Τι αισθάνεσαι;

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ελαστογραφία

Τι είναι η ελαστογραφία;

Η ελαστογραφία, επίσης γνωστή ως ελαστογραφία ήπατος, είναι ένας τύπος απεικονιστικής εξέτασης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ίνωσης του ήπατος. Η ίνωση είναι μία πάθηση που μειώνει την αιματική ροή προς και εντός του ήπατος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ουλώδους ιστού. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως κίρρωση, καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια. Όμως, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της ίνωσης.

Υπάρχουν δύο τύποι ελαστογραφίας του ήπατος:

 • Η ελαστογραφία με υπερήχους (Fibroscan). Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη μέτρηση της ακαμψίας του ηπατικού ιστού. Η ακαμψία αποτελεί ένδειξη ίνωσης.
 • Η ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRE) είναι μία εξέταση που συνδυάζει την τεχνολογία του υπερηχογραφήματος με τη μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για τη δημιουργία εικόνων οργάνων και εσωτερικών δομών του σώματος. Στην ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού, ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή δημιουργεί έναν οπτικό χάρτη της ακαμψίας του ήπατος.

Η ελαστογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για τη βιοψία, μία πιο επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει αφαίρεση τμήματος ηπατικού ιστού για ανάλυση.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η ελαστογραφία;

Η ελαστογραφία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση λιπώδους διήθησης του ήπατος και ίνωσης. Στην λιπώδη διήθηση του ήπατος, λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο και ίνωση.

Γιατί χρειάζομαι την ελαστογραφία;

Πολλά άτομα με ηπατική ίνωση δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, η ίνωση θα συνεχίσει να προκαλεί ουλοποίηση του ήπατος και τελικά θα εξελιχθεί σε κίρρωση.

Η κίρρωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ουλοποίηση του ήπατος. Η κίρρωση συχνά προκαλείται από κατάχρηση αλκοόλ ή ηπατίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Η κίρρωση, σε αντίθεση με την ίνωση, προκαλεί συμπτώματα. Επομένως μπορεί να χρειαστείτε ελαστογραφία αν παρουσιάζετε συμπτώματα κίρρωσης ή άλλης ηπατικής νόσου, όπως:

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η ελαστογραφία;

Κατά την ελαστογραφία με υπερήχους:

 • Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση (ανάσκελα) με τη δεξιά κοιλιακή χώρα εκτεθειμένη.
 • Ο ακτινολόγος ή ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα ειδικό τζελ στο δέρμα σας.
 • Θα τοποθετήσει μία συσκευή, που ονομάζεται μετατροπέας υπερήχων, στην περιοχή.
 • Ο μετατροπέας υπερήχων αποστέλλει ηχητικά κύματα, τα οποία φτάνουν στο ήπαρ και αντανακλώνται. Η συχνότητά τους είναι τέτοια ώστε δεν μπορείτε να τα ακούσετε.
 • Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη.
 • Τα ηχητικά κύματα καταγράφονται, μετρώνται και απεικονίζονται σε μία οθόνη.
 • Οι μετρήσεις δείχνουν τα επίπεδα ακαμψίας του ήπατος.
 • Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 5 λεπτά, όμως ολόκληρο το ραντεβού μπορεί να χρειαστεί περίπου μισή ώρα.

Η ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού πραγματοποιείται με τον ίδιο μηχάνημα και πολλά Βήματα είναι τα ίδια με την παραδοσιακή μαγνητική τομογραφία. Κατά την ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού:

 • Θα ξαπλώσετε σε ένα στενό εξεταστικό τραπέζι.
 • Ο ακτινολόγος θα τοποθετήσει ένα μικρό επίθεμα στην κοιλιακή χώρα το οποίο εκπέμπει δονήσεις που περνούν μέσω του ήπατος.
 • Το τραπέζι θα εισέλθει στο μαγνητικό τομογράφο, ένα μηχάνημα σαν τούνελ που περιέχει έναν ισχυρό μαγνήτη. Θα σας δοθούν ωτοασπίδες ή ακουστικά πριν την εξέταση, ώστε να παρεμποδίζεται ο ήχος του μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος είναι πολύ δυνατός.
 • Μόλις βρεθείτε εντός του μαγνήτη, το επίθεμα θα ενεργοποιηθεί και θα αποστέλλει μετρήσεις των δονήσεων από το ήπαρ. Αυτές οι μετρήσεις καταγράφονται σε έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε έναν οπτικό χάρτη που δείχνει την ακαμψία του ήπατος.
 • Η εξέταση ολοκληρώνεται μέσα σε 30 έως 60 λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την ελαστογραφία;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία για το υπερηχογράφημα. Αν υποβληθείτε σε ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα μεταλλικά κοσμήματα και αξεσουάρ.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την ελαστογραφία;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναφορικά με το υπερηχογράφημα. Όσον αφορά στην ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού, κάποια άτομα νιώθουν νευρικότητα ή κλειστοφοβία εντός του μαγνητικού τομογράφου. Εάν αισθάνεστε έτσι, μπορεί να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό πριν την εξέταση.

Επίσης, η ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού δεν αποτελεί επιλογή για τα άτομα που έχουν εμφυτευμένες μεταλλικές συσκευές στο σώμα τους, όπως βηματοδότες ή τεχνητές καρδιακές βαλβίδες. Ο μαγνήτης του μαγνητικού τομογράφου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία αυτών των συσκευών και, σε μερικές περιπτώσεις, να αποβεί επικίνδυνος. Τα σιδεράκια και συγκεκριμένοι τύποι τατουάζ που περιέχουν μέταλλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία.

