Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος οφείλεται σε φλεγμονή στους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων, προκαλώντας ευαισθησία και πόνο στα δάχτυλα. Η πάθηση περιορίζει την κίνηση των δακτύλων των χεριών με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τα λυγίσετε ή να τεντώσετε εύκολα.

 

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου;

Κοινά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μία επιμονή δυσφορία στη βάση του αντίχειρα ή σε άλλο δάχτυλο
 • Μία μάζα γύρω από τη βάση του δακτύλου κοντά στην παλάμη
 • Ευαισθησία γύρω από τη βάση του δακτύλου
 • Χαρακτηριστικό ήχο «κλικ» κατά την κίνηση
 • Ακαμψία των δακτύλων

Αν δεν λάβετε θεραπεία, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος θα επιδεινωθεί. Προχωρημένα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ακαμψία του αντίχειρα ή ενός άλλου δακτύλου ή και των δύο σε μόνιμα λυγισμένη ή ευθεία θέση. Μπορεί επίσης να μην είστε σε θέση να τεντώσετε τα δάχτυλά σας χωρίς τη βοήθεια του άλλου χεριού σε προχωρημένες περιπτώσεις εκτινασσόμενου δακτύλου.

Τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου τείνουν να επιδεινώνονται το πρωί. Το δάχτυλο συνήθως χαλαρώνει και κινείται πιο εύκολα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αίτια

Τι προκαλεί τον εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Τα δάχτυλά σας αποτελούνται από πολλά μικρά οστά. Οι τένοντες συνδέουν τα οστά αυτά στους μύες. Όταν οι μύες συστέλλονται, οι τένοντες τραβούν τα οστά ώστε να κινηθούν τα δάχτυλα.

Μακρείς τένοντες, που ονομάζονται καμπτήρες τένοντες, εκτείνονται από τον πήχη στους μύες και τα οστά των χεριών. Οι τένοντες αυτοί περνούν μέσω του ελύτρου του καμπτήρα τένοντα. Εάν αυτό το έλυτρο (που ομοιάζει με «δίοδο» για τον τένοντα) στενέψει, οι τένοντες δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του εκτινασσόμενου δακτύλου.

Όταν ο τένοντας κινείται μέσω του στενού ελύτρου, υφίσταται φλεγμονή και διόγκωση. Η κίνηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μάζας, κάτι το οποίο περιορίζει ακόμη περισσότερο την κίνηση. Αυτό οδηγεί στην μόνιμη παραμονή του δακτύλου σε κάμψη και η ευθυγράμμιση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εκτινασσόμενου δακτύλου;

Κάποια άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εκτινασσόμενο δάκτυλο από άλλα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η πάθηση είναι πιο κοινή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες του εκτινασσόμενου δακτύλου περιλαμβάνουν:

Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος επηρεάζει κυρίως τους μουσικούς, τους αγρότες και τους εργάτες στη βιομηχανία.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Ο γιατρός μπορεί συνήθως να διαγνώσει εκτινασσόμενο δάκτυλο με μία κλινική εξέταση και ορισμένες απλές ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας.

Ο γιατρός θα ακροαστεί το χαρακτηριστικό ήχο «κλικ» κατά την κίνηση. Επίσης, θα αναζητήσει την ύπαρξη κάμψης των δακτύλων και θα σας ζητήσει να ανοίξετε και να κλείσετε τη γροθιά σας. Η διάγνωση τυπικά δεν απαιτεί ακτινογραφίες ή κάποια άλλη απεικονιστική τεχνική.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Κατ’ οίκον θεραπείες

Οι θεραπείες εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κατ’ οίκον θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Αποχή από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για 4 έως 6 εβδομάδες
 • Χρήση νάρθηκα ώστε να περιορίσετε την κίνηση και να ξεκουράσετε το χέρι
 • Εφαρμογή θερμότητας ή πάγου για τη μείωση της διόγκωσης
 • Τοποθέτηση του χεριού σε ζεστό νερό αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για τη χαλάρωση των τενόντων και των μυών
 • Ήπια έκταση των δακτύλων για να ενισχύσετε το εύρος κίνησης

Φαρμακευτική αγωγή

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν από τη φλεγμονή περιλαμβάνουν:

 • Ιβουπροφαίνη
 • Ναπροξένη
 • Συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη
 • Ενέσεις στεροειδών

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η φαρμακευτική αγωγή και οι κατ’ οίκον θεραπείες δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο πραγματοποιείται χωρίς νοσηλεία. Μετά την ένεση τοπικής αναισθησίας, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μία μικρή τομή στην παλάμη και θα κόψει το σφιχτό τενόντιο έλυτρο.

Καθώς το τενόντιο έλυτρο επουλώνεται, η περιοχή γίνεται πιο χαλαρή βοηθώντας την ευκολότερη κίνηση των δακτύλων. Οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν λοίμωξη ή μη βελτίωση της κατάστασης.

Η ανάρρωση από το χειρουργείο απαιτεί λίγες εβδομάδες ως έξι μήνες. Ο γιατρός θα σας προτείνει ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την ανακούφιση της μετεγχειρητικής ακαμψίας. Ως γενικός κανόνας, από τη στιγμή που το τενόντιο έλυτρο απελευθερωθεί, ο τένοντας θα μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Ο γιατρός θα αφαιρέσει τα ράμματα σε 7 με 14 μέρες.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και η αποφυγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων είναι συχνά αποτελεσματικές θεραπείες για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο.

Η θεραπεία με κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά τα συμπτώματα θα επιστρέψουν μετά τη θεραπεία.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Bone and Joint Surgery”, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα συμπτώματα επέστρεψαν στο 56% των πασχόντων 12 μήνες αφότου οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία με ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Τα συμπτώματα, βέβαια, επέστρεψαν αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία. Η ένεση κορτικοστεροειδών είναι μία γρήγορη και απλή διαδικασία. Επιτρέπει να μεταθέσετε τη χειρουργική επέμβαση για μία άλλη περίοδο που θα είναι πιο βολική για εσάς.

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη επίσης βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, που ήταν επίσης νεότεροι και είχαν αρκετά συμπτωματικά δάχτυλα, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2017). Trigger finger. mayoclinic.org/diseases-conditions/trigger-finger/symptoms-causes/syc-20365100

2. Rozental TD, et al. (2008). Trigger finger: Prognostic indicators of recurrence following corticosteroid injection. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18676896

3. Trigger finger. (2018). orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/trigger-finger

4. Trigger finger. (n.d.). assh.org/handcare/hand-arm-conditions/trigger-finger

5. Trigger finger and trigger thumb. (2019). my.clevelandclinic.org/health/diseases/7080-trigger-finger--de-quervains-disease