Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Έκτοπη κύηση (Εξωμήτρια κύηση)

Από τη γονιμοποίηση έως τον τοκετό, η εγκυμοσύνη απαιτεί μια σειρά βημάτων στο σώμα της γυναίκας. Ένα από αυτά τα βήματα είναι όταν ένα γονιμοποιημένο ωράριο ταξιδεύει στις σάλπιγγες (ωαγωγοί) για να φτάσει στη μήτρα και να προσκολληθεί στα τοιχώματά της. Στην περίπτωση μιας έκτοπης εγκυμοσύνης (εξωμήτριας κύησης), το γονιμοποιημένο ωάριο δεν προσκολλάται στη μήτρα. Αντ’ αυτού, μπορεί να συνδεθεί με τον ωαγωγό (σάλπιγγα), την κοιλιακή κοιλότητα ή τον τράχηλο.

Ενώ ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να αποκαλύψει ότι μια γυναίκα είναι έγκυος, ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά οπουδήποτε εκτός από τη μήτρα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), εξωμήτριες εγκυμοσύνες συμβαίνουν σε περίπου 1 στις 50 εγκυμοσύνες (20 στις 1.000).

Μια μη διαγνωσμένη και θεραπευμένη έκτοπη κύηση μπορεί να είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απειλεί τη ζωή της μητέρας. Η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την έκτοπη εγκυμοσύνη, αυξάνει τις πιθανότητές σας για μελλοντικές, υγιείς εγκυμοσύνες και μειώνει τις μελλοντικές επιπλοκές.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη και μακροπρόθεσμες προοπτικές

Αίτια

Τι προκαλεί έκτοπη κύηση;

Τα αίτια εμφάνισης έκτοπων εγκυμοσυνών δεν είναι πάντοτε σαφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ακόλουθες καταστάσεις έχουν συνδεθεί με έκτοπη εγκυμοσύνη:


• φλεγμονή και ουλές των σαλπίγγων από προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, λοίμωξη ή χειρουργική επέμβαση
• ορμονικοί παράγοντες
• γενετικές ανωμαλίες
• ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν το σχήμα και τη βιολογία των σαλπίγγων και των αναπαραγωγικών οργάνων
• μακροχρόνια λήψη χαπιών (κάποια το αναφέρουν στα φύλλα οδηγιών τους)

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή σας.


Ποιος κινδυνεύει για μια έκτοπη εγκυμοσύνη;


Όλες οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες διατρέχουν κάποιο κίνδυνο για έκτοπη εγκυμοσύνη. Οι παράγοντες κινδύνου αυξάνονται με οποιοδήποτε από τα παρακάτω:


• ηλικία μητρότητας 35 ετών και άνω
• ιστορικό πυελικής χειρουργικής, κοιλιακή χειρουργική επέμβαση ή πολλαπλές αμβλώσεις
• ιστορικό πυελικής φλεγμονώδους νόσου (PID)
• ιστορικό ενδομητρίωσης
• η σύλληψη υποβοηθείται από φάρμακα ή διαδικασίες γονιμότητας
κάπνισμα
• ιστορικό έκτοπης εγκυμοσύνης
• ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (STD), όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια
• με διαρθρωτικές ανωμαλίες στις σάλπιγγες

Εάν έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας ή έναν ειδικό γονιμότητας για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για μελλοντικές εξωμήτριες εγκυμοσύνες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης;

Η ναυτία και ο πόνος του μαστού είναι κοινά συμπτώματα τόσο στην έκτοπη όσο και στην φυσιολογική εγκυμοσύνη. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιο συχνά σε έκτοπη εγκυμοσύνη και μπορεί να υποδηλώνουν ιατρική έκτακτη ανάγκη:


• οξέα κύματα πόνου στην κοιλιακή χώρα, τη λεκάνη, τον ώμο ή το λαιμό
• έντονος πόνος που εμφανίζεται στη μία πλευρά της κοιλιάς
• ελαφρά έως βαριά κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία
ζάλη ή λιποθυμία


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή να αναζητήσετε άμεση θεραπεία εάν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος και έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έκτοπη εγκυμοσύνη, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Οι εξωμήτριες εγκυμοσύνες δεν μπορούν να διαγνωσθούν από φυσικές εξετάσεις. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει άλλους παράγοντες.


Ένα άλλο βήμα στη διάγνωση είναι ο υπέρηχος. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ειδικού εργαλείου που μοιάζει με ραβδί στον κόλπο σας και την απεικόνιση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων σε οθόνη υπολογιστή που συνδέεται με το υπερηχογραφικό μηχάνημα.


Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια εξέταση αίματος για να καθορίσει τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) και της προγεστερόνης. Αυτές είναι ορμόνες που είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν αυτά τα επίπεδα ορμονών αρχίσουν να μειώνονται ή να παραμένουν τα ίδια κατά τη διάρκεια μερικών ημερών και δεν υπάρχει σάκος κύησης σε υπερηχογράφημα, η εγκυμοσύνη είναι πιθανώς έκτοπη.


Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο ή αιμορραγία, ενδέχεται να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρώσετε όλα αυτά τα βήματα. Η σάλπιγγα θα μπορούσε να σπάσει σε ακραίες περιπτώσεις, προκαλώντας σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την άμεση θεραπεία.

