Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Έκζεμα στο αφτί

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονο κοκκίνισμα και κνησμό στο δέρμα και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλείται επίσης και ατοπική δερματίτιδα. Το έκζεμα στο αφτί, μπορεί να εμφανιστεί στο πτερύγιο, στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, πίσω από το αφτί, ακόμα και στο εσωτερικό τμήμα του ακουστικού καναλιού και εμφανίζεται είτε πρωταρχικά στην περιοχή του αφτιού, είτε επεκτείνεται σε αυτήν από κάποιο άλλο σημείο του δέρματος. Το έκζεμα είναι αρκετά συχνό σε μικρά παιδιά, αλλά εμφανίζεται και στους ενήλικες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Μολυσμένο έκζεμα

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένα άτομο με έκζεμα στο αφτί;

Τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζει ένα άτομο με έκζεμα στο αφτί, περιλαμβάνουν:

 • ξεφλούδισμα και κνησμό στο δέρμα
 • υπερβολική ξηρότητα και ερυθρότητα στην περιοχή
 • εκκρίσεις υγρών από το αφτί, ειδικά εάν το έκζεμα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχει μολυνθεί.

Τα παραπάνω συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται όταν κάνει κρύο και το κλίμα είναι πιο ξηρό, το οποίο συνήθως συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες. Ενώ, είναι σημαντικό το άτομο να μην αγγίζει καθόλου την περιοχή, καθώς το έντονο ξύσιμο θα την ερεθίσει περαιτέρω και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμό ή μόλυνση του δέρματος.

Αίτια

Από τι προκαλείται το έκζεμα;

Γενικά, δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια που προκαλούν το έκζεμα, ενώ θεωρείται πως διάφοροι γενετικοί παράγοντες, καθώς και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης του σε ένα άτομο. Επιπλέον, υπάρχουν 3 βασικοί τύποι εκζέματος, και κάθε τύπος θεωρείται ότι οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες.

Αλλεργικό έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής: προκαλείται συνήθως από κάποια αλλεργιογόνα ουσία ή κάποιο υλικό αντικείμενο που έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα στην περιοχή, όπως για παράδειγμα:

 • βαφές και προϊόντα περιποίησης μαλλιών
 • κοσμήματα
 • ακουστικά
 • καλλυντικά
 • προϊόντα περιποίησης προσώπου
 • αντισηπτικές ουσίες.

Αστεατωτικό έκζεμα: προκαλείται κυρίως από απότομες αλλαγές του καιρού, ενώ επιδεινώνεται από τη χρήση κλιματιστικού ή εσωτερικής θέρμανσης. 

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: συμβαίνει κυρίως σε άτομα με λιπαρή επιδερμίδα και ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως το κρανίο και τα αφτιά. Θεωρείται ότι οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται εξαιτίας της λιπαρότητας της επιδερμίδας ή σε αυτοάνοση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.  

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση του εκζέματος στα αυτιά;

Η διάγνωση του εκζέματος είναι σχετικά απλή και συνήθως γίνεται με τη καταγραφή των συμπτωμάτων του ατόμου και τη φυσική εξέταση του αφτιού από τον ιατρό. Επιπλέον, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο μπορεί να διεξαχθεί και βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από την ερεθισμένη περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό, για την απόρριψη άλλων πιθανών παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ψωρίαση. 

Θεραπεία

Πώς γίνεται η θεραπεία του εκζέματος στο αυτί;

Η θεραπευτική αγωγή για το έκζεμα προσαρμόζεται, ανάλογα με τον τύπο αυτού και την περιοχή του αφτιού που έχει επηρεαστεί. Ενώ, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σημαντικό η περιοχή γύρω από τα αφτιά να διατηρείται ενυδατωμένη και να μην χρησιμοποιούνται σε αυτήν καθαριστικά προσώπου με έντονο άρωμα ή άλλα προϊόντα, που ενδέχεται να ξηράνουν και να ερεθίσουν περαιτέρω την επιδερμίδα. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρηθεί η εναπόθεση κανενός προϊόντος στο εσωτερικό του αφτιού, παραδείγματος χάριν με τη χρήση μπατονέτας, καθώς ενδέχεται το άτομο να τραυματιστεί.

Στην περίπτωση αλλεργίας, το άτομο θα πρέπει να διακόψει τη χρήση της ουσίας ή του αντικειμένου που προκαλεί τον ερεθισμό και ενδέχεται να μη χρειαστεί καμία φαρμακευτική αγωγή. Μέχρι να διευκρινιστεί το ακριβές αίτιο της αλλεργίας, συστήνεται το άτομο να αποφεύγει τη χρήση ακουστικών, ωτοασπίδων, κοσμημάτων ή προϊόντων περιποίησης την περιοχή του αφτιού. Ενώ, στην περίπτωση που το άτομο συνεχίζει να μην μπορεί να προσδιορίσει το αίτιο της αλλεργίας, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ιατρό του, προκειμένου να διεξαχθεί ένα αλλεργικό τεστ. 

Στην περίπτωση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, το άτομο μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει κάποια αντιμυκητιακή κρέμα στην περιοχή του δέρματος που εμφανίζει ερεθισμό, καθώς επίσης και κάποια αλοιφή με στεροειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ενώ, εάν ο ερεθισμός εμφανίζεται στο εσωτερικό κανάλι του αφτιού, συνταγογραφούνται ειδικές σταγόνες για τα αφτιά, που περιέχουν τις κατάλληλες φαρμακευτικές ουσίες.

Μολυσμένο έκζεμα

Τι συμπτώματα θα εμφανίσει κάποιος εάν ένα έκζεμα στο αφτί του μολυνθεί;

Η ξηρότητα και ο ερεθισμός που εμφανίζονται στο δέρμα εξαιτίας του εκζέματος, προκαλούν ρωγμές σε αυτό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής. Συγκεκριμένα, η κυψελίδα, οι τρίχες και τα νεκρά κύτταρα που έχουν ξεφλουδίσει από το δέρμα, εξαιτίας του εκζέματος, ενδέχεται να συσσωρευτούν στο εσωτερικό κανάλι του αφτιού, αποτελώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Στην περίπτωση, που προκληθεί λοίμωξη στο εσωτερικό του αφτιού εξαιτίας κάποιου εκζέματος, το άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με έναν ιατρό, προκειμένου να λάβει κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, η οποία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μια ωτίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ακοής. Πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο, εάν μολυνθεί το αφτί του, είναι:

 • έντονος πόνος και τσούξιμο σε αυτό
 • κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις από αυτό
 • έντονο κοκκίνισμα στην περιοχή
 • πυρετός
 • συμπτώματα γρίπης.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Asteatotic eczema. (n.d.). aocd.org/page/AsteatoticEczema

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Atopic dermatitis (eczema). mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Seborrheic dermatitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710

4. Reynertson KA, et al. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. jddonline.com/articles/dermatology/S1545961615P0043X

5. Seborrheic dermatitis. (n.d.). massgeneral.org/conditions/condition.aspx?id=422&display=about_this_condition