Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Ελκώδης κολίτιδα

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι μία κατηγορία ασθενειών που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σωλήνα.

Η ελκώδης κολίτιδα συμβαίνει όταν ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου, το ορθό, ή και τα δύο υφίστανται φλεγμονή.

Αυτή η φλεγμονή δημιουργεί μικρές πληγές, που ονομάζονται έλκη, στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Συνήθως ξεκινά από το ορθό και εξαπλώνεται προς τα πάνω. Μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ολόκληρο το παχύ έντερο.

Η φλεγμονή αναγκάζει το έντερο να κινεί το περιεχόμενό του ταχέως και να κάνει συχνές κενώσεις. Καθώς τα κύτταρα στην επιφάνεια του βλεννογόνου του εντέρου πεθαίνουν, τα έλκη σχηματίζονται. Τα έλκη αυτά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και έκκριση βλέννας και πύου.

Ενώ η εν λόγω νόσος επηρεάζει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με αυτή μεταξύ 15 και 35 ετών. Μετά τα 50 έτη, παρατηρείται μία ακόμη μικρή αύξηση στα περιστατικά, κυρίως στους άνδρες.

Ελκώδης κολίτιδα VS νόσος του Crohn

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι οι πιο κοινές μορφές των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Και οι δύο ασθένειες θεωρούνται αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, μοιράζονται και κοινά συμπτώματα, όπως:

  • Διάρροια
  • Κράμπες
  • Κόπωση
  • Κοιλιακό πόνο

Όμως, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn έχουν σημαντικές διαφορές:

  • Εντοπισμός: Οι δύο νόσοι επηρεάζουν διαφορετικά τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει το παχύ έντερο και το ορθό.
  • Ανταπόκριση στη θεραπεία: Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών είναι παρόμοια. Η χειρουργική επέμβαση συνιστά επίσης μια θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, τα άτομα με νόσο του Crohn είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργείο από τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Οι δύο νόσοι είναι παρόμοιες. Η κατανόηση των καίριων διαφορών τους θα βοηθήσει στη σωστή διάγνωση.

Ελκώδης κολίτιδα εναντίον άλλων μορφών κολίτιδας

Η κολίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Προκαλεί συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, κράμπες, φούσκωμα και διάρροια.

Ένα παχύ έντερο με φλεγμονή μπορεί να προκαλείται από ποικίλες παθήσεις. Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία εξ αυτών. Άλλες πιθανές αιτίες είναι κάποια μόλυνση, η νόσος του Crohn ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Για τη διάγνωση του αιτίου της κολίτιδας ο γιατρός θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις. Αυτές θα τον βοηθήσουν να αντιληφθεί ποια άλλα συμπτώματα βιώνετε και να αποκλείσει παθήσεις βασιζόμενος σε συμπτώματα που δεν βιώνετε.

Η θεραπεία της κολίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τα συμπτώματα που εμφανίζετε.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ελκώδη κολίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Όμως, ένα 12% των ασθενών έχουν ένα πάσχον μέλος στην οικογένεια.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε φυλής, αλλά είναι πιο κοινή στους Καυκάσιους (Λευκούς). Αν είστε Εβραίοι Ασκενάζι (Εβραίοι που κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη), έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε την ασθένεια από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα.

Κάποιες μελέτες δείχνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του φαρμάκου ισοτρετινοΐνη (Accutane, Amnesteem, Claravis ή Sotret) και της ελκώδους κολίτιδας. Η ισοτρετινοΐνη θεραπεύει την κυστική ακμή.