Η εξέταση επίσης δεν συστήνεται σε γυναίκες που είναι έγκυες ή πιστεύουν ότι μπορεί να είναι έγκυες. Δεν είναι γνωστό εάν τα μαγνητικά πεδία είναι επιβλαβή για τα έμβρυα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Και οι δύο τύποι ελαστογραφίας μετρούν την ακαμψία του ήπατος. Όσο πιο άκαμπτο είναι το ήπαρ τόσο περισσότερη ίνωση έχετε. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται από μηδενική ουλοποίηση έως ήπια, μέτρια ή προχωρημένη ουλοποίηση του ήπατος. Η προχωρημένη ουλοποίηση είναι γνωστή ως κίρρωση. Ο γιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ηπατικής λειτουργίας ή βιοψία ήπατος, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Εάν διαγνωστείτε με ήπια έως μέτρια ίνωση, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε την περαιτέρω ουλοποίηση και μερικές φορές ακόμη και να βελτιώσετε την κατάστασή σας:

 • Αποφύγετε το αλκοόλ
 • Αποφύγετε τις παράνομες ουσίες
 • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή
 • Αθληθείτε
 • Λάβετε τα φάρμακά σας. Υπάρχουν φάρμακα που είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων ηπατίτιδας

Εάν περιμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αναζητήσετε θεραπεία, όλο και περισσότερος ουλώδης ιστός θα συσσωρεύεται στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Μερικές φορές, η μοναδική θεραπεία για την προχωρημένη κίρρωση είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την ελαστογραφία;

Παρόλο που η ελαστογραφία συνήθως χρησιμοποιεί τη διάγνωση προβλημάτων του ήπατος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση παθήσεων σε άλλα όργανα, όπως στο μαστό, το θυρεοειδή και τον προστάτη.

+ 17 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Liver Foundation. [Internet]. New York: American Liver Foundation; c2017. Diagnosing Hepatitis C; [cited 2019 Jan 24]; [about 4 screens]. Available from: https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/hepatitis-c/diagnosing-hepatitis-c/#who-should-get-tested-for-hepatitis-c

2. Foucher J, Chanteloup E, Vergniol J, Castéra L, Le Bail B, Adhoute X, Bertet J, Couzigou P, de Lédinghen, V. Diagnosis of cirrhosis by transient elastography (FibroScan): a prospective study. Gut [Internet]. 2006 Mar [cited 2019 Jan 24]; 55(3): 403–408. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856085

3. Huron Gastro [Internet]. Ypsilanti (MI): Huron Gastroenterology; c2015. Fibroscan (Liver Elastography); [cited 2019 Jan 24]; [about 5 screens]. Available from: https://www.hurongastro.com/fibroscan-liver-elastrography

4. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Hepatitis C: Diagnosis and treatment; 2018 Mar 6 [cited 2019 Jan 24]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-c/diagnosis-treatment/drc-20354284

5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Hepatitis C: Symptoms and causes; 2018 Mar 6 [cited 2019 Jan 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-c/symptoms-causes/syc-20354278

6. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2019. Magnetic resonance elastography: Overview; 2018 May 17 [cited 2019 Jan 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/magnetic-resonance-elastography/about/pac-20385177

7. Memorial Sloan Kettering Cancer Center [Internet]. New York: Memorial Sloan Kettering Cancer Center; c2019. Understanding Your Fibroscan Results; [updated 2018 Feb 27; cited 2019 Jan 24]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/understanding-your-fibroscan-results

8. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2019. Cirrhosis of the Liver; [cited 2019 Jan 24]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/fibrosis-and-cirrhosis-of-the-liver/cirrhosis-of-the-liver

9. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2019. Fibrosis of the Liver; [cited 2019 Jan 24]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/fibrosis-and-cirrhosis-of-the-liver/fibrosis-of-the-liver

10. Michigan Medicine: University of Michigan [Internet]. Ann Arbor (MI): Regents of the University of Michigan; c1995–2019. Liver Elastography; [cited 2019 Jan 24]; [about 5 screens]. Available from: https://www.uofmhealth.org/conditions-treatments/digestive-and-liver-health/liver-elastography

11. NorthShore University Health System [Internet]. NorthShore University Health System; c2019. Liver Fibroscan; [cited 2019 Jan 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.northshore.org/gastroenterology/procedures/fibroscan

12. Ozturk A, Grajo JR, Dhyani M, Anthony BW, Samir AE. Principles of ultrasound elastography. Abdom Radiol (NY). [Internet]. 2018 Apr; [cited 2020 Jul 21]; 43(4):773-785. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5973820

13. Radiology Info.org [Internet]. Radiological Society of North America, Inc.; c2019. Cirrhosis of the Liver; [cited 2019 Jan 24]; [about 3 screens]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=cirrhosisliver

14. Radiology Info.org [Internet]. Radiological Society of North America, Inc.; c2020. Elastography; [cited 2020 Jul 21]; [about 3 screens]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=elastography

15. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2019. Health Encyclopedia: Chronic Liver Disease/Cirrhosis; [cited 2019 Jan 24]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00662

16. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida; c2019. MRI: Overview; [updated 2019 Jan 24; cited 2019 Jan 24]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/mri

17. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida; c2019. Ultrasound: Overview; [updated 2019 Jan 24; cited 2019 Jan 24]; [about 2 screens]. Available from: https://ufhealth.org/ultrasound