετε το παιδί σας ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του, θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει, ιδιαίτερα αν αναζητά την προσοχή.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Χρησιμοποιήστε μεθόδους επιβράβευσης όταν το παιδί συμπεριφέρεται καλά.

Καλέστε το γιατρό

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό

Τα ξεσπάσματα θυμού είναι αναπόσπαστο τμήμα της ανάπτυξης και είναι πιθανό ότι θα υποχωρήσουν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου. Αν όμως τα ξεσπάσματα αυτά επιδεινώνονται ή αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο εάν:

  • Τα ξεσπάσματα επιδεινώνονται μετά την ηλικία των 4 ετών
  • Τα ξεσπάσματα είναι τόσο βίαια, ώστε να προκαλείται τραυματισμός του παιδιού ή κάποιου άλλου
  • Το παιδί καταστρέφει επανειλημμένα πράγματα
  • Το παιδί κρατάει την αναπνοή του και λιποθυμά
  • Το παιδί παραπονιέται για στομαχόπονο ή πονοκέφαλο ή αποκτά νευρικότητα
  • Είστε εξαντλημένοι και δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε το ξέσπασμα θυμού
  • Φοβάστε ότι μπορεί να επιβάλλετε πολύ σκληρή τιμωρία ή να βλάψετε το παιδί σας

Πρόληψη

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των ξεσπασμάτων θυμού;

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να αποτρέψουν τις εκρήξεις θυμού:

  • Καθιερώστε μία ρουτίνα. Μία συνεπής ρουτίνα ή πρόγραμμα θα βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί τι να περιμένει και θα του δώσει μία αίσθηση ασφάλειας.
  • Γίνετε εσείς το πρότυπο. Τα παιδιά παρατηρούν διαρκώς τη συμπεριφορά των γονέων. Εάν το παιδί διαπιστώσει ότι διαχειρίζεστε το θυμό και τη δυσαρέσκεια με ηρεμία, είναι πιο πιθανό ότι θα μιμηθεί τη συμπεριφορά σας όταν βιώνει αρνητικά συναισθήματα.
  • Δώστε στο παιδί επιλογές. Όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις, δώστε αρκετές επιλογές στο παιδί σας και αφήστε το να διαλέξει. Αυτό θα του δώσει την αίσθηση ότι έχει κάποιου είδους έλεγχο της κατάστασης.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί τρέφεται σωστά και κοιμάται επαρκώς. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη εκρήξεων θυμού που προκαλούνται από κόπωση και ευερεθιστότητα.
  • Αξιολογήστε τις καταστάσεις. Μην τσακώνεστε για ασήμαντα πράγματα, όπως ποια ρούχα προτιμά το παιδί να φορέσει. Περιορίστε τον αριθμό των φορών που λέτε τη λέξη «όχι».
  • Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας. Εάν θέλετε το παιδί να κάνει κάτι, θα πρέπει να ακούγεται σαν πρόσκληση και όχι σαν απαίτηση.

Με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε ποιες στρατηγικές δρουν καλύτερα στο παιδί σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic staff. (2015, July 28). Temper tantrums in toddlers: How to keep the peace mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/tantrum/art-20047845

2. Temper tantrums. (2013, May 13) my.clevelandclinic.org/childrens-hospital/health-info/ages-stages/toddler/hic-temper-tantrums.aspx

3. Temper tantrums: A normal part of growing up. (2009) heardalliance.org/wp-content/uploads/2011/04/Parenting-Temper-Tantrums.pdf