Αν αποφασίσετε να μην θεραπεύσετε την ελκώδη κολίτιδα, αυξάνετε τον κίνδυνο ορισμένων πολύ σοβαρών επιπλοκών.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Διατροφή Παιδιά Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει μεταξύ των ασθενών. Επιπλέον, τα συμπτώματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να περάσουν περιόδους με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Αυτή η φάση ονομάζεται ύφεση. Όμως, τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν και να είναι έντονα. Αυτό καλείται αναζωπύρωση ή έξαρση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κοιλιακό πόνο
  • Απώλεια βάρους
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πυρετό
  • Έντονους κοιλιακούς ήχους
  • Πόνο στο ορθό
  • Κακή θρέψη

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως:

  • Πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις
  • Φλεγμονές στο μάτι
  • Δερματικά προβλήματα
  • Ναυτία και μειωμένη όρεξη
  • Στοματικά έλκη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ελκώδους κολίτιδας;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ορισμένα ανοσοποιητικά συστήματα ενεργοποιούνται και επιτίθενται στο παχύ έντερο ενώ άλλα όχι.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου περιλαμβάνουν:

  • Τα γονίδια: Μπορεί να έχετε κληρονομήσει κάποιο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού: Αν έχετε ένα τύπο αυτοάνοσης διαταραχής, ο κίνδυνος να αναπτύξετε ένα δεύτερο αυξάνεται.
  • Τους περιβαλλοντικούς παράγοντες: Βακτήρια, ιοί και άλλα αντιγόνα μπορεί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας;

Χρειάζονται ποικίλες εξετάσεις για τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, καθώς μπορεί να μιμείται άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου, όπως η νόσος του Crohn .

Οι απαιτούμενες διαγνωστικές εξετάσεις συχνά περιλαμβάνουν:

  • Κολονοσκόπηση: Ένας μακρύς, ευέλικτος σωλήνας εισάγεται στον πρωκτό σας για την εξέταση του παχέος εντέρου.
  • Εξέταση κοπράνων: Ο γιατρός ελέγχει τα κόπρανα για αίμα, βακτήρια και παράσιτα.
  • Ενδοσκόπηση: Ο γιατρός χρησιμοποιεί έναν ευέλικτο σωλήνα για να εξετάσει το στομάχι, τον οισοφάγο και το λεπτό έντερο.
  • Αξονική τομογραφία: Είναι ένας ειδικός τύπος ακτίνων-Χ για την απεικόνιση του θώρακα και της πυελικής χώρας.
  • Βιοψία: Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τμήμα του παχέος εντέρου για ανάλυση.

Οι εξετάσεις αίματος επίσης χρησιμοποιούνται συχνά στη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας. Το αιμοδιάγραμμα ανιχνεύει σημάδια αναιμίας (μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων). Άλλες εξετάσεις υποδεικνύουν φλεγμονή, όπως τα αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και η αυξημένη Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών Αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ). Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να ζητήσει εξειδικευμένες εξετάσεις για αντισώματα.

Κολονοσκόπηση για την ελκώδη κολίτιδα

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, καθώς και για τον έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πριν από την εξέταση, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να μειώσετε τις στερεές τροφές και να τρέφεστε μόνο με υγρές τροφές. Η τυπική προετοιμασία της κολονοσκόπησης περιλαμβάνει και τη λήψη ενός καθαρτικού το προηγούμενο απόγευμα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση οποιωνδήποτε αποβλήτων έχουν παραμείνει στο παχύ έντερο και το ορθό. Η εξέταση ενός καθαρού εντέρου είναι πιο εύκολη.

Για την εξέταση, θα χρειαστεί να ξαπλώσετε στο πλάι. Ο γιατρός θα σας δώσει ένα ηρεμιστικό για να χαλαρώσετε και να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσφορία.

Όταν το φάρμακο δράσει, ο γιατρός θα εισάγει ένα λεπτό σωλήνα με έναν φακό στην άκρη (κολονοσκόπιο) στον πρωκτό σας. Η συγκεκριμένη συσκευή είναι μακριά και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να κινείται εύκολα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το κολονοσκόπιο φέρει και μία κάμερα, ώστε ο γιατρός να βλέπει το εσωτερικό του παχέος εντέρου.