Θεραπεία

Οι έκτοπες εγκυμοσύνες δεν είναι ασφαλείς για τη μητέρα. Επίσης, το έμβρυο δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το έμβρυο το συντομότερο δυνατόν για την άμεση υγεία και μακροχρόνια γονιμότητα της μητέρας. Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση της έκτοπης εγκυμοσύνης και την εξέλιξή της.

Φαρμακευτική αγωγή

Στην περίπτωση που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει διάφορα φάρμακα που θα μπορούσαν να διατηρήσουν την έκτοπη μάζα από την διάλυση, που οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα. Σύμφωνα με το AAFP, ένα κοινό φάρμακο γι 'αυτό είναι η μεθοτρεξάτη (Rheumatrex).
Η μεθοτρεξάτη είναι ένα φάρμακο που σταματά την ανάπτυξη ταχέως διαιρούμενων κυττάρων, όπως τα κύτταρα της έκτοπης μάζας. Εάν πάρετε αυτό το φάρμακο, ο γιατρός σας θα σας το χορηγήσει ως ένεση. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Όταν είναι αποτελεσματικό, το φάρμακο θα προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά μιας αποβολής. Αυτά περιλαμβάνουν:
• Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
• Αιμορραγία
Περαιτέρω χειρουργική επέμβαση σπάνια απαιτείται μετά από αυτή τη θεραπεία. Η μεθοτρεξάτη δεν παρουσιάζει τους ίδιους κινδύνους της φθοράς των σαλπίγγων που έρχονται με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, δεν θα είστε σε θέση να μείνετε έγκυος για αρκετούς μήνες μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Χειρουργική επέμβαση

Πολλοί χειρουργοί προτείνουν την αφαίρεση του εμβρύου και την αποκατάσταση οποιωνδήποτε εσωτερικών βλαβών. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται λαπαροτομία. Ο γιατρός σας θα εισαγάγει μια μικρή κάμερα μέσα από μια μικρή τομή. Ο χειρούργος αφαιρεί έπειτα το έμβρυο και επισκευάζει τυχόν βλάβη του σαλπίγγων.
Εάν η χειρουργική επέμβαση είναι ανεπιτυχής, ο χειρουργός μπορεί να επαναλάβει μια λαπαροτομή, αυτή τη φορά μέσω μιας μεγαλύτερης τομής. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσει τη σάλπιγγα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης εάν έχει υποστεί βλάβη.

Κατ' οίκον φροντίδα

Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα των τομών σας μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι κύριοι στόχοι είναι να κρατήσετε τις τομές σας καθαρές και στεγνές ενώ θα επουλώνονται. Ελέγξτε τες καθημερινά για σημάδια μόλυνσης, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
• υπερβολική αιμορραγία
• έκκριση από την περιοχή
• ζεστό κατά την αφή
• ερυθρότητα
• πρήξιμο
Μπορείτε να περιμένετε κάποια ελαφρά κολπική αιμορραγία και μικρούς θρόμβους αίματος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να συμβεί έως έξι εβδομάδες μετά τη διαδικασία. Άλλα μέτρα αυτο-φροντίδας που μπορείτε να λάβετε περιλαμβάνουν:
• μην σηκώσετε τίποτα βαρύτερο από 10 κιλά
• πίνετε άφθονα υγρά για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα
• πυελική ανάπαυση, πράγμα που σημαίνει αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, χρήση ταμπόν και πλύσιμο
Να ενημερώνετε πάντοτε το γιατρό σας εάν ο πόνος σας αυξάνεται ή αισθάνεστε ότι κάτι δεν είναι συνηθισμένο.

Πρόληψη και μακροπρόθεσμες προοπτικές

Πρόληψη

Η πρόβλεψη και η πρόληψη δεν είναι δυνατές σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο σας μέσω της καλής συντήρησης της αναπαραγωγικής υγείας. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ και περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο για ΣΜΝ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν PID, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους σάλπιγγες.
Πραγματοποιείστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών γυναικολογικών εξετάσεων και των τακτικών εξετάσεων για ΣΜΝ. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της προσωπικής σας υγείας, όπως η διακοπή του καπνίσματος, αποτελεί επίσης μια καλή προληπτική στρατηγική.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Η μακροπρόθεσμη προοπτική μετά από έκτοπη κύηση εξαρτάται από το αν προκάλεσε οποιαδήποτε φυσική βλάβη. Οι περισσότερες γυναίκες που είχαν μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορούν να έχουν μια επόμενη υγιή εγκυμοσύνη. Αν και οι δύο σάλπιγγες είναι ακόμα άθικτες, ή ακόμη και μόνο μία, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο, εάν έχετε ένα προϋπάρχον πρόβλημα αναπαραγωγής, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική σας γονιμότητα και να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής έκτοπης εγκυμοσύνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το προϋπάρχον πρόβλημα αναπαραγωγής έχει προκαλέσει προηγουμένως έκτοπη εγκυμοσύνη.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ectopic pregnancy. (2017). acog.org/Patients/FAQs/Ectopic-Pregnancy

2. Gyn onc home care after your laparotomy. (2017). uwhealth.org/healthfacts/gyn-onc/6081.pdf

3. Perkins KM, et al. (2015). Risk of ectopic pregnancy associated with assisted reproductive technology in the United States, 2001-2011. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315158/

4. Cleveland Clinic Staff. (2014). Ectopic pregnancy. my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Ectopic_Pregnancy