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός θα αναζητήσει ενδείξεις φλεγμονής και θα ελέγξει για προκαρκινικές προεξοχές που ονομάζονται πολύποδες. Μπορεί, ακόμη, να πραγματοποιήσει βιοψία, να αφαιρέσει δηλαδή ένα μικρό τμήμα του εντέρου το οποίο θα σταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση.

Αν έχετε διαγνωσθεί με ελκώδη κολίτιδα, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιεί τακτικές κολονοσκοπήσεις για να ελέγχει τη φλεγμονή, τη βλάβη στο έντερο και τη διαδικασία επούλωσης.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της ελκώδους κολίτιδας;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια νόσος. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής που προκαλεί τα συμπτώματα, ώστε να αποτραπούν οι αναζωπυρώσεις και να έχετε μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την μείωση της φλεγμονής και του πρηξίματος. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα.

Τα εν λόγω φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Μεσαλαζίνη (Asacol και Lialda)
  • Βαλσαλαζίδη (Colazal)
  • Σουλφασαλαζίνη (Azulfidine)
  • Ολσαλαζίνη (Dipentum)

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ελκώδης κολίτιδα χρειάζεται κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά, φάρμακα που καταστέλλουν την ανοσοαπόκριση ή βιολογικά φάρμακα. Τα βιολογικά φάρμακα είναι αντισώματα που σταματούν τη φλεγμονή με διαφορετικό τρόπο.

Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση της τοφασιτινίμπης (Xeljanz) ως θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Αρχικά, αυτή χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ο τρόπος δράσης της είναι να στοχεύει τα υπεύθυνα για τη φλεγμονή κύτταρα. Είναι το πρώτο από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο που εγκρίνεται για μακροχρόνια θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.

Νοσηλεία

Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε προκειμένου να διορθωθούν οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης και της απώλειας ηλεκτρολυτών που προκαλεί η διάρροια. Μπορεί ακόμη να χρειαστεί να κάνετε μετάγγιση αίματος, για να αντιμετωπίσετε έτερες επιπλοκές.

Χειρουργική επέμβαση για την ελκώδη κολίτιδα

Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη αν βιώνετε έντονη απώλεια αίματος, χρόνια και εξουθενωτικά συμπτώματα, διάτρηση του παχέος εντέρου ή σοβαρή παρεμπόδιση. Μία αξονική τομογραφία ή μια κολονοσκόπηση μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοια σοβαρά προβλήματα.

Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και τη δημιουργία μιας νέας «διαδρομής» για τα κόπρανα. Η έξοδος των κοπράνων μπορεί να γίνεται είτε μέσω ενός μικρού ανοίγματος στην κοιλιακή χώρα είτε μέσω επανακατεύθυνσης στο τέλος του ορθού.

Για να απομακρύνονται τα κόπρανα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος, ο χειρουργός θα δημιουργήσει εκεί ένα μικρό άνοιγμα. Η απόληξη του λεπτού εντέρου, ο ειλεός, συνδέεται με την επιφάνεια του δέρματος και τα απόβλητα στραγγίζουν μέσω του ανοίγματος σε μια σακούλα.

Αν τα κόπρανα μπορούν να κατευθυνθούν στο ορθό, ο γιατρός θα αφαιρέσει το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου και του ορθού, αλλά θα διατηρήσει τους εξωτερικούς μύες που τα περιβάλλουν. Στη συνέχεια, θα συνδέσει το λεπτό έντερο στο ορθό. Μετά από αυτή την εγχείρηση, τα κόπρανα θα μπορούν να εξέλθουν μέσω του πρωκτού. Οι κινήσεις του εντέρου θα είναι πιο συχνές και οι κενώσεις πιο υδαρές από το φυσιολογικό.

Ένας στους πέντε ανθρώπους με ελκώδη κολίτιδα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Φυσικές θεραπείες της ελκώδους κολίτιδας

Κάποια από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την ελκώδη κολίτιδα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Όταν ο οργανισμός του ασθενούς δεν μπορεί να αντέξει τις συμβατικές θεραπείες, το άτομο μπορεί να δοκιμάσει κάποιες φυσικές θεραπείες.

Οι φυσικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Προβιοτικά: Τα έντερα και το στομάχι σας φιλοξενούν δισεκατομμύρια βακτήρια. Όταν τα βακτήρια αυτά είναι υγιή, το σώμα αντιμετωπίζει καλύτερα τη φλεγμονή και τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. Η κατανάλωση τροφών με προβιοτικά ή η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
  • Κουρκουμάς: Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί πως μειώνει τη φλεγμονή.
  • Ινδικό λιβάνι (Boswellia): Αυτό το βότανο εντοπίζεται σε φλοιούς δέντρων και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σταματά τις χημικές αντιδράσεις που προκαλούν φλεγμονή.
  • Φλοιός/σπόροι ψύλλιου: Αυτό το συμπλήρωμα φυτικών ινών βοηθά στις τακτικές κενώσεις του εντέρου. Ανακουφίζει τα συμπτώματα, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και διευκολύνει την απομάκρυνση των κοπράνων.
  • Βρομελίνη: Αυτά τα ένζυμα εντοπίζονται στον ανανά, αλλά πωλούνται και ως συμπληρώματα. Ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και μειώνουν τις αναζωπυρώσεις της νόσου.

Πολλές φυσικές θεραπείες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την ελκώδη κολίτιδα.

Είναι θεραπεύσιμη η ελκώδης κολίτιδα;

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Οι θεραπείες για τις φλεγμονώδεις νόσους στοχεύουν στην παράταση των περιόδων ύφεσης και στη μείωση της έντασης των εξάρσεων.

Για τα άτομα με σοβαρή ελκώδη κολίτιδα, η χειρουργική επέμβαση είναι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή. Η αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου (ολική κολεκτομή) θα τερματίσει τα συμπτώματα.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί τη δημιουργία μιας αναστόμωσης στο εξωτερικό του σώματος όπου μπορούν να αδειάζουν τα απόβλητα του οργανισμού. Όμως, αυτή η αναστόμωση μπορεί να υποστεί φλεγμονή και να προκαλέσει πολλές παρενέργειες.

Για το λόγο αυτό, κάποια άτομα επιλέγουν τη μερική κολεκτομή. Σε αυτήν την επέμβαση, ο γιατρός αφαιρεί μόνο κάποια τμήματα του εντέρου που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο.

Παρόλο που αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να απαλύνουν ή να τερματίσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας, έχουν παρενέργειες και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούν να αποτρέψουν μια αναζωπύρωση:

  • Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών: Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, οι ογκώδεις και δυσκίνητες φυτικές ίνες είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε στο έντερό σας. Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε αυτήν την κατάσταση και να διευκολύνουν την πλήρη κένωση του εντέρου.
  • Η διατήρηση μιας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά: Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί μία τέτοια διατροφή είναι ωφέλιμη, αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να καθυστερήσει μια αναζωπύρωση. Όταν τρώτε λιπαρά, να επιλέγετε τα «καλά λιπαρά», όπως το ελαιόλαδο και τα ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Η λήψη περισσότερης βιταμίνης C: Αυτή η βιταμίνη έχει προστατευτικό ρόλο για το έντερό σας. Άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C έχουν παρατεταμένες περιόδους ύφεσης της νόσου. Τέτοιες τροφές είναι οι πιπεριές, το σπανάκι, ο μαϊντανός και τα μούρα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής

Ένα ημερολόγιο διατροφής είναι ένας έξυπνος τρόπος να ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε ποιες τροφές σας επηρεάζουν. Καλό θα ήταν, για αρκετές εβδομάδες, να καταγράφετε λεπτομερώς τι τρώτε και πώς αισθάνεστε τις επόμενες ώρες. Καταγράψτε επίσης τις κενώσεις του εντέρου και οποιαδήποτε συμπτώματα βιώνετε.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορέσετε να εντοπίσετε συσχετίσεις μεταξύ δυσφορίας ή στομαχικού πόνου και συγκεκριμένων τροφών. Προσπαθήστε να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα, για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται.

Μπορεί να είστε σε θέση να διαχειριστείτε ήπια συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας αποφεύγοντας τροφές που διαταράσσουν το γαστρεντερικό σωλήνα.

Θεωρούνται καλές οι μπανάνες για την ελκώδη κολίτιδα;

Παρόλο που οι γιατροί και οι διατροφολόγοι γενικά προτείνουν την αποφυγή ωμών φρούτων κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, οι πολύ ώριμες και μαλακές μπανάνες φαίνεται πως δεν προκαλούν κάποιο επιπλέον πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια.

Παιδιά

Η ελκώδης κολίτιδα στα παιδιά

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τη νόσο του Crohn και την Κολίτιδα, 1 στα 10 παιδιά κάτω των 18 ετών διαγιγνώσκονται με κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Πράγματι, η πλειοψηφία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με την πάθηση είναι κάτω των 30 ετών. Για τα παιδιά με ελκώδη κολίτιδα, η διάγνωση είναι πιο πιθανή μετά τα 10 έτη.

Τα συμπτώματα στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν διάρροια με αίμα, στομαχικές κράμπες και κόπωση.

Επιπρόσθετα, μπορεί να βιώσουν προβλήματα που απορρέουν από την ασθένεια, όπως:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αναιμία εξαιτίας της απώλειας αίματος
  • Κακή θρέψη εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης τροφής

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή ενός παιδιού, ειδικά αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Οι θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά είναι περιορισμένες εξαιτίας των πιθανών επιπλοκών. Για παράδειγμα, η χορήγηση φαρμάκου μέσω κλύσματος σπάνια χρησιμοποιείται σε παιδιά.

Ωστόσο, στα παιδιά με ελκώδη κολίτιδα μπορούν να συνταγογραφηθούν φάρμακα τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο παχύ έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Αν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με ελκώδη κολίτιδα, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό, ώστε να καταλήξετε στη θεραπεία και τις αλλαγές του τρόπου ζωής που θα επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας;

Η ελκώδης κολίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσο περισσότερο ζείτε με τη νόσο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες.

Εξαιτίας αυτού του αυξημένου κινδύνου, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κολονοσκόπηση για να ελέγξει για καρκίνο όταν διαγνωστείτε με ελκώδη κολίτιδα.

Οι τακτικοί έλεγχοι μειώνουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι κάθε ένα με τρία χρόνια συνιστώνται, προκειμένου να εντοπιστούν τα προκαρκινικά κύτταρα έγκαιρα.

Άλλες επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Σήψη, ή μόλυνση του αίματος
  • Πέτρες στους νεφρούς
  • Λέπτυνση των εντερικών τοιχωμάτων
  • Ρήξη του παχέος εντέρου
  • Σοβαρή αφυδάτωση
  • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των αρθρώσεων μεταξύ των σπονδύλων
  • Εντερική αιμορραγία
  • Φλεγμονή του δέρματος, των αρθρώσεων και των ματιών
  • Ηπατοπάθεια (σπάνια)
  • Τοξικό μεγάκολο (παχύ έντερο που πρήζεται ταχέως)

Οι προαναφερθείσες επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας επιδεινώνονται αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Πρόληψη

Υπάρχει πρόληψη για την ελκώδη κολίτιδα;

Δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία ότι η διατροφή επηρεάζει την ελκώδη κολίτιδα. Βέβαια, μπορεί να διαπιστώσετε πως συγκεκριμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα στη διάρκεια μιας έξαρσης.

Πρακτικές που μπορεί να φανούν χρήσιμες περιλαμβάνουν:

  • Την αποφυγή λιπαρών τροφών
  • Την πόση μικρών ποσοτήτων νερού μέσα στη μέρα
  • Τη μείωση της κατανάλωσης γάλακτος αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη
  • Την κατανάλωση μικρότερων γευμάτων μέσα στη μέρα
  • Τη μείωση της κατανάλωσης τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες

Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεται να λαμβάνετε κάποια πολυβιταμίνη.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ελκώδους κολίτιδας;

Η μόνη θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα είναι η αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο γιατρός θα ξεκινήσει με φαρμακευτική αγωγή, εκτός κι αν έχετε κάποια σοβαρή επιπλοκή που εξ αρχής απαιτεί χειρουργείο. Υπάρχουν και ασθενείς που, ενώ αρχικά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία, εν τέλει χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Αν έχετε ελκώδη κολίτιδα, θα χρειαστεί να κάνετε τακτικούς ελέγχους και να ακολουθείτε ένα θεραπευτικό πλάνο για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Q&A

Είναι μεταδοτική η ελκώδης κολίτιδα;

Όχι, η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Ωστόσο, κάποιες αιτίες κολίτιδας ή φλεγμονής του παχέος εντέρου, όπως βακτήρια και ιοί, μπορεί να είναι μεταδοτικές. Η ελκώδης κολίτιδα, όμως, δεν προκαλείται από τίποτα που θα μπορούσε να μεταδοθεί.

Πώς είναι ο πόνος της ελκώδους κολίτιδας;

Ο κοιλιακός πόνος εξαιτίας ελκώδους κολίτιδας συχνά περιγράφεται σαν να σας έχει κλωτσήσει ένα άλογο στο έντερο. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί πριν την κένωση του εντέρου ή κατά τη διάρκεια. Βέβαια, μπορεί να πονάτε και σε άλλα σημεία του σώματος. Αρκετά άτομα με τη νόσο αναφέρουν πόνο στις αρθρώσεις.

+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Childers RE, et al. (2014). Family history of inflammatory bowel disease among patients with ulcerative colitis: A systematic review and meta-analysis. DOI: 10.1016/j.crohns.2014.05.008

2. Cioffi M, et al. (2015). Laboratory markers in ulcerative colitis: Current insights and future advances. DOI: 10.4291/wjgp.v6.i1.13

3. Crohn’s disease and ulcerative colitis: A guide for parents. (2016). crohnscolitisfoundation.org/resources/guide-for-parents.html

4. Fact sheet — about surgery for IBD. (n.d.). crohnscolitisfoundation.org/news/for-the-media/media-kit/fact-sheet-about-surgery-for.html

5. FDA approves new treatment for moderately to severely active ulcerative colitis. (2018). fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm609225.htm?utm_campaign=05302018_PR_FDA%20approves%20treatment%20for%20moderate%20to%20severe%20ulcerative%20colitis&utm_medium=email&utm_source=Eloqua

6. Inflammatory bowel disease prevalence (IBD) in the united states. (2018). cdc.gov/ibd/data-statistics.htm

7. Mayo Clinic Staff. (2018). Ulcerative colitis. mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326

8. Dahlhamer JM, et al. (2016). Prevalence of inflammatory bowel disease among adults aged ≥18 years — United States, 2015. cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6542a3.htm

9. The role of endoscopy in inflammatory bowel disease. (2015). DOI: 10.1016/j.gie.2014.10.030

10. Turner D, et al. (2012). Management of pediatric ulcerative colitis: Joint ECCO and ESPGHAN evidence-based consensus guidelines. DOI: 10.1097/MPG.0b013e3182662233

11. Sofo L, et al. (2016). Restorative proctocolectomy with ileal pouch anal anastomosis for ulcerative colitis: A narrative review. DOI: 10.4240/wjgs.v8.i8.556

12. What is ulcerative colitis? (n.d.). crohnscolitisfoundation.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-ulcerative-colitis/

13. Ulcerative Colitis Symptoms: Diarrhea, Pain, Fatigue, and More https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/symptoms-ulcerative-colitis#1

14. 8 Foods to Eat During an Ulcerative Colitis Flare https://www.everydayhealth.